Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Oyonnax reúne al sector francés por quinta vez consecutiva

Oyonnax reuneix al sector francès per cinquena vegada consecutiva

01/11/1995
FIP reuneix al sector francès per cinquena vegada

Oyonnax, un poble marcat per la historia

En el certamen es va constatar la recuperació del sector dels plàstics

El Forum International de Plasturgie (FIP) va reunir els passats 20 al 23 de juny a 310 expositors i va acollir a 10.867 visitants, confirmant l'interès d'aquesta manifestació biennal que atreu a la localitat d'Oyonnax a la pràctica totalitat dels industrials de plàstics francesos.

El Forum Internacional de la Plasturgia (FIP), l'única manifestació general de la indústria dels plàstics a França d'aquest any, ha permès constatar una recuperació de l'activitat del sector a nivell nacional.

En el transcurs del temps, la FIP s'ha confirmat com un vehicle de retrobaments i intercanvis entre els professionals del sector dels plàstics no només francesos sinó de tota Europa.

Figura 1 Mateu&Solé era l'únic representant espanyol present en FIP.





Les principals raons per a això són que França, d'una banda, és un dels primers països europeus en la transformació de plàstics i, per una altra, també ho és com a importador de maquinària. A més, el nivell tecnològic de la indústria auxiliar, condicionat per l'elevada exigència dels seus mercats, ofereix molts punts d'interès per a tots els industrials europeus.

La relació d'Oyonnax i els plàstics

Oyonnax és una ciutat petita o un poble gran i cal una lupa per localitzar-la en els mapes però compta amb la major concentració de la indústria de plàstics de França.

L'origen d'aquesta situació es troba en la riquesa dels boscos comunals de la vila. Si en lloc d'utilitzar l'autopista s'arriba a Oyonnax per l'antiga carretera D13, s'aprecia l'exhuberancia i varietat de l'arbrat, entre el qual es troba el bruc que és l'inici d'aquesta història.

L'arrel de bruc, extraordinàriament dura, es va utilitzar des del segle VI, durant els llargs mesos d'hivern, per ocupar-se en la fabricació de pintes antiparásitos que els venedors ambulants venien per tota França.

Cap al segle XVIII es van començar a fabricar pintes de banya, que difícilment podien competir amb els espanyols, ja que els francesos no disposaven de banyes de grandària competitiva. La invenció en 1897 de la banya artificial va permetre als tallers d'Oyonnax (dels quals hi ha una reproducció en el seu Museu de la Pinta) superar aquest inconvenient i en aquesta època es van produir treballs d'artesania d'una qualitat extraordinària.

No obstant això, l'alegria va durar poc, ja que amb la guerra europea es va incorporar la dona a la indústria i es va fer necessari l'ús de cabells curts per evitar accidents amb els embarrados de transmissió. Convertida en moda la comoditat que això representava, els anys vint van veure la ruïna del negoci de peinetas i accessoris similars, amb el que els industrials van buscar noves sortides en la fabricació d'ulleres i altres articles pels quals els nous polímers trobaven un primer mercat.

D'aquí que aquestes valls, pels quals els plàstics han constituído una evolució natural de la seva riquesa maderera, s'hagin convertit en la primera concentració de transformadors i moldistas de França i una de les més importants d'Europa.

Perspectives del sector a França

El 23% de les empreses franceses van augmentar la seva xifra de negoci en 1994, netament per sobre de la mitjana de les petites empreses del país veí, amb una millora de la rendibilitat del 12% i un increment de l'ocupació del 17%. El volum d'inversions va augmentar en 1994 en un 37% de les empreses del sector pel que fa a l'any anterior.

El 38% de les empreses franceses del sector són exportadores i disposaven d'una cartera de comandes ben proveïda a principis de 1995, any en què un 55% esperen una progressió de la seva xifra mitjana de negoci, amb un important augment de rendibilitat (31%), per la qual cosa es preveu un increment del nombre de persones ocupades de l'ordre d'un 28%.

El 94% de les empreses franceses del sector disposen de microordinadors, la meitat d'elles en xarxa i un 38% incrementarà les seves inversions en informàtica durant aquest any.

Figura 2 Oyonnax deu la seva forta presència de productors de plàstics francesos a la fabricació de pintes i peinetas, que es remunta a diversos segles enrere.





Malgrat aquestes dades d'una enquesta de la UFB, la situació de les empreses subministradores de l'automòbil, que representa a França el 20% del consum, era en el mes de juny, en les dates de celebració de la FIP, d'incertesa, deguda al fet que no ha progressat el nivell de comandes de 1994, segons va assenyalar la directora del Saló, Odile Desforgues, que va preconitzar la recerca de nous mercats per superar els problemes creats pels increments de preu de les primeres matèries.

Digna però mínima presència espanyola

Sembla estrany que en la fira, coneguda per agrupar una bona part de la clientela dels fabricants espanyols de maquinària de plàstics i en la qual no és excessivament costós participar, només Mateu & Solé estigués present. L'explicació pot estar en els preparatius per assistir a la K o potser en un comentari de passada fet en aquell stand.

En consultar si s'havia notat una retracció primaveral en les vendes, com mostren diversos indicadors, directius de Mateu & Solé van afirmar que probablement la va haver-hi però en l'empresa estaven tan ocupats amb el lliurament de comandes que, pràcticament, no s'havien percatado.

Una explicació recollida en la fira és que la brusca sortida de la crisi i de les circumstàncies monetàries va fer que els transformadors llancessin els seus encàrrecs de forma pràcticament simultània i estiguin ja a l'espera del que pugui oferir la K’95 per cobrir les seves necessitats ulteriors.

Que la FIP d'Oyonnax permet cobrir les despeses de participació sembla confirmar-ho el fet que, al matí del segon dia, Mateu & Solé tenia pràcticament venuda la primera màquina d'injecció Meteor 55 H que havia presentat.

El simposi paral·lel a l'exposició

Les conferències que es van desenvolupar durant tres dies es van iniciar amb la presentació de la FIP per Odile Desforges, president de l'edició 95 i responsable de l'adreça de compres per a equips de carrosseria del grup Renault.

Figura 3 El Museu de la Pinta i Matèries Plàstiques d'Oyonnax relata la història del poble i mostra magnífics exemples de peinetas fabricades a principis d'aquest segle.





El primer dia es va dedicar a la concepció del producte, amb conferències de Matra, Eurotech-Manducher, Renault i Plastic Omnium; en el segon es va tractar sobre materials, intervenint Basf, Nyltech, Impac, Reydel, GE Plastics i Rover, dedicant-se el tercer a processos, amb nombroses intervencions de, entre uns altres, Billion, Framatome, Battenfeld, Sepro i Krauss-Maffei.

Odile Desforgues, fora del simposi, va manifestar que, en la seva opinió, l'increment de les aplicacions dels plàstics en l'automòbil està tocant sostre i va indicar que, atès que la seva empresa no està present al mercat nord-americà, les restriccions que està imposant la legislació CAFE (Compounded Average Fumi Exhaust) no afecten als constructors que actuen al mercat europeu.

Les seves conseqüències, entre elles l'adopció d'estructures lleugeres per a la carrosseria, no tindran rellevància fins a entrat el segle proper. Això significaria que els nord-americans tornaran a prendre la davantera a Europa en les aplicacions massives de composites en l'automòbil que ara com ara domina, precisament, Renault.

Empreses o entitats relacionades

Coscollola Cial, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    04/09/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    02/09/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - Logistics & Automation MadridAbus Grúas, S.L.U.Advanced Factories27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis