Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Fundación Icil participa activamente en Logistics Madrid 2012
Amb stand propi, presentacions i jornades diverses

La Fundació Icil participa activament en Logistics Madrid 2012

Redacció Interempresas20/11/2012
La Fundació Icil va participar a través de diferents activitats en diversos àmbits de la plataforma comercial Logistics Madrid 2012, organitzada per easyFairs els dies 17 i 18 d'octubre en el recinte firal Ifema de Madrid. D'una banda, la Fundació Icil va disposar d'un stand propi en el certamen en el qual va donar a conèixer l'ampli programa formatiu que desenvolupa a les seves seus de Madrid, Barcelona i Bilbao i a València, ja que per al curs acadèmic 2012-2013, l'entitat ha renovat i actualitzat tots els seus programes i ha creat de nous per adaptar-se a cadascun dels diferents rangs professionals en l'àmbit de la supply chain. D'altra banda, la Fundació Icil va participar amb tres ponències al programa de seminaris learnShops, enfocats a explicar solucions i tendències.

Així mateix, la Fundació Icil va aprofitar l'entorn de Logistics Madrid per dur a terme dues presentacions: d'una banda, el llibre ‘Logística inversa en la gestió de la cadena de subministrament’, obra escrita per Domingo Cap i publicada per l'editorial Marge que ha estat promoguda i coordinada per les Fundacions Icily Ecotic; i per un altre, el Comitè Tècnic de Consultoria Logística de la Fundació Icil va presentar ‘Principis de Consultoria Logística’, un document que senti les bases per a l'actuació i el desenvolupament de les bones pràctiques per part de les consultores especialitzades en l'àmbit de la logística i la supply chain, basant-se en conceptes com la transparència, la col·laboració, la competència lleial o el compromís de qualitat, entre uns altres.

Àrea dinàmica ‘Showroom Icil’: des del packaging fins a la logística inversa en la cadena de subministrament

Com a novetat en aquesta edició respecte a la de 2011, la Fundació Icil va organitzar en el marc de Logistics Madrid 2012 un àrea dinàmica en la qual es van dur a terme diferents demostracions de les sinergies existents entre l'envàs, l'embalatge, la logística i la cadena de subministrament. En 116 metres quadrats de superfície, una vintena d'empreses van donar a conèixer el potencial de l'equipament i material que fabriquen (envasos, embalatges, carretons, palés, prestatgeries, impressores, displays, retractiladoras, etc.) i la seva perfecta adequació a les exigències de les cadenes logístiques.

Àrea ‘Showroom Icil’, on es van mostrar les sinergies entre l'envàs, l'embalatge, la logística i la cadena de subministrament...
Àrea ‘Showroom Icil’, on es van mostrar les sinergies entre l'envàs, l'embalatge, la logística i la cadena de subministrament.

Les empreses que van participar a l'àrea d'exhibició i que van donar a conèixer les capacitats i prestacions dels seus productes i equipament van ser: Nutrexpa, Grup Mahou-San Miguel, AndSoft, Jungheinrich, Bergé Manutenció CAT, Manitou, Sivart, Gesgrup (Grup Constant), Chep, LYL Enginyeria, Cartonajes Font, Bepalet–Ribawood, Estyant, Labware, Telstar, Electrotec, Man Indústries Teixidó, Cabka, Made4Net, Gràfiques Vàries, Sidac Iberia i Ros Spain.

Logistics Madrid 2012 va coincidir amb Empack Madrid 2012, un saló dedicat al packaging que mostra les últimes innovacions en tecnologia d'envàs i embalatge.

Sota el lema ‘Des del packaging fins a la logística inversa en la cadena de subministrament: la implicació de l'envàs i embalatge en la trazabilidad dels productes’, a l'àrea dinàmica es va dissenyar i va construir un magatzem dotat amb: prestatgeries convencionals, sistemes d'ERP, SGA i Gestió de rutes, sistemes de tags i de codis de barres (RFID, QR) per al control de la trazabilidad, classificadors, apiladores, transportadors, flejadoras, sistemes de picking (des del tradicional fins a pick-to-light), així com diferents tipus de palés i contenidors i tipus d'embalatges.

Jaime Mira, director tècnic de la Fundació Icil, va dur a terme l'explicació de tots els passos i processos en aquesta demostració d'una cadena de subministrament completa.

La demostració va servir per veure de principi a fi operacions B2B entre empreses i B2C entre empreses i clients finals, organitzant-se para això un circuit físic que va incloure els processos físics de: recepció, descàrrega i ubicació en prestatgeria convencional; el circuit d'informació (seguiment de la trazabilidad mostrada per codis de barres, RFID, QR, ERP i SGA); la preparació de comandes ‘pick to light’; i el control tridimensional (pes i grandària).

Per dur a terme aquestes operacions, la companyia Made4Net va aportar la seva suite SCExpert, que permet el control i la gestió del SGA, l'estació de càrrega de contenidors, la gestió del transport i optimització de rutes, el ‘delivery tracking’ o prova de lliurament, el ‘yard management’ o gestió de la platja de camions, el ‘lloeu planning’ o optimització de càrrega i la facturació.

A través de la plataforma NetLog de Made4Net es va mostrar la visibilitat en la cadena de subministrament i la integració per a una major col·laboració B2B entre l'organització i els clients i proveïdors. Així mateix, Made4Net també va aportar el seu WarehouseExpert, un complet sistema de gestió de magatzems.

Jaime Mira, director tècnic de la Fundació Icil, va dur a terme l'explicació de tots els passos i processos d'una cadena de subministrament completa...
Jaime Mira, director tècnic de la Fundació Icil, va dur a terme l'explicació de tots els passos i processos d'una cadena de subministrament completa.

En l'apartat del packaging, Cartonajes Font va donar a conèixer els seus diferents models de contenidors, pallets i embalatges, destacant entre aquests els isotèrmics, els reutilitzables i els específics per al consum.

Gràfiques Vàries va mostrar els diferents sistemes d'etiquetaje i l'empresa Sivart les diferents modalitats de marcatge i identificació, així com els equips de lectura.

En l'àmbit del magatzematge, Sidac Iberia va presentar diversos models de prestatgeries dinàmiques, mentre que la companyia Ros Spain va donar a conèixer els sistemes per a la protecció de les prestatgeries.

Per finalitzar aquest bloc, Estyant va mostrar un dels seus productes, l'apilador de palés.

A continuació es va donar pas a la demostració de com pot gestionar-se la platja de camions (Yard Management), mitjançant el control dels camions que entren i surten d'una instal·lació, l'assignació automàtica de moll, el procés automàtic de ‘yard-to-dock and dock-to-yard’, el seguiment en temps real dels tràilers, la gestió dels conductors a la platja de camions, el magatzematge, la visibilitat completa de l'inventari i l'anàlisi i presentació d'informes.

Posteriorment es van realitzar les operacions de gestió d'ubicació en prestatgeria, presentant-se aquestes en prestatgeries convencionals i dinàmiques i en prestatgeries per picking. També es va fer una demostració del funcionament dels contenidors intel·ligents equipats amb tags.

El següent procés dut a terme va ser la recepció de la mercaderia. A través del sistema CubiScan de LYL Enginyeria, que permet realitzar el control del pes i del volum (tridimensional), es va gestionar la informació sobre dimensions i pesos per a l'optimització de la recepció i el control de la mercaderia i per a una òptima posterior gestió de la ubicació, gestió de comandes i expedicions, panificación de càrregues i rutes, optimització d'unitats de càrrega i control de tarifes.

LYL Enginyeria també va mostrar el MaxLoad Pro, un sistema que genera múltiples solucions quan l'usuari selecciona diverses grandàries de vehicle i de càrrega, ja que, a manera d'exemple, una anàlisi de càrrega eficient pot disminuir els costos de transport entre un 8% i un 10%.

A continuació es va realitzar la demostració del sistema de Made4Net per a l'optimització de càrregues (loading), que es va combinar amb el MaxLoad Pro de LYL Enginyeria per a l'expedició i lliurament de càrregues.

Aquest procés va ser seguit pel de la gestió de comandes a través de Kanban i, immediatament es van iniciar les operacions d'ubicació i reposició en diferents tipus de buits en el lineal per a una posterior localització d'estocs i per picking. En aquest procés es van utilitzar diferents tipus de palés, com el palé europeu, el ½ palé i el ¼ de palé. També es va donar a conèixer el palé ISO (120 x 100 cm) de plàstic dissenyat i desenvolupat per Mahou–San Miguel pel pool de caixes buides.

La demostració va servir per veure de principi a fi operacions B2B entre empreses i B2C entre empreses i clients finals
La demostració va servir per veure de principi a fi operacions B2B entre empreses i B2C entre empreses i clients finals.

Les companyies Chep, BePallet i Cabka també van exposar els avantatges dels seus productes, com els contenidors i palets de Chep específicament dissenyats per a supermercats, els sistemes de BePallet per al transport i l'emmagatzematge i les seves paletes higièniques, o les diferents paletes de plàstic de Cabka que gràcies al seu poc pes i funcionalitat contribueixen a la reducció de costos i presenten avantatges per a les operacions d'exportació.

Per a la demostració de la gestió d'ubicacions, es va realitzar la manipulació de comandes amb diferents altures i tipus d'equipament de manutenció, des d'apiladoras i recull-comandes, fins a transpalés amb plataforma elevadora. En aquest àmbit es va utilitzar maquinària de magatzem de Jungheinrich, Bergé–CAT i Manitou.

Paral·lelament, es duien a terme els processos associats a la gestió de comandes, com el volum i pes de comandes a preparar, el numero de productes per comanda, la preparació global per transportista (ruta de lliurament), i l'assignació de rubriques per comanda (urgents, fràgils, tèxtil, etc.). També es va realitzar la sincronització de l'estoc per a la gestió de la comanda.

A continuació es va donar pas a la preparació de comandes ‘pick to light’ sense papers i mitjançant displays, àmbit en el qual les empreses Labware, Electrotec i Telstar van mostrar els sistemes que indiquen on hi ha buscar el producte, integrat en prestatgeries de Sidac-Iberia, realitzant-se la preparació de comandes des de l'extracció en prestatgeria.

El picking sense papers mitjançant displays es caracteritza per una alta productivitat i qualitat ja que el sistema guia a l'operari cap a la ubicació mitjançant un pilot lluminós, l'inventari és continu, la regularització de l'estoc en la ubicació és instantània, s'eliminen errors i confusions d'un producte per un altre i s'obté una trazabilidad automàtica, entre altres avantatges.

Així mateix, es va procedir a la demostració dels processos d'expedició i lliurament a través de la plataforma de Made4net, amb la consegüent optimització de càrregues, planificació i seguiment de rutes, gestió de flotes i planificació i lliurament de comandes.

En aquest últim aspecte, la demostració va ser a càrrec de l'empresa AndSoft que, a través de Smartphone i Tablet de confirmació de recepció, va gestionar el lliurament de comandes per part de les empreses de transport. Les eines d'AndSoft permeten el seguiment dels lliuraments, amb diferents nivells i mètodes de confirmació de lliurament, obtenint-se una trazabilidad i visibilitat completa, fins i tot en el tram de la ‘última milla’.

Al llarg de tota la demostració organitzada per la Fundació ICIL, també es va comptar amb la participació de Man Indústries Teixidó, que va aportar a l'àrea dinàmica diferents productes i equipaments per a la gestió eficient de la cadena de subministrament, Gesgrup Outsourcing, dedicada a l'externalización de processos industrials i serveis logístics; i Ribawood que, entre altres activitats, també es dedica al packaging, fabricant embalatges (caixes, palets, safates) alternatius i nous.

Presentació dels ‘Principis de Consultoria Logística’

El Comitè Sectorial de Consultoria Logística de la Fundació ICIL va presentar en el marc de Logistics Madrid 2012, els ‘Principis de la Consultoria Logística’, un document que senti les bases per a l'actuació i el desenvolupament de les bones pràctiques per part de les consultores especialitzades en l'àmbit de la logística i la supply chain, basant-se en conceptes com la transparència, la col·laboració, la competència lleial o el compromís de qualitat, entre uns altres.

En la presentació van participar Joan Josep Vallvé (Logistalfa) responsable del Comitè Sectorial de Consultoria Logística, Sergi Lafita (Iteral), Matthias Kohlmay (Miebach Consulting) i Antonio Iglesias (Logispyme).

En la presentació van participar Joan Josep Vallvé (Logistalfa) responsable del Comitè Sectorial de Consultoria Logística, Sergi Lafita (Iteral)...
En la presentació van participar Joan Josep Vallvé (Logistalfa) responsable del Comitè Sectorial de Consultoria Logística, Sergi Lafita (Iteral), Matthias Kohlmay (Miebach Consulting) i Antonio Iglesias (Logispyme).

Els ‘Principis de la Consultoria Logística’ comprenen 10 punts basats en:

  1. Independència: el principi d'independència garanteix que l'únic interès de la consultoria logística és assessorar als seus clients sobre la millor solució d'acord amb les seves necessitats, defensant en tots els casos els interessos dels clients davant dels proveïdors de solucions i equipament, percebent per aquests serveis una justa contraprestació i que no té cap relació amb els possibles proveïdors que duran a terme les solucions logístiques.
  2. Transparència, col·laboració, transmissió de coneixements i confidencialitat: la relació amb el client ha de ser sempre transparent i col·laborativa, treballant al seu costat de manera que tots dos formin part del mateix equip. El consultor també ha de transmetre el coneixement per aportar valor més enllà de la mera informació. I la confidencialitat entre client i consultor també ha de ser recíproca
  3. Competència lleial: les consultories logístiques desenvoluparan la seva activitat empresarial dins dels termes de la competència ètica, presentant als clients proposades de serveis competitives i equilibrades quan preu/qualitat. L'acció comercial de les consultories logístiques ha de també desenvolupar-se en un marc escrupolós de lliure competència.
  4. Desenvolupo i implantació de projectes: en el desenvolupament d'un projecte, la consultora logística ha d'aportar les solucions més adequades a les necessitats del client, amb independència del subministrador de l'equip, instal·lació o servei a implantar. A més, ha d'oferir la seva participació en un projecte des del seu inici (desenvolupament) fins al final (implantació), donant un servei d'acompanyament tant en el procés d'engegada, com en el de seguiment i ajustos logístics posteriors.
  5. Metodologia, experiència i innovació contrastades: la consultoria logística comporta l'aplicació de diferents metodologies contrastades i sòlides que donen resposta a les necessitats dels clients. Les consultores han d'estar capacitades per avalar els seus projectes i treballs a través d'una gran experiència en l'àmbit logístic d'empreses i institucions, així com conèixer les últimes solucions logístiques i tecnològiques per aplicar-les a la situació concreta de qualsevol empresa, contribuint amb això a la investigació i desenvolupament de solucions logístiques innovadores.
  6. Compromís de qualitat tècnica amb resultats mesurables: les consultores logístiques han de buscar la millor solució per donar resposta a les necessitats i objectius empresarials dels seus clients. La solució definida ha de funcionar per a la finalitat requerida i ha de poder mesurar-se una vegada engegada per confirmar que s'obtenen els resultats esperats.
  7. Coneixement de les normes: la consultoria logística ha de conèixer i integrar les normes d'aplicació a tots els productes o serveis que ofereixi a un client. De forma prèvia a la definició de qualsevol proposta, la consultoria logística ha de tenir en compte la normativa d'aplicació vigent tant a nivell general com a nivell local i específic de la zona on se situa l'activitat. El coneixement d'aquesta legislació ha de considerar qualsevol àmbit que pugui tenir alguna repercussió en el disseny constructiu, així com en els processos operatius a desenvolupar.
  8. Cobertura de riscos i responsabilitats: l'empresa de consultoria ha de garantir que és titular de totes aquelles autoritzacions necessàries per a la prestació dels serveis que ofereix i que exigeix la legislació vigent. També ha d'estar al corrent del compliment de les obligacions que tingui o pugui tenir d'acord amb la propietat intel·lectual, les legislacions fiscal i laboral i les mesures de seguretat previstes en la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal. Així mateix, la consultoria logística ha de conèixer i complir amb la legislació mediambiental i de gestió de residus que li és aplicable en funció de la seva activitat. La consultora ha de disposar d'un Segur de Responsabilitat Civil per garantir la cobertura de responsabilitat per danys materials i personals causats a tercers com a conseqüència del desenvolupament de la seva activitat. I també ha de prendre consciència de la Responsabilitat Social Corporativa del sector i valorar la repercussió dels seus serveis, aportant solucions que fan més competitiu al teixit econòmic i al territori.
  9. Solucionis completes amb abast definit: a l'inici del projecte la consultora logística ha de definir juntament amb el client l'abast del projecte, indicant clarament quins punts s'inclouen o no des de l'inici fins a la finalització del projecte. El compromís amb el client també inclou el compliment dels terminis establerts.
  10. Estructura empresarial solvent: les empreses de consultoria logística han de tenir una estructura solvent i estable capaç de cobrir les necessitats dels seus clients o, en defecte d'això, poder aportar els recursos professionals necessaris per al correcte desenvolupament dels projectes. També han d'estar dotades dels recursos financers suficients per afrontar els imprevists que puguin sorgir i disposar d'una estructura organitzativa que doni suport al projecte, sent aquest desenvolupat amb els mínims canvis de recursos i de responsables per part de la consultora.

En l'actualitat la Fundació Icil té constituïts 10 Comitès Sectorials, que agrupen a 130 empreses, en els sectors de: Alimentació, Automoció, Operadors Logístics, Tèxtil, Equipament Logístic, Indústria Farmacèutica, Indústria Química, Consultoria Logística, Transports Especials i Indústria Metal·lúrgica.

Els Comitès Sectorials Icil s'han consolidat com un fòrum de trobada i intercanvi dels professionals logístics, el treball dels quals contribueix al perfeccionament professional, a la innovació en logística i al desenvolupament d'iniciatives i projectes logístics que són d'interès per al conjunt del sector.

Presentat el llibre ‘Logística inversa’ de Domingo Cap

Domingo Cap, professor sènior de la Fundació Icil, va presentar en el marc del saló Logistics Madrid 2012, el llibre ‘Logística inversa’, una obra que analitza les característiques dels processos i productes que constitueixen les tornades, les devolucions, els minvaments de procés i la gestió dels productes que no són venuts o que arriben al final de la seva vida útil.

En la presentació del llibre, Domingo Cap va estar acompanyat per Jaime Mira, director tècnic de la Fundació Icil.

Segons l'autor, la publicació, que ha estat promoguda i coordinada per la Fundació Icil i la Fundació Ecotic i editada per l'editorial Marge, incorpora teoria econòmica focalitzant-la estrictament en la logística inversa. A més, l'obra també compta amb casos pràctics implementats en diferent àmbits i amb un apartat dedicat a la legislació, que és “molt àmplia i molt diversa”, segons Domingo Cap.

Per Domigo Cap, la logística inversa és diferent segons en quina organització es vulgui aplicar, ja que no va a ser el mateix gestionar devolucions que intentar reduir l'impacte mediambiental d'una empresa. Durant la presentació, l'autor es va referir al protagonisme que està prenent la logística inversa, especialment en l'àmbit del comerç electrònic i les vendes online. Per això, per a Domingo Cap “el repte més apressant és que siguem capaços de fer de forma eficient la venda on line, perquè és un sector que creix any rere any en magnituds de dos dígits. La gestió adequada i eficaç de les vendes on line pansa per que la logística inversa sigui un avantatge competitiu i no un problema”.

Per finalitzar la presentació, Domingo Cap es va referir a la logística inversa com un element que, dins de la cadena de valor, “permet tancar el cicle global d'un sistema econòmic i mediambiental”, afegint que “integrar la logística inversa en els processos d'una empresa és ja un avantatge però dins d'uns pocs anys, no tenir-la serà un problema i un desavantatge competitiu”.

Domingo Cap (esq.) va estar acompanyat per Jaime Mira, director tècnic de la Fundació Icil
Domingo Cap (esq.) va estar acompanyat per Jaime Mira, director tècnic de la Fundació Icil.

Llegeixin Six Sigma, una eina per transformar l'empresa

En el saló Logistics Madrid 2012, Javier Perales, Master Black Belt & Llegeixin Champion va desenvolupar el taller pràctic ‘Llegeixin Six Sigma l'eina per transformar la nostra empresa’. Javier Perales va partir de la idea que “el coneixement crea l'enteniment”, encara que això no signifiqui que “entrar en una metodologia de millora impliqui l'aparició de complicacions perquè poses a conviure dues o més idees en un mateix entorn”.

Segons va explicar Javier Perales, “Llegeixin Six Sigma és una metodologia perquè té eines, però no és una ciència perquè no és exacta i requereix enginy”. Es tracta més aviat de “una forma de ser, un camí cap a la millora que ajuda a les organitzacions a ser més àgils i més ràpides, evitant errors”.

El Llegeixin Six Sigma requereix la suma de tres aspectes fonamentals: lideratge, per convèncer a un grup del camí a recórrer i que el grup crea és aquest camí; cultura, els hàbits, innats o apresos, que ajuden a obtenir un millor comportament del grup dins de l'organització, especialment de cara al client; i eines, que són els passos a seguir per aconseguir millores.

A més, el Llegeixin Six Sigma ha de conjunyir diversos factors o elements: la visió cap a on cal anar, les habilitats amb les quals es pot explicar, els incentius que creuen motivació i sentit de pertinença de les persones, els recursos (temps, diners, …) i els plans, que han de ser clars; “la suma d'aquests factors va a propiciar el canvi dins de l'organització”, va assegurar Javier Perales.

Javier Perales, durant el taller tècnic sobre Llegeixin Six Sigma
Javier Perales, durant el taller tècnic sobre Llegeixin Six Sigma.

L'expert en LSS també va assenyalar que les organitzacions han de plantejar-se metes que no s'estiguin complint i, sobre aquestes, definir accions.

Existeixen mecanismes d'acció i metodologies de millora que contribueixen a incrementar la productivitat, és a dir, “fer més amb menys”. Aquestes accions són, segons Javier Perales: l'acció de prevenir, la de millora i la de control de la millora que són els que van a permetre combatre els elements que impedeixen que una organització sigui més productiva. I a manera d'exemple va citar la sobrecàrrega, quan als recursos se'ls exigeix més del que poden fer; la variabilitat, atès que tots els processos canvien constantment i generen dificultats per mantenir-los controlats; i els desaprofitaments, com la sobreproducció, els defectuosos, el consum excessiu d'energia o de transport. “Tots ells representen costos, són difícils d'identificar i no agreguen valor a l'organització”.

Javier Perales va definir el Llegeixin com “una filosofia d'administració d'una organització que es fa en equip dins de l'empresa per evitar desaprofitaments”, i el Six Sigma com “una filosofia de negocis, amb una metodologia per reduir la variació i basada en: definir, mesurar, analitzar, implementar i controlar per solucionar problemes”.

Per finalitzar Javier Perales va indicar els resultats que poden obtenir-se si s'aplica en Llegeixin Six Sigma en una organització: “ser una empresa més competitiva, trobar oportunitats de negoci, aconseguir una rendibilitat sostinguda en aconseguir millorar els costos, treballar en equip en l'organització i tenir una força de treball altament entrenada”.

‘Més enllà de la gestió de l'estoc: no embeno perquè no tinc o no tinc perquè no embeno’

Durant el saló Logistics Madrid 2012, Josep Segura, professor sènior de la Fundació Icil va desenvolupar a l'Aula Icil la ponència ‘Més enllà de la gestió de l'estoc: no embeno perquè no tinc o no tinc perquè no embeno’.

Josep Segura va iniciar la seva classe sobre la gestió d'estocs indicant que donar servei és “la probabilitat de subministrar complet una comanda, dins del temps acordat, amb productes d'un nivell de qualitat que sobrepassi la percepció del nostre client sense incidències ni en el lliurament ni en informació i documentació associades a aquesta”. Per això, “abans de posar-nos a dissenyar un sistema de subministrament, hem de ser capaços de pactar amb la direcció comercial de l'empresa per conèixer exactament què va a necessitar el procés de lliurament”.

Josep Segura va fer per a això una comparació de la producció i l'aprovisionament amb un alt inventari i amb un baix inventari, demostrant que els cicles de producció són directament proporcionals als inventaris en curs.

Per al professor de la Fundació Icil, com “tenir estoc és tenir capital immobilitzat”, abans hem de preguntar-nos quin és el grau de servei que haig de donar?, quina composició ha de tenir la meva portfolio?, i si no ho embeno perquè no ho tinc o no ho tinc perquè no ho embeno?

Per aconseguir les respostes a aquestes preguntes, Josep segura va explicar que cal fixar-se amb deteniment en els inventaris per, entre altres coses, aconseguir determinar el nombre de vegades que l'inventari mitjà és venut a l'any i el cost de manteniment de l'inventari, és a dir, la qual cosa costa mantenir l'estoc (costos d'oportunitat, manteniment, obsolescències…).

Josep Segura va desenvolupar a l'Aula Icil la ponència ‘Més enllà de la gestió de l'estoc: no embeno perquè no tinc o no tinc perquè no embeno’...
Josep Segura va desenvolupar a l'Aula Icil la ponència ‘Més enllà de la gestió de l'estoc: no embeno perquè no tinc o no tinc perquè no embeno’.

Segura també es va referir al càlcul de l'estoc de seguretat, el qual depèn de la variabilitat de la demanda, del temps d'aprovisionament i de la freqüència de les ordres, i va explicar que es pot calcular o ben minimitzant el cost total de l'estoc (el cost de possessió, el de comanda, el de trencament i el d'adquisició), o ben establint un nivell de servei, que pot aconseguir-se a través d'un sistema SAP, que facilita el càlcul i acotació de la llista de necessitats, la planificació, les grandàries de lot, els terminis, i l'estoc de seguretat, entre uns altres.

Així mateix, també hem de preguntar-nos si tots els articles del portfolio han de rebre el mateix nivell d'estoc de seguretat i si tots els clients han de rebre el mateix grau de servei per arribar a la conclusió final de si “no ho tinc perquè no ho embeno o no ho embeno perquè no ho tinc”.

Per finalitzar la seva exposició, Josep segura va escenificar amb un exemple el tema de la seva exposició, parlant del cas d'una empresa distribuïdora de cosmètica amb 26.000 articles en estoc i prop de 24 milions d'euros en inventaris. Aquesta companyia es caracteritzava per un cicle de reposició lent, una pèrdua de visibilitat en l'enfocament de les vendes i certes dificultats de negociació amb proveïdors. A partir d'aquí es va procedir a l'anàlisi de la situació dels estocs i de l'inventari en obsolescències, en nous articles i en la resta de referències, que eren 22.500.

El resultat d'aquesta anàlisi va ser el descobrir que un total d'1.900 articles (el 8,44% del total), acumulaven el 80% de les vendes i que un total de 6.900 articles (el 30,44%) acumulaven el 98,6 % de les vendes.

Davant aquests resultats, la companyia es pregunto si era recomanable eliminar la resta d'articles del portfolio i ajustar les seves vendes. La proposta final va ser conservar les 3.100 referències que pràcticament aportaven fins al 100 % de les vendes i que eren els articles que atreien servei, mentre que la resta d'articles del portfolio es van marcar com no aprovisionables, dissenyant-se para això un pla per saldar-los al més aviat possible.

Com a conclusió, Josep Segura va assenyalar que, en primer lloc, cal entendre el procés per, a continuació aplicar raonablement les eines en llaures a aconseguir fer visibles les dades, transformant-los en informació a tots els nivells de l'organització que siguin necessaris (participacion & empowerment). Només després de l'anàlisi és quan cal aplicar els sistemes d'informació per evitar el mecanitzar el caos. I per a això és fonamental la formació i actualització de coneixements, compartir experiències i informació i participar en els fòrums adequats.

La logística inversa com a font de negoci en les empreses

Domingo Cap, professor sènior Fundació Icil, va desenvolupar la ponència ‘La logística inversa com a font de negoci en les empreses’, durant la celebració de Logistics. Al llarg de la seva exposició, Domingo Cap va explicar que la logística inversa és similar a la logística directa, que busca canviar organització per diners, però amb un factor diferenciador: la logística inversa cerca “canviar diners per més diners” a través, per exemple, de vendes que no s'han materialitzat o de millorar el compte de resultats”.

Per al professor de la Fundació Icil, “la logística inversa aprofita bàsicament les activitats de recollida, reutilització, desmuntatge, remanufactura de productes usats i els seus components amb l'objectiu de maximitzar l'aprofitament del seu valor, en el sentit ampli, i de la seva sostenibilitat abans de la seva destrucció”, és a dir, obtenir una “maximització del valor, allargant el cicle de vida dels productes i convertint el que abans eren despeses en ingressos”.

Domingo Cap durant la seva ponència sobre logística inversa
Domingo Cap durant la seva ponència sobre logística inversa.

Respecte a les principals característiques de la logística inversa, Domingo Cap va explicar que aquesta pot seguir sis camins diferents:

  • Des del client o consumidor final als magatzems de distribució (recollida de devolucions o productes defectuosos).
  • Reparació de productes.
  • Restauració en fàbrica, no en empresa externalitzada.
  • Destrucció i aprofitament de components per al seu ús en la fabricació d'altres productes.
  • Gestió de residus i reciclatge.
  • Incineració i destrucció per a producció d'energia elèctrica, per exemple.

Per al professor de la Fundació Icil, en logística inversa “no existeixen processos com l'estimació de vendes o la planificació de demanda”. Per aquesta raó, en sectors com el del consum, la moda o uns altres, en els quals acostuma a haver-hi moltes devolucions i minvaments, “cal utilitzar la logística inversa com a avantatge competitiu enfront dels competidors”. Els fabricants han de pensar a utilitzar aquesta disciplina logística per allargar la vida dels productes”. I així ho estan fent alguns, tal com ho demostren certes campanyes publicitàries de conegudes marques que asseguren que inverteixen en accions per contaminar menys o reduir la petjada de carboni, “aconseguint a través de la logística inversa incrementar la confiança del consumidor”.

Domingo Cap també es va referir a la logística inversa per aconseguir reduir costos, al·legant que aplicar les 3R és una manera d'aconseguir-ho i va citar com a exemple la reducció de producció d'objectes susceptibles de convertir-se en residus, la reutilització de productes a través de la manufactura per poder augmentar el cicle de vida i el reciclatge de materials i components.

Respecte als costos pròpiament dits, Domingo Cap va parlar dels”costos invisibles que poden estalviar-se a través de la logística inversa”, com el vinculat “a l'espai dedicat a productes que esperem vendre, però que no venem; el cost del transport de les devolucions al magatzem o el dels lliuraments a empreses que hem externalitzat; els associats a la gestió dels productes, especialment aquells que no es venen; els costos en estocs i el seu finançament o els costos de manipulació”.

Segons Domingo Cap, la logística inversa també pot ser un motor de vendes, ja que “pot contribuir a crear nous nínxols de mercat en els quals vendre a un millor preus aquells productes que no han estat venuts i que ja estan o passats de moda o ben propers a la seva data de caducitat. “Es tracta de tornar a vendre abans de tenir una devolució”.

Finalment, Domingo Cap es va referir a la integració de la logística inversa en la cadena de valor de les empreses, assegurant que “cal arribar al mercat abans que la competència, maximitzant la rendibilitat, disminuint el capital a través de la disminució de magatzems i estocs, o ben venent per altres canals allò que no s'ha venut pels tradicionals i, fins i tot, recupera inversió a través de la recuperació de materials o el reciclatge de productes”.

Per a l'expert en logística inversa, en aquesta també “cal compartir la informació amb clients i proveïdors perquè això ens va a ajudar a tenir confiança i col·laboració en la supply chain management”.

Daniel Rei Fernández, de Chep, guanyador de la beca de la Fundació Icil

Durant la celebració del saló Logistics Madrid 2012, la Fundació Icil va sortejar una beca per cursar un màster dels quals desenvolupa l'entitat i que està valorat en 8.800 euros.

El guanyador va ser Daniel Rei Fernández, de l'empresa Chep, que cursarà el Master Supply Chain Management que desenvolupa l'entitat. El sorteig es va efectuar d'entre totes les paperetes dipositades en el stand de la Fundació Icil al llarg dels dos dies del certamen.

Daniel Rei Fernández, guanyador de la beca pel Master Supply Chain Management
Daniel Rei Fernández, guanyador de la beca pel Master Supply Chain Management.

Empreses o entitats relacionades

Fundación ICIL - Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    08/07/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    03/07/2024

Enllaços destacats

Abus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis