Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Repsol YPF y Acciona firman el mayor acuerdo mundial de producción de biodiésel
Les dues companyies es converteixen en líders mundials en el mercat de biodièsel

Repsol YPF i Acciona signen el major acord mundial de producció de biodièsel

Maria Escribano01/06/2006
Repsol YPF i Acciona van signar el passat mes de març un acord marc per a la construcció i desenvolupament a Espanya de plantes de biodièsel que podran produir més d'un milió de tones anuals, utilitzant com a matèria primera olis vegetals de primer ús. L'acord suposa una inversió estimada de 300 milions d'euros i és el de major abast signat fins ara en el món en l'àmbit del biodièsel.
Antoni Brufau, president executiu de Repsol YPF, i José Manuel Entrecanales, president executiu d'Acciona...
Antoni Brufau, president executiu de Repsol YPF, i José Manuel Entrecanales, president executiu d'Acciona, després de la signatura de l'acord de producció de biodièsel
El president de Repsol YPF, Antoni Brufau i el president d'Acciona, José Manuel Entrecanales van subscriure el passat 13 de març l'acord que posa en marxa aquest projecte comú que permetrà complir prop de la meitat de l'objectiu d'Espanya en matèria de biocombustibles, que preveu el Pla Nacional d'Energies Renovables per a l'any 2010. S'estima que les produccions previstes en aquest acord evitin en aquest any l'emissió a l'atmosfera d'uns 3 milions de tones de CO2

Aquest projecte preveu la instal lació de plantes de producció de biodièsel a les proximitats de les refineries del Grup Repsol YPF a Espanya, amb una capacitat unitària superior a 200.000 tones anuals. L'acord inclou també la participació d'Acciona en la construcció d'una altra planta a León, el desenvolupament ja ha iniciat Repsol YPF.

Imagen
Es podran construir fins a sis plantes de producció, donant feina directa a 200 persones, i indirecte a més de 5.000
Aquests projectes donaran lloc a la creació d'uns 200 llocs de treball directe i més de 5.000 llocs de treball indirecte. S'espera que la major part d'aquests llocs de treball provinguin del sector agrícola espanyol, que podria dedicar entre 200.000 i 300.000 hectàrees de regadiu a la producció de matèria primera (colza i gira-sol) per al proveïment de les plantes.

La col·laboració entre les dues companyies en el camp del biodièsel s'ha desenvolupat en els darrers anys a través d'un ampli treball conjunt de desenvolupament tecnològic, encaminat a optimitzar la producció i utilització del biodièsel, i amb llaços comercials que han donat lloc a que Repsol YPF ja estigui incorporant en la formulació dels seus gasoils d'automoció el biodièsel produït per Acciona a la seva fàbrica de Caparroso, a Navarra.

Repsol YPF, líder europeu en la utilització de biocarburants

Tant la Directiva Comunitària com el Pla Espanyol d'Energies Renovables plantegen escenaris per a l'any 2010 en què es fixen objectius ambiciosos de participació dels biocombustibles en el proveïment de recursos energètics al sector de l'automoció. En concret, el Pla Espanyol d'Energies Renovables situa aquest objectiu de participació dels biocarburants en el 5,83 per cent, expressat en termes energètics, sobre el consum total de combustibles per a automoció.

Repsol YPF ve apostant des de fa anys per la utilització dels biocarburants com a forma essencial per contribuir a pal·liar les conseqüències de l'efecte hivernacle, reduint, al mateix temps, la dependència energètica d'Espanya.

En aquesta línia, des del 2000, data en la qual Repsol YPF va prendre la decisió de modificar les seves instal·lacions de producció de MTBE (metilterbutileter), ve utilitzant bioetanol en substitució del metanol empleat fins aleshores. El ETBE (etilterbutileter) obtingut s'incorpora en la formulació de les gasolines combinant els estàndards de qualitat més exigents amb la utilització de carburants renovables.

La inversió estimada podria superar els 300 milions d'euros
Mitjançant l'addició de ETBE, Repsol YPF empra prop de 140.000 tones anuals de bioetanol, el que la converteix en el líder europeu en la utilització de bioetanol en la formulació de les gasolines. Repsol YPF, per si sola, incorpora més bioetanol en les seves gasolines que els països europeus líders en aquesta matèria.
La producció total de biodièsel superarà el milió de tones anuals
Un cop esgotada la via del ETBE, limitada per la disponibilitat de butà olefínic en les seves refineries, Repsol YPF aposta per la utilització del biodièsel en la fabricació de gasoil com la forma més adequada per a la implantació de la Directiva Comunitària sobre utilització de biocarburants, ja que, a més del seu efecte positiu sobre el medi ambient, contribuirà a reduir el dèficit europeu de destil·lats mitjans, que a Espanya supera les 12 milions de tones anuals.

D'altra banda, en línia amb la seva posició estratègica, Repsol YPF està liderant una proposta de projecte de recerca Cenit, per al desenvolupament del biodièsel a Espanya, en què participen 16 empreses i més de 20 institucions.

Acciona, líder en la producció de biodièsel de qualitat homologada

Acciona, a més de tenir presència destacada en l'àmbit de les energies renovables per a producció d'electricitat, com són l'eòlica, minihidràulica, biomassa i solar, ha treballat des del 2000 en l'obtenció de biodièsel a partir d'olis vegetals de primer ús. Aquest biodièsel, que compleix amb tots els paràmetres de qualitat de la normativa europea (EN -14.214), el produeix actualment en una planta a Caparroso (Navarra).

Aquesta planta és considerada una de les més avançades tecnològicament, per processar diferents tipus diferents d'olis per a la producció del biodièsel. Les proves d'utilització d'aquest producte en diferents tipus de vehicles han revelat rendiments i consums equiparables als del gasoil, a més d'una substancial reducció d'emissions contaminants a l'atmosfera.

Acciona desenvolupa així mateix projectes de recerca en l'àmbit agrícola sobre cultius energètics amb vista a una millora de la productivitat dels mateixos i del seu balanç energètic i mediambiental, i impulsa l'extensió dels cultius de colza per a producció de biodièsel.

Projecte Integrat a León

Dins del projecte global per a la producció de biodièsel a Espanya, destaca per la seva innovació i caràcter integrat, el de Cabreros del Río (Lleó), en què a més de Repsol YPF i Acciona podria participar el Idae (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) i diferents associacions agràries d'àmbit local. La Unió Comercial de Ramaders i Pagesos de Lleó (Ucogal) ha posat a disposició del projecte els terrenys necessaris per a la seva instal lació.

La planta assolirà una producció de 100.000 tones any i s'alimentarà amb llavors o olis de colza i gira-sol, procedents de l'agricultura de la zona, estant prevista també, si escau, la importació d'oli cru.

La instal·lació tindrà un caràcter integrat, en incloure totes les fases del procés, des del cultiu de les llavors energètiques fins a la producció del biocarburant final. Comptarà amb les següents unitats: Mòlta de Llavor i Extracció d'Oli, Refinació d'Oli Cru, Biodièsel, Serveis Auxiliars, Emmagatzematge de Procés i Emmagatzematge i Preparació de Llavor.

A més de la producció de biodièsel, està previst que la planta generi gairebé 140.000 tones de subproductes ecològics destinats, en la seva major part, a l'alimentació animal.

Empreses o entitats relacionades

Instituto para La Diversificación y Ahorro de La Energía

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    10/10/2024

  • Newsletter Energía

    03/10/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAiClimaXIX Congreso Anual de CogeneraciónAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis