Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pablo Martín, director de Asefave
“Per al nostre sector, l'inici de la recuperació no s'intueix en els propers dotze mesos”

Entrevista a Pablo Martín, director d'Asefave

David Muñoz18/01/2012

18 de gener de 2012

En aquest 2012, Asefave, l'Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres, celebra les seves 35 anys d'existència, una llarga i intensa trajectòria que li ha convertit en un referent del sector, tant a nivell nacional com a internacional. Repassem amb el seu director, Pablo Martín, el moment que travessa actualment el mercat i les previsions per als propers mesos, i aprofundim en alguns assumptes més tècnics com les característiques de les façanes ventilades.

Segons dades recents de Foment, en l'últim any s'ha finalitzat la construcció de poc més de 140.000 habitatges, xifra molt allunyada a les quals es donaven a Espanya en ple boom immobiliari. En quina mesura està afectant aquesta caiguda al seu sector?

La caiguda del volum d'edificació té una incidència directa en tot el sector de fabricants de productes de construcció, amb el que els nostres associats s'estan veient profundament afectats per aquestes baixes xifres. Només una reacció en el sector de la reforma i rehabilitació podria pal·liar, en certa mesura, aquest brusc descens.

Pablo Martín, director d'Asefave (Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres)
Pablo Martín, director d'Asefave (Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres).

Creu que aquesta caiguda ha tocat ja fons? Considera que pot haver-hi una millorança en 2012?

Per desgràcia, qualsevol predicció s'ha anat veient superada negativament per la realitat. Al principi de la crisi, se situava l'inici de la recuperació per 2010, després es va demorar pel 2011 i ara ja es parla del 2013.

Amb les dades oficials, possiblement el 2012 sigui alguna cosa pitjor que el 2011, però moderant-se el descens en relació a anys anteriors.

Per descomptat, per al nostre sector, l'inici de la recuperació no s'intueix en els propers dotze mesos.

Suposa l'edificació no residencial una via de fuita per al sector de les façanes lleugeres i finestres? Tampoc se salva de la crisi aquesta activitat?

Encara que els descensos en l'edificació no residencial, fins ara, no han estat tan bruscs com en l'habitatge, també s'han produït. La situació de crisi financera és global i no cenyida a certs productes.

Fins i tot pot ser pitjor el 2012 que altres anys per aquest subsector ja que, en bona mesura, està molt lligat a iniciatives per part de l'Administració Pública, que està escometent importants retallades pressupostàries.

"En el moment actual, fins i tot les petites empreses s'estan orientant cap a la sortida internacional" Pablo Martín

Quin nivell d'internacionalització han aconseguit ja els fabricants espanyols de façanes lleugeres i finestres?

Donades les condicions intrínseques del mercat espanyol durant diversos anys, caracteritzat per un elevat volum de treball, el nostre sector, format majoritàriament per microempreses, no va sentir la necessitat de mirar cap a l'exterior.

En el moment actual, fins i tot les petites empreses s'estan orientant cap a la sortida internacional, amb la qual cosa, a nivell global, la internacionalització és una assignatura pendent de superar.

Façana de l'AEAT de Pontevedra
Façana de l'AEAT de Pontevedra.

En quins països o regions del món estan aconseguint les empreses espanyoles una major implantació?

Per proximitat geogràfica, en el nostre entorn europeu, principalment Portugal, França, Itàlia, i en menor mesura Alemanya, Regne Unit i alguns països de l'Est. I d'altra banda, el nord d'Àfrica, fonamentalment el Marroc.

Per afinitat cultural, Llatinoamèrica, principalment Brasil, Mèxic, Xile i Argentina, però veient-se amb interès comprats a Panamà, Perú i Colòmbia.

No obstant això, també hi ha casos d'empreses treballant en l'Àfrica Subsahariana, en Extrem Orienti o en el Golf Pèrsic.

Concretament per a la construcció amb façanes ventilades, què materials s'estan emprant majoritàriament a Espanya?

Per a l'estructura principal s'utilitzen majoritàriament sistemes metàl·lics (alumini i acer). Quant al revestiment, les solucions són molt àmplies:

  • Aplacats pétreos: pedra, fibrociment, formigó polímer…
  • Aplacats amb planxa metàl·lica: perfils amb acer galvanitzat, lacado i inoxidable, alumini anodizado i lacado, zinc, coure…
  • Revestiment amb malles d'acer.
  • Conglomerats de fusta.
  • Vidres.
  • Materials plàstics.

Com a associació molt compromesa amb la fira Veteco, com es presenta la propera edició d'aquest saló?

Sabent que les condicions són difícils per a tots, Veteco 2012 es presenta novament com la cita més important per al sector, esforçant-se a demostrar ser el fòrum ideal per dinamitzar la situació, bolcant-se en la rehabilitació i la internacionalització, però sense oblidar l'obra nova que, encara que escassa, en ocasions sembla oblidar-se que existeix.

A més, aquesta propera edició s'engloba dins de la I Setmana Internacional de la Construcció de Madrid, amb la qual cosa s'espera que tingui encara major poder de convocatòria per als visitants.

Veteco, fira en la qual l'associació Asefave col·labora activament
Veteco, fira en la qual l'associació Asefave col·labora activament.

Per acabar, ens podria donar algunes dades sobre Asefave? Quan va néixer l'associació? Què últims assoliments li agradaria destacar?

Asefave es va constituir en 1977, amb el que aconsegueix les seves 35 anys d'existència. I quant a l'assoliment més important, ja des de la seva fundació, és haver aconseguit ser la referència del sector tant a nivell intern com a exterior. La seva representativitat és reconeguda i demandada tant per les Administracions com per altres organismes i associacions. Així mateix, és reconeguda a nivell internacional per la seva pertinença a la Federació Europea Facef i per les seves relacions amb associacions homòlogues a Hispanoamèrica.

Sens dubte el repte més important és, en el moment actual, ser una eina més a la disposició dels associats que els ajudi en el seu moment a dia.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas - Asefave

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

  • Espuma PU-47p

    Espuma PU-47p

  • Gama de cerraduras

    Gama de cerraduras

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Cerramientos y Ventanas

    08/10/2024

  • Newsletter Cerramientos y Ventanas

    01/10/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis