Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Innovaciones, requisito para un óptimo envasado en la industria de la alimentación
La creixent demanda de safates de menú requereixen mètodes d'termomoldeo específics i diferenciadors

Innovacions, requisit per a un òptim envasat en la indústria de l'alimentació

Bernhard Rost
Illiger Maschinenbau GMBH & Co.KG
15/05/2006
Les múltiples possibilitats que proporciona l'envàs no només es limiten a embolicar i protegir; factors igualment importants són transportar informacions, tenir un disseny que faci incrementar les vendes i una actitud respectuosa amb el medi ambient. Cada vegada es posa més èmfasi en la presentació de l'envàs, mitjançant dissenys atractius s'aconsegueix un millor efecte visual. Illiger és ILLIG Maschine GmbH & Co, representada per Helmut Roegele, SA, està especialitzada en el mercat del termoconformat i envasat.
Imagen
Després dels envasos al buit amb plàstic tou, la tendència actual de l'envasament d'aliments són les safates o plats d'embotició profunda. Les llars, cada vegada més petits, i les obligacions professionals fan que es cuini menys.

La creixent demanda de safates de menú dels últims anys comença a mostrar signes de diferenciació. Cal aplicar mètodes de termomoldeo diferents segons les aplicacions específiques al desapilar, omplir, segellar, i segons les propietats que es vulgui que tingui l'envàs tancat, com ara transparència, propietats de barrera, capacitat de càrrega i durada. Finalment, els lots també determinen les diferents solucions per escollir la variant de mètode més econòmic.

Les safates de menú compleixen diversos requisits. Poden esterilitzar i congelar-se, encara que també és possible escalfar el contingut de l'envàs, per exemple en el cas del "convenience food", menjars preparats fresques adequades per al microones i el forn (salsitxa al curry). Al consumidor també li interessa poder tornar a tancar l'envàs. Per això s'utilitzen tapes hermètiques per embotits i formatges, encara que també s'utilitzen envasos amb frontissa i botons de tancament. Les tapes per a aliments compleixen els requisits de protegir el producte i ser còmodes per al consumidor, sent a més visualment molt atractives. El reduït pes dels envasos, la gran absorció de cops, la gran varietat de formes i l'ús de materials multicapa amb propietats de barrera fan que el termomoldeo de safates sigui molt atractiu. Aquestes han de ser estables i resistents al fred. La tendència a allunyar-se dels envasos tous es deu a la demanda d'una major capacitat de càrrega de l'envàs, ja que la apilades i l'estabilitat juguen un paper important per al transport i l'emmagatzematge.

Aprofitant la creixent conscienciació ecològica de la indústria alimentària i dels consumidors, també s'ofereixen envasos fabricats amb materials biodegradables (fècula de blat de moro). Els envasos tenen una bona barrera d'aroma i són adequats per a un marge de temperatures de 0 - 40 º C.

Les diferents aplicacions dels envasos i béns de consum també exigeixen plàstics diferents que puguin tenyir-se segons les exigències dels clients. Les safates termomodelat poden oferir-se en gairebé tots els colors. Per a les aplicacions de termomoldeo que requereixin una gran transparència s'utilitza freqüentment materials com A-PET, OPS o similars. El client desitja una gran transparència per exemple en el sector dels vasos per beure o en els envasos d'aliments, com ara amanida o verdura.

Darrerament les safates de fruita i verdura també s'ofereixen en color negre amb la finalitat de proporcionar un fons contrastat respecte a l'aliment envasat. Una nova tendència és la marcació per color, per exemple el negre per a la carn de porc, el groc per a les aus, etc.

El mercat demana que la safata tingui cada vegada més funcionalitats, com ara diversos compartiments per a diferents tipus de carn, o ponts (per exemple per shashlik). El termomoldeo també compleix els requisits de qualitat de la safata de carn pel que fa a resistència i aixafament.

La condició per a la conservació del contingut són uns vores de tancament completament exactes i plans en tot el perímetre de segellat, la qual cosa s'aconsegueix amb uns picons refrigerats en el motlle. S'aconsegueix prolongar la conservació mitjançant atmosferes de gas modificades, que garanteixen un aspecte apetitós.

En fabricar envasos cal tenir en compte no només les propietats del material desitjat, sinó també les despeses d'eliminació. L'A-PLA permet reduir les despeses d'eliminació en els llocs on hi ha la recollida selectiva de les escombraries. Altres matèries primeres es trituren en línia i poden reciclar netament.

Fig 2 - Costat de descàrrega de RDKP 72d, que treballa modelant i encunyant per separat
Fig 2 - Costat de descàrrega de RDKP 72d, que treballa modelant i encunyant per separat.
Les safates de menú i les safates corrents es poden fabricar en diversos tipus d'instal lacions de termomoldeo. Es tracta de sistemes que processen el plàstic a partir de bobines. Per tant, es poden utilitzar mètodes d'emmotllament per buit, per aire comprimit / buit o només per aire comprimit.

Des de fa dècades ILLIG ve oferint diversos conceptes de màquines per proporcionar totes les solucions convencionals d'envasat, tant per l'emmotllament i el troquelat separat, com per al funcionament del emmotllament / encunyat.

Les màquines per a emmotllament i troquelat separat sempre treballen de la mateixa manera. Després de desenrotllar el plàstic, aquest és guiat a través de l'estació de calefacció per cicles. El procés d'emmotllament i troquelat té lloc en estacions separades, el procés d'encunyació es pot fer mitjançant tall amb fleix d'acer o un encuny i premsa desbarbadora. A continuació les peces modelades s'apilen i es transporten fora de la màquina, ja comptades. L'apilament AB proporciona una bona possibilitat de treure de la pila les peces modelades per al seu posterior processament. Està disponible per al motlle de model o per a l'estació d'apilament. L'alt grau d'automatització, en combinació amb la madurada tecnologia de motlles, permet la màxima disponibilitat.

Amb la tecnologia d'emmotllament per buit és possible una producció econòmica, especialment per lots petits. L'efecte econòmic millora encara més combinant l'emmotllament per buit amb aire comprimit, la qual cosa dóna lloc a millors resultats d'emmotllament en la majoria de casos. Ambdues màquines tenen una tecnologia de motlle simple que proporciona una alternativa econòmica al termomoldeo convencional per aire comprimit. L'àmplia gamma d'aplicació inclou peces d'envasat, safates de menú o inserits i safates. Els motlles empleats són econòmics gràcies a la seva simple construcció i proporcionen les majors guanys en el cas de lots petits. Unes característiques especials (com ara matrius flotants amb centrat previ) donen lloc a una major precisió de tall durant l'emmotllament i el troquelat en estacions separades.

Les peces modelades amb entalladures, frontisses modelades o botons de tancament poden modelar-encara millor combinant amb aire comprimit. Directament en el motlle hi ha disponible una pressió d'emmotllament de 2 bar.

Les màquines automàtiques de termomoldeo alimentades des de la bobina que funcionen amb aire comprimit estan concebudes per a una major producció i permeten velocitats de cicle de més de 40 cicles / min. Si es precisen toleràncies més estretes, les peces es modelen mitjançant la tecnologia RDK (modelar i encunyar en una sola estació) i se separen de la cinta d'emmotllament mitjançant línies de tall amb fleix d'acer, integrades en el motlle de moldeig.

L'avantatge és l'econòmica tecnologia de motlles i la gran gamma de formats. La qualitat de tall queda una mica limitada pels botons de subjecció que es necessiten en aquest mètode per transportar les peces modelades a través de la màquina.

Fig 3 - Fabricació de safates de menú en una màquina d'emmotllament per buit RV 53b...
Fig 3 - Fabricació de safates de menú en una màquina d'emmotllament per buit RV 53b, disseny del motlle d'emmotllament per fabricar simultàniament safates i tapes
Modelar i encunyar en una sola operació, tecnologia RDM, equival al termomoldeo de gran rendiment amb la màxima qualitat de la peça modelada pel que fa a la distribució del gruix de les parets ia la precisió del contorn de tall. Amb aquest mètode no són necessaris els botons de subjecció. Les màquines estan interconnectades amb sistemes d'apilament adequats per retirar manualment les peces i / o garantir una seqüència completament automàtica del procés de fabricació, des de la fabricació del plàstic fins l'envasament final. Els sistemes d'apilament estan sincronitzats amb la gran capacitat de producció de les màquines. Ja que tots els passos de fabricació - com emmotllament i encunyat, apilament i envasament final - estan integrats en la línia d'envasat, la seguretat del procés és més gran.
Fig 4 - ILLIG RDK54 amb motlle d'emmotllament / encuny per a la fabricació de tapes preimpreses
Fig 4 - ILLIG RDK54 amb motlle d'emmotllament / encuny per a la fabricació de tapes preimpreses

Per processar PP és essencial el preescalfament

La considerable dilatació tèrmica que té lloc en processar PP requereix utilitzar estacions de preescalfament en totes les màquines de termomoldeo alimentades des de la bobina. Els cilindres d'escalfament situats en un armari tancat escalfen uniformement el material fins a una temperatura d'aprox. 90 º C. D'aquesta manera, el material col·locat sobre els cilindres d'escalfament pot dilatar sense restriccions, reduint així la corda del plàstic a la màquina mentre aquest s'escalfa fins a la temperatura d'emmotllament.

Un equipament addicional de la màquina, essencial per a processar PP, és el dispositiu d'expansió per al transport del plàstic. Aquest dispositiu compensa la corda del plàstic i evita que es formin arrugues durant el procés d'emmotllament. L'aplicació de la tecnologia d'emmotllament / troquelat (RDM, RDK) és avantatjosa perquè s'eviten passos de transport addicionals i, per tant, s'obtenen òptims resultats pel que fa a precisió de troquelat.

Tots els conceptes de la màquina garanteixen un procés de producció contínua gràcies als paràmetres que poden guardar-se en memòria i recuperar-se en qualsevol moment. En cas de repetir producte es recuperen les condicions de fabricació, garantint una qualitat de producte uniforme. Durant el canvi de motlles s'eviten els cars temps d'inactivitat com a resultat d'introduir dades en el sistema de comandament. L'ús d'accionaments per servomotor augmenta la capacitat útil de les màquines de termomoldeo, millorant decisivament la dinàmica i suavitat de marxa.

L'estació d'emmotllament està postconectada a l'estació de calefacció. Aquí s'emboteixen les safates. Durant aquest procés es preestirades mecànicament el material. S'aconsegueix una òptima distribució del gruix de les parets gràcies a la servotecnología, la qual permet una sincronització exacta de la taula d'emmotllament i els moviments del pistó de preestirades. Una millor distribució del material permet obtenir la mateixa estabilitat del producte utilitzant material més prim, la qual cosa dóna lloc a una major qualitat dels productes.

S'han pres mesures per aconseguir una pressió d'aire de moldeig uniforme i controlable que permeti velocitats d'ompliment més altes, una fase de modelatge més ràpida i que la fase de refrigeració comenci abans, donant lloc directament a majors capacitats de producció.

Fig 5 - ILLIG RDK 54 amb motlle d'emmotllament / encuny fora de la màquina per a canviar les bases
Fig 5 - ILLIG RDK 54 amb motlle d'emmotllament / encuny fora de la màquina per a canviar les bases.
Fig 6 - ILLIG RDM 75k amb motlle d'emmotllament / encuny per fabricar safates de menú
Fig 6 - ILLIG RDM 75k amb motlle d'emmotllament / encuny per fabricar safates de menú
Per descomptat, la fabricació d'envasos per a la indústria de l'alimentació ha de complir les regles d'higiene. Les propietats higièniques de la màquina es milloren mitjançant estructures llises, fàcils de netejar, i l'ús d'aire no lubricat per cilindres i juntes.

Segons la producció i el material, cal adaptar la temperatura de les resistències a les diferents temperatures de processat. L'ajust bàsic assistit per ordinador resulta útil. A més de les dades d'ajust de la màquina, també presenta un escalfament òptim. Gràcies a la regulació de temperatura mitjançant resistències pilot no són necessaris sistemes de control addicionals.

ILLIG ofereix cada vegada més sistemes integrats per a l'automatització de màquines i instal·lacions en el sector del termomoldeo.

La construcció modular permet aplicar diferents tècniques de processos per modelar, encunyar i apilar productes, podent afegir un triturador de reixetes de troquelat per tenir una completa. Per introduir peces d'aspiració, decorar l'envàs o imprimir codis de barres s'utilitza un lloc buit on col·locar aquests dispositius.

L'ús de sistemes majoritàriament electrònics permet, per mitjà de desacoblament mecànics, unes construccions menys complicades de màquines i nous conceptes d'instal. Aquesta és la base per dur a terme processos de fabricació continus i flexibles amb elevades velocitats de cicle, garantint al mateix temps una manipulació fàcil utilitzant peces estàndard.

Les solucions procedents d'una sola font són molt avantatjoses tenint en compte la gran quantitat de màquines i tècniques de processos aplicables. Com a fabricant líder, ILLIG ofereix tecnologia punta en els seus sistemes integrats.

Empreses o entitats relacionades

Roegele, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    08/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    03/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis