Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a España sufre sequías cada vez más intensas y prolongadas
Les sequeres més intenses ataquen a les conques del centre i el sud peninsular

Espanya sofreix sequeres cada vegada més intenses i perllongades

Redacció Interempresas18/01/2013
Les sequeres que sofreix Espanya són cada vegada més intenses i llargues, segons revela una investigació de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). El treball, que ha estat publicat en la revista Hydrology and Earth System Sciences, ha analitzat l'evolució dels dèficits hídrics en la Península Ibèrica entre 1945 i 2005.

De les 187 conques de drenatge peninsulars estudiades, les sequeres més intentes i de major durada (catalogades per sobre dels cinc anys), es concentren en el centre i sud peninsular: Tajo, Xúquer, Guadiana i Guadalquivir. En aquesta zona, la seva durada màxima s'ha incrementat des dels 15 mesos de dèficit hídric continuat (en les primeres dècades de l'estudi) fins als més de 60 mesos de durada registrats durant el gran episodi sec de la dècada dels anys 90.

Per la seva banda, les conques del Duero i del Segura, són les úniques que han experimentat un lleuger descens en la intensitat i durada de les sequeres que sofreixen.

Algunes activitats econòmiques, com la producció d'energia hidroelèctrica i el regadiu, suporten una gran dependència respecte del cabal disponible. L'investigador de l'Institut Pirinenc del CSIC Sergio Vicente, que ha dirigit l'estudi, considera que “la cada vegada més recurrent successió d'episodis de sequera en la Península Ibèrica pot resultar en una major vulnerabilitat de la societat davant aquest risc natural”.

Una investigació del CSIC ha analitzat els dèficits hídrics de la Península Ibèrica entre 1945 i 2005

L'estudi revela, a més, que els episodis de sequeres més severs i perllongats també es concentren temporalment en la dècada de 1990. Per àrea afectada, les sequeres moderades ataquen cada vegada a una superfície major del terreny, mentre que les sequeres extremes han mantingut un perímetre d'afecció relativament constant.

Els resultats s'han obtingut gràcies a la informació que recullen les diferents agències de l'aigua sobre els cabals mensuals dels 187 sistemes hidrològics de la península durant el període d'estudi. El llindar s'ha establert en el 20% dels episodis més secs. Per sota d'aquest llindar, es va considerar que un episodi sec havia tingut lloc. Una vegada identificats els esdeveniments secs es va quantificar la seva durada i la seva magnitud (expressada en funció del volum de dèficit hídric).

Imagen

El també investigador del CSIC Jorge Lorenzo, autor del treball, explica: “L'avaluació i caracterització de les sequeres hidrològiques històriques resulta essencial per a la gestió hídrica”. L'aplicació de la informació d'aquests estudis en plans de gestió pot reduir “significativament els impactes derivats dels episodis de sequera”, conclou.

Lorenzo-Lacruz, J., Morán-Tejeda, I., Vicente-Serrano, S. M., López-Moreno, J.I. Streamflow droughts in the Iberian Peninsula between 1945 and 2005: spatial and temporal patterns. Hydrology and Earth System Sciences. DOI: 10.5194/hess-17-119-2013

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    02/10/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaRAI AmsterdamAWA Show2beEcofira - Feria Valencia

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis