Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cuidar los suelos a través de prácticas agrarias sostenibles

Cuidar els sòls a través de pràctiques agràries sostenibles

05/12/2012

5 de desembre de 2012

El 5 de desembre se celebra el Dia Mundial del Sòl, per la qual cosa cal advertir que els soferts sòls dels nostres camps són molt més que el lloc aparentment inert que rep la pluja i compacten les extremitats de diversos animals o les rodes dels nostres vehicles. Els sòls són veritables esponges d'aigua, vida i nutrients per a les plantes que ens alimenten i vesteixen i mereixen ser cuidats amb cura per raons com la conservació de la biodiversitat, una major sostenibilitat de l'agricultura i la mitigació del canvi climàtic.

Hem de tenir en ment que la vida que avui coneixem depèn d'una fina capa de 20 cm de sòl fèrtil i que per formar aquesta capa són necessaris uns 4.000 anys. Encara que passin desapercebuts, un sòl fèrtil conté cucs, formigues i multitud de microrganismos (bacteris, fongs, etc). Per fer-nos una idea de la importància quantitativa d'aquesta fauna edàfica, el pes corresponent a tots aquests organismes presents en una superfície igual a la d'un camp de futbol pot arribar a ser equivalent al de 15 cavalls. Per si això fos poc, la microfauna del sòl també és essencial com a font d'aliment per a un gran nombre d'aus i altres animals superiors. Són raons de pes perquè els agricultors i ramaders evitin la seva compactació després de les pluges i limitin les labors a les estrictament necessàries per sembrar els cultius. Com ha recordat el Dr. Reicosky, expert en sòls, els efectes d'una labor d'arada en un sòl agrícola són comparables als d'un terratrèmol que altera l'estratificació de la seva estructura, seguit d'un huracà que desplaça els seus components i d'un incendi que consumeix la matèria orgànica.

Cultiu de blat de moro sobre rostoll del cultiu anterior
Cultiu de blat de moro sobre rostoll del cultiu anterior.
La cura del sòl és també fonamental per a la sostenibilitat de l'agricultura, doncs fenòmens com a pluges torrencials que de manera més freqüent ocorren en el present, ens recorden que en molts sòls llaurats dels països mediterranis, estem perdent sòls amb molta major rapidesa de la qual som capaces de regenerar. S'estima que en 2011 es van perdre al món 24.000 tones de sòl fèrtil, la qual cosa suposa una mitjana de 3,4 tones per habitant al planeta. Aquesta erosió té a més altres efectes desastrosos, doncs colmata embassaments reduint la seva utilitat i obliga a l'empelo de majors quantitats d'abonaments per restituir la fertilitat perduda.

Urgeix doncs, invertir aquesta tendència, adoptant sistemes de maneig del sòl com l'agricultura de conservació la qual, a través de la supressió de les labors i deixant en superfície la major part dels rostolls o restes de cultius, aconsegueix reduccions en l'erosió de fins a un 90%, milloren la qualitat i fertilitat del sòl en incrementar el seu contingut de matèria orgànica, milloren la biodiversitat en afavorir les condicions per al desenvolupament de la fauna edàfica i potencien l'efecte embornal del sòl augmentant el segrest del carboni atmosfèric.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española Agricultura de Conservación Suelos Vivos

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    04/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    01/07/2024

Enllaços destacats

Sant Miquel-2024AWA Show2beNebext - Expo Agritech

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis