Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los constructores piden a las administraciones un mayor compromiso para impulsar la obra pública en Cataluña

Els constructors demanen a les administracions un major compromís per impulsar l'obra pública a Catalunya

26/02/2009

26 febrer 2009

El 'Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques' ha demanat a les administracions de l'Estat, autonòmica i local, un major compromís per a l'impuls de l'obra pública a Catalunya. L'Administració central va reduir un 20,3 per cent la licitació d'obra pública l'any 2008 en el conjunt de l'estat, fins als 18.017.000 d'euros. A Catalunya, l'Estat va invertir un 38,4 per cent menys en aquest concepte entre gener i octubre del 2008, en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Per la seva banda, l'Administració autonòmica i local van augmentar la licitació d'obra pública d'un 71,8 i un 17,2 per cent respectivament durant els primers 10 mesos de l'any, encara que des del Gremi s'indica que aquest increment ve donat sobretot per el desenvolupament d'obres que per les seves característiques (gran envergadura, finançament a llarg termini i adjudicació en règim de concessió), s'acaba lliurant en bloc a les empreses grans i deixen escasses possibilitats de participació a les pimes del sector.

Mercedes Polo, gerent del 'Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques'
Mercedes Polo, gerent del 'Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques'.

Compliment dels compromisos

La gerent de l'entitat gremial, Mercedes Polo, recorda que "el govern de l'Estat es va comprometre l'any passat a impulsar l'obra pública per contrarestar l'atur del mercat residencial". Segons Pol les dades de què es disposen indiquen que "l'Administració central no està duent a terme les polítiques anticícliques que el sector necessita". Mercès Pol demana a les administracions "prioritzar la inversió en infraestructures que facin més competitiva la nostra economia". Avançar en el camp energètic mitjançant en impuls de l'energia nuclear, la creació d'una xarxa de ferrocarrils per al transport de mercaderies i la construcció de dessaladores i altres obres hidràuliques són algunes de les mesures que el sector reivindica per a l'activació de l'economia.

No obstant això, des del Gremi de Constructors es valora positivament l'impuls del Fons Estatal d'Inversió Local per part del Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero. Aquesta mesura, amb una dotació de 8.000 milions d'euros, permetrà als municipis el finançament d'obres de nova planificació i d'execució immediata.

Retard en el cobrament i excés de garanties

Des del Gremi es vol remarcar el malestar creixent que hi ha al sector de la construcció com a conseqüència de les dificultats per les empreses adjudicatàries d'obra pública a causa de la demora en els termes de pagament per part de les administracions públiques. La gerent del Gremi critica que "l'entitat pública adjudicatària superi fàcilment el termini establert per la llei de morositat per pagar a les empreses, cosa que perjudica la seva capacitat per fer front a les obligacions de pagament contretes amb tercers".

Pol afegeix que "es dóna la circumstància que les entitats financeres exigeixen cada vegada més garanties complementàries en forma d'aval quan les empreses constructores els presenten les certificacions d'obra de les administracions públiques".

Model discriminatori per a les pimes

El 'Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques' considera que en les actuals circumstàncies de falta de liquiditat, el model de contractació pública és discriminatori per a les pimes del sector, que són la pràctica majoria. La gerent de l'entitat gremial creu que la situació "exigeix modificar la fórmula de demanar a les empreses licitadores ia les empreses adjudicatàries el dipòsit d'una suma de diners en forma d'avals tècnics i d'execució, que pot suposar el 5 per cent de la xifra de licitació o d'adjudicació, el que s'acaba convertint en un element discriminatori per a les petites i mitjanes empreses, que limita la seva capacitat financera ".

És per això que des del Gremi es reclama a les administracions públiques l'adopció de mesures que facilitin la concurrència de les pimes en les licitacions i s'eviti, com expressa el seu gerent, que "la capacitat financera de l'empresa es converteixi, 'de facto ', en l'únic factor que determini el resultat del procés ".

Empreses o entitats relacionades

Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/10/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    15/10/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasConstrutec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)AsefaveCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis