Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La tendencia a reducir procesos se pone de manifiesto en Euromold
La fabricació de peces a partir d'un programari ja està industrialitzada

La tendència a reduir processos es posa de manifest en Euromold

Ibon Linazisoro15/12/2003
Un any més, les empreses dedicades al disseny, els que fabriquen prototips o màquines per prototips, els constructors de motlles, els transformadors de plàstics i els constructors de màquines per a mecanitzar, així com molts de softwares, CAD / CAM, etc. es van reunir a Frankfurt del 3 al 6 de desembre a la fira Euromold. Entre tots els productes exposats, va destacar especialment l'enfocament cap al rapid manufacturing, la fabricació directa a partir d'un programari. També es va posar de manifest la capacitat d'aquesta fira per continuar creixent tot i la situació econòmica generalitzada.
En aquesta ocasió la fira Euromold va celebrar el seu desè aniversari i va realitzar diversos actes amb personalitats de l'economia i política alemanyes, en què es van posar de manifest els excel lents resultats d'una fira que en deu anys ha aconseguit imposar un concepte únic a Europa. Dels primers 270 expositors de 1994 als 1530 de 2003 hi ha una diferència que demostra a les clares la bona recepció del mercat d'aquesta fira organitzada per l'empresa Demat.

En uns 80.000 metres quadrats d'exposició, la participació d'expositors no alemanys va créixer en aquesta ocasió fins a un 36%. El principal país expositor quant a nombre d'empreses va ser de nou Itàlia (20%), seguit de Portugal (8%), França, Països Baixos (amb sengles 7%) i altres països entre els quals hi ha Espanya, amb un 6 %. Una de les fites d'aquesta nova edició era atreure la presència de països de l'est d'Europa, així com altres que van acudir per primera vegada, com Hong Kong, Iran i Ucraïna.

Al catàleg de la fira, com expositors espanyols, es troben les següents empreses: ABM Moldes, Bermaq, Bolexp Normalitzats, Cambra de Comerç de Vigo, Coproin, Nicolás Correa, Cumsa, FEAMM, Hispamoldes, Informoldes, Irumold, Indústries Laip, Construccions Mecàniques Marés, Matrigalsa, Mecanoplástica, Molmasa, construccions Mecàniques Solé, Tallers ROGASA, Tallers Almarcha, Tromosa, Troquenor, Utecsa i Vert. A més, la revista Plàstics Universals va estar exposada en els diversos estands de premsa especialitzada disposats per la pròpia organització de la fira, confirmant l'èxit de la revista fins i tot en l'entorn internacional, a jutjar per l'interès d'uns visitants que van poder emportar-se el número publicat abans de la fira, corresponent a octubre.

Pel que fa al tipus de producte presentat, un 30,8% dels expositors van ser motllistes. Els fabricants de models i prototips van representar un 12,4% dels expositors i els fabricants de màquina-eina o màquines per a prototipatge ràpid i rapid tooling, un 8,3%. Altres productes presents van ser eines, programari, enginyeries, materials i accessoris, disseny, metrologia, automatització, processos d'acabat... La veritat és que en Euromold té cabuda una àmplia gamma de productes possibles, precisament perquè el seu propi lema "Des del disseny, passant pel prototip fins a la sèrie", abasta tot el procés productiu. I aquest és segurament una de les claus d'èxit de la fira.

No menys cert és que no és una fira de grans novetats. Els motllistes van a presentar els treballs possibles que són capaços de fer i els dissenyadors aporten a la fira un matís estètic espectacular, amb automòbils de futur o un altre tipus d'elements dirigits a captar l'atenció del visitant. En aquesta filosofia de presentar tot el involucrat des de la idea fins a la peça final, es van poder veure almenys dos injectores, d'Engel (a Espanya Helmut Roegele) i Arburg, produint peces.

No obstant això, hi ha un camp on, any rere any, es demostra el futur d'aquestes tecnologies. És el de les "rapids"-rapid prototyping (fabricació ràpida de prototips) i rapid tooling (fabricació ràpida de motlles) - que estan donant pas al rapid manufacturing, la fabricació de peces finals sense passar pel procés convencional de fabricació de motlle i injecció de peces. A la fira es van veure peces ja industrialitzades i presents en el mercat, a l'estand de EOS, per exemple. No estem per tant parlant de futur o de ciència ficció sinó de peces reals.

Productes destacats

EOS

A l'estand de EOS ( www.eos.info), representada a Espanya per Protos (Tel 93.790 28 31. www.protoser.com), com és habitual en els últims anys, el sinteritzat per làser va ser el protagonista. És per descomptat una empresa de referència en el camp del prototipat i en general les tecnologies "rapid". I va ser aquí precisament on es van poder observar peces ja presents en la indústria, algunes de les quals van ser objecte de l'article La fabricació directa a partir de dades electròniques és ja una realitatpublicat en Plàstics Universals n º 89 (octubre 2003 - pàg. 98). Una novetat de EOS va ser la màquina Eosint M 270 per a la màxima qualitat de les peces i major productivitat en el sinteritzat directe de metall per làser. Presenta nombroses novetats sobretot en la tècnica DirectPart. Amb aquesta màquina s'utilitza per primera vegada una generació nova de làser, anomenat làser de fibra, que aporta una millor resolució. A més, l'elevada absorció de la longitud d'ona del làser, juntament amb un sistema d'enfocament variable patentat augmenten la velocitat i la productivitat. També s'ha simplificat la manipulació de la màquina i de la pols. Eosint M 270 és un complement de l'Eosint M 250 Xtend, ideal per a aplicacions de DirectTool. Una dada curiosa: diverses de les peces de la nova M 270 estan realitzades precisament mitjançant el sinteritzat làser, apropant així el rapid manufacturing a la realitat des d'un doble punt de vista.

D'altra banda, encara que es poden injectar una gran quantitat de peces amb els materials Eosint M existents, encara hi ha una clara necessitat de motlles més durs amb la tècnica DirectTool. Amb aquesta finalitat EOS ha desenvolupat un nou material, el DirectSteel H20, un acer que permet peces denses i sense porus amb una duresa de fins a 42 Rockwell C.

DSM Som

Aquesta productor de materials ( www.dsmsomos.com) va anunciar el llançament de materials nous per al camp del disseny i l'estereolitografia en general i va presentar aplicacions concretes. Així, ha posat èmfasi en els prototips realitzats pel model Super Sport Roadster de Chevrolet, per als quals es van aprofitar els avantatges de les resines DSM Som 9100 per estereolitografia. També van destacar els prototips realitzats pels dissenyadors de l'empresa britànica AME. Una novetat interessant van ser els materials líquids amb càrrega Som ProtoComposites, pensats per a una àmplia gamma d'aplicacions. Es tracta de materials complexos en els quals diverses substàncies, especialment metalls, ceràmiques, vidres o polímers es combinen per proporcionar propietats funcionals que no són possibles amb els components individuals.

Axxicon

Aquest motllista ha desenvolupat un motlle multicavitat capaç de produir peces que normalment requereixen altres processos d'acabat. Combinant les operacions d'injecció i les d'un robot, el nou sistema de Axxicon treballa amb cicles curts de producció i necessita un sol motlle. En una aplicació per a un fabricant de filtres Axxicon ha desenvolupat un sistema en el qual diversos components es fan d'una sola injectada. Després de l'obertura del motlle, un robot realitza el cupatge, unint les peces i el filtre abans que la peça ja muntada es sobremoldee en un producte final, mentre en el mateix cicle ja s'estan injectant components nous per al següent muntatge.

Tool-Temp

Aquesta empresa (representada per Alboex: www.alboex.com) va anar amb la seva gamma de reguladors de temperatura. Els seus temperadors motlles disposen d'un sistema de preselecció de la temperatura manual. En la posició 0 la temperatura s'ajusta en el control microprocessador. En les posicions 1 a 5 el control pren automàticament la temperatura programada en cada posició.

Cumsa

Aquesta empresa, que destaca per les seves solucions innovadores en el sector dels normalitzats per a motlles, va presentar en aquesta ocasió diverses novetats mundials que complementen la seva extensa gamma de productes:

- Mini Pinça i Mini doble: Solucions per al desemmotllament de petits negatius (simples o dobles) que complementen als productes existents (pinça plana, pinça clau, expulsor doble i expulsor elàstic). La seva característica diferencial és la seva forma paral·lela que minimitza l'espai requerit en el motlle. L'ús d'un casquet i d'un sistema de fixació facilita el muntatge (tots els allotjaments són cilíndrics) i la posterior regulació en alçada de la pinça, la qual cosa soluciona els possibles errors de mecanitzat.

Unitat Premi: Permet realitzar forats laterals en les peces de plàstic gràcies al seu mecanisme i l'ús d'un expulsor estàndard de mercat. De mida reduïda, permet la seva instal·lació en pràcticament qualsevol lloc. S'acciona automàticament amb el mateix funcionament del motlle.

Així mateix, també va tenir nombroses consultes per les seves novetats anteriors retensor automàtic per corredisses de grans dimensions, expulsor doble i expulsor elàstic.

Husky

Com a fabricant de sistemes de canals calents molt especialitzats, Husky va habitualment a la fira Euromold ( www.husky.ca i per canals calents www.hotrunners.com. Tel 93.432 98 00), on sens dubte ha un bon nombre de professionals interessats en els seus sistemes de canals calents. Com es va poder observar continua promocionant la seva sèrie de filtres per a canals calents per monocavidades pensades per a motlles prototip o motlles de producció d'una cavitat. Els seus filtres per canals calents Ultra, poden allotjar diverses mides d'injectades per peces de menys d'un gram fins a 1.000 grams.

Stratasys

Aquesta empresa representada a Espanya per Ilarak ( www.ilarak.com) va captar l'atenció dels visitants amb la màquina Dimension, pensada per a la impressió 3D funcional.

Destaca per la notable reducció de preu respecte a altres impressores 3D, per la qual cosa es pot amortitzar amb rapidesa. Permet la verificació de formes, muntatge i funcionalitat, amb prototips d'ABS i només prement el botó de 'imprimir' n

Empreses o entitats relacionades

Alboex Periféricos, S.L.
Arburg, S.A.
Bermaq
EOS GmbH - Electro Optical Systems
Roegele, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    08/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    03/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis