Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Logística inversa y competitividad
La cadena de subministraments es troba entre les funcions més complexes i importants dins de les organitzacions

Logística inversa i competitivitat

Domingo Cap, consultor d'empreses especialista en Logística Inversa i Sostenibilitat Professor Sènior, Fundació ICIL i autor del llibre: 'Logística Inversa en la cadena de subministrament' (2012), Editorial Marge Books20/01/2014

El tema del reciclatge i de la utilització racional dels recursos és actualment una de les preocupacions a tot el món que està en els seus inicis i que pretenc impulsar a través d'aquesta reflexió dirigida tant als alumnes com als professionals per contribuir amb el medi ambient i al seu torn la reducció de costos i generació d'ocupacions.

Pretenc instar als meus amables lectors a pensar que reciclatge no només és estalvi, ja de per si mateix bo en si mateix, sinó molt més important en benefici, empresarial i també social.

Nous reptes de la cadena de subministrament

La cadena de subministraments es troba entre les funcions més complexes i importants dins de les organitzacions, amb la qual cosa en l'actualitat és essencial que tota empresa estigui enfocada a garantir que el rendiment de la cadena de subministrament suporti els objectius del seu negoci.

Domingo Cap

Domingo Cap.

La nova visió de la cadena de subministraments actual ha d'englobar diferents àrees de competència: estratègia, planificació, gestió del cicle de vida del producte, operacions, gestió d'actius, logística i, per concloure, aplicacions i tecnologia.

Es resumeixen en cinc els principals desafiaments als quals s'enfronta la cadena de subministrament que ha de caracteritzar-se per estar tecnològicament preparada i interconnectada: Contenció de costos, visibilitat de la cadena, gestió del risc, clients més exigents i globalització.

Existeixen empreses dedicades a la tecnologia que estan molt interessats en aquesta nova etapa de la cadena de subministrament. Ells volen brindar ajuda a les empreses per adaptar-se a aquest nou entorn, mitjançant l'elaboració de processos més eficients que redueixin els costos, subministrant programes que suportin aquests processos.

Adaptar-se al fenomen de la globalització és fonamental en aquests moments, ja que com està ocorrent, el món està canviant i els processos de producció d'Europa Occidental i EUA estan disminuint, mentre es desplacen a Àsia, als països emergents.

Les xarxes de subministrament intel·ligents necessitaran arran d'aquesta creixent deslocalització dels mercats ser més eficients ja que en l'actualitat no han aconseguit el seu objectiu de reducció de costos amb la globalització.

Avui dia, les empreses manquen d'una visibilitat completa de tot allò que esdevé en la seva cadena de subministrament i això és un problema que cal solucionar. La nova versió de la cadena de subministrament requerirà d'una major connectivitat, col·laboració i integració de processos de xarxa de socis per millorar la visibilitat. Entre les millors pràctiques que les empreses estan duent a terme per millorar la seva visibilitat, destaca la planificació amb proveïdors, el reaprovisionamiento continu amb clients o la informació electrònica compartida en temps real.

La majoria de les empreses considera que el risc operacional és cada vegada major, posicionant-se en el segon dels seus reptes, després de la contenció de costos. La gestió de riscos és cada vegada una preocupació més important i les empreses capdavanteres planifiquen la cadena de subministrament tenint en compte els riscos a priori, gràcies a tecnologies que els monitorizan contínuament.

Els clients també han canviat, i cada vegada són més exigents, però la majoria de les empreses no escolta les seves demandes, malgrat l'evident necessitat d'interacció entre tots dos, i un alt percentatge dissenya els seus productes escoltant exclusivament als seus proveïdors. La visió de futur planteja escoltar al client com una prioritat durant tot el cicle de vida del producte, des de la seva concepció fins al seu lliurament al client.

La contenció de costos és l'activitat que la majoria de les empreses s'està centrant, sobretot en aquests moments de crisis.

A pesar que les cadenes de subministrament no seran viables si no tenen en compte el medi ambient, només per a un terç dels directius és un desafiament en aquests moments, per la qual cosa és necessari canviar la mentalitat.

En conclusió, un executiu amb visió de futur i visió global ha de ser com un director d'orquestra que dirigeixi tots els recursos disponibles i optimitzi tot el procés. Deu igual forma governar tant les seves diferents àrees com als diferents països on estigui present i fer de pont amb altres departaments de l'empresa per estar alineat amb l'estratègia global de l'empresa.

L'avantatge competitiu de la logística inversa

Una empresa posseeix un avantatge competitiu quan té alguna característica diferencial respecte dels seus competidors, que li confereix la capacitat per aconseguir uns rendiments superiors a ells, de manera sostenible en el temps. L'avantatge competitiu consisteix en una o més característiques de l'empresa, que pot manifestar-se de molt diverses formes. Un avantatge competitiu pot derivar-se tant d'una bona imatge, d'una prestació addicional d'un producte, d'una ubicació privilegiada o simplement d'un preu més reduït que el dels rivals.

Aquesta particularitat ha de ser diferencial, és a dir, ha de ser única. Al moment en què els competidors la posseeixin deixa de ser un avantatge. L'avantatge competitiu atorga a l'empresa una posició de monopoli parcial.

En resum podríem dir que perquè un avantatge sigui competitiu ha de ser, difícil d'igualar, única, possible de mantenir, netament superior a la competència i aplicable a variades situacions.

Ara bé, ens preguntem si implementar sistemes de logística inversa és un avantatge competitiu o una necessitat?

En la recuperació dels productes fora d'ús (PFU) és, en principi, una activitat demandada per la societat i que ha generat el desenvolupament d'una legislació que les empreses es veuen obligades a complir, per la qual cosa necessiten participar o desenvolupar sistemes per a la gestió eficient d'aquest tipus d'activitats.

Personalment defenso la idea que els sistemes de logística inversa contribueixen a potenciar la capacitat de generar avantatges competitius que té la funció logística en l'empresa, per la qual cosa aquesta inicial necessitat es pot transformar en un potencial avantatge.

Michael Porter i la seva estratègia competitiva, en la qual ens desenvolupa aquesta teoria en la qual explica que existeixen tres tipus bàsics d'avantatges competitius, com són: el lideratge en costos, diferenciació i enfocament a nínxol.

Breument podem definir cadascuna d'aquests avantatges, segons l'autor abans esmentat (Porter, 1982):

  • Lideratge en costos, la qual es basa a tenir els costos més baixos del sector en el qual es troba l'organització, però la condició és que el producte ha de tenir una qualitat similar o equivalent a la del producte de la competència.
  • Diferenciació, es refereix al fet que una empresa té com a missió ser única en el seu sector utilitzant i gestionant les seves dimensions que són àmpliament valorades pels compradors, dedicant-se a satisfer aquestes necessitats.
  • Enfoqui a nínxol, que és quan l'empresa elije un mercat específic dins d'un sector determinat, amb la qual cosa l'empresa busca centrar la seva estratègia a oferir el seu producte o prestar els seus serveis a aquests determinats clients excloent a uns altres buscant un avantatge competitiu en el seu segment i no en tot el mercat.

La consecució d'avantatges competitius a través de la logística inversa dependrà, en gran mesura, de la forma com es recuperi el valor que conserven els productes retornats, rebutjats pel consumidor o fora d'ús, en general, que flueixen en forma inversa. La recuperació d'aquests productes té com a objectiu principal l'aprofitar aquest valor, obtenint amb això una rendibilitat econòmica i, al seu torn, aconseguint avantatges competitius sostenibles. Les activitats que es van tenir en compte com a opció de gestió, en ser accions encaminades a recuperar valor, són alhora oportunitats per crear o mantenir una estratègia competitiva.

És impossible emmarcar la logística inversa dins d'una d'aquestes estratègies exclusivament, ja que els beneficis potencials que aquesta representa són “mixts”, és a dir, els resultats són positius en més d'un aspecte. Però, en general, aquesta eina sembla estar continguda majorment dins del concepte de diferenciació.

La cerca de l'aprofitament de les relacions amb el client i el que aquest pugui proveir a l'empresa, com el sonproductos fos d'ús, bé siguin desitjats o no desitjats, podrà ser, llavors, un objectiu important en l'estratègia de les organitzacions que pretenguin establir-se com diferenciades.

Una de les principals metes d'una estratègia competitiva és el crear un llaç tan fort amb el client, que els sigui difícil o poc rendible fer el canvi cap a un altre proveïdor.

Un servei al client millorat és una de les raons per implementar una estratègia de logística inversa, el maneig de devolucions és una part important del servei al client. Si el consumidor presenta evidències d'inconformidad, en ser atès amb el respecte que mereix i brindar-li una solució justa, és molt probable que s'arribi a sentir molt millor amb l'empresa, fins i tot que si hagués obtingut un producte de qualitat i mai hagués hagut d'interactuar amb el fabricant, és a dir, no va tenir l'oportunitat d'establir una relació alguna amb aquest.

Empreses o entitats relacionades

Fundación ICIL - Barcelona

Comentaris de l'article/notícia

#1 - Marco Arriagada V.
14/05/2018 17:19:52
Muy buen los comentarios y explicativos!!!!!

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    08/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    03/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis