Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las nuevas claves del sector ferretero bajo la lupa
AECOC ultima els preparatius del seu XIII Congrés de Ferreteria i Bricolatge per al 3 i 4 febrer 2010

Les noves claus del sector ferreter sota la lupa

Esther Güell25/11/2009

25 febrer 2009

AECOC, l'Associació Espanyola de Codificació Comercial, continua al peu del canó perquè el sector de la ferreteria i el bricolatge segueixi actiu i analitzi tant els seus punts forts com els febles als quals ha de fer front, ara i en el futur. I és que precisament com encarar els propers temps serà un dels temes candents d'aquesta pròxima edició del seu Congrés de Ferreteria i Bricolatge, que se celebrarà els dies 3 i 4 de febrer de 2010 a Madrid, tal com demostra el seu lema 'Descobrint les noves claus del sector '. Carlos Torme, director de desenvolupament de mercats de l'associació, ens va explicar amb més detall com es desenvoluparà el congrés.

Així, Carlos Torme apuntava que "aquest any anem a donar-li una mica de continuïtat al que vam fer l'any passat, que va ser un punt d'inflexió pel que fa al programa i la situació empresarial i econòmica". Això vol dir que tractaran l'esdeveniment més des del punt de vista de 'management' general, tocant totes les àrees de l'empresa però sense entrar tan a fons en temes més concrets de cada sector. I després de la bona acollida del passat any, en aquest seguiran amb la mateixa tònica, encara que la perspectiva es planteja potser més positiva. "Perquè la nostra intenció és que el congrés sigui per a les empreses el més útil possible. I si potser fins ara tenia també una part més inspiracional, ara tenim ja prou amb saber com afrontar no ja el futur, sinó el present o el futur a curt termini ".

Cal recordar que el Congrés AECOC de Ferreteria i Bricolatge es dirigeix a empreses proveïdors, distribuïdors, cooperatives, centrals de compres, ferreteries organitzades i altres operadors del sector. Quant al perfil del visitant, està pensat perquè assisteixin des presidents, gerents i directors generals fins directors comercials, de màrqueting, desenvolupament i vendes, directors d'operacions i d'unitat de negoci, directors de compres i directors economicofinancers.

Carlos Torme ens va atendre a la seu de AECOC a Barcelona per explicar les bases del XIII Congrés
Carlos Torme ens va atendre a la seu de AECOC a Barcelona per explicar les bases del XIII Congrés.

Preparant el canvi

El lema d'enguany és per si mateix una declaració sobre per on aniran els trets en els propers anys. I és que ara, la idea de 'renovar-se o morir' sembla una premonició. Torme és clar en aquest sentit: "creiem que, per descomptat, les coses ja no seran igual, canviaran bastant. Així que el que volem és tractar aquells temes que pensem tindran més impacte sobre les empreses. Alguns temes es tractaran amb ponents d'escoles de negocis o consultores, especialistes en el tema determinat, però també intentarem donar o posar exemples de casos pràctics. És una cosa que intentem fer cada edició encara que és difícil tenir casos nous any rere any a Espanya, ja que és un sector menys desenvolupat respecte a altres països ". En aquest sentit, l'experiència internacional serà de nou un dels punts forts: "Cada vegada ens estem donant suport més en experiències i casos internacionals".

La idea, en plantejar l'agenda del congrés, era combinar la teoria amb exemples pràctics, amb major incidència d'aquests doncs al final, el que els assistents volen, és veure com poden ells millorar en les seves estratègies en l'empresa, seguint el deixant de l'anterior edició. "El programa de l'any passat va ser el més ben valorat de tots, el que ens dóna peu a poder dir que va ser un èxit i que anàvem en bona direcció, i això ens ha animat a mantenir aquesta estructura per al congrés del 2010".

D'altra banda, tot i que la situació econòmica sembla que ha millorat una mica - "o que està millorant a poc a poc, o no és tan dolenta..."- AECOC farà una important aposta per afavorir la participació de tot tipus d'empreses: "Tenint en compte les limitacions pressupostàries de les empreses, intentarem mantenir els preus, cosa que suposa un esforç important des de l'associació i tot i que suposi que el nostre compte de resultats pugui sortir penalitzada. És una cosa que hem d'assumir si volem seguir treballant per i amb les empreses i recolzant-les en els moments bons però també en els difícils ".

El congrés reunirà de nou als més influents professionals de la indústria i la distribució del sector

Madrid, l'escenari escollit

Aquest serà el tercer any que Madrid acollirà la celebració del congrés. Serà a l'hotel Hilton Madrid Airport, un hotel nou molt a prop de Barajas, que facilita l'accés i els desplaçaments. Carlos Torme apuntava a més, que les seves instal·lacions els permetran realitzar, dins el mateix recinte, tant les conferències com el sopar de congressistes, el còctel de l'últim dia, etc. "Des del punt de vista logístic era la millor opció".

I serà Madrid perquè "després de 13 edicions, tenim prou experiència com per saber que és important facilitar l'accés de les empreses al congrés i no hi ha dubte que Madrid ho compleix. A més, l'esforç que havíem fet altres anys d'apropar-nos a altres zones d'Espanya per fomentar l'assistència de les petites i mitjanes empreses d'aquesta regió, ja que donava els seus fruits a mitges, no tot el que esperàvem, i, per descomptat, el que no feia era fidelitzar. És a dir, quan canviàvem d'una regió a una altra la seu del congrés, aquestes empreses no es desplaçaven ". Però la convocatòria és extensiva a tot el conjunt del sector. "Per descomptat".

I l'agenda començarà el 3 de febrer sobre les 16h. de la tarda amb la celebració de la primera part del congrés i el sopar de congressistes, mentre que el 4 de febrer, al matí, continuaran amb més ponències i taules rodones. Per finalitzar sobre les 14h. amb el còctel de clausura en el mateix recinte.

Imagen

La mida no importa

El programa està pensat per atraure, a més de la participació de les grans corporacions, l'interès de les petites i mitjanes empreses. Carles Torme així ho apuntava: "Estic convençut que els temes que es tractaran en aquest esdeveniment serviran per a petites, mitjanes i grans empreses. La mida de l'empresa no és condicionant per assistir o no i per això ens dirigim a tots, amb independència de la mida ".

A més, potser són les que necessiten d'un revulsiu, ja que les grans corporacions ja compten amb els seus departaments d'innovació, anàlisi, etc. Una idea que també comparteix Carlos: "Les grans són les que marquen les tendències. El que passa és que hi ha petites empreses que quan veuen a una gran empresa explicant la seva experiència en un esdeveniment, no s'identifiquen. Però no és qüestió d'identificar-sinó de saber extrapolar i aplicar-lo a la teva mateixa empresa. Per això nosaltres intentem fer veure el valor que té assistir a totes les companyies del sector ".

Des de petites ferreteries a grans cadenes i centrals de compres, el congrés AECOC s'adreça a totes elles sense excepció...
Des de petites ferreteries a grans cadenes i centrals de compres, el congrés AECOC s'adreça a totes elles sense excepció.

Programa previst

Al tancament d'aquesta edició, i pendents de confirmar alguns ponents i tancar definitivament el programa, Carlos Torme ens avançava les línies de cadascun dels blocs.

Blocs dia 3

  1. Bloc més general, sobre el panorama econòmic, "que analitzarà on som i cap a on anem. Comptarà amb un la participació d'un expert en economia ".
  2. Anirà més enfocat al mercat i al consumidor europeus. "La nostra idea és convidar a les dues principals associacions europees-Fediyma, Federació Europea d'Associacions de Fabricants de Bricolatge, i Edra, l'Associació Europea de Autoserveis / Grans Superfícies d'Articles-. Aquestes poden donar-nos una visió global de com els està anant a les diferents empreses i quines perspectives hi ha per al futur ".
  3. Aquest bloc tractarà sobre les tendències del consumidor, veure quins aspectes dels canvis d'aquests són transitoris i quins s'han de mantenir. I anirà a càrrec també d'un expert.
  4. També es tractarà la gestió dels preus i l'adequació de marca, enllaçant amb el tema anterior i amb la participació d'un fabricant important d'àmbit internacional "i potser amb la d'un distribuïdor".

Blocs dia 4

  1. Un expert de l'IESE, amb amplis coneixements de les pimes, analitzarà la situació a posteriori de la crisi, sobre què han après les empreses i què han de canviar.
  2. El finançament, "un tema candent", a càrrec d'una entitat financera.
  3. La innovació, "en aquest cas ho plantegem en format de taula reduïda, amb Leroy Merlín com a introductor de conceptes nous. Però més que els conceptes en si, la idea és tractar de transmetre com en el sector de la ferreteria i el bricolatge es pot innovar ". I per això la idea és comptar amb tres proveïdors diferents que estan innovant en tres àrees diferents. Cal destacar que es pot innovar de diverses maneres: d'una banda, dins del mercat tradicional es pot innovar en algun producte que ja hi hagi (producte comú en mercat tradicional), o bé treure un producte totalment innovador en aquest mercat tradicional (producte innovador en mercat tradicional), o bé, desenvolupar un producte habitual en un altre mercat i adaptar-lo al de ferreteria i bricolatge (producte comú en nou mercat). La quarta variable, que seria desenvolupar un producte innovador i introduir-lo en un nou mercat, és molt més complicada. Així que anem a presentar un exemple de cada situació.
  4. El 4t bloc plantejarà el tema de la fidelització, clau per vendre i seguir venent. Els consumidors estan canviant els hàbits i cal adaptar-se i saber què fer a nivell comercial per no deixar de vendre. En aquest cas participaran dos distribuïdors, un de l'àmbit nacional i un altre internacional de reconegut prestigi, "bàsicament perquè creiem que pot ser molt interessant per a un fabricant sentir què té en ment el seu client-el distribuïdor-que no al revés. I no és que no sigui també necessari, però pensant des del punt de vista global, potser és més important comptar amb una major aportació dels distribuïdors. I així ho hem plantejat. Al cap ia la fi, el distribuïdor és qui està en contacte amb el client final, fa d'enllaç entre aquest i el fabricant ", afegia.
  5. Després presentaran 'casos d'èxit'. Per a això, estan en contacte amb quatre o cinc grans distribuïdors que, amb exemples concrets, puguin mostrar com funcionen altres mercats. "La nostra intenció és portar un cas europeu i un altre americà".
  6. Finalment, tractaran el tema del mercat laboral i el lideratge estratègic. Es tracta d'un tema de candent actualitat en termes polítics, econòmics i socials. "Hi ha hagut un canvi generacional, amb altres valors i aquests han d'encaixar amb el mercat laboral actual. I lligat a segons quines reformes poden ser els més indicats, etc. ". Però la idea és també tractar des de dos punts de vista; un, des del departament de RRHH d'un gran distribuïdor que aquest any ha estat considerat com la millor empresa del seu segment per treballar, segons el rànquing de 'Great Place to Work'; i, en segon lloc, des del punt de vista d'una empresa més familiar, com a contrapunt, que parli de la direcció per valors.
"Hi ha la idea equivocada que no es pot innovar en aquest sector i, insisteixo, es pot innovar en molts aspectes"

Innovació i creativitat

Per Carlos Torme, el mercat del bricolatge i de la ferreteria és poc creatiu. "Hi ha la idea equivocada que no es pot innovar en aquest sector i, insisteixo, es pot innovar en molts aspectes. Quan algú pensa en innovar, pensem massa en el producte i es pot innovar en servei, en la presentació, en el punt de venda, en moltes coses. Crec que el que li falta a aquest mercat és creativitat i el que intentem amb la taula rodona del bloc 3 és, en la mesura de les nostres possibilitats i amb exemples reals del mercat espanyol, despertar aquesta creativitat ". És a dir, capacitat hi ha, però cal ser creatius i, dins de les possibilitats, decidir cap a on volen moure's les empreses dins del mercat, "perquè ningú sap com estarà dins d'un temps". Però cal transformar i innovar. Si no, la perspectiva no és molt bona ".

Importar el concepte europeu al mercat espanyol

La idea del bricolatge a Espanya és molt diferent respecte a altres països europeus, ja sigui per l'estil de vida, el clima o la tradició en aquest sentit. Per això, segurament en el mercat espanyol es tendeix més, en la mesura del possible, a productes més elaborats, a punt per consumir, de fàcil muntatge ... Així ho apuntava també Torme: "Crec que cada vegada hi ha més metres en els lineals de productes 'plug & play'".

I encara que està començant a cobrar més protagonisme del que ja es coneix com a 'Do it yourself', ens trobem encara a nivells molt allunyats de les xifres de països amb molta més cultura en aquest sentit, com Bèlgica, Alemanya, Àustria, etc. Tot i així, cada dia més podem veure una major oferta d'aquest tipus de productes, preparats per muntar un mateix. Ara falta saber si aquest canvi de mentalitat serà permanent o només conjuntural per la situació econòmica actual.

La innovació, la fidelització i, sobretot, com afrontar els propers anys, seran els temes més candents del XIII Congrés. Foto: Søren Faurby...
La innovació, la fidelització i, sobretot, com afrontar els propers anys, seran els temes més candents del XIII Congrés. Foto: Søren Faurby.
Ponents confirmats fins a la data

Dia 3 de febrer

Panorama econòmic: on som i cap a on anem

  • A càrrec de Juergen B Donges, president del Cologne Institute for Economic Policy.

El mercat i consumidor europeus

  • A càrrec de Reinhard Wolf, president de Fediyma.

Principals tendències i canvis en el comportament del consumidor

  • A càrrec de Susana Campuzano, sòcia directora de Luxury Advise.

Fi de la jornada

21h, sopar de congressistes

Dia 4 de febrer

Gestió estratègica del negoci post-crisi. Què hem après i què hem de canviar?

  • A càrrec d'Alberto Fernández Terricabras, Professor d'Anàlisi de Situacions de Negoci i de Direcció de Pimes de l'IESE.

Passat, present i futur del finançament d'empreses

  • Per part de Jesús Fernández Carrasco, director de l'Àrea de Màrqueting d'Empreses de Caja Madrid

Innovació en el punt de mira

  • Amb un representant de Leroy Merlin
  • José Cañas Fontán, gerent Fijabrok de Cañas i Gómez SL

Fidelització i reconversió de les xarxes de vendes

  • Amb un representant de Bricor

El mercat laboral actual i el lideratge estratègic

  • Alberto Aranda, director de Recursos Humans de Brico Depot
  • Ricard Puigoriol, gerent de Família Valls

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis