Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Medir la huella de carbono ya es posible en pequeñas y grandes bodegas
El centre basc AZTI-Tecnalia crea un programari que detecta les causes de les emissions de GEI en la cadena productiva

Mesurar la petjada de carboni ja és possible en petites i grans cellers

Redacció Interempresas17/02/2012

17 de febrer de 2012

Des de fa algun temps, el càlcul de la petjada de carboni comença a ser objecte d'estudi per part de la indústria del vi. En aquesta ocasió, el centre tecnològic AZTI-Tecnalia ha desenvolupat un programari que permetrà a les empreses cellereres aplicar la tècnica de l'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) per al càlcul de la petjada de carboni, de forma senzilla, econòmica i rigorosa. El projecte s'emmarca dins del Pla sectorial de Petjada de Carboni. Tots dos es presentaran durant la segona quinzena de març a la seu de la Quadrilla de Laguardia, capital de la Rioja Alabesa.
El programari d'AZTI-Tecnalia fa possible el mesurament de la petjada de carboni en l'elaboració de vi...
El programari d'AZTI-Tecnalia fa possible el mesurament de la petjada de carboni en l'elaboració de vi, per part de qualsevol celler siguin quins anassin les seves dimensions. Foto: AZTI-Tecnalia.

Contribuir a una estratègia climàtica orientada a la reducció dels gasos d'efecte hivernacle generats en cellers del País Basc i a la millora de la fiabilitat de la comunicació ambiental dels productes alimentaris, és l'objectiu del Pla sectorial de Petjada de Carboni. Un Pla desenvolupat per l'Adreça d'Innovació i Indústries Alimentàries del Departament de Medi ambient, Planificació Territorial, Agricultura i Pesca del Govern Basc. En aquest marc, el centre tecnològic AZTI-Tecnalia ha dissenyat un programari que permetrà a les empreses cellereres aplicar la tècnica de l'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) per al càlcul de la petjada carboni d'una forma senzilla i econòmica, però al mateix temps rigorosa i certificable. El pla sectorial i l'eina es presentaran en la segona quinzena de març a la seu de la Quadrilla de Laguardia, capital de La Rioja Alabesa. 

Conèixer i reduir l'impacte ambiental dels productes

La metodologia d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) es considera una de les eines més avançades i eficaces per conèixer i disminuir l'impacte ambiental de productes i aplicar mesures d'ecodiseño. Si bé aquestes mesures suposen un suport a la millora de la competitivitat de les empreses, fins avui el seu nivell d'implementació ha estat limitat, especialment en l'àmbit de petites i mitges empreses, ja que sovint suposa un cost i temps de dedicació afegits, i requereix a mésfonaments específics per a la seva aplicació.

El programari creat per AZTI-Tecnalia pretén superar aquests obstacles i permet a les empreses del sector del vi aplicar la tècnica de l'anàlisi de cicle de vida per al càlcul de petjada de carboni dels seus productes d'una manera ràpida, fiable i senzilla, superant les dificultats que impedeixen la seva utilització entre les petites i mitges empreses.

Què aporta el càlcul de la petjada de carboni?

El mesurament de la petjada de carboni d'un producte pot generar a més veritables beneficis per a les empreses, ja que permet identificar les principals fonts i causes d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEI). Aquesta informació és la base per definir objectius i polítiques de reducció d'emissions més efectives, identificar oportunitats d'estalvi de costos dirigides a millorar l'eficiència en la cadena productiva, així com planificar estratègies de màrqueting orientades a la diferenciació de producte que ofereixi un major valor afegit als mateixos o l'accés a nous segments de mercat més sensibilitzats.

El mesurament de la petjada de carboni fa possible identificar les causes de les emissions de GEI. Foto: AZTI-Tecnalia
El mesurament de la petjada de carboni fa possible identificar les causes de les emissions de GEI. Foto: AZTI-Tecnalia.

Empreses o entitats relacionades

Centro Tecnológico Azti - Derio

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Vitivinícola

    05/09/2024

  • Newsletter Vitivinícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Simei

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis