Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Proyecto 'Logis' en el eje de la Riera de Caldes (Barcelona)
Estudi de necessitats de formació en logística a càrrec de Fundació Icil

Projecte 'Logis' en l'eix de la Riera de Caldes (Barcelona)

Ramon Casòliva Vilaró, director de Projectes Fundació ICIL

07/03/2014
Imagen

El passat mes d'octubre, amb assistència del conseller d'empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, es va inaugurar en Santa Perpètua de la Mogoda (Barcelona), el Centre CREVE (Centre de Recursos per al Vehicle Elèctric’), que forma part de la iniciativa estratègica de la Riera de Caldes, integrat pels projectes 'Logis' i 'Vehicle Elèctric'.

En la seva intervenció el conseller Puig, va destacar que la tornada al creixement econòmic, a Catalunya, pansa per tres actors, la indústria, la logística i el turisme. Sent funció dels poders públics el de recolzar i acompanyar a les empreses, facilitar-los en la mesura dels possible que puguin actuar als mercats de forma competitiva. Així el projecte Logis, impulsat pel consorci constituït pels ajuntaments de la zona, va en l'adreça de promoure el desenvolupament de la logística.

Anem als antecedents. Fa uns mesos els ajuntaments de Santa Perpètua, Polinyà, La Llagosta, Palau-solità i Plegamans i Sentmenat es van proposar impulsar, en cooperació, una iniciativa de desenvolupament econòmic de la seva àrea territorial, en l'entorn denominat ‘Rigués de Caldes’ amb el propòsit de dinamitzar el teixit empresarial, promoure la innovació i impulsar la creació d'ocupació. La seva anàlisi de la situació els va portar a focalitzar en la logística i el vehicle elèctric els seus esforços conjunts de promoció econòmica.

L'eix de la Riera de Caldes és un espai geogràfic definit pels cinc municipis que integren la Declaració institucional d'aquest nom, signada pels respectius ajuntaments i amb unes importants dimensions socioeconòmiques que es poden resumir en: 39.000 llocs de treball en 2.300 empreses, amb una elevada presència industrial per sobre de la mitjana, amb presència d'empreses de primer nivell internacional com a Mànec o Alstom, i altres capdavanteres en el seu aspecte tecnològic o per la seva innovació.

Recentment s'han publicat les dades estadístiques de la zona que per la seva significació reproduïm en la Taula 1. De les dades destaquen diverses magnituds. En primer lloc l'important pes específic que representa la indústria en relació a la mitjana de Catalunya, ja que suposa més del doble. Una altra magnitud apreciable és la productivitat, tant en PIB per habitant, com en relació a la mitjana de Catalunya, que també és significativament superior.
Taula 1. Dades estadístic de la industrialització en els municipis de la zona de la 'Riera de Caldes'

Taula 1. Dades estadístic de la industrialització en els municipis de la zona de la 'Riera de Caldes'.

Les infraestructures purament logístiques d'aquesta zona compten amb la CIM del Vallés, en Santa Perpètua, i està previst que es construeixi una futura estació intermodal en la línia ferroviària de mercaderies del Corredor Mediterrani, impulsada per Ferrmed, prevista a La Llagosta.

Amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) s'han iniciat les accions que han de permetre noves oportunitats de negoci per a les empreses i noves perspectiva per als professionals de la logística empresarial.

Les autoritats locals d'aquesta zona econòmica han arribat a la conclusió que la logística empresarial, pel seu caràcter transversal i el seu factor estratègic, pot ser un element diferenciador perquè les empreses localitzades en l'eix de la Riera de Caldes siguin més competitives, atès que la logística pot determinar l'èxit o el fracàs d'una empresa. En un moment de dificultats econòmiques que afecten a totes les administracions, apostar per la competitivitat empresarial, hem de reconèixer que té el seu mèrit, principalment quan les seves competències sobre aquest tema són molt limitades.

En aquest context s'ha encarregat a Fundació ICIL la realització d'un estudi de necessitats de formació de les empreses localitzades a la zona, amb la finalitat de poder oferir-los una oferta formativa en logística que respongui a les seves necessitats concretes. Per aquest motiu s'han mantingut entrevistes personals amb els gerents, directors de logística o de recursos humans de les empreses més significatives de la zona, que han permès conèixer de primera mà la situació de les mateixes, tant pel que respecta els seus processos logístics com a les seves necessitats de formació especialitzada.

Encara que l'objectiu de l'estudi és arribar a oferir els programes formatius en logística que s'adaptin a les seves necessitats, també ha permès conèixer els perfils professionals realment existents en les empreses de la zona, els seus continguts i les perspectives futures respecte als mateixos. Així s'obtindran els perfils professionals logístics existents a la zona, proposant-se des de l'estudi de Fundació ICIL una categorització estàndard dels mateixos, juntament amb les demandes de coneixement per als mateixos per part de les empreses.

El know how de Fundació ICIL, amb la seva dilatada experiència en formació logística a tots els nivells, facilitarà la confecció d'una proposta formativa adequada a les necessitats de les empreses.

Recollim aquí les paraules de Pere Roca, president de la Comissió Executiva de Fundació ICIL en l'acte d'inauguració del CREVE: “La Fundació ICIL estem satisfets de poder contribuir a aquest projecte, aplicant el nostre coneixement a allò que millor sabem fer: la formació especialitzada en logística. La formació de tècnics i treballadors és un requisit perquè les empreses puguin obtenir el màxim profit de les seves inversions en tecnologia i alhora puguin aplicar processos de gestió avançats en les seves organitzacions. La formació logística resultant de l'estudi permetrà a les empreses de la ‘Riera de Caldes’ ser més competitives, oferint als seus clients un nivell de servei i una capacitat de gestió que contribueixi a la consecució dels seus objectius empresarials. Confiem que ‘Logis’ sigui un projecte de futur i amb un llarg recorregut, en benefici d'empreses i treballadors”.

Empreses o entitats relacionades

Fundación ICIL - Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    08/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    03/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis