Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El crecimiento de la energía eólica se ralentiza
L'augment registrat el 2003 suposa només un creixement del 28,50 per cent, respecte del 44,75 per cent de 2002

El creixement de l'energia eòlica s'alenteix

Redacció QU01/04/2004
La potència eòlica ja instal i en funcionament que hi ha a Espanya al finalitzar 2003 és de 6.202 megawatts. Tenint en compte que l'any 2002 va acabar amb 4.825 megawatts, durant l'any passat es van instal·lar a Espanya un total de 1.377 nous megawatts eòlics, el que representa 111 megawatts menys que els instal durant l'any 2002. Amb aquestes noves dades, el nostre país perd el segon lloc mundial i l'hi cedeix a Estats Units.
Imagen
APPA, l'Associació de Productors d'Energies Renovables considera que, sense que pugui parlar d'una desacceleració alarmant, cal recordar que per assolir el 2010 els objectius del 12 per cent de renovables sobre energia primària-al qual ens obliga la nostra legislació-, i el 17,5 per cent de renovables en producció elèctrica-que recull la Directiva europea-, el desenvolupament de l'eòlica ha de mantenir els ritmes de creixement al voltant dels 1.500 megawatts anuals.

APPA també vol cridar l'atenció sobre el fet que aquesta és l'única tecnologia renovable que té un creixement significatiu, mentre que la minihidràulica amb prou feines va augmentar l'any passat en 8 megawatts, la biomassa en 40 megawatts i la solar fotovoltaica en 1 megawatt. En aquestes tres tecnologies, si no s'adopten mesures dràstiques, s'incomplirà flagrantment el Pla de Foment de les Energies Renovables i els objectius del Pla d'Infraestructures, ambdós aprovats pel govern del Partit Popular.


Malgrat aquest creixement, Espanya perd el seu segon lloc com a potència mundial eòlica ja que els Estats Units ens ha superat el 2003 amb una nova potència eòlica de 1.687 megawatts, el que porta el total instal·lat a 6370 enfront dels 6202 megawatts d'Espanya. La fi de la desgravació fiscal per l'eòlica el 31 desembre 2003 va accelerar els projectes previstos per beneficiar-se de tal suport fiscal. Pel que fa a Alemanya, en un any de consolidació es van instal·lar el 2003 un total de 2.644 megawatts, el que porta el total a 14.609, mantenint per tant el seu primer lloc en el rànquing mundial.

Sobre l'evolució per comunitats autònomes destaca que Galícia lidera per tercer any consecutiu el parc eòlic espanyol amb un augment de 264 megawatts el 2003, mentre que Castella la Manxa supera per primera vegada el llistó dels 1.000 megawatts, amb un increment el 2003 de 269, que li permet mantenir la seva segona posició. Altres aspectes significatius per comunitats autònomes són els següents:

  • Aragó incrementa la seva potència eòlica en 261 megawatts mantenint la tercera posició i quedant-se a la vora dels 1.000.
  • Castella Lleó és la comunitat en la que major potència eòlica (289 megawatts) es va instal·lar el 2003.
  • Navarra va incrementar la seva potència eòlica en 26 megawatts.
  • La Rioja manté la seva sisena posició en la classificació amb un total de 272 megawatts, dels quals 69 megawatts van entrar en funcionament el 2003.
  • Andalusia incrementa el seu parc eòlic amb 70 megawatts.
  • Astúries incrementa la seva potència instal·lada amb gairebé 48 megawatts de nova planta el 2003.
  • El País Basc ha multiplicat per tres la seva potència instal·lada amb l'entrada en funcionament de dos nous parcs eòlics.
  • Múrcia també gairebé triplica la seva potència eòlica.
  • La potència eòlica en funcionament a Canàries, Catalunya i la Comunitat Valenciana no ha experimentat variació respecte al 2002.
  • La Illes Balears mantenen la seva aportació testimonial al conjunt eòlic amb una mica menys de mig megawatts (0,459 megawatts).

La distribució territorial per comunitats autònomes de la potència total és la que es detalla a la taula adjunta.
Una altra dada a destacar és que la potència mitjana dels aerogeneradors instal el 2003 va créixer moderadament fins a arribar als 844 kW (808 el 2002).

Distribució territorial per comunitats autònomes

Vegi també ...

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables
Asociación Provincial de Plásticos de Alicante

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades