Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La multinacional japonesa Yaskawa apuesta por el mercado español
Noves instal·lacions, una clara aposta per la formació i la confiança en el creixement de la robòtica al mercat espanyol, van marcar la pauta de la jornada

La multinacional japonesa Yaskawa aposta pel mercat espanyol

Nerea Gorriti10/12/2013

Si vostè viatja per l'autopista C-32 de Barcelona adreça Castelldefels, a la seva dreta podrà veure com una marca japonesa ha passat a formar part de la filera d'empreses que llueixen els seus logotips a l'altura de la localitat de Gavà. Es tracta del fabricador de robòtica Yaskawa que ha inaugurat les seves noves instal·lacions d'1.400 metres quadrats en les quals compta amb un showroom permanent de 120 metres quadrats per donar a conèixer les seves solucions robotitzades i una gran sala de formació de 60 metres quadrats. Més d'un centenar de persones, entre clients, col·laboradors, autoritats i personal de Yaskawa Europa es van donar cita en la inauguració celebrada el passat 29 de novembre a Barcelona, una clara aposta de la marca japonesa pel mercat espanyol.

Les noves instal·lacions compten amb 1.400 metres quadrats
Les noves instal·lacions compten amb 1.400 metres quadrats.

Per a la posada de llarg de la nova ubicació, Yaskawa Ibèrica va comptar amb la participació de Joaquim Balsera, alcalde de Gavà, Takashi Fuchigami, cònsol general de Japó a Barcelona, Joan Tarradellas, conseller delegat d'Acció10 – l'agència de competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya–, Manfred Stern, president i COO de Yaswaka Europe GmbH i Yoshimitsu Sonohara Business Planning de Yaswaka Europe.

Showroom i sala de formació Yaswaka Academy

Showroom i sala de formació Yaswaka Academy.

Després d'agrair l'assistència als assistents, Alfred Santiago, conseller delegat de Yaskawa Ibèrica, va donar pas a la presentació de l'empresa, fundada en 1915 i la penetració de la qual al mercat espanyol es remunta a 1981 a través de la introducció dels robots Motoman de mà d'un distribuïdor. “L'empresa es va crear amb l'objectiu de fabricar motors elèctrics. Avui gairebé un segle després s'ha convertit en el principal fabricant mundial de robots controladors de motors i servomotores”.

El responsable de la signatura a Espanya, va assenyalar que la facturació anual de la signatura japonesa -que compta amb una gamma molt variada de robots de tot tipus d'arquitectures- supera els 3.000 milions d'euros de facturació i va qualificar de “imparable” el creixement de les vendes de la multinacional.

Alfred Santiago, conseller delegat de Yaskawa Ibèrica, va començar la jornada d'inauguració

Alfred Santiago, conseller delegat de Yaskawa Ibèrica, va començar la jornada d'inauguració.

Ser pionera en el control de moviment i en la tecnologia de variadors, li permet proporcionar una sincronització òptima. Segons va apuntar el conseller delegat de la filial espanyola, Yaskawa va encunyar el concepte ‘mecatrónica’, paraula que simbolitza la integració de la mecànica i l'electrònica per a la sincronització absoluta de tots els processos i en la qual la multinacional és una experta i ha fet d'ella un altre avantatge competitiu.

Amb 230.000 robots instal·lats a tot el món Yaskawa és un dels líders en la fabricació de robots industrials, tal com van subratllar en la jornada. Fabrica robots per a aplicacions de sala blanca i sistemes de soldadura clau en mà. La gamma de Motoman inclou robots industrials universals de 4 a 15 eixos dissenyats per manipular de 2 fins als 800 kg, així com robots específics per a aplicacions de soldadura MIG/ MAG/ TIG, soldadura per punt, paletizado i pintura, entre unes altres.

Motoman, a Espanya des de 1997

De sobres coneguts per la seva marca Motoman, els robots de Yaskawa copen infinitat de sectors industrials: soldadura, logística, packaging, automoció o plàstic, entre uns altres. En 1997 Motoman es va establir a Espanya com Motoman Robotics Espanya en la localitat barcelonina de Sant Boi de Llobregat per passar en 2001 a denominar-se Motoman Robotics Ibèrica, per a Espanya i Portugal. “No va ser fins a 2010, en què Yaskawa Europe GmbH i Motoman robotec GmbH es fusionessin quan Motoman Robotics Ibèrica va passar a denominar-se Yaskawa Ibèrica”, va assenyalar Santiago.

Discurs inaugural a càrrec d'Alfred Santiago

Discurs inaugural a càrrec d'Alfred Santiago.

El conseller delegat va enumerar les principals activitats de l'empresa: subministrament de robots industrials i posicionadores per als usuaris finals, subministrament de cèl·lules robotitzades clau en mà estàndard per a clients finals (per exemple: soldadura i plegat), servei (manteniment preventiu, contractes de manteniment, subministrament de recanvis i consumibles, retrofit, garantia i tots els serveis de suport necessaris), formació en robòtica (Yaskawa Academy) i enginyeria (estudi de les possibles aplicacions a petició del client, temps de cicle, simulació, proves).

Formació en robòtica, Yaskawa Academy

La multinacional japonesa és el fabricant de robots amb més metres quadrats de superfície dedicada a formació en tota Europa (1.400 m2 solament a Alemanya), concepte de formació certificada segons AZWV i formació teòrica i pràctica). En les noves instal·lacions disposa a més d'un espai ampliat per impartir formació als seus clients i col·laboradors.

Manfred Stern, president i COO de Yaswaka Europe GmbH va presentar la multinacional i va oferir dades de mercat a Europa...

Manfred Stern, president i COO de Yaswaka Europe GmbH va presentar la multinacional i va oferir dades de mercat a Europa.

Els robots en el dia a dia

Parteix de la presentació va estar basada en el costat menys industrial dels robots, emfatitzant la seva labor com a servei a la societat. De fet, “Servir a la societat amb tecnologies innovadores” és el lema de l'empresa japonesa. Segons va assenyalar el conseller delegat, “amb els nostres robots alliberem a les persones de les tasques més dures i perilloses en els processos productius”, fent referència a molts processos com a soldadura, paletizado o treball en entorns perillosos.

I és que a més, els treballs desenvolupats per la robòtica estan pertot arreu. Segons va apuntar Santiago, “cada vegada que entrem en el nostre cotxe, probablement alguna de les peces que ho componen han estat soldades, pintades o manipulades d'alguna manera per un robot Yaskawa. Cada vegada que usem un ascensor, probablement el motor que ho trasllada estigui sent controlat per un variador de freqüència fabricat per Yaskawa. Cada vegada que consumim un producte, és molt probable que en algun moment de la seva elaboració hagi estat classificat, empaquetat o paletizado amb tecnologia Yaskawa”.

Yaskawa amb la recerca mèdica

Yaskawa Electric Corporation col·labora amb institucions mèdiques amb l'objectiu de desenvolupar productes en el camp de la salut i la rehabilitació. Est és el cas de la col·laboració amb Argo Medical Technologies, empresa especialitzada a la tecnologia exoskeleton per al desenvolupament de dispositius per ajudar a pacients afectats de paraplegia, danys en la columna vertebral, esclerosi múltiple i paràlisi cerebral perquè aquests puguin caminar. Es tracta de cames motoritzades que permeten realitzar el moviment del genoll i del maluc.

Talli de cinta i inauguració del showroom

Talli de cinta i inauguració del showroom.

“Creixerem a Espanya i Portugal”

Amb aquestes paraules, Manfred Stern, president i COO de Yaswaka Europe GmbH, va mostrar l'interès de la multinacional japonesa pel mercat espanyol. En aquest sentit, l'expansió de Yaskawa és creixent: en 2013 ha invertit a Espanya i Turquia i en 2014, ho farà a Rússia i Polònia.

Segons Stern, les noves instal·lacions de la filial espanyola permetran reforçar el canal directe amb els clients, establir col·laboracions més estretes i incrementar el portafolio de productes. Així mateix, el responsable a Europa va oferir xifres relatives a la companyia en el nostre continent: 1.200 empleats i unes vendes de 400 milions de vendes anuals en EMEA.

Per la seva banda, el cònsol de Japó a Espanya,Takashi Fuchigami, va felicitar a Yaskawa i va recordar els 400 anys de relacions entre els dos països, mentre que el conseller d'Acció, Joan Tarradellas va assenyalar que Catalunya és la regió d'Europa continental que més captació d'inversió estrangera ha obtingut en 2013, fonamentalment procedent de Japó, seguit d'Alemanya i Estats Units. Per la seva banda, l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, va donar la benvinguda a l'empresa a la ciutat.

L'alcalde de Gavà...

L'alcalde de Gavà, el conseller delegat de Yaskawa Ibèrica i el responsable de Yaskawa a Europa es fotografien amb un robot humanoide que simbolitza l'avanç de les tecnologies de la multinacional també cap a la robòtica menys industrial.

Alfred Santiago, conseller delegat de Yaskawa Ibèrica

Alfred Santiago, conseller delegat de Yaskawa Ibèrica.

Entrevista a Alfred Santiago, conseller delegat de Yaskawa Ibèrica

"La penetració de la robòtica en les llars serà una realitat en quinze anys"

El canvi d'instal·lacions s'emmarca en una nova estratègia, què implica?

Passa fonamentalment per tenir molts més recursos per donar servei al client. D'una banda, en l'àmbit de la formació, d'un aula més petita hem passat a una de majors dimensions i amb més recursos i, per un altre, en l'àmbit de projecció comercial, hem millorat també. Hem passat de situar-nos en una nau més petita i menys visible, a tenir una nau molt major, amb millor visibilitat i totalment equipada.

Deien durant la presentació que es focalitzen en tres àmbits, fonamentalment, automoció, logística i packaging, implicarà algun canvi en la senda que portava Yaskawa a Espanya? Es potenciarà algun segment més que un altre?

La veritat és que potenciem els tres simultàniament. Veiem que el sector automòbil segueix tirant fortament de la robòtica i d'aquí la nostra aposta per l'automoció. No obstant això, tenim la impressió de que la indústria en general, la no dirigida al sector automòbil està recuperant-se, de forma lenta però es recupera, i no volem perdre pes en la resta d'àrees.

Cuán important és el R+D para Yaskawa?

El R+D és un dels punts més importants de l'empresa, cal tenir en compte que Yaskawa s'ha distingit sempre per innovar. No s'ha desenvolupat res copiant a competidors,  ha estat a l'inrevés. Tenim productes que no té ningú més, encara que sovint els hagin intentat copiar. Tenim un equip molt potent de R+D+i a Japó i ara s'està creant un altre nucli molt important a Alemanya per adaptar els productes a les característiques europees.

Què nous productes, solucions o tecnologies robotitzades ha llançat Yaskawa recentment?

Yaskawa està permanentment en procés d'innovació. Aquest any acaba de presentar en la fira internacional de Robòtica de Tòquio (IREX) un nou controlador i diversos nous models de robot que en breu estarà disponibles al mercat europeu. cal destacar el nostre lideratge tecnològic en els robots de doble braç i que s'assemblen cada vegada més a un ésser humà. Per això tenim en la presentació aquest “robot ballarina”. No és que se sembli al robot sinó que el robot s'assembla a l'ésser humà.

D'altra banda, referent a la interconectividad entre equips d'automatització, s'han donat passos engegantits, especialment aquest últim any i el que ve es donaran més. Amb la compra de VIPA, una empresa del sector que ja forma part de Yaskawa, tenim un portafolio molt més ampli de productes. El següent pas és la interconnexió perfecta entre tots ells. Crec que en 2014 veurem grandíssims canvis en aquest àmbit.

Precisament la presentació s'allunyava del robot en l'àmbit industrial i era més proper al social...

És que és així, vull dir que fins i tot les aplicacions industrials tenen com a objectiu fer la vida de les persones més senzilla. A més, l'augment d'interès i aplicació de la robòtica no solament es dóna en l'àmbit industrial sinó també en el domèstic. Com ha succeït anteriorment amb els mòbils i altres tecnologies, la penetració massiva de la robòtica en les llars, serà una realitat en quinze anys.

Marca japonesa, marca de confiança?

Sens dubte. A més Yaskawa és una marca àmpliament coneguda des de fa dècades en el camp de l'automatització industrial, a pesar que s'han venut els nostres productes en alguns casos sota una altra marca.

Per concloure, com encaren 2014?

Amb optimisme. La nostra previsió és d'un creixement de dos dígits per 2014. No tant pel creixement de mercat, sinó per l'increment de la nostra quota de mercat.

Empreses o entitats relacionades

Yaskawa Ibérica, S.L.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    31/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    29/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.Advanced Factories27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis