Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Appa valora muy positivamente los logros y los avances de la Mesa de Biocarburantes
S'acorda establir un contracte tipus per conrear oleaginoses (gira-sol i colza) per tal de produir biodièsel

Appa valora molt positivament els èxits i els avenços de la Mesa de Biocarburants

Redacció QU26/04/2007
L'Associació de Productors d'Energies Renovables (Appa) valora molt positivament els avenços registrats a la Mesa de Biocarburants, patrocinada pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (Mapa) com a punt de trobada entre els productors de biocarburants i el sector agrari. Ambdues parts han sortit satisfetes de la reunió celebrada aquest matí, tant pels acords assolits com pel fet que la Mesa seguirà reunint-se per donar solució als temes pendents i les problemàtiques que puguin sorgir.
Com a principal èxit, s'ha tancat un acord pel qual s'estableix un contracte tipus-a homologar pel Mapa-relatiu al gira-sol i la colza com a matèries primeres per a la producció de biodièsel. Aquest contracte preveu una fórmula oberta de càlcul de preus, amb una part fixa i una altra variable que atén a l'evolució del mercat del gasoil i la del mercat alimentari.

Pel costat del bioetanol, les dues parts han considerat que els elevats preus dels cereals per a aquesta temporada-a causa de factors exògens, conjunturals i aliens tant a productors de biocarburants com agricultors-desaconsellaven l'establiment d'un contracte tipus, però això no ha impedit que s'arribi a un acord sobre els principis generals que hauran articular en el futur. Això no evitarà que aquest any també es firmen contractes per a bioetanol, encara que no estiguin homologats.

La Mesa seguirà reunint-se

Roderic Miralles, president d'Appa Biocarburants, ha declarat: "La Mesa de Biocarburants està sent una iniciativa magnífica i molt enriquidora per a tots. Els grups de treball que hem format, i que han mantingut nombroses reunions, han estat molt fructífers. En qualsevol cas, la Mesa seguirà reunint-se i enfortint com un fòrum adequat per al desenvolupament de les relacions entre productors agraris i productors de biocarburants ".

La Mesa dels Biocarburants, en la qual tenen seient Appa, la Confederació de Cooperatives Agràries d'Espanya i les organitzacions professionals agràries UPA, Asaja i COAG, tractarà properament altres aspectes com el potencial dels cultius energètics a Espanya o la R + D aplicada a les diverses espècies vegetals i els processos de transformació.

També s'abordarà l'Obligació de Biocarburants, una mesura legal impulsada per Appa que consisteix que els subministradors de gasoils i gasolines hagin d'assolir un percentatge creixent de biocarburants sobre el total de les seves vendes. "Appa-comenta Miralles-considera que la introducció de l'Obligació amb un percentatge tant per a bioetanol com per biodièsel és una mesura fonamental. Appa Biocarburants es congratula que el Mapa hagi ratificat una vegada més el seu suport a aquesta iniciativa ".

El Govern condemna a les energies renovables a la crisi i la deslocalització

L'Associació de Productors d'Energies Renovables (Appa) i l'Associació Empresarial Eòlica (AEE) han rebut amb incredulitat i la màxima preocupació la Proposta de Reial Decret pel queregula l'activitat de producció d'energia elèctrica en règim especial i de determinades instal·lacions de tecnologies assimilables del règim ordinari, tramès per la Secretaria General de l'Energia a la Comissió Nacional de l'Energia el passat 28 de novembre.

Aquesta proposta incompleix el marc legal d'estabilitat actualment

vigent pel qual es garanteix la seguretat de les inversions compromeses i s'impedeix la consecució del Pla d'Energies Renovables 2005-2010 (PER), aprovat pel Consell de Ministres a l'agost de 2005.

El nou règim retributiu proposat redueix la rendibilitat de la gran majoria de les instal·lacions de generació a nivells molt inferiors als establerts i fa inviables les inversions en el gruix de les instal·lacions futures. Amb això es paralitzen els plans industrials de diferents comunitats autònomes i s'empeny a les empreses a la deslocalització per desenvolupar els seus negocis en països amb menys risc regulatori.

Resulta irònic que mentre Europa liberalitza les tarifes elèctriques, la proposta del Ministeri suposa expulsar les tecnologies renovables el producció d'electricitat del mercat.

Amb una situació tan greu, les patronals convocaran a les organitzacions sindicals, partits polítics, sector financer i altres agents implicats en el sector, a una reunió informativa sobre la iniciativa governamental i els seus més que previsibles efectes.

En conseqüència, Appa i AEE demanen al ministre d'Indústria la immediata paralització del procés reglamentari en curs, alhora que recorden que havien proposat unes opcions de retribució que han estat absolutament ignorades.

Les associacions representatives del sector consideren que la reforma anunciada pel Govern per primar l'estabilitat i la rendibilitat de les inversions, és contradictòria i greument confusa, i discrepa radicalment amb el contingut real de la proposta al desatendre les necessitats reals del sector formulada recentment.

El sector valora amb la màxima preocupació dels efectes d'aquesta proposta sobre les inversions en marxa que redueix la rendibilitat per a les inversions compromeses a nivells inferiors als acordats en la regulació vigent i aboca a la inviabilitat de les futures. Els paràmetres de costos i rendibilitats que inspiren el projecte de Reial decret són greument erronis i no tenen en compte els costos reals i les produccions de les noves instal·lacions.

La proposta no permetrà el compliment dels plans del Govern per arribar a la potència prevista en el Pla d'Energies Renovables 2005 - 2010 al veure greument afectat el procés inversor en marxa per a les noves instal·lacions, i apunta que aquesta errònia decisió pot costar al consumidor espanyol més de 1.000 milions d'euros per les més de 50 milions de tones de CO2 que s'emetrien en substitució dels 9.000 MW eòlics pendents d'instal lació i d'altres energies renovables afectades, a més de les sancions que procedeixin per part de les autoritats de la UE que es traslladaran directament a la facturació elèctrica.

El projecte s'emmarca dins d'un paquet de mesures que en canvi afavoreix l'augment dels preus de l'electricitat d'origen contaminant.

En una primera valoració, no s'aprecia cap canvi significatiu en la posició mantinguda per l'anterior equip ministerial, que s'havia proposat paralitzar el procés inversor futur de les energies renovables, i desincentivar la participació en el mercat de l'electricitat de les renovables actualment existent, per relegar a un règim de subsidi sense cap senyal d'incentiu per al seu desenvolupament tecnològic.

El sector anuncia que de no rectificar profundament l'orientació de la proposta s'aboca a una greu crisi en un dels sectors industrials més dinàmics i emblemàtics d'Espanya en el context internacional.

Espanya ocupa la segona posició mundial en el desenvolupament de les energies renovables i compta amb dues empreses entre els cinc primers fabricants de turbines mundials.

La Comissió destaca el "impressionant" desenvolupament que la producció elèctrica renovable ha tingut fins ara a Espanya

L'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), ha rebut amb enorme satisfacció la valoració de la Comissió Europea sobre el desenvolupament que la producció elèctrica amb energies renovables ha tingut fins ara a Espanya. L'Executiu comunitari considera que únicament el "fort creixement del consum elèctric eclipsa l'impressionant nivell del desenvolupament renovable" i destaca la potència del sector eòlic espanyol, així com la seva capacitat per captar inversions de tot el món i per internacionalitzar-se.

La passada setmana, la Comissió va presentar un paquet de propostes per al futur energètic de la Unió Europea (UE) en el qual destaca l'enorme impuls que han de rebre les fonts d'energia renovable en els propers anys. Per l'executiu comunitari, les renovables han de cobrir el 20 per cent del consum energètic continental el 2020.

Aquest objectiu-benvingut, ja que seria obligatori per primera vegada en tot el territori comunitari-, és lluny de l'abast de la gran majoria dels països membre, però no d'Espanya, ja que reuneix gairebé tots els elements que la Comissió considera necessaris per assolir, en la UE, únicament Alemanya, Suècia i, en menor mesura, Hongria, estan en millor situació que nosaltres, i la nostra posició és prou sòlida com per, amb voluntat política, permetre assolir el vigent objectiu de 2010: cobrir 1 des per cent del consum brut d'energia amb fonts renovables.

Val la pena destacar que la mateixa Comissió indica que assolir aquest 20 per cent el 2020, sense tenir en compte l'externalització dels costos que fan els combustibles fòssils-aspecte denunciat com una de les barreres que llasten el desenvolupament de les renovables-, tindrà un impacte pràcticament neutre sobre l'economia si els preus del cru ronden els 78 euros aconseguits durant el 2006, ja que s'evitarà la importació de 250.000 milions de tones de petroli, així com l'emissió de 700 milions de tones de CO2. Addicionalment, l'ocupació mantindrà l'impuls que ja registra en l'actualitat.

Falten objectius sectorials

A més de l'objectiu global del 20 per cent el 2020, la Comissió planteja un únic objectiu sectorial, per al transport, obviant assenyalar també objectius per a la producció elèctrica i per als usos tèrmics. Aquest és el major inconvenient que APPA i la resta del sector europeu de les energies renovables plantegen a les propostes de Brussel, ja que els objectius sectorials són necessaris perquè els estats implementin les polítiques de foment i atorguin amb això un horitzó de seguretat a la indústria i als inversors.

En qualsevol cas, l'Executiu comunitari considera apropiat que els biocarburants cobreixin un 10 per cent del mercat de combustibles d'automoció el 2020, que és un objectiu molt inferior al 15 per cent demandat per la indústria. Per aconseguir-ho, s'indica que implantar la 'Obligació de Biocarburants'-obligar les empreses subministradores a incorporar biocarburants en el conjunt de combustibles fòssils que distribueixen en el mercat-, ja adoptada per diversos països, però no per Espanya, és una de les mesures més adequades.

"La Comissió Europea es sorprèn del magnífic desenvolupament de les renovables al nostre país i ens posa com a model, al costat d'Alemanya, del que s'ha de fer per assolir els objectius previstos-diu José María González Vélez, president d'Appa-i això és una cosa que el Govern ha d'escoltar, ara que està revisant la normativa de referència del sector i pretén instaurar unes condicions que empitjoren les actuals. No té sentit substituir un sistema que és objecte de lloances a Europa, més béns cal actuar sobre la demanda, tal com assenyalen des de Brussel·les. En qualsevol cas, si el nou marc regulador finalment és retroactiu, s'acabarà la seguretat jurídica, es donarà en orris amb el ritme de creixement actual i serà impossible complir els objectius ".

"D'altra banda-continua González Vélez-la Comissió, com és habitual, peca d'parca; dóna un diagnòstic correcte de la situació i proposa mesures positives, però insuficients i poc ambicioses. Per exemple, el Parlament Europeu va reclamar fa escasses setmanes que el 2020 les renovables han de cobrir el 25 per cent del consum energètic de la Unió. Aquest objectiu concorda molt millor amb les possibilitats de les energies renovables en el continent. Esperem que la decisió final, que han de prendre els caps de Govern en el Consell d'Europa, vagi en aquesta direcció ".

Imagen
foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis