Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Frondosas nobles, una alternativa forestal interesante y de futuro
Jornada sobre frondoses nobles per a la producció de fusta de qualitat

Frondoses nobles, una alternativa forestal interessant i de futur

Redacció MD21/05/2008
Dins del programa de Jornades Tècniques Silvícoles que porta a terme el Consorci Forestal de Catalunya, s'ha organitzar una jornada a Torre Marimon (Caldes de Montbui) el passat dia 16 de maig sota el títol de 'Frondoses nobles: materials vegetals i tècniques de maneig per la producció de fusta de qualitat '. Aquesta jornada neix de l'interès en el nostre país per l'ús de les frondoses nobles per a la producció de fusta de qualitat i la necessitat de conèixer quines espècies són les més adequades, de quins materials vegetals es pot disposar, com realitzar i gestionar les plantacions i què creixements han d'esperar en cada cas.

Les frondoses denominades ‘nobles’ (nogueres, cirerers...), tenen un considerable interès en moltes àrees rurals a Catalunya com a activitat i alternativa econòmica, ambiental i paisatgística. El passat 16 de maig es va celebrar una jornada en les instal·lacions de l'Irta en Torre Marimon en la qual es va tractar sobre les perspectives i el maneig del cultiu de frondoses nobles per a la producció de fusta de qualitat.

La producció de fusta de qualitat és una activitat rendible, amb bones perspectives de futur i elevat interès estratègic. La fusta d'aquestes espècies pot aconseguir preus superiors als 1000 /m3. La rendibilitat (com a Taxa Interna de Rendiment) d'una plantació de noguera o cirerer amb una gestió adequada, pot variar entre el 4,62 i el 7,22 per cent. A més, la demanda de fusta de qualitat a nivell europeu i mundial creix d'una forma marcada des de fa dècades, i s'espera que aquesta tendència es mantingui en el futur.

En terrenys forestals, les frondoses contribueixen a enriquir els paisatges i els ecosistemes, i, fins i tot, una alternativa d'ús en terrenys forestals d'elevada qualitat afectats recentment per un incendi forestal.
Imagen
Atès el nivell d'exigència d'aquestes espècies pel que fa a l'estació, algunes de les tipologies de les àrees més adequades actualment suposen un baix esforç de gestió, cosa que pot contribuir a evitar l'abandonament d'aquests terrenys (aquest abandonament portaria la consegüent colonització natural , l'homogeneïtzació del paisatge i un increment del risc d'incendis). L'activitat a Catalunya són les superfícies agrícoles de productivitat moderada a baixa, així com estacions forestals d'elevada qualitat. En el cas dels terrenys agrícoles, les plantacions de frondoses suposen una gran activitat.

En terrenys forestals, les frondoses contribueixen a enriquir els paisatges i els ecosistemes, i, fins i tot, una alternativa d'ús en terrenys forestals d'elevada qualitat afectats recentment per un incendi forestal. Al seu torn, la producció de fusta de qualitat de frondoses és compatible amb altres produccions en el mateix espai i temps, com ara els sistemes agroforestals, silvopastorals, cultius energètics, plantacions de doble rotació, etc.

Algunes de les espècies més utilitzades fins al moment han estat aquelles de les quals es té experiència a França, on procedeixen encara gran part dels materials comercials. Entre ells destaquen els de noguera (especialment les progènies híbrides MJ-209xRa i NG-23xRa), els clons de cirerer i els materials de freixe de fulla gran. Donades les particularitats de les estacions d'Irta, s'està treballant actualment en el desenvolupament de materials vegetals d'aquestes i altres espècies, amb l'objectiu d'oferir seleccions millor adaptades a les necessitats pròpies de la zona, incidint en incrementar la tolerància a la sequera. Altres espècies de frondoses alternatives són el server, la perera i el lledoner.

foto

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

El futuro del cerealFima Ganadera - 2025AWA Show2beSant Miquel-2024El futuro del cerealNebext - Expo AgritechIII Congreso Gestión Sostenible del Suelo

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis