Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Fabricar papel sin agua y producir celulosa casi sin energía
Aprenent de les plantes i els pingüins

Fabricar paper sense aigua i produir cel·lulosa gairebé sense energia

Redacció Interempresas15/04/2014

Fabricar paper sense utilitzar aigua, eliminar les emissions associades a la seva fabricació o produir cel·lulosa a baixes temperatures amb un mínim d'energia són alguns dels destrossadors conceptes tecnològics que està desenvolupant el projecte paneuropeo TWO Team de la Confederació Europea d'Indústries del Paper (Cepi), en el qual participa Aspapel (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró).

Fabricant el paper

Fabricant el paper.

Aprenent de les plantes

El sector paperer europeu treballa en un nou concepte tecnològic que li permetrà fabricar cel·lulosa amb un mínim d'energia, emissions i residus, aprenent del comportament de les plantes. Quan les plantes no tenen aigua, per causa de sequeres o gelades, són capaces de produir els seus propis líquids. Una planta, a partir de la barreja de dos sòlids, pot obtenir líquid a temperatura ambienti. Aquest líquid es diu DONIS (Dissolvent Eutéctico Profund).

Amb aquests nous dissolvents bio-renovables, produïts per les plantes, es pot dissoldre la fusta separant les fibres de cel·lulosa de la lignina (la cola que les uneix) a temperatura ambienti sense energia addicional. Aquesta tecnologia pot aplicar-se igualment al paper per reciclar, utilitzant aquests dissolvents naturals per dissoldre els residus de tinta del paper usat i separar-los de les fibres de cel·lulosa.

Separant les fibres de la cel·lulosa

Separant les fibres de la cel·lulosa.

Imitant als pingüins per fabricar paper sense aigua

Un altre dels nous conceptes tecnològics que actualment desenvolupa el sector es basa en l'observació dels pingüins. Quan els pingüins fugen dels seus depredadors no neden en l'aigua, en realitat, sinó en l'aire. Alliberen petites bombolles d'aire de les seves plomes i es forma una fina pel·lícula a la seva al voltant, la qual cosa li permet reduir la fricció i avançar més ràpid.

Aquest concepte, que es diu super-cavitació i que ha estat utilitzat pels russos per als seus torpedes, per exemple, pot aplicar-se a la indústria paperera per fabricar paper sense utilitzar aigua. Les fibres són tractades per protegir-les i després suspeses en una solució viscosa amb una concentració de més del 40%. La solució es premsa i a partir de la fulla resultant s'obté el producte final requerit.

Fabricant paper sense aigua

Fabricant paper sense aigua.

Dos equips de tècnics i científics

El projecte Two Team va engegar una competició entre dos equips europeus, formats per un total de 34 tècnics i científics del més alt nivell, procedents de les pròpies empreses del sector, de les empreses proveïdores, d'universitats, centres tecnològics… Un any de treball, al llarg de 2013, per donar un salt tecnològic sense precedents, que deixa sobre la taula vuit conceptes tecnològics destrossadors, que ara podran desenvolupar les empreses. Les vuit tecnologies seleccionades combinen idees noves i idees que ja funcionen en altres camps, però mai s'han utilitzat en el sector paperer.

L'hora de les empreses: ja hi ha set consorcis en marxa

Cepi –la patronal paperera europea- té els drets dels resultats del projecte i els cedeix als seus associats (entre ells la patronal paperera espanyola Aspapel) i aquests a les seves empreses associades. S'ha iniciat ja la constitució de 7 consorcis per al desenvolupament d'aquestes tecnologies:

  • Dissolvents eutécticos profunds.
  • Fabricació de paper sense aigua.
  • CO2 supercrítico.
  • 100% electricitat.
  • Superfície funcional.
  • Condensació Flaix amb vapor.
  • La caixa d'eines replicante.

 

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    17/10/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    10/10/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis