Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El papel, en la “pole position” del desarrollo sostenible
Carlos Reinoso, director general de Aspapel

El paper, en la "pole position" del desenvolupament sostenible

Redacció QU01/10/2006
L'ús d'una matèria primera natural i renovable, el caràcter reciclable dels seus productes i l'esforç inversor per aconseguir uns processos productius cada vegada més nets, situen el sector paperer a la pole position "del desenvolupament sostenible. Aquest privilegiat posicionament en el camí de la sostenibilitat és alhora una oportunitat i un repte, que la indústria paperera afronta amb decisió i empenta, conscient que queda molta carrera per davant.
Imagen
Al març de 2005 Aspapel presentar la primera Memòria de Sostenibilitat del Sector Paper ( www.aspapel.es ), que rubricava públicament el compromís de la indústria paperera amb la sostenibilitat, sent a més la primera vegada que un sector industrial a Espanya elaborava un document semblant .

Pioner en el compromís, el sector ha assumit la responsabilitat de continuar publicant aquest informe cada tres anys. I ja a l'equador d'aquest termini, cal fer un primer balanç de les actuacions escomeses per assolir els objectius fixats en la memòria.

Partint del concepte del cicle del paper, el sector articula el seu compromís amb la sostenibilitat a través de quatre eixos d'actuació: gestió forestal sostenible, procés productiu eficient i responsable, lideratge en recuperació i reciclatge, i generació de riquesa i contribució a la qualitat de vida.

Gestió Forestal Sostenible

En l'àmbit de la gestió forestal sostenible, les activitats de Aspapel en aquest període s'han centrat en l'assistència a les empreses del sector de cara a la certificació forestal, que contempla tant la sostenibilitat de la pròpia gestió forestal com el seguiment (o traçabilitat ) en l'elaboració a partir de la fusta d'un determinat producte (cel lulosa i paper, en aquest cas).

Amb aquesta finalitat, s'ha realitzat una àmplia distribució de la guia per a la implantació d'un sistema de traçabilitat de la fusta a les empreses del sector pastero paperer, editada per Aspapel i amb la qual es pretén facilitar la implantació, amb un mètode comú, d'un sistema de gestió que contempli aquesta traçabilitat, és a dir, la cadena de custòdia de la matèria primera adquirida en un aprofitament fuster certificat. A més es va organitzar un seminari sobre cadena de custòdia en la indústria de pasta i paper i la seva integració en un sistema de qualitat ISO 9000 o de medi ambient ISO 14000.

Amb referència al Pla Nacional d'Assignació d'emissions de CO 2 en els últims 18 mesos es va iniciar l'esquema de comerç d'emissions de CO 2 i es va dur a terme la preparació i planificació de cara al nou Pla Nacional d'Assignacions 2008-2012

Procés productiu eficient i responsable

El segon eix d'actuació preferencial del sector es refereix al procés productiu eficient i responsable. En aquest àmbit, s'han desenvolupat diverses activitats sectorials, entre les quals destaquen les relacionades amb el Pla Nacional d'Assignació d'emissions de CO 2, la signatura d'un acord voluntari sobre abocaments amb el Ministeri de Medi Ambient i un ambiciós projecte de prevenció de riscos laborals.

Amb referència al Pla nacional d'assignació d'emissions de CO 2, en els últims 18 mesos es va iniciar l'esquema de comerç d'emissions de CO 2 i es va dur a terme la preparació i planificació de cara al nou Pla Nacional d'Assignacions 2008-2012. Conscient de la transcendència de l'assumpte, Aspapel ha desenvolupat tot un seguit d'actuacions coordinades amb la resta de sectors implicats i les diferents administracions (Ministeri d'Indústria, Oficina Espanyola de Canvi Climàtic i Ministeri de Medi Ambient).

I passant de l'aire a l'aigua, el novembre de 2005 es va signar l'Acord voluntari sectorial d'abocaments entre el Ministeri de Medi Ambient i Aspapel, que suposa un altíssim nivell d'exigència, amb valors límit d'emissió considerablement més exigents que els establerts en els països del nostre entorn i els inclosos en els tractats internacionals.

Un altre aspecte prioritari en el sector és la prevenció de riscos laborals. I en aquest àmbit s'ha posat en marxa el Programa Sectorial de Prevenció de Riscos Laborals, en el marc del qual s'estan duent a terme ambiciosos projectes com Prevenpapel, Asistec Prevenpapel i Maqpapel, desenvolupats per l'Institut Paperer Espanyol i promoguts per Aspapel, conjuntament amb FCT-CCOO. i FIA-UGT, amb el finançament de la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals.

Lideratge en recuperació i reciclatge

La recuperació i el reciclatge és per al sector una altra clara línia d'actuació prioritària. La indústria paperera espanyola és líder en reciclatge a Europa i està seriosament implicada en la millora i promoció de la recuperació. L'evolució de la recollida de paper usat l'any passat, amb un creixement del un 10 per cent en volum, confirma que quan es posen els mitjans adequats s'obtenen bons resultats. Ja recuperem per al seu reciclatge el 60 per cent del paper que consumim, gràcies a l'esforç dels ciutadans, les administracions públiques i la pròpia indústria.
La recuperació i el reciclatge és per al sector una altra clara línia d'actuació prioritària
Imagen
El sector paperer espanyol s'ha compromès a reciclar tot el paper que es recuperi a Espanya i ha posat en marxa el programa El teu paper és important, dissenyat per a la millora contínua de la recuperació de paper i cartró, amb el qual ja col·laboren més de 40 Ajuntaments.

Contribució a la generació de riquesa ia la qualitat de vida

Finalment, el quart i últim, però no per això menys important, dels eixos al voltant dels quals s'articulen les actuacions sectorials de la indústria paperera és la seva contribució a la generació de riquesa i la qualitat de vida, tant per la seva condició de sector productiu de l'economia, com a través dels productes que fabrica i que diàriament són utilitzats en el món de l'art i la cultura, l'ensenyament, la comunicació, la higiene i la salut, el comerç ...
Imagen
Imagen
Imagen
Es tracta d'una indústria immersa en un fort procés inversor: en els tres últims exercicis ha realitzat inversions per més de 1.200 milions d'euros, destinades a noves instal·lacions, que majoritàriament han entrat en funcionament al llarg del passat any 2005 o el faran en el transcurs del present any. Aquestes inversions suposen un milió i mig de tones de capacitat addicional, una ampliació superior al 25 per cent de la capacitat actual.

Les inversions i augments de capacitat s'han dut a terme en tots els subsectors i fonamentalment en nou comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc. En total, vuit noves fàbriques o noves màquines, a les quals cal afegir nombroses modificacions i millores de fàbriques existents.

El sector contribueix també a la millora de la qualitat de vida a través de les iniciatives desenvolupades per Aspapel en el camp de l'educació forestal i l'educació en el reciclatge, i amb diferents actuacions portades a terme en col·laboració amb els seus stakeholders o grups d'interès .

El sector paperer espanyol s'ha compromès a reciclar tot el paper que es recuperi a Espanya i ha posat en marxa el programa "El teu paper és important"
El programa de promoció de la recuperació el reciclatge "El teu paper és important", té també una dimensió educativa, com no podia ser d'una altra manera. Professors i escolars disposen a la web del programa d'un espai preferent, El paper de l'escola, en el qual el professor ha una guia didàctica i documentació complementària i l'alumne desenes de jocs i activitats. S'ha editat a més, per a la seva distribució en escoles, el videollibre "El teu paper és reciclar", que inclou una pel·lícula d'animació sobre el cicle del paper, la guia didàctica del professor i un manual per organitzar un sistema de recollida de paper a les aules ( www.tupapelesimportante.com ).

En relació amb el programa d'educació forestal, la recent constitució de la Fundació Edufores donarà continuïtat a aquest projecte educatiu i li permetrà ampliar horitzons. Les línies d'actuació de la Fundació Edufores s'orienten al desenvolupament de materials didàctics i divulgatius ia promoure i organitzar actes, conferències, esdeveniments, seminaris, tallers, fòrums i tot tipus d'activitats per promoure el coneixement del bosc i els seus productes i difondre els valors de la gestió forestal sostenible a formadors, professors i societat en general. Aquesta fundació està oberta a la participació de totes aquelles institucions, empreses o organismes que vulguin col·laborar en aquest objectiu ( www.edufores.com ).

Imagen
Imagen
Una altra de les activitats desenvolupades en 2005, en el marc del compromís sectorial d'intensificar la cooperació amb els diferents grups d'interès, va ser la constitució i posada en marxa de l'Observatori de la Competitivitat de la Indústria Paperera, format paritàriament per representants de la FCT- CCOO, FIA-UGT i Aspapel. Els seus objectius centrals són contribuir al desenvolupament i competitivitat del sector, consolidar les seves empreses, garantir les condicions de vida i de treball, i consolidar l'ocupació.

Aquesta síntesi de les activitats de Aspapel al llarg d'aquests últims mesos és clar exponent del compromís del sector paperer amb la sostenibilitat. En aquest àmbit la indústria paperera espanyola ha estat pionera i no escatimarà esforços per a continuar en l'avantguarda del camí del desenvolupament sostenible, perquè aquest és el seu camí de futur com a indústria del segle XXI.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    16/10/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    02/10/2024

Enllaços destacats

Ecofira - Feria ValenciaRAI AmsterdamTechsolidsSmagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis