Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Es posible la movilidad diaria sin emisiones de CO2?
Els vehicles ecològics segueixen trencant barreres

És possible la mobilitat diària sense emissions de CO2?

Redacció Interempresas22/10/2012
Amb l'opció ‘plug-in’ híbrida de l'empresa Swisscleandrive, la resposta és definitivament afirmativa. Un sistema distribuït i compacte de control X20 de B&R es troba en el cor del model Fiat 500 reconvertit amb aquesta tecnologia. Coordinant els tres possibles maneres de funcionament d'aquest vehicle, es garanteix una conducció sostenible al costat d'una experiència satisfactòria.

Una prova de conducció amb el responsable de la companyia, Martin Bolliger, demostra que aquest petit vehicle té tot el que es necessita per ser una mica més que un cotxe per escapades de finalització de setmana o petits desplaçaments. Amb atributs com a ‘compacte’, ‘àgil’ i ‘ràpid’, aquest “Cinquecento” pot fàcilment aconseguir una autonomia de 700 km en manera híbrida.

Fiat 500 amb el sistema distribuït i compacte de control X20 de B&R
Fiat 500 amb el sistema distribuït i compacte de control X20 de B&R.

Un sistema compacte de control i I/Us simplifica el disseny del prototip

Com a potencials clients, Martin Bolliger espera atreure amb aquest híbrid a famílies joves o fins i tot empreses que desitgin construir una flota “verda” de vehicles. Actualment Swisscleandrive treballa en millores per reduir el temps de retard en l'arrencada, inicialment d'1 minut i en la producció actual amb possibilitat d'estar per sota dels 2 segons.

Per què utilitzar un sistema d'I/Us distribuït? Amb el seu destacat sistema de vigilància i programació, el controlador garanteix la flexibilitat que necessita aquest prototip per funcionar correctament. Per a aquest model en particular, contínuament monitoriza que el cotxe estigui en l'adequat valor de càrrega. El sistema X20 és capaç d'aconseguir això encenent o apagant d'una forma suau la combustió o el motor elèctric quan és necessari o combinat el funcionament de tots dos alhora. Això es demostra amb un petit desplaçament de finalització de setmana des de Zurich al Llac Com a Itàlia (uns 235\1km\2, un recorregut muntanyenc i exigent; el motor elèctric proporciona 40 CV addicionals a l'eix posterior per superar les parts més dures del viatge mentre que en els descensos s'aprofita per recarregar les bateries. Una vegada arribat a destinació, es completa la càrrega connectant-ho a una presa de corrent.

El desafiament de la caixa de control

L'exemple del Llac de Com pot ser pintoresc però no oculta la complexitat darrere de l'escenari. Martin Bolliger coneix tot això molt bé: “El desenvolupament i construcció de l'actual caixa de control va retardar el projecte més de dos mesos”. El problema inicial va ser trobar a la persona que pogués dur a terme una tasca tan complexa. No va ser fins que l'empresa es va posar en contacte amb Walter Moser, un enginyer elèctric, que la solució es va començar a perfilar. “Tenia experiència treballant amb productes de B&R i les preguntes que ens realitzava em van demostrar immediatament que Walter podia crear la unitat de control de manera que funcionés tal com necessitàvem”, recorda Martin. Amb anterioritat, un programador i un expert en automoció no havien aconseguit l'objectiu esperat.

El controlador garanteix la flexibilitat que necessita aquest vehicle per funcionar correctament
El controlador garanteix la flexibilitat que necessita aquest vehicle per funcionar correctament.

El controlador aplana el camí a noves possibilitats comercials

La fàcil adaptabilitat de la caixa de control a altres vehicles significa noves possibilitats de comercialització per Swisscleandrive. Per exemple, si un potencial client estigués interessat en la nova tecnologia però la volgués aplicar a un vehicle Seat o Volkswagen, l'única adaptació necessària seria en la part mecànica. Els seguidors del Fiat Panda ho té fins i tot millor ja que aquest model està basat en la mateixa plataforma que el Fiat 500, per la qual cosa no són necessàries adaptacions, siguin cuales siguin. De totes maneres, si hi ha algú interessat, de moment s'ha d'acontentar amb el model Fiat 500 en dues versions de diferents potència (70 i 85 CV), una d'elles d'edició limitada. “Expandir-nos a diferents marques de vehicles està planejat però no és una prioritat de moment”, puntualitza Bolliger. A la fi de 2010 la companyia es va centrar a posar tots els mitjans necessaris per començar la producció en sèrie quan van començar a rebre les primeres comandes i tenint en la seva llista d'espera a clients amb àmplies flotes de cotxes a modificar. Des d'inicis del 2011 s'espera que entre diverses dotzenes i diversos centenars de Fiats siguin convertits a híbrids cada any. No obstant això, aquest home de negocis no pot assegurar per quant temps estaran fent aquest ‘upgrade’; el seu objectiu realment és oferir la seva solució ecològica en forma d'opció configurable estàndard. Això permetria la conversió dels vehicles directament des de la factoria.

Conversió sense pèrdua d'espai

La conversió del model Fiat no porta més de tres dies i el resultat final mostra que es perd molt poc espai amb la modificació. Això és així perquè els components necessaris ‘desapareixen’ dins de parts del cotxe que no són utilitzades. Per exemple, els tècnics de Swisscleandrive han ideat la forma d'integrar la bateria a l'espai sobrant de l'allotjament de la roda de recanvi, prenent només 50 mm addicionals de la profunditat total disponible. Malgrat el laboriós procés de conversió, la garantia original del vehicle no queda afectada. “Això és així perquè no manipulem els components originals del Fiat”, explica Martin Bolliger. És una mica més complex l'estimar el cost actual de la conversió; això depèn del nombre de vehicles a convertir així com del preu de les bateries. De totes maneres, la tendència al mercat és que aquest preu disminueixi. De moment un ‘power pack’ costa 4.600 però l'augment en la demanda podria causar que els preus baixessin considerablement.

Des d'inicis del 2011 s'espera que entre diverses dotzenes i diversos centenars de Fiats siguin convertits a híbrids cada any...
Des d'inicis del 2011 s'espera que entre diverses dotzenes i diversos centenars de Fiats siguin convertits a híbrids cada any.

Promovent la sostenibilitat

Aquest tipus de vehicles híbrids no estan dissenyats per portar-los a condicions de funcionament extremes. Després de la seva conversió, el compacte utilitza aproximadament 5 litres per recórrer 100 km utilitzant només el motor de combustible. No obstant això, és més que possible arribar a estalvis impressionants en gasolina. “El fet és que el motor elèctric cobreix al voltant del 80% de les necessitats d'un dia de conducció”, diu Martin Bolliger. A una mitjana d'uns 15.000 km conduïts per any, aquestes necessitats poden ser cobertes utilitzant plaques fotovoltaiques en la teulada de l'aparcament de cotxes, per exemple. Per descomptat, qualsevol conductor intel·ligent recarregaria el seu vehicle en qualsevol presa de corrent que trobés, però sent honests: algú que creu en la conducció sostenible s'arriscaria a contaminar el seu entorn amb electricitat generada per energia nuclear donat el cas?

Parlant de repostar, encara que al dipòsit integrat de gasolina no li importi amb quina freqüència ho omplim, la situació és lleugerament diferent amb les bateries recarregables. No és aconsellable que descarreguem totalment les bateries de liti del nostre compacte híbrid; és per això que el sistema monitoriza constantment la càrrega i commuta a funcionament amb motor de combustió quan s'està per sota d'un valor límit, la qual cosa ajuda a allargar la vida de les bateries. En el cas del prototip, per exemple, ja és el tercer any d'ús d'aquestes i encara no han donat cap símptoma de fatiga

Optimitzant el que ja tenim

Llavors, per què reinventar l'automòbil? Aquesta qüestió es va escoltar durant el desenvolupament d'aquest vehicle híbrid. “Bàsicament hem pres la tecnologia existent i millorat el que era necessari. Si hi ha un component que podem assenyalar com realment innovador és el nostre controlador”, assenyala Martin Bolliger. De totes maneres, utilitzant la tecnologia i coneixements existents van estar lligats a una considerable quantitat d'investigació.” No importa quin, però certament no volíem infringir cap de les patents existents”. Una vegada que totes les barreres han estat superades, no hi ha gens en el camí que impedeixi gaudir d'una conducció sostenible d'ara endavant.

foto

Empreses o entitats relacionades

B & R Industrial Automation Ibérica, S.L.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    04/09/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    02/09/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - Logistics & Automation MadridAbus Grúas, S.L.U.Advanced Factories27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis