Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Logística como factor estratégico empresarial
La logística ha de ser socialment i corporativament responsable amb el seu entorn

Logística com a factor estratègic empresarial

César Castillo López, director de Formació en la Fundació ICIL

14/02/2014
La logística ha deixat de ser aquell departament que ajudava a la reducció dels costos, i ha passat a ser un factor estratègic essencial en la creació de valor i d'avantatges competitius enfront dels competidors.

Alguna cosa s'està movent en l'economia. La logística s'ha convertits en els últims anys en l'avantatge competitiu diferencial de les empreses amb èxit. El principal canvi ve pel paper estratègic que juga la logística en l'empresa. Abans, per al director general, el departament logístic era un àrea en la qual es podia intervenir per reduir costos i obtenir guanys competitius en funció de la reducció de costos. Avui dia, no es tracta solament d'una estratègia de costos, és part essencial de l'estratègia empresarial.

Les empreses que aconsegueixin incloure la cadena de subministrament com a eix principal de la seva estratègia empresarial, aconseguiran un avantatge competitiu diferencial que els permetrà seguir al mercat. Cada vegada més empreses estan incloent als seus directors de Supply dins dels consells d'administració. L'èxit de l'estratègia d'una empresa, depèn en gran mesura de l'estratègia de la seva Cadena de Subministrament.

Per donar contestació a les noves exigències dels mercats, les empreses han de preparar-se i conèixer quins són les seves necessitats específiques. Les necessitats cada vegada miren més cap a la globalització, però sense desatendre la microcapilaridad que suposa tenir en compte els requisits del consumidor final.

César Castillo López, director de Formació en la Fundació ICIL
César Castillo López, director de Formació en la Fundació ICIL.

La situació de la logística a nivell nacional

La logística està en continu canvi. Cada any hem d'actualitzar els coneixements dels nous processos, sistemes, eines i actors del sector. Des de la revolució que va suposar la introducció del contenidor en el comerç, la logística no ha deixat de ser un motor en la innovació de l'empresa. Sens dubte, les grans millores per explorar vindran per les noves tecnologies i els sistemes que permetin crear processos encara més eficients.

El desenvolupament de noves eines és constant, des de nous tipus d'embalatge fins a elements per al transport de tot tipus de mercaderies dins de la companyia com fora en la distribució ‘Business to Business’ o ‘Business to Consumer’. Internet ha suposat una millora en les condicions de controlar la mercaderia, i els nous sistemes informàtics aprenen dels avantatges d'Internet per convertir la logística en l'avantatge competitiu que dèiem.

La principal manca en el sector de la logística nacional continua sent la formació. La importància que ha adquirit la logística en l'activitat econòmica mundial, no es veu acompanyada d'una creixent importància en els plans acadèmics reglats. La iniciativa privada manté cobertes les necessitats formatives de les empreses, però cada vegada és més urgent que a nivell universitari, comencin a florir les titulacions relacionades amb la Cadena de Subministrament. No és normal que un país com Espanya que aspira a ser la porta logística del Sud d'Europa amb el recentment aprovat “corredor mediterrani”, solament disposi d'una única carrera universitària en tot el territori. Hem de ser honests i dir, que ja s'estan donant els passos en el bon camí. Hi ha iniciatives per cobrir aquests dèficits.

Les millores vénen de la mà de la col·laboració i la cooperació que tant ens costa al nostre país des del punt de vista d'empreses. Cada vegada hi ha més projectes de col·laboració entre empreses que permeten obtenir sinergies positives tant per a elles mateixes, com per a l'entorn del territori.

Països com Holanda, des de fa segles un dels centres del comerç mundial, van crear les infraestructures adequades per provocar el creixement al país de la mà de les operacions logístiques. Si de debò volem ser un centre logístic mundial, les col·laboracions no poden venir solament del sector privat. L'Estat també ha de col·laborar.

Imagen

La logística ha de recollir el relleu de les bones pràctiques i ser socialment i corporativament responsable amb el seu entorn. La millor forma de conscienciar a les empreses dels avantatges d'una logística sostenible és el seu impacte en el compte de pèrdues i guanys de la companyia. Les empreses que, per exemple, han anat integrant el protocol de la petjada del CO2 en els seus processos, ho han de fer amb una clara vocació de responsabilitat. S'equivoquen si ho fan com una obligació que suposa una major despesa. La sostenibilitat és una cosa de tots. Com a companyia, hem de buscar la sostenibilitat social amb la millora de l'eficiència dels nostres processos, no simplement com a compliment d'una normativa determinada. Tenir responsabilitat social com a companyia, no implica renunciar a guanyar diners

L'hora de la logística. Què em pot aportar?

Qualsevol estratègia de sortida a mercats internacionals ha d'anar acompanyada d'un pla estratègic de les necessitats logístiques per donar resposta al mercat. Exportar no és posar una pàgina web amb els nostres productes i un convertidor de divises en els preus dels mateixos. Exportar vol dir posar la mercaderia en mans d'un client de fora del país en les condicions de servei que s'han pactat amb ell.

La formació és essencial. La preparació per poder incloure la cadena de subministrament com a element estratègic en la companyia, em permetrà conèixer millor les necessitats del client i com poder complir-les en les millors condicions sent competitius al mercat global. La posada al dia des d'una perspectiva tècnica en Cadena de Subministrament, haurà de completar-se amb el coneixement del mercat al que es desitja exportar a tots els nivells, des de la visió cultural, a la visió més purament estratègica d'entrada al país que s'estigui actuant.

Les noves circumstàncies de l'economia, marquen la imperiosa necessitat d'experts en tota la Cadena de Subministrament. Han de ser experts qualificats i amb perfils potents. En un estudi recent realitzat des de Borsa de Treball d'ICIL, hem detectat els llocs més demandats en el sector logístic nacional arribant a la següent conclusió. Es requereix experts logístics comercials. És a dir, tècnics logístics amb una visió estratègica comercial, per poder respondre millor a les necessitats del client. Es tracta d'experts amb una visió transversal del negoci. El director de logística s'ha de convertir en una espècie de ‘Business Development’, doncs les companyies requereixen de professionals amb una visió integrada de la cadena de subministraments com a desenvolupador del negoci.

Cada vegada més el coneixement del mercat internacional es converteix en un atribut essencial per al professional logístic, així com el domini de diversos idiomes. El coneixement d'eines LLEGEIXIN, segons els resultats de l'estudi citat, s'associa amb persones que desenvolupen processos àgils amb lliuraments ràpids i qualitat constant.

Empreses o entitats relacionades

Fundación ICIL - Barcelona

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    08/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    03/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis