Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Gobierno y el PP ignoran las propuestas del sector renovable, según APPA

El Govern i el PP ignoren les propostes del sector renovable, segons APPA

04/12/2012

4 de desembre de 2012

En el seu últim comunicat, la Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA) assenyala que les mesures introduïdes pel Partit Popular en el Senat són encara més perjudicials que les inicialment proposades per a centenars d'empreses del sector de les energies renovables. El text original de la Llei de Mesures Fiscals per a la Sostenibilitat Energètica ja era especialment discriminatori contra el sector renovable i comprometia seriosament la viabilitat de les companyies. L'augment de la taxa, del 6 al 7%, suposa un nou cop per al sector i una nova decepció d'un Ministeri que, públicament, parla de diàleg però desoeix totes les propostes rebudes. Les tecnologies que reben una tarifa fixa hauran d'assumir íntegrament les noves taxes mentre que els nous impostos seran repercutits per les grans elèctriques als consumidors, tant a particulars com a empreses, els veritables perjudicats d'aquestes mesures clarament injustes i arbitràries.

Les mesures introduïdes en el Senat pel Grup Parlamentari Popular a la Llei de Mesures Fiscals per a la Sostenibilitat Energètica atempten directament contra la viabilitat de centenars d'empreses del sector de les energies renovables. No deixa de resultar paradoxal que una Llei sobre “sostenibilitat energètica” comprometi seriosament la viabilitat del sector de les energies renovables.

Taxes arbitràries i injustes

El Govern i el Partit Popular donen, una vegada més, una mostra d'improvisació en un sector, com és l'energètic, en el qual la planificació ha de realitzar-se a llarg termini i on l'estabilitat regulatòria és fonamental. Aquestes taxes són especialment discriminatòries per a tot el sector renovable, ja que s'aplica sobre el total del preu i no només sobre el preu de mercat. Addicionalment, les noves taxes poden ser repercutides per les companyies que van a mercat, com les grans elèctriques, per la qual cosa el cost es traslladarà als consumidors. En el cas de les tecnologies renovables que cobren una tarifa fixa per la seva producció, les noves taxes no poden repercutir-se i hauran d'assumir-se de forma íntegra.

Les empreses del sector renovable ja vénen suportant fortes retallades retroactives aprovats per l'anterior Govern en 2010. Aquestes retallades, denunciats davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal d'Arbitratge Internacional de Londres, ja van ser qualificats pel comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger, com a “retroactius” i “inacceptables”.

Un augment de la taxa a la generació suposarà una pujada de la tarifa elèctrica a mitjà termini. Les grans elèctriques podran repercutir aquestes taxes a les seves ofertes, provocant un increment en la tarifa elèctrica proporcional a aquestes. D'aquesta forma, la intenció del Govern de repartir l'esforç entre Estat, empreses i particulars per resoldre el dèficit tarifari quedarà en meres paraules.

Un diàleg inexistent

La Llei de Mesures Fiscals per a la Sostenibilitat Energètica i les esmenes introduïdes pel Grup Parlamentari Popular en el Senat manquen de visió estratègica. Si ben el sector renovable ha estat rebut pel Govern, no s'ha atès cap de les peticions que s'han realitzat.

El Ministeri ha anat plantejant als diversos interlocutors com a condició prèvia davant qualsevol suggeriment de canvi en el Projecte de Llei que aquestes fos compensades amb altres canvis de manera que en termes nets la suma de tots els efectes fos zero.

La recerca de la “summa zero” econòmica, defensada pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, no contempla que les energies renovables, els beneficis de les quals en estalvis, generació d'ocupació i independència energètica són molt superiors als costos, tenen molt que aportar a la recuperació de la nostra economia.

El sector renovable defensa que es busqui un saldo positiu en termes d'ocupació, inversió, desenvolupament tecnològic, reducció de la dependència energètica i seguretat jurídica perquè si no, finalment, a Espanya li va a resultar un saldo molt negatiu.

La lluita contra el dèficit tarifari

El Ministeri ha identificat el dèficit tarifari com el problema més important del nostre sistema energètic. No obstant això, el dèficit tarifari, sent el problema més urgent, no és el més important. El major problema del nostre model és l'alta dependència energètica de l'exterior. En 2011, segons les dades del Departament de Duanes de l'Agència Tributària, les importacions energètiques van superar els 39.933 milions d'euros. A efectes comparatius, la balança comercial nacional va tenir un saldo importador de 46.338 milions.

El dèficit tarifari només podrà resoldre's si s'escomet una reforma en profunditat de tot el Sector Elèctric en la qual, entre altres punts, haurà d'abordar-se la reducció dels pagaments extraordinaris a algunes tecnologies, denunciats pel Consell Europeu, i l'eliminació de la tarifa de tots aquells costos del sistema elèctric que no tinguin a veure amb la generació, transport, distribució i comercialització de l'electricitat.

Si hi ha voluntat política, existeixen alternatives tècniques i econòmiques per combatre el dèficit tarifari sense posar en perill un sector de tanta projecció i importància per a la nostra recuperació econòmica com és el de les energies renovables. Per augmentar la recaptació, s'hauria de fer extensible qualsevol nova taxa a tots els ingressos del sistema elèctric, com els serveis d'ajust o els pagaments per capacitat, i adequar els impostos proposats en la Llei sobre la generació i emmagatzematge de residus fins a valors raonables i viables, d'acord amb l'opinió de la CNE i el comissari europeu d'Energia.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis