Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Luis Mena, presidente de Afec
“El sector no ha gaudit fins avui del respatller clar i decidit de l'Administració”

Entrevista a Luis Mena, president d'Afec

Redacció Interempresas31/10/2013

Luis Mena va substituir a l'anterior president de l'Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec) a mitjan 2012 i al juliol d'aquest any ha estat reelegit per quatre exercicis més. Assumeix la presidència amb ganes i positividad, però en un dels moments més complicats per al sector al nostre país, una indústria en la qual aquest any, mancant dades oficials, es preveu una caiguda generalitzada de les vendes en gairebé tots els segments. “La reactivació del mercat de la climatització no es produirà mentre no es reactivi l'economia en general i, en concret per al nostre sector, el consum privat, el mercat de la construcció residencial i terciària i la inversió pública i privada”, apunta Mena.

Luis Mena, president de l'Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec)
Luis Mena, president de l'Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec).

Faci'ns un balanç del seu treball al capdavant de l'associació al llarg d'aquest any i mitjà.

Doncs, clarament positiu. Haig de dir que, anteriorment a ocupar aquest càrrec, ja havia estat per més de 10 anys membre de Junta Directiva. No obstant això, l'enfocament ara és totalment diferent. D'una part, he pogut viure molt més d'a prop la problemàtica de l'associació i del sector en uns temps complicats. D'una altra, ara puc comprovar el gran treball que es desenvolupa per part de l'equip actual d'Afec. A més, he tingut i tinc la satisfacció de comptar amb una Junta Directiva que m'ha recolzat en tot moment, en un ambient de treball tan extraordinari que m'ha permès no qüestionar ni un minut la decisió que en el seu moment vaig prendre d'accedir al càrrec.

I quins seran les seves directrius a partir d'ara?

M'agradaria mantenir les directrius i senyals d'identitat d'una associació tan consolidada, encara que també creo haurien de canviar coses per adaptar-nos als temps.

Per exemple?

Cal buscar noves fórmules per treure el màxim potencial de les empreses associades en benefici del sector, especialment en moments tan delicats com els quals vivim. Fomentar la integració i la coparticipació de les empreses associades en les activitats d'Afec serà, igualment, una altra tasca important durant la meva presidència.

El principal repte de l'associació és l'ajudar als seus associats de forma útil, alhora que es consolida com a entitat de referència en el sector. Un dels objectius principals a mantenir és identificar encara més a l'associació com a referència del sector en el seu paper d'interlocutor reconegut enfront de les diferents administracions públiques i ens oficials.

A quins reptes s'enfronta l'associació avui?

Una diferència clara entre el moment actual amb els anys passats és la situació econòmica. Mentre els nostres ingressos es mantenen gairebé estables en els últims períodes, la nostra estructura s'ha incrementat amb la incorporació d'una persona més en plantilla fa ja tres anys. Haurem de ser molt actius i molt creatius, perquè, mantenint el nivell d'activitats desenvolupades en l'organització, busquem, al màxim, l'equilibri entre despeses i ingressos.

Imagen

Descrigui'ns la situació que viuen en l'actualitat els fabricants d'equips de climatització al nostre país.

Encara que en Afec no s'emeten dades definitives de mercat fins al tancament de l'any calendari, els primers indicis relatius als nou primers mesos apunten a una caiguda generalitzada de les vendes en gairebé tots els segments de mercat sota el paraigua de l'associació. És obvi que aquestes dades no poden estranyar a ningú a la vista de l'evolució dels principals ràtios de l'economia: consum privat, sector construcció, inversió pública i privada, etc.

Sí, en la línia d'altres sectors…

Després de diversos anys de continus ajustos, de sofrir un mercat decreixent, de comprovar com empreses del sector, actives durant dècades, han desaparegut, encara hi ha incertesa sobre el futur. Encara que probablement aquest any estiguem “tocant sòl”, el factor climàtic de la campanya d'estiu cobra més importància que mai en el sector residencial domèstic a causa de les limitacions i la capacitat del consum privat.

Difícil situació…

Més enllà de totes aquestes interpretacions subjectives d'en quins moments estem, és de remarcar com, quan per raons de falta de volum, quan la competència entre els diferents actors de mercat és més dura, quan els nivells de preus són més agressius, precisament ara, és quan el marc legislatiu és més complex i extens, la qual cosa incrementa encara més les dificultats a l'hora de competir.

“Els fabricants estan començant a considerar l'exportació com una tasca imprescindible per al seu desenvolupament futur i, en conseqüència, estan dedicant esforços i recursos destinats específicament a aquesta activitat”

Creu que tornarà el sector a registrar les xifres anteriors a la crisi de la construcció?

Cal ser realistes, la reactivació del mercat de la climatització no es produirà mentre no es reactivi l'economia en general i, en concret per al nostre sector, el consum privat, el mercat de la construcció residencial i terciària i la inversió pública i privada. Arribar a un mercat amb un volum similar al dels anys 2005, 2006 o 2007 sembla difícil, donat el pes que la construcció residencial arribo a tenir en aquesta època. Mentrestant, hem d'esforçar-nos per competir en condicions molt difícils en un mercat existent de dimensions reduïdes, posant especial atenció tant al mercat de la reposició d'equips antics per uns altres més eficients com al de la rehabilitació d'edificis.

Què podria dir dels nostres equips? Són competitius en l'exterior?

Desgraciadament el volum d'exportacions de les nostres empreses és més aviat reduït si ho comparem amb el d'altres països de l'entorn. Dit això, dels equips que es fabriquen és Espanya podríem dir que són principalment per al segment comercial o terciari. En algun cas es produeixen a Espanya equips d'alt valor afegit per a aplicacions especials com a aeroports, centres comercials, hospitals, etc.

Imagen

I no és l'exportació una possible via de subsistència per als nostres fabricants?

Si exceptuem algunes, poques, empreses que exporten amb regularitat i mantenen una estructura orientada a aquesta activitat, la majoria ho fan de forma esporàdica, en funció de l'oportunitat o a través d'empreses instal·ladores o constructores per a projectes fora d'Espanya. Això està canviant i els fabricants estan començant a considerar l'exportació com una tasca imprescindible per al seu desenvolupament futur i en conseqüència estan dedicant esforços i recursos destinats específicament a aquesta activitat.

Quin és el perfil dels principals clients?

Crec que el mix de productes i empreses socis d'Afec té d'una manera o d'una altra ben desenvolupat tots els canals de venda possibles. És a dir, les empreses d'equips de climatització del segment residencial tenen com a clients tant a instal·ladors directament, com a distribuïdors majoristes, tendes d'electrodomèstics, grans superfícies, etc. Per la seva banda, el segment de ventilació o d'equips de clima comercials se centren molt més al canal dels distribuïdors. Per a grans instal·lacions, les vendes es realitzen principalment a grans empreses instal·ladors.

Què creu que li demanen aquests clients avui als equips de climatització?

Crec que l'ordre de prioritats va canviant amb el temps i, per descomptat, depèn del perfil del client final. Mentre fa més de 12-15 anys un dels factors prioritaris era el nivell acústic percebut en les estades a climatizar, fa 6-10 anys, una vegada superat per gairebé totes les marques aquest requeriment, el següent factor va poder ser tant l'estètic com el de la tecnologia emprada (inverter vs. no inverter) i refrigerants lliures de clor (HFC).

I en l'actualitat?

Ara que bona part dels productes disponibles al mercat tenen unes prestacions de partida que compleixen amb els estàndards més coneguts, (nivell sonor baix, velocitat variable del compressor mitjançant inverter, etiquetatge energètic A o A+, refrigerant HFC), un factor determinant és el preu unit a una marca reconeguda. Dit això, per descomptat, que també hi ha clients que busquen la màxima eficiència energètica, un format o disseny concret, funcions especials, connexió remota i/o domòtica, etc.

Sent el sector el respatller de les administracions?

El sector no ha gaudit fins avui del respatller clar i decidit de l'Administració. Fins ara el més rellevant han estat alguns plans Renove d'equips domèstics promogut per algunes Comunitats Autònomes, orientats a l'estalvi energètic i reciclatge d'equips usats. En un país amb una meteorologia tan adversa, principalment pels estius en una bona part del territori, el sector de la climatització, com a tal, està lluny de ser considerat “estratègic”, més aviat tot el contrari, s'identifica com a focus de consum/balafio energètic i, per tant, és una activitat infravalorada per aquestes administracions. No obstant això, la situació està canviant.

Imagen

En quin sentit?

Si ben no es pot parlar de respatller, sí és cert que es mantenen contactes fluïts amb diferents departaments d'alguns ministeris, la qual cosa ens permet expressar la nostra posició com a sector respecte de les directives i reglaments europeus que ens afecten.

Pensa que les exigents normatives que regulen el sector tenen en compte la situació actual d'alguns països?

És obvi que les normatives que regulen el sector i les exigències dels nous reglaments no tenen en compte la difícil situació del sector, atès que estan, almenys teòricament, orientats en general a l'estalvi energètic, a la utilització d'energies procedents de fonts alternatives i a la reducció de les emissions de CO2. Tot això comporta despeses addicionals que arriben en mals moments, fent cas omís de l'esmentada difícil situació.

El sector entén i recolza aquest triple objectiu, però no comprèn ni recolza uns calendaris d'aplicació i unes restriccions, per exemple, a l'ús de determinats refrigerants, que poden crear grans problemes a determinats fabricadors o una reculada en l'eficiència energètica dels equips.

I què faria vostè si pogués legislar?

Seria prudent i compararia els resultats a obtenir mitjançant l'aplicació d'aquestes mesures, amb els riscos de desaparició d'empreses, costos a usuaris i resultats reals de les mateixes. En aquest sentit, crida l'atenció que es pretengui resoldre el problema de les emissions de CO2 en l'àmbit de la Unió Europea, atacant les suposadament relacionades amb la climatització, quan aquestes representen només el 2% de les emissions totals.

I compleixen avui els equips de climatització amb la seva responsabilitat amb el nostre entorn?

Sí, i així ha de ser. En primer lloc perquè així ho exigeix la legislació vigent i, en segon lloc, perquè és una tendència que marquen les empreses capdavanteres del sector, multinacionals en les quals la protecció del medi ambient forma part de la seva Responsabilitat Social Corporativa i de la seva política comercial i màrqueting.

En què es pot millorar?

Naturalment tot es pot millorar, però caldria preguntar-se si la societat està preparada per assumir el cost que suposaria posar en pràctica totes les mesures possibles en un moment en què les millores tecnològiques suposen increments de costos de vegades desproporcionats respecte dels resultats obtenibles.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Fabricantes de Equipos de Climatización

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Climatización e Instalaciones

    30/07/2024

  • Newsletter Climatización e Instalaciones

    25/07/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)XIX Congreso Anual de CogeneracióniClima22-24 octubre SevillaPiscinaSpainSalón de gas renovableChillventaConaifData Center World

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis