Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Con la diversidad de envases y embalajes aumentan las exigencias

Amb la diversitat d'envasos i embalatges augmenten les exigències

Redacció PU25/03/2008
Les megatendències de la indústria de l'alimentació augmenten notablement la diversitat de solucions d'envasat

Fins i tot els productes per a la llar més típics estrenen nova imatge a la cuina. La liberalització de les mides dels envasos a la Unió Europea ha motivat que molts fabricants, pensant en el poder que aquests exerceixen, inverteixin en nous formats d'envasat més atractius. D'aquesta manera, un producte tan quotidià com el sucre es pot adquirir ja tant en elegants sucreres com en pràctiques barretes. Per a 70 productes com el cafè, la farina, el cacau o el fil de cosir s'obre un immens ventall de nous formats d'envasos personalitzats. La liberalització fa que els envasos adquireixin una nova dimensió també per als fabricants d'aliments bàsics. Només s'exceptuen alguns productes deshidratats i la llet o la mantega, per als que s'han acordat llargs períodes transitoris.

El poder comunicador dels envasos i embalatges ha estat infravalorat amb massa freqüència. Però la indústria dels articles de marca està començant a prendre consciència de la seva importància, atès que l'elecció d'un o altre producte es realitza principalment en el punt de venda. I no només pel disseny. Els envasos i embalatges han de satisfer les necessitats dels envasadors i al mateix temps respondre a les últimes tendències del comportament consumidor. Sobretot en el sector alimentari molts productes innovadors s'han revelat com a precursors de noves solucions d'envasat. Les megatendències de la indústria de l'alimentació augmenten notablement la diversitat de solucions d'envasat, tal com es posarà de manifest a la fira d'envasos i embalatges més important del món, la Interpack, que se celebrarà entre el 24 i el 30 d'octubre de 2008 a Düsseldorf.

La comoditat, la salut, el benestar i la sostenibilitat són les tendències actuals de la societat que influeixen en els envasos i embalatges. El benestar constitueix un motor de creixement en els establiments, igual que els aliments preparats frescos. Els aliments preparats o convenience, com l'amanida en porcions neta, tallada i llesta per consumir, són ja habituals en la secció d'aliments frescos dels supermercats. Un altre exemple de la recerca de la comoditat són les pomes pretallades que es venen en bosses de plàstic. Els aliments funcionals s'han convertit en un producte quotidià. La indústria de les begudes està seguint amb caràcter general els mateixos passos que el sector alimentari. Les begudes multivitaminas ACE ja es coneixen en gairebé tots els racons. A aquestes s'afegeixen els productes que redueixen el nivell de colesterol o les begudes amb un baix índex glucèmic, que prometen un augment més lent del nivell de glucosa a la sang.

Datamonitor, una empresa d'estudis de mercat amb seu a Londres i que opera a tot el món, va presentar el setembre de 2007 un estudi a nivell europeu sobre les tendències que imperen en el sector de l'envàs i l'embalatge. Segons aquest estudi, la sostenibilitat, els aspectes sobre la salut, la comoditat, l'envelliment de la població i el disseny dels envasos són els factors que definiran el futur immediat dels envasos i embalatges.

La sostenibilitat, els aspectes sobre la salut, la comoditat, l'envelliment de la població i el disseny dels envasos són els factors que definiran el futur immediat dels envasos i embalatges.
L'electrònica entra al món de l'envàs i l'embalatge: transistors impresos robustos i econòmics...
L'electrònica entra al món de l'envàs i l'embalatge: transistors impresos robustos i econòmics. Fotografia: Printed Systems

La ‘petjada ecològica’, l'indicador ambiental utilitzat actualment per determinar la sostenibilitat, té una influència cada vegada major en les decisions de compra dels consumidors. En el citat estudi realitzat en l'estiu de 2007, un 54 per cent dels enquestats a Europa i en els EUA van afirmar que renunciaven als productes poc respectuosos amb el medi ambient. I un 55 per cent va afirmar que estava disposat a pagar més per envasos més sostenibles.

Però això no exclou la necessitat de disposar d'envasos adequats. En vista de les muntanyes de residus que es generen, resulta necessari més que mai adherir-se a la consigna de ‘menys és més’. Es tracta d'un problema conegut per tots i que ha estat valentament combatut pel sector de l'envàs i l'embalatge. Almenys, una sèrie d'envasos (el 10 per cent en 2006) mostren signes del compromís mediambiental del fabricador. Això torna a col·locar en un primer plànol els envasos reciclables o reutilitzables, o els materials biodegradables. Al mateix temps, el sector de l'envàs i l'embalatge haurà d'anunciar de forma més cridanera els èxits ecològics, ja que en general el consumidor no es percata d'ells.

"La salut i la bona forma física" són dos aspectes cada vegada més valorats pels consumidors des de fa alguns anys, la qual cosa ha tingut lògiques conseqüències en els envasos i embalatges. Segons l'enquesta de Datamonitor, existeixen quatre àmbits que ocupen els primers llocs en la llista de prioritats. Els consumidors desitgen obtenir de forma immediata la informació nutricional del producte. Les iniciatives preses en alguns països reforcen aquesta tendència. En el futur es condensaran els símbols (com el contingut de matèria grassa o sucre) i es recorrerà molt més a informació sobre equilibri nutricional ("cobreix un … per cent de les necessitats diàries d'hidrats de carboni"). Això reforçarà, una vegada més, la funció informativa de l'envàs.

D'altra banda, per cobrir la demanda d'una major frescor, protecció i seguretat en els productes és necessari afrontar reptes de caràcter més aviat tècnic. En aquestes condicions els envasos clàssics, com les conserves, experimentaran un rellançament en altres materials, ja que els plàstics ofereixen avui dia unes solucions estances al vapor d'aigua i als gasos molt duradores, que fan la competència directa a les llaunes i als tarros de vidre. Les futures generacions de conserves seran irrompibles, es dissenyaran en formes molt diverses i seran aptes per al microones.

Els plàstics ofereixen avui dia unes solucions estanques al vapor d'aigua i als gasos molt duradores, que fan la competència directa a les llaunes i als pots de vidre. Les futures generacions de conserves seran irrompibles, es dissenyaran en formes molt diverses i seran aptes per al microones
El pacient segueix el tractament molt millor, ja que pot portar l'envàs del medicament...
El pacient segueix el tractament molt millor, ja que pot portar l'envàs del medicament. La solució és un envàs tipus moneder amb envasos individuals al seu interior. Fotografia: August Faller

En el futur els indicadors de temps-temperatura (ITT) seran els encarregats de garantir la frescor dels productes i de vetllar perquè no es trenqui la cadena de fred. Aquestes etiquetes senyalitzaran amb un canvi de color quin és el grau de frescor dels aliments. En l'estudi de Datamonitor s'afirma que "el consumidor donarà cada vegada més importància al fet que l'aliment sigui fresc. Per a molts aquesta és la característica més decisiva de l'envàs. Per aquesta raó els consumidors estaran disposats a pagar més per envasos que garanteixin la frescor dels aliments. Això fa presumir que els avenços en envasos i embalatges relacionats amb el manteniment de la frescor constituiran una part important del desenvolupament industrial. " L'electrònica impresa es va perfilant en un segon pla com a solució per a sistemes d'envasat intel ligents, fent-los aptes per al gran públic gràcies a un preu més econòmic ia la resistència necessària per a aquest tipus de distribució. Altres solucions com RFID o les tintes intel ligents complementen aquesta tendència.

Un tercer factor decisiu per al futur desenvolupament de la gran diversitat d'envasos i embalatges és la tendència sostinguda de les solucions convenience, en les que la funcionalitat i els aspectes estètics són els elements prioritaris. El seu desenvolupament ve determinat pels hàbits dels consumidors: el consum de plats preparats seguirà creixent, igual que els plats per consumir fora de casa, el potencial s'incrementarà si va lligat a un major compromís amb la salut.

La manca de temps, un estil de vida urbà i atrafegat i un estrès cada vegada més gran fomenten aquesta tendència en els consumidors que han i volen economitzar el seu temps. Per a la indústria de l'envàs i l'embalatge això es tradueix en una tendència cap a uns hàbits alimentaris relacionats amb el moment del seu consum, cosa que exigeix envasos de nous mides, més reduïts, i nous formats per porcions. Es requereixen idees gens convencionals que donin resposta a les tendències del nostre temps.

Però amb l'increment del nombre de productes augmenta també la confusió davant semblant diversitat. Per aquesta raó, les solucions d'envasat amb més èxit són les més senzilles i les que tenen un major poder de record, ja que el temps dedicat a la compra serà cada vegada menor. Anar de botigues també s'ha convertit en una activitat a la qual dedicar menys temps. En aquest context els envasos que tinguin un gran poder de comunicació, colors cridaners o formes singulars poden contribuir a l'èxit del producte.

Els plàstics ofereixen avui dia unes solucions estanques al vapor d'aigua i als gasos molt duradores, que fan la competència directa a les llaunes i als pots de vidre. Les futures generacions de conserves seran irrompibles, es dissenyaran en formes molt diverses i seran aptes per al microones
Imagen
Les conserves es presenten en nous formats i envasos: les solucions de plàstic ofereixen una llarga vida útil. Fotografia: Weidenhammer Packaging.

En les regions de major consum hi ha un altre aspecte important que correspon a les tendències sociodemogràfiques: l'envelliment manifest de la població. Fins ara els envasos han tingut molt poc en compte aquest fet. Segons l'opinió de nombrosos experts, aproximadament el 80 per cent de la gent gran tenen dificultats amb els envasos que troben en els establiments. Impressió diminuta sobretot de les dates de caducitat, mecanismes d'obertura molt complicats (en especial els tancaments de seguretat per a nens), la necessitat d'aplicar molta força, una manipulació complexa o la dificultat de dividir el producte en porcions: la llista de queixes procedent d'aquests Woofs (well off older folks, gent gran amb alt poder adquisitiu) és interminable. Per al fabricant aquesta realitat té fatals conseqüències. El 57 per cent dels consumidors de la tercera edat canvien de producte quan l'envàs del que consumeixen no els satisfà.

Per al dissenyador d'envasos i embalatges això vol dir que ha de dotar d'una aplicació més universal a les solucions d'envasat. El seu contingut ha de poder ser utilitzat pel major nombre de consumidors possible, independentment de la seva edat, de la seva condició física o psíquica i de les circumstàncies en què es trobi. La senzillesa en la manipulació s'està convertint en un factor clau en el desenvolupament de solucions d'envasat tenint en compte l'envelliment de la població. Els requisits que encapçalen els plecs de condicions dels dissenyadors d'envasos són una manipulació senzilla, pràctica i intuïtiva, informació fàcilment perceptible i la tolerància a possibles errors, a més d'un esforç mínim en l'obertura i d'uns mides manejables.

Aquests requisits seran més necessaris com més gran sigui la vulnerabilitat de la gent gran. Si les inscripcions en braille són ja una característica òbvia dels envasos de medicaments, altres fabricants d'envasos i embalatges es van trencar el cap per crear solucions més sofisticades augmentant la seva aplicabilitat. A aquest principi responen les etiquetes tipus fullet de diverses pàgines desenvolupades per a envasos i flascons, d'una banda, i per blísters, de l'altra. En aquests últims aquestes etiquetes eviten el trencament accidental de l'envàs, ja que el contingut només es pot extreure després d'obrir l'etiqueta en forma de fullet. Un altre avantatge és que la informació per al pacient roman unida al medicament. Els fulletons poden incorporar inscripcions en braille per a les persones invidents o amb dificultats de visió. Fins ara per aquest grup de pacients es feia difícil identificar el medicament correcte sense la caixa corresponent amb els símbols gravats.

Un altre concepte de medicament combina aspectes pràctics, de producció i de confecció. En col·laboració amb els fabricants de medicaments, s'ha desenvolupat un disseny que aplica els requisits publicitaris al processament tècnic fins i tot en grans tirades. La solució es compon d'un envàs exterior i de fins a dotze envasos individuals tipus 'moneder'. Cadascun d'ells conté un blíster amb cinc o set comprimits del medicament que el pacient pot portar a qualsevol part i de forma segura, facilitant d'aquesta manera el seguiment del tractament prescrit pel metge.

Segons els experts en màrqueting, el 70 per cent de les decisions de compra es prenen en les botigues en qüestió de segons

Aquests requisits funcionals van acompanyats del poder publicitari i comercial de l'envàs, que resulten cada vegada més importants. Tant és així que, segons els experts en màrqueting, el 70 per cent de les decisions de compra es prenen en les botigues en qüestió de segons. Les xifres es mouen entre el 50 per cent i el 85 per cent, en funció de l'estudi. Que l'envàs exerceix una influència decisiva en l'elecció del producte està fora de tot dubte. A les grans superfícies més de 50.000 productes pugnen per cridar l'atenció del consumidor. Però ho fan en va. El 84 per cent dels productes passen desapercebuts. Per aquesta raó, és necessari utilitzar colors, disseny gràfic, estructures, formes i materials singulars per donar forma a la marca i per ampliar la diversitat d'envasos i embalatges. Però hi ha alguna cosa que no es pot canviar (sinó que s'ha d'incorporar al disseny de solucions d'envasat): segons els estudis de mercat, el que més desitgen els consumidors a les botigues és relacionar-se amb altres persones.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Tractores especiales M5002 Narrow

    Tractores especiales M5002 Narrow

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    17/10/2024

  • Newsletter Agrícola

    14/10/2024

Enllaços destacats

Tecnovid 2025Tecnovid 2025Almendra y pistacho 30-10-2024Fima Ganadera - 2025Nebext - Expo Agritech

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis