Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Alberto López, director de Enomaq y Tecnovid
“Un dels pilars bàsics és aconseguir que els nostres salons siguin el millor punt de trobada comercial en el plànol internacional”

Entrevista a Alberto López, director d'Enomaq i Tecnovid

David Pou25/01/2013
Cada dos anys les últimes novetats de tota la cadena productora del sector vitivinícola es donen cita en Fira de Saragossa. Tecnovid i Enomaq recullen l'últim en maquinària per al camp i el celler, en una cita, que segons el director de tots dos salons, Alberto López, s'ha convertit en “el centre del mercat mundial de la maquinària per a l'embotellat i dels equips per vitivinicultura”.
Alberto López, director d'Enomaq i Tecnovid
Alberto López, director d'Enomaq i Tecnovid.

Quines novetats, respecte a anteriors edicions, presenten Enomaq i Tecnovid 2013?

Enomaq i Tecnovid ofereixen la possibilitat, tant a les pimes com a les grans empreses, de ser l'eina i la porta de sortida al mercat internacional. Per això, en aquesta edició, igual que en les anteriors, Fira de Saragossa es va a constituir com el centre del mercat mundial de la maquinària per a l'embotellat i els equips per vitivinicultura. Es tracta de dos salons amb un gran arrelament en el seu sector que, al llarg de les 19 edicions d'Enomaq i les vuit de Tecnovid, han estat capaces d'oferir un producte competitiu i amb la major tecnologia que aporta el mercat global.

Les novetats arriben de la mà de les empreses que aprofiten la seva participació en els salons per presentar davant el mercat els productes més capdavanters i la millor tecnologia de cara a afrontar el futur amb les millors garanties. Com a aparador, està més que demostrat que la celebració de certàmens són el millor exemple per donar a conèixer, en un breu espai de temps i a un gran nombre de professionals interessats, totes les novetats sectorials. Sens dubte, l'engegada de salons d'aquesta talla són una bona notícia per al sector i, en definitiva, per a l'economia, ja que les empreses participants són clars referents en R+D+i.

Aquests últims dos anys han tornat a ser especialment complicats, econòmicament parlant, per a tot els sectors, i el sector vitivinícola tampoc s'ha escapat d'aquest mal glop. Quin missatge d'alè, coincidint amb aquesta gran cita, se'ls pot donar?

Evidentment som conscients del moment actual i de la dificultat que travessen les empreses. Per això, el nostre missatge per tots els nostres expositors no és un altre que d'esperança i amb l'objectiu que, entre tots, aquesta situació millori. Per aconseguir-ho, hem de ser capaços –i de fet ho som– d'oferir un producte competitiu que aporti més valor afegit i que ens diferenciï. A més, des de l'adreça d'aquests salons ens hem bolcat a incrementar la faceta més internacional del saló com la peça clau per pal·liar aquesta situació.

En definitiva, considerem que una cita tan important no pot ser aliena a les necessitats del sector i, en aquest sentit, ens hem posat a la seva disposició per ser la millor llera entre l'oferta i la demanda –tant interior com a exterior–. Aquesta és, sens dubte, la nostra gran responsabilitat i tractem d'afrontar-la amb la resposta de les empreses.

Com ha promocionat Fira de Saragossa els salons Enomaq i Tecnovid en l'exterior?

Un dels pilars bàsics és aconseguir que els nostres salons siguin el millor punt de trobada comercial en el plànol internacional. Per aconseguir-ho, al llarg dels últims dos anys, amb especial incidència en els últims mesos, hem dut a terme una intensa labor de promoció internacional, que s'ha focalitzat en la presència dels nostres salons en les grans cites europees, així com la participació d'Enomaq i Tecnovid en els fòrums referents del seu sector.

Així mateix, entre les mesures que s'han dut a terme per divulgar els salons, destaca la signatura d'acords entre les principals associacions sectorials i Fira de Saragossa, així com una estreta col·laboració entre les associacions que divulguen l'activitat empresarial en l'exterior. En aquest aspecte, i seguint amb la línia d'anteriors edicions, en aquesta edició se celebra un programa de Missions Comercials Inverses que, segons ens han fet saber els expositors, constitueix un element fonamental que ens diferencia i que aporta major valor als nostres salons. Mitjançant l'engegada d'aquestes trobades, les empreses espanyoles obren noves oportunitats de negoci en mercats als quals habitualment no tenen fàcil accés.

Per això, en Enomaq i Tecnovid les reunions comercials estan assegurades, principalment amb els països del denominat Arc Mediterrani, que és, a la nostra manera de veure, un dels punts més rellevants per als sectors del vi, l'oli i l'hortofrutícola.

Imagen
“Les novetats tècniques que presenten els expositors estan dirigides fonamentalment a aconseguir una major eficiència productiva, així com un menor impacte mediambiental”

Quines novetats tècniques presenten els expositors d'aquesta edició d'Enomaq i Tecnovid?

Les novetats tècniques que presenten els expositors estan dirigides fonamentalment a aconseguir una major eficiència productiva, així com un menor impacte mediambiental. En els últims anys hem vist com les empreses han començat a introduir millores i eines noves que tractin de minorar l'impacte en l'ecosistema. Tot això, ens dóna mostra que els avanços van pel camí d'aconseguir una producció responsable i que contribueixi al benefici social. Personalment crec que aquesta tendència, que ja està molt introduïda en les signatures internacionals, és el futur que farà que la situació per al sector remunti.

Depenent de com transcorri aquesta edició, es pot prendre alguna decisió respecte a la periodicitat de la fira? O la seva celebració biennal està assegurada?

La trajectòria d'Enomaq i Tecnovid, unit a la bona resposta del mercat que hem tingut en aquesta edició –la que, sens dubte, és una de les més difícils per la conjuntura internacional- ens fa pensar que el saló està suficientment ben posicionat com para no haver de modificar la seva periodicitat. No podem oblidar que ambdues fires són cites referents per al sector, que compten amb el respatller de molts anys de treball i són garantia d'èxit.

Quins esforços extraordinaris s'han hagut de realitzar des de l'adreça perquè aquesta edició no es vegi minvada en nombre d'expositors i visitants?

Evidentment, el moment que travessa no solament el sector del vi i l'oli, sinó tota l'economia en general, ha estat determinant a l'hora de plantejar aquesta edició, en la qual ens hem hagut d'emprar a fons per aportar, si cap, major contingut i dotar al certamen de la millor qualitat, tant expositiva com conferencial. Hem treballat intensament amb les associacions i amb les empreses per estar més a prop i conèixer, de primera mà, les seves principals necessitats. Personalment crec que ho hem aconseguit i, per això, considero que l'esforç ha estat necessari i que ha valgut la pena.

Al llarg dels últims mesos, en el nostre afany de millorar, hem constituït acords amb empresaris i associacions d'altres països per aconseguir que compradors internacionals viatgin fins a Saragossa. En aquest sentit, els països del nord d'Àfrica han estat l'objectiu prioritari, ja que, per la seva proximitat i similitud, són comprats molt atractius per a la maquinària i la tecnologia espanyola.

Imagen

Les missions comercials internacionals, que en 2011 van comptar amb la participació d'un centenar d'empreses, són una de les armes principals d'aquest saló. Què s'espera en l'edició actual?

En el nostre afany d'estar al costat del sector, hem volgut conèixer els països en els quals més interessats estan, a fi d'atreure un interès real i que es materialitzi en intercanvis i acords comercials. Sens dubte, el programa de Missions Comercials serà un dels punts estratègics de cara a l'externalización per a les empreses i signatures espanyoles.

Per a aquesta edició, més de 60 delegacions de set països concentren les missions inverses. D'elles cal destacar la presència dels països del nord d'Àfrica que se situen al costat del Mediterrani. Es tracta d'Algèria, Jordània, Líban, Líbia, el Marroc, Síria i Tunísia. Tots ells compten amb una climatologia que fa possible la producció vitivinícola, amb unes condicions immillorables. A més formen part dels denominats països en gran desenvolupament, en els quals existeix mà d'obra i una gran disposició, però es necessita maquinària, tecnologia i capital estranger. És una manera de poder apropar postures entre aquests nous mercats i signatures expositores ja consagrades, per la qual cosa suposa un negoci interessant per a les empreses presents en els salons. Es tracta d'una iniciativa que tracta de millorar les relacions entre països i que cada any suposa un nou repte per a l'obertura de mercats per als nostres productes.

“Les jornades tècniques tracten un ampli ventall de propostes que abasten temes nous i uns altres de gran actualitat, i que requereixen una exhaustiva anàlisi”

Les jornades tècniques, element de referència en tots els salons agroalimentaris de Fira de Saragossa, tampoc faltaran en aquesta edició. Quins són els temes que destaquen?

Els temes són molts i molt variats. Hem volgut que el programa de jornades sigui un calc de l'activitat vitícola i que serveixi, com a lema, per aportar solucions. Entre altres assumptes, del 12 al 15 de febrer, en Fira de Saragossa es parlarà de l'aroma, el sabor i la qualitat del vi, de les noves varietats vitícoles i els portainjertos; d'envasos; suro; el marc legal a Espanya; la intensitat del color i la influència de l'envelliment en barrica sobre la qualitat del vi o la introducció de la viticultura i l'olivicultura biodinàmica. Com es pot veure, es tracta d'un ampli ventall de propostes que abasten temes nous i uns altres de gran actualitat i que requereixen una exhaustiva anàlisi.

Empreses o entitats relacionades

Enomaq - Feria de Zaragoza
Tecnovid - Feria de Zaragoza

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Vitivinícola

    05/09/2024

  • Newsletter Vitivinícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Simei

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis