Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La demanda de biocarburantes en España resulta insuficiente para absorber la creciente producción nacional
Els carburants nets només van representar el 0,53% del mercat de gasolines i gasoil en 2006

La demanda de biocarburants a Espanya és insuficient per absorbir la creixent producció nacional

11/04/2007

11 abril 2007

Les vendes de biocarburants a Espanya van augmentar el 2006 un 19% respecte l'any anterior, d'acord amb les dades recopilades per l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA). Aquest increment en les vendes va resultar, però, totalment insuficient per donar sortida a l'augment de la producció nacional de bioetanol i biodièsel, que va créixer un 44%. Com el 2005, només l'exportació ha aconseguit compensar parcialment aquest desequilibri, encara que aquesta opció no és sostenible en el temps d'acord amb l'autoabastiment creixent de molts dels mercats externs i del previst augment de la producció espanyola de biocarburants.

Per tal de revertir aquesta tendència i fer realitat l'objectiu del 5,75% de biocarburants fixat per al 2010 en el Pla d'Energies Renovables (PER), APPA considera indispensable i summament urgent, i així ho ha proposat al Govern, la implementació a Espanya d'un sistema d'obligació de biocarburants que permeti incrementar el seu consum, que el 2006 només va representar el 0,53% del mercat nacional de gasolines i gasoil per al transport. APPA Biocarburants considera necessari que aquesta obligació s'iniciï el 2008 amb un objectiu mínim del 4,25% tant per a bioetanol com per biodièsel.

La producció de biocarburants a Espanya es va situar el 2006 en 445.577 tones (t), de les quals un 72% van correspondre a bioetanol (321.000 t) i la resta a biodièsel (124.577 t). Aquesta xifra total de producció és un 44% superior a l'aconseguida l'any anterior. Al tancament del passat exercici estaven en funcionament a Espanya un total de 16 plantes de producció de biocarburants, de les quals 12 són de biodièsel i quatre de bioetanol.

Les vendes a Espanya de biocarburants procedents de les plantes nacionals han crescut el 2006, però, a un ritme molt inferior al de la producció, augmentant només un 19% respecte l'any anterior, fins arribar a les 241.849 tones, de les quals al voltant del 74% van correspondre a bioetanol (178.940 t) i la resta a biodièsel (62.909 t).
La debilitat de la demanda domèstica de biocarburants només ha pogut ser compensada gràcies a l'exportació a altres mercats europeus, als quals la indústria espanyola de biocarburants destinar el 2006 un total de 193.256 tones, és a dir, el 44% de totes les seves vendes, cosa que representa deu punts percentuals més que durant l'exercici anterior.

"Aquest model de negoci, cada cop més dependent dels mercats exteriors, no és sostenible en el temps", assegura Roderic Miralles, president d'APPA Biocarburants, "ja que, d'una banda, molts dels nostres mercats externs com, per exemple, l'alemany , deixaran en breu de ser capaços d'absorbir com fins ara una part de la producció espanyola i, d'altra banda, aquesta última augmentarà considerablement en els propers mesos i anys ".

En termes energètics, les vendes nacionals de bioetanol procedents de les plantes espanyoles van representar una quota de mercat del 1,57% del conjunt de la benzina d'automoció consumida a Espanya el 2006 (7.248.856 tones equivalents de petroli (tep)). En relació a la totalitat del gasoil d'automoció comercialitzat en aquest mateix període (24.615.223 tep), les vendes de biodièsel procedents de les plantes espanyoles van aconseguir tan sols una quota de mercat del 0,23%.

Imagen
Quota de mercat dels biocarburants a Espanya Globalment, els biocarburants van arribar el 2006 a Espanya una quota de només el 0,53% del mercat nacional de gasolines i gasoil per al transport. Encara que aquest percentatge és una mica superior al de l'any anterior (0,44%), el ritme d'augment és del tot insuficient per assolir l'objectiu del 5,75% de biocarburants previst en el PER. Aquest Pla, aprovat pel Govern l'agost de 2005, estableix un objectiu de consum de biocarburants per al 2010 de 2,2 milions de tep. Per complir aquest objectiu serà doncs necessari multiplicar gairebé per 13 en els pròxims quatre anys l'actual xifra de consum de biocarburants a Espanya.

Davant aquesta situació i per impulsar de manera decidida la demanda domèstica de biocarburants, APPA Biocarburants considera urgent l'aprovació legal a Espanya d'una obligació de biocarburants, tal com recomana la Comissió Europea i com ja han fet o preveuen fer-ho nou Estats membres de la Unió Europea.
Mitjançant una obligació d'aquest tipus els operadors petrolífers hauran de posar en el mercat cada any un percentatge creixent de biocarburants. APPA defensa, i així ho ha proposat al Ministeri d'Indústria, que aquesta obligació s'iniciï el 2008 en un nivell del 4,25% aplicable separadament i en paral·lel tant a favor del biodièsel com del bioetanol en relació al gasoil i la gasolina, respectivament. Aquest percentatge hauria d'anar ascendint cada any fins a arribar al 5,75% el 2010 i al 10% el 2015.

"La indústria espanyola està en condicions de produir bioetanol i biodièsel en quantitats suficients per complir els objectius que proposem a partir de 2008", afirma Roderic Miralles. Només la capacitat de producció ja instal a finals del 2006 a Espanya 441.000 tones de bioetanol i 244.000 tones de biodièsel-permetria ia cobrir el 1,57% del consum de carburants fòssils, en termes energètics. "Si sumem a aquesta capacitat ja instal·lada les noves plantes de biodièsel i bioetanol que entraran en funcionament a Espanya entre 2007 i 2010 podem cobrir perfectament amb producció nacional els objectius proposats", assegura Miralles.
APPA Biocarburants considera, a més, que aquesta obligació de biocarburants només serà realment efectiva si els seus elements, inclosos els objectius percentuals, estan ben dissenyats i es veuen complementats amb una altra sèrie de mesures reguladores de naturalesa fiscal, agrícola i administrativa en favor dels biocarburants que APPA ja ha proposat al Govern com, per exemple, l'extensió de l'actual incentiu fiscal a favor dels biocarburants per un període d'almenys deu anys des de la posada en marxa de cada instal lació, tal i com recull el PER.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis