Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Felipe González, presidente de Agrefema
“Cal fer entendre als ferreteros que anant plegats anem millor que separats”

Entrevista a Felipe González, president d'Agrefema

Esther Güell25/04/2013
El Gremi de Ferreteria de Madrid —Agrefema— ha fet en els últims mesos una important labor per apropar-se més al sector ferretero madrileny. I Ferroforma va ser un dels escenaris per escenificar aquesta unió i reunir, entorn d'unes copes i un tapeo, que sempre s'agraeix, a alguns d'ells. No vam voler perdre l'oportunitat de parlar amb Felipe González, president d'Agrefema.

Quin és l'origen d'aquest acostament a les ferreteries? Quants associats són en aquest moment?

Com a president del gremi, volem aconseguir la màxima unió i buscar entre tots la fórmula que ho permeti. Per això pensem que Ferroforma, i un còctel, poden ser un bon punt de trobada i la prova és que aquí mateix ja han signat quatre nous socis i alguns estan pensant-li-ho. La idea és que entenguin que anant plegats estem millor que separats. A Madrid hi ha més de 600 ferreteries mentre que en Agrefema som 70, molt per sota del que hauríem de ser, sense restar importància als quals som. Però aquestes xifres ens motiven pel repte que suposa.

“A Madrid hi ha unes 600 ferreteries i unes 70 estan associades a Agrefema, així que tenim molt treball per fer”
“A Madrid hi ha unes 600 ferreteries i unes 70 estan associades a Agrefema, així que tenim molt treball per fer”.

El mercat de Madrid és molt divers, petita tenda convencional i gran superfície conviuen a la seva àrea d'influència, amb necessitats i problemàtiques molt diferents. Com unir-los sota un mateix paraigua?

Efectivament, com en tota Espanya, el nostre gremi de ferreteria és molt divers. Des de la petita tenda portada per una família fins a les grans empreses. Així que el nostre treball en principi és el d'agrupar a la ferreteria tradicional i especialitzada, oferint una sèrie de serveis.

Hi ha qui deia que el ‘petit’ desapareixeria… però ara veiem com grans ensenyes estan retornant a un model més urbà, més local...

Efectivament, jo no crec que el petit ferretero desaparegui. Sempre ha estat. I quant a la tornada a les tendes urbanes, crec que la gran empresa s'ha adonat que el públic espanyol és molt particular. Li agrada anar a mirar en les grans superfícies, però majoritàriament va a comprar a la tenda de confiança: són més professionals, li atenen personalment, saben aconsellar-li, explicar-li com funciona una eina, li solucionen problemes…

No obstant això, som conscients que cal adaptar-se als nous temps. Això significa que la ferreteria ha de combinar el model tradicional amb les exigències del mercat, incloent les noves tecnologies.

Agrefema va reunir a un bon nombre de professionals i amics en el còctel celebrat al voltant del seu stand en Ferroforma...
Agrefema va reunir a un bon nombre de professionals i amics en el còctel celebrat al voltant del seu stand en Ferroforma, “una manera de trobada que va agradar al sector” i que va permetre que ja quatre d'ells s'adherissin al gremi.

Hi ha algun tipus de simbiosi entre el gremi i les cooperatives, centrals de compres, etc., a les quals pertany una gran part del sector?

Sí, pel que fa a que la cooperativa pugui intercedir perquè el seu associat sigui també membre del gremi. Aquest treball ho realitzem a través de Comafe, que és la cooperativa de Madrid.

Unir-se suposa remar junts i en una mateixa adreça. És així? O hi ha encara massa remant en adreces aleatòries?

Ja sabem que som molt independents i que cadascun mira per si mateix, i remar junts sembla una tasca difícil. Però els temps que vénen ens portaran per aquest camí. Les fusions i les unions seran necessàries, encara que és alguna cosa que s'ha donat poc en el nostre sector. Potser encara costa cedir ‘poder’, drets, en entrar a formar part d'un col·lectiu.

Potser mancada cultura gremial a Madrid, comparada amb altres comunitats com Catalunya on hi ha una gran tradició?

Existeix cultura de gremi, però sí és cert que per les raons que siguin mai ha estat tan potent com a Catalunya, on es manté molt forta. Això ens motiva per seguir treballant i aconseguir l'enfortiment d'Agrefema.

González és conscient que, malgrat que costa cedir ‘poder’, “les fusions, i les unions, seran necessàries”
González és conscient que, malgrat que costa cedir ‘poder’, “les fusions, i les unions, seran necessàries”.

Agrefema ha mantingut moltes reunions amb les administracions públiques de Madrid. Quin és el seu cavall de batalla actualment?

Estem en contacte periòdic amb la Comunitat de Madrid, aconseguint alguna subvenció per dur a terme projectes com, per exemple, la campanya ‘Consulta a la teva ferretero’. També ens oferim per col·laborar en aquells assumptes d'interès, com l'establiment de normatives que afectin al nostre sector. És el cas de la llibertat d'horaris comercials, que considerem perjudicial per a les pimes.

Aquesta seria una de les funcions del gremi?

Clar. És una de les funcions, i jo diria que important. De vegades és complicat per la pròpia burocràcia. En els últims anys, hem hagut de fer front a diversos canvis en l'Adreça de Comerç.

D'altra banda, en la nostra última reunió tractem un assumpte d'interès com és la formació professional. Està desapareixent la figura de l'aprenent de ferreteria. Per a l'empresa resulta costós incoporar personal no qualificat, per la qual cosa estem formant a futurs professionals. I en aquests moments de necessitat de creació d'ocupació, hauríem de buscar fórmules entre l'Administració i les empreses. Per això quedem a celebrar noves trobades i tractar el tema.

Per finalitzar, podria descriure els avantatges de ser associat al gremi?

Principalment, i com a membre d'Aecim —Empreses del metall de Madrid—, els associats d'Agrefema es beneficien dels serveis d'Aecim com a assessoria laboral, fiscal, jurídica o ajuda al comerç exterior.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Gremios de Ferreterías de Madrid

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades