Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a “El sector de la ferretería y el bricolaje será uno de los más dinámicos a la hora de salir de la crisis”
Més de 200 responsables del sector es van reunir durant les jornades del XII Congrés de Aecoc a Madrid

"El sector de la ferreteria i el bricolatge serà un dels més dinàmics a l'hora de sortir de la crisi"

Redacció Interempreses03/03/2009

3 març 2009

Durant les jornades del XII Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge que es va clausurar el 18 de febrer a Madrid, es van fixar quins eren els principals problemes en el negoci de les empreses del sector i què claus havia d'adoptar per tirar endavant. D'altra banda, també es va parlar del concepte de 'marca' i quina importància té aquesta en els consumidors actuals.

En l'opinió de Raúl Herranz, la marca de la distribució està capitalitzant valors des d'una vessant racional; valors basats en la credibilitat i en l'accessibilitat. El consumidor respon bé a les innovacions i conceptes que encaixen en el seu estil de vida i la marca de la distribució està fent ús d'això.

Segons dades aportades per TNS, el 77% dels compradors tenen en compte en les seves decisions de compra altres variables abans que el preu i el 38% es manté en un 'set' de marques principals. Només el 8,4% dels consumidors canvia de marca davant d'una promoció i generalment ho fa en aquelles categories en què considera que hi ha poc valor diferencial (articles de drogueria, per exemple).

Per això, Raúl Herranz va assegurar en el marc d'Aecoc que per guanyar-se al consumidor la principal via és la diferenciació i que cal buscar aquest valor diferencial d'acord amb eixos com el concepte temps, salut, ecologia, luxe accessible, antiglobalització o tornada al origen, entre altres.

En paraules de Herranz el punt de venda és el lloc on es capitalitza la intenció de compra del consumidor i, per tant, la indústria i la distribució han de col·laborar en aquest escenari perquè el consumidor gaudeixi d'una bona experiència de compra.

Durant les jornades
Durant les jornades.

"Les marques de la distribució no acabaran amb la del fabricant"

La convivència de les marques del distribuïdor i les del fabricant centrava també la intervenció al Congrés sectorial d'Aecoc del director de la central de compres de Leroy Merlin, Carlos Dolent. En la seva opinió, no existeix la necessitat d'optar per una estratègia o per una altra, ja que en el mercat hi ha lloc per tots dos. No obstant això, les empreses han de tenir en compte que només seran sostenibles les marques basades en valors tangibles.

Els empresaris assistents al Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge han augurat un futur de clar creixement per a les anomenades 'marques blanques'

El director de la central de compres de Leroy Merlin va insistir que "no hi ha consumidors marquistes i no marquistes" sinó que el valor que el consumidor atorga a la selecció està clarament determinat pel segment, el mercat, la situació concreta per a la que realitza seva compra, etc.

Per la seva banda, els empresaris assistents al Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge-més de 200 responsables de les principals companyies de la seva indústria i distribució-han augurat-mitjançant un sistema de votació en sala-un futur de clar creixement per a les anomenades 'marques blanques '. En aquest sentit, el 59% ha manifestat que creixeran més, el 26% que ho farà molt més i el 10% que es mantindran. Només el 14% ha indicat que creu que decreixeran i l'1% restant que decreixeran molt.

El 46% de les empreses de ferreteria i bricolatge assegura haver reduït personal per fer front a la crisi
Juan José Gibelalde, president d'Aecoc
Juan José Gibelalde, president d'Aecoc.

Mesures per sobreviure a la crisi

Qüestionats també sobre les mesures que, en matèria de recursos humans, han hagut de prendre per fer front a la crisi, el 46% dels assistents al Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge ha reconegut haver hagut de reduir personal com a mesura principal. El 30% afirma haver optat per retallades salarials, el 17% assegura haver-se focalitzat en retenir el talent en la companyia i un 7% en la reducció dels seus incentius.

Malgrat la contundència d'aquestes xifres, el professor de l'Institut Internacional San Telmo, Fernando Faces, ha manifestat en el XII Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge que aquest sector serà un dels més dinàmics a l'hora de sortir de la crisi, una situació que ha definit com la més llarga a la qual s'han enfrontat. Segons Faces, es tracta d'una crisi de doble 'v', és a dir, en la qual es tocarà fons dues vegades.

I és que, segons ha argumentat, no cal oblidar que hi ha una banca malalta, les famílies estan altament endeutades, i Espanya és el país més endeutat de l'OCDE ia més, en aquest context, el crèdit serà escàs durant els propers 2 anys .

El 53% dels assistents al Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge ha assegurat no haver tingut cap dificultat a l'hora d'aconseguir finançament

Tot i això, Fernando Faces ha animat a les empreses a buscar el finançament dins de l'empresa, estudiar productes financers adequats i mostrar convincent davant la banca a l'hora de demanar ajuda. Cal no oblidar, ha indicat, que les companyies que siguin capaços de mostrar la seva solvència amb projectes sòlids seran 'l'objecte de desig de la banca'.

En aquest sentit, el 53% dels assistents al Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge ha assegurat no haver tingut cap dificultat a l'hora d'aconseguir finançament, el 37% va dir haver patit algunes dificultats i el 10% veritables problemes en aquest capítol del seu negoci.

El Congrés Aecoc de Ferreteria i Bricolatge que ha reunit durant dues jornades a Madrid a més de 200 responsables d'un sector professional que representa el 1,5% del PIB.

Reptes i oportunitats de l'actual entorn econòmic

El professor d'economia Antonio Argandoña, Càtedra 'la Caixa' de Responsabilitat Social de l'Empresa i Govern Corporatiu, va participar en el XII Congrés de Ferreteria i Bricolatge de Aecoc amb la ponència 'Reptes i oportunitats de l'actual entorn econòmic'. Argandoña desgranar la situació econòmica actual en què estem immersos i va parlar de la crisi financera i la seva afectació en diversos països, així com del període de recessió que afecta a Espanya. La seva intervenció va finalitzar amb diferents interrogants: Tornarem a créixer com abans?, Com serà l'economia futura?, Qui seran els guanyadors i els perdedors?, Què errors convé evitar? i Què hem de fer les empreses i les famílies?
Antonio Argandoña, professor d'economia de IESE
Antonio Argandoña, professor d'economia de IESE.

Integració com a fórmula de la màxima eficiència

De la mateixa manera, Oswaldo Lorenzo Ochoa, director acadèmic de l'Institut d'Empresa Business School va presentar la ponència 'Integració com a fórmula de la màxima eficiència', una xerrada en què l'expert va apostar per la integració com a fórmula de màxima eficiència assenyalant els seus punts crítics: tecnologia , processos, estructura i persones, i explicant com funciona la integració. Lorenzo va posar com a exemples gràfics el Renault F1 que pilota Fernando Alonso i la col·lecció Lara Tomb Raider.
Oswaldo Lorenzo Ochoa, director acadèmic de l'Institut d'Empresa Business School
Oswaldo Lorenzo Ochoa, director acadèmic de l'Institut d'Empresa Business School.

Gestió intel ligent del capital humà

Santiago Vázquez, director de recursos humans de R, va basar la seva participació a la 'gestió intel ligent del capital humà'. "Les companyies no pensen, ho fan les persones", per assenyalar la importància cabdal del personal de les empreses que a més, han de fomentar la formació dels seus treballadors per ser competitives i més encara, en un panorama econòmic en què altres mercats emergents són ia una gran competència. Referent a això, ha apuntat diversos exemples. Segons la seva ponència, un treballador espanyol costa tant com 3 a Malàisia, 8 a Tailàndia, 13 a la Xina i 18 a l'Índia al mateix temps que el nombre d'enginyer graduats en 2005 era de 70.000 als Estats Units, 350.000 a l'Índia i 600.000 i en xinesa. Ens trobem en un nou escenari, segons el director de recursos humans, en què s'ha de competir pel talent. A més, va destacar la necessitat de treballar en empreses que valorin el seu capital humà i valorar les que estan reconegudes per Best Work Places.
Santiago Vázquez, director de recursos humans de R
Santiago Vázquez, director de recursos humans de R.

Finançant l'empresa en temps de crisi

El professor Fernando Faces García de l'Institut Internacional Sant Telmo va parlar sobre la problemàtica del finançament en època de crisi, i va proposar diferents solucions i formes perquè hi hagi una millor finançament.

Segons ell, "s'ha evitat el col·lapse financer però el crèdit no flueix a les empreses". Ha afirmat que els principals problemes del sistema bancari espanyol són l'alt endeutament exterior (emissions), els problemes de liquiditat, i la morositat creixent: promotors, particulars i empreses. Fernando Faces, davant tota aquesta problemàtica, va proposar un nou model de negoci en el qual s'ha d'aprimar l'estructura, escurçar i optimitzar processos, simplificar les gammes de productes i de canals de distribució, externalitzar processos que no siguin crítics per al negoci, escurçar i optimitzar els processos de compra, distribució, venda, existències, actius circulants, el saldo de clients, millorar la gestió de morositat i establir un rigorós mapa de riscos.

Un altre dels factors importants que cal tenir en compte segons Faces és guanyar credibilitat davant la banca amb transparència i informació, demostrar la viabilitat de l'empresa a llarg termini, amb rigor, seguretat i contundència, anticipar-se que sorgeixin els problemes amb plans d'acció i reestructuració realistes i prudents, i amb seguiment i freqüència en els contactes.

Alguns suggeriments per afrontar la crisi:

- L'equip de direcció ha de realitzar un diagnòstic veraç i real de la situació de l'empresa i consensuar un pla d'acció i viabilitat a curt i mitjà termini.

- Transmetre seguretat als empleats, així com confiança als clients, proveïdors i bancs.

- Presentar amb transparència, rigor, domini i convenciment el pla d'Acció i viabilitat a les Institucions Financeres.

- Millorar l'estructura financera, reduint les necessitats de finançament, allargant terminis i capitalitzant l'empresa en la mesura del possible.

- Aprimar l'estructura de l'empresa i retallar qualsevol despesa que no sigui generador d'ingressos.

- Dissenyar i executar una política comercial que sigui innovadora, en productes i mercats.

foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis