Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Equiplast transcurrió en un clima de optimismo
Crònica d'Equiplast

Equiplast va transcórrer en un clima d'optimisme

Redacció PU01/12/2002
Del 26 al 30 de novembre Barcelona va acollir la major manifestació de la química aplicada de la Mediterrània amb la celebració conjunta dels certàmens professionals Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas que organitza Fira de Barcelona cada tres anys i en què participen, en aquesta edició, 4.288 empreses del sector.
Vista exterior de Montjuïc 2, on es va organitzar Equiplast i Eurosurfas (Israel Fernández, Primerplano)
Vista exterior de Montjuïc 2, on es va organitzar Equiplast i Eurosurfas (Israel Fernández, Primerplano)

Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas experimentar en conjunt un increment de participació del 16,5 per cent. D'aquests, un 13,2 per cent correspon a participants directes (nombre d'estands) i un 17,8 per cent a empreses representades. L'increment global de la participació directa estrangera va ser del 10,4 per cent. Equiplast, Saló Internacional del Plàstic i Cautxú, va reunir a 332 estands, en representació de 897 empreses del sector del plàstic, un 19 per cent més que en la passada convocatòria. Quant a la participació estrangera, es va registrar un augment del 34 per cent respecte a l'edició de 1999. Itàlia va representar el 40 per cent de la participació estrangera seguit d'Alemanya (21,4 per cent), Portugal (13,4 per cent) i Taiwan (12,5 per cent). Aquests quatre països suposen més del 87 per cent del total de la presència estrangera en el certamen.

Al tancament d'aquesta edició, a mitjans de desembre, l'entitat organitzadora encara no comptava amb les dades de visitants, de manera que, com passa amb massa freqüència, les sensacions són de moment les que prevalen. I, a jutjar pel que es veu i per comentat pels expositors, el nombre de visitants no va ser, per descomptat, el de l'edició anterior. En Equiplast, que estrenava pavelló i que ha anat solucionant els problemes inicials de la primera edició celebrada a Montjuïc 2, els passadissos no van estar plens. No va ser, per descomptat, el rotund daltabaix d'altres fires com la Interplas de Birmingham, però va poder apreciar que ens trobem en una situació de calma.

En qualsevol cas, a això cal afegir la relativa satisfacció dels subministradors d'equips presents a la fira en relació amb el transcurs de l'any. Si bé la majoria ha registrat una disminució en el nombre de comandes, aquesta no ha estat preocupant a jutjar per l'expressat per un bon nombre d'expositors. La cautela va ser la tònica general amb la que la major part dels expositors es van expressar, si bé és cert que aquesta actitud anava acompanyada d'un cert optimisme de cara al tancament de 2002 i l'evolució de 2003.

Expoquimia, Saló Internacional de la Química albergar a 690 estands, representant a 3071 empreses, i va ocupar una superfície bruta de 68.562 metres quadrats. La xifra d'expositors directes (núm. d'estands) presents en l'actual edició va superar en un 8 per cent el percentatge de participació de la convocatòria de 1999. La presència de firmes estrangeres, representada per 39 països, l'encapçala Itàlia (31 per cent) seguida d'Alemanya (24,5 per cent), França (16 per cent) i Regne Unit (12 per cent).

Eurosurfas, Saló Internacional del Tractament de Superfícies, va experimentar un increment del 29 per cent en la xifra d'expositors directament presents al Saló, un total de 150 estands representant a 320 firmes del sector. En aquesta última edició es va desdoblar en les seves dues vessants sectorials. D'una banda, el Saló Internacional dels Tractaments Galvànics i, per altra, el Saló Internacional de la Pintura, sent la primera vegada, no només a Espanya sinó a tota la Mediterrània, que el sector dels recobriments-des dels pretractaments als acabats industrials-, es presentava de forma conjunta.

El millor residu és el que no es produeix

Els tres salons van ser a més una bona oportunitat per a la celebració de nombroses jornades. En relació amb el medi ambient, Cicloplast va acudir per primera vegada a la fira amb la seva exposició itinerant (veure article sobre això, més endavant). Amb un punt de vista més general es va celebrar la Conferència sobre Residus Industrials perillosos, organitzada per ATEGRUS (Associació Tècnica per a la Gestió de Residus i Medi Ambient) i ISWA (International Solid Waste Association). En l'obertura oficial també es va considerar a Catalunya com una comunitat de referència dins de la gestió dels residus, perquè s'han produït acords voluntaris, una figura jurídica fonamental, ja que és vital la participació de tots per trobar solucions a aquest problema. Encara que el primer manament sigui intentar no generar residus, es va plantejar la necessitat de trobar solucions tecnològiques que redueixin els residus i la perillositat d'aquests, així com de comptar amb un Pla Nacional de Residus Perillosos. El Programa de la Conferència va versar sobre els sistemes avançats de caracterització dels residus industrials i plantejar resultats pràctics de minimització qualitativa i quantitativa de residus perillosos a nivell industrial. També es va parlar del tractament dels productes perillosos al final de la seva vida útil, així com de la valorització de residus perillosos i el seu abocament en condicions de màxima seguretat. També es va fer referència a les tecnologies netes i es van comentar casos pràctics. Finalment ia conseqüència de la situació tan dramàtica que s'està vivint a Galícia per la contaminació generada a causa de l'enfonsament del petrolier Prestige, la conferència que estava prevista que pronunciés el representant d'aquesta comunitat va haver de ser suprimida.

Tendències de materials en automoció

La xarxa RedAuto, integrada per 7 centres tecnològics (AIMME, Ascamm, Cidaut, IAT, Idiada, Robotiker i INASMET) va ser creada el 1998 a l'auspici del programa d'ajuts del MCYT per a donar suport al sector auxiliar de l'automòbil. En aquesta ocasió va aprofitar la presència a Barcelona de tants professionals dels plàstics per convocar la jornada 'Tendències de nous materials i processos per a automoció', que es va celebrar a l'Hotel Barceló Sants, a pocs minuts a peu del recinte firal de Montjuïc 1. Es va comptar amb participants de totes les parts implicades (administració, fabricants, dissenyadors, subministradors de materials, transformadors i experts en processos) i el resultat va ser òptim, ja que van acudir més de 150 persones
Imagen

Empreses o entitats relacionades

Cicloplast, S.A.
Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
Eurecat (ex Fundació Privada Ascamm)
Fundación para La Investigación y Desarrollo en Transporte y Energía - Fundación Cidaut
Fundación Robotiker (Tecnalia)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades