Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Fernando Sánchez, director comercial de Industria General de Kuka Robots Ibérica
“Volem idear solucions que facin la indústria espanyola més competitiva”

Entrevista a Fernando Sánchez, director comercial d'Indústria General de Kuka Robots Ibèrica

Redacció Interempresas27/08/2013

La multinacional Kuka, un dels principals fabricants de robots industrials i sistemes de solucions automatitzades de fabricació, celebra aquest any el seu quarantè aniversari d'activitat en robòtica i, per commemorar-ho, la signatura alemanya acaba de llançar IIWA, el primer robot amb set eixos i sensibilitat integrada. Fernando Sánchez, director comercial de la divisió d'Indústria General de Kuka Robots Ibèrica, S. a., repassa en aquesta entrevista l'evolució de la companyia i del sector al llarg d'aquests anys.

Fernando Sánchez, director comercial de la divisió d'Indústria General de Kuka Robots Ibèrica

Fernando Sánchez, director comercial de la divisió d'Indústria General de Kuka Robots Ibèrica.

Kuka celebra 40 anys d'activitat en robòtica. Sembla difícil pensar en robots fa 40 anys, com van ser els inicis?

Kuka Robots Ibèrica va néixer a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) a partir d'una enginyeria mecànica denominada HLS Espanyola, dedicada principalment al disseny de línies de fabricació d'automòbils. Durant el període comprès entre 1973 i 1987, l'empresa va basar la seva activitat en projectes d'enginyeria destinats principalment al sector de l'automòbil i petits muntatges d'automatització. Alguns d'aquests projectes es desenvolupen en empreses com Volkswagen o Mercedes Benz, en aquesta última per a la fabricació del furgó Vito en la seva planta de Vitòria-Gasteiz.

Quin va ser el primer robot?

La necessitat de la indústria automobilística de disposar de robots potents i fiables, porta per fi a l'empresa a desenvolupar un robot industrial propi. El producte, presentat en 1973 amb el nom de Famulus, és el primer robot amb sis eixos accionats per motor elèctric.

I durant aquests 40 anys, com ha estat l'evolució de la robòtica industrial?

Els primers robots industrials es van crear per cobrir la creixent necessitat de producció de les fàbriques d'automòbils. Des de llavors, i especialment a partir dels últims 20 anys, els robots han anat conquistant la resta de mercats industrials, alguns realment curiosos com el de l'entreteniment. En aquest sentit, Kuka fabrica un robot especial anomenat Robocoaster que fa les delícies del visitant en parcs com Futuroscope, Legoland o Disneyland.

Kuka també ha hagut d'adaptar-se a aquesta evolució, com ho ha fet?

Kuka ha apostat des dels seus inicis per la recerca i el desenvolupament. A finals, dels vuitanta Kuka va llançar al mercat el primer robot sense paral·lelogram. Això va suposar ampliar l'àrea de treball de forma considerable i, per tant, reduir l'espai necessari per produir. Actualment, Kuka acaba de presentar el nou IIWA, el primer robot amb set eixos i sensibilitat integrada.

En què consisteix?

Gràcies a la seva sensórica integrada, l'IIWA (Inteligent Industrial Work Assitant) permet la interacció home-màquina de forma segura. El seu disseny lleuger i flexible ho converteixen en un robot capaç de realitzar complexes tasques d'assemblat i muntatge que fins ara es duien a terme amb complicats i costosos sistemes d'automatització.

La robòtica s'ha anat obrint a nous mercats. Què suposa treballar para tan diverses àrees?

Sobretot és necessari disposar d'una gran gamma de productes que s'adaptin a les especificacions concretes de cada àrea i d'altra banda s'ha de comptar amb personal especialitzat que tingui capacitat per donar respostes i solucions a aquests mercats i sectors especialitzats.

Per sectors, quins són les principals destinacions dels robots de Kuka?

El sector automobilístic, encara que de forma cíclica, segueix sent una dels majors destinataris. No obstant això, la indústria general cerca cada dia més l'automatització i, a Espanya i Portugal, comprats com l'alimentació i relacionats prenen cada dia major protagonisme.

Robot de la sèrie KR Quantec
Robot de la sèrie KR Quantec.

Al llarg d'aquests anys, sembla que gran part de la societat veia amb reticència i cert escepticisme la figura del robot i l'automatització, adduint que acabarien amb la mà d'obra…

En certa mesura sí, sobretot en sectors amb baixos nivells d'automatització on el robot és un gran desconegut. No obstant això, les dades objectives parlen per si sols. Alemanya és el país més automatitzat d'Europa, la seva indústria és la més florent i aporta un gran nombre de llocs de treball d'elevada qualificació.

Quina importància té el disseny en la robòtica de Kuka?

El disseny també importa, no només en el seu vessant funcional sinó també en l'estètica. El cortès no lleva el valent. De fet, diversos models de robots Kuka han guanyat en anys successius el cobejat Xarxa Dot Award. En l'edició de 2012 van participar 1.800 empresaris i dissenyadors de 58 països, que van posar a prova la seva capacitat creativa. Dos robots de la sèrie KR Quantec van pujar al podi: el KR 240 R3100 ultra K i el KR 270 R2700 ultra van convèncer al jurat. L'últim va rebre fins i tot el cobejat premio Xarxa Dot Best of the Best.

A més de robots, Kuka ofereix productes com a programari i unitats de control, unitats lineals…

Sí, Kuka disposa d'una gamma amplísima d'aplicacions de programari adaptades als diferents sectors, així com eines de simulació que permeten planificar al detall els processos d'automatització. La gamma de robots KR Quantec, llançada l'any 2010, va presentar un nou armari de control denominat Kuka KRC4, que incorpora funcions per a l'estalvi energètic i que permet una àmplia connectivitat.

Quins són els reptes tecnològics de la robòtica, és a dir, cap a on tendeixen els nous robots?

S'està produint una gran evolució en la robòtica de servei, la qual cosa suposa el desenvolupament de tecnologia que permeti una total interacció humà-màquina.

I ja per concloure, quines previsions i projectes tenen per als propers anys?

Malgrat la crisi econòmica Espanya escometrà diversos projectes d'automòbil, la qual cosa suposarà la incorporació de noves línies d'automatització. Aquests projectes també afectaran a tots els subministradors relacionats amb l'acte.

En la indústria general, Kuka segueix apostant per la recerca i el desenvolupament, i la col·laboració estreta amb integradors especialitzats, centres tecnològics i universitats per idear solucions que facin la indústria espanyola més competitiva.

Empreses o entitats relacionades

Kuka Iberia, S.A.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    17/10/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    10/10/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis