Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pablo Martín, director de la Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas (Asefave)
"Els plans Renove no poden compensar la pèrdua de mercat pel 'aturada' de l'obra nova"

Entrevista a Pablo Martín, director de l'Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres (ASEFAVE)

Mar Martínez15/02/2011
Imagen

20 febrer 2011

Són les últimes a intervenir en obra i tot fa preveure que, per això mateix, s'allargui per a les empreses de tancaments i finestres el final del túnel de la crisi. La seva activitat està estretament lligada als edificis d'habitatges més que a cap altres i, davant la caiguda de l'obra nova, la rehabilitació es perfila com la manera d'avançar fins al moment. Per al director de ASEFAVE serà qüestió de que aquest sector, que no enveja a Europa en la preparació dels seus recursos per al consum energètic gairebé zero, resisteixi amb dificultats a mínim un parell d'anys més.

Suposo que no va ser un bon any 2010, com en la majoria de sectors de l'economia espanyola. Com veuen el que ve per davant?

El passat any 2010 va ser encara un any de desacceleració per al sector, no tan brusca com el 2009, però certament encara pronunciada. En general, la perspectiva a curt termini no és gens favorable. L'activitat constructora residencial, que concentra la major demanda per al nostre sector, pot ser que per fi toqui fons durant 2011 però, amb probabilitat, quedi estancada en una línia plana durant els propers 2 o 3 anys.

Quin és ara per ara el motor del sector de tancaments?

Davant la forta caiguda de l'obra nova –d'un 90% en els visats d'obra nova residencial des de 2007- el sector està virando cap a les obres de rehabilitació i intentar la sortida cap a l'exterior, buscant demanda en nous mercats. Reconeixem l'impuls que en aquest moment estan suposant els Planes Renove de Finestres que la majoria de les comunitats autònomes estan desenvolupant, si ben no poden compensar la pèrdua de mercat per la 'aturada' de l'obra nova.

"L'activitat constructora residencial, que concentra la major demanda per al nostre sector, pot ser que per fi toqui fons durant 2011 però, amb probabilitat, quedi estancada en una línia plana durant els propers 2 o 3 anys"

¿Disposen de dades d'ocupació en el sector el 2010 i 2009?

No disposem de dades d'ocupació en el sector. No obstant, el primer ajustament fort de plantilles en les empreses es va produir durant 2009. Consultant les dades de CEPC (Confederació Espanyola de Fabricants de Productes de Construcció), s'aprecia que en el conjunt dels fabricants de productes de construcció el 'aturada' va ser inferior el 2010 que el 2009, fet igualment extrapolable als nostres associats.

Com ha afectat als seus associats el descens de l'ocupació en construcció el 2010? Hi ha qui diu que la recuperació arribarà el 2012, hi ha qui diu que el 2013, més tard que a la resta d'Europa ...

Com comentava abans, probablement l'activitat en obra residencial es estany en els nivells mínims, que arribi durant el present exercici, un parell d'anys més. A això hem d'afegir la circumstància que el nostre sector és dels últims que instal els seus productes en l'obra, entre un any i dos anys des de l'arrencada de la mateixa, de manera que el 'aturada' es pot prolongar una mica més enllà del inici de la recuperació en si.

En 2010 van morir 157 treballadors per accident laboral en la construcció i 72 van resultar ferits de gravetat, segons dades de Fecoma-CC OO. Com afecten aquestes estadístiques al sector de tancaments i finestres?

No disposem en l'associació de dades al respecte. Assenyalar que per la majoria dels nostres associats la seva activitat principal es desenvolupa en taller, lluny de les obres de construcció.

 El fet que el sector és l'últim a intervenir en obra farà també que la seva recuperació de la crisi sigui més tardana...

El fet que el sector és l'últim a intervenir en obra farà també que la seva recuperació de la crisi sigui més tardana.

La normativa mediambiental contra el soroll, a favor de l'estalvi energètic, d'aprofitament solar ... ¿Afavoreix o desafavoreix al seu sector?

Les noves normatives, en general, suposen un desenvolupament, en molts casos des de la innovació, que sempre serveix per millorar el sector. Així mateix, poden resultar en nous nínxols de mercat.

Ho tenen fàcil petites i grans empreses per adaptar-se a les lleis?

A causa de l'estructura industrial del nostre sector, pimes en la seva majoria i amb un alt grau de microempreses, els primers passos tecnològics gairebé sempre vénen de la mà de les grans empreses. Més que per la complexitat tècnica, el desenvolupament del sector es topa amb l'inconvenient del coneixement i informació de les novetats normatives que difícilment arriben a aquestes microempreses. És per això que una de les principals tasques de la nostra associació és la de divulgació.

"Davant la forta caiguda de l'obra nova-d'un 90% en els visats de residencial-el sector està virant cap a les obres de rehabilitació i intenta la sortida cap a l'exterior"

En quins aspectes influeixen els diferents plans Renove a tot el territori espanyol? Fins a quin punt estimulen l'activitat?

Ja s'ha comentat anteriorment la importància que els plans Renove estan tenint en aquests moments de baixa activitat. Però el sector és conscient que els objectius d'aquests plans són d'estalvi energètic per a l'usuari i no una reactivació per al sector, efecte de caràcter totalment conjuntural.

Tenen dades sobre la repercussió d'aquests plans?

Sense dades oficials, però fent una aproximació succinta al que estan suposant els plans Renove per al sector, es podria xifrar en una producció de 200.000 unitats l'any. A això caldria sumar altres actuacions que poden quedar fora de l'àmbit dels plans (defectes documentals, sol • licituds fora de termini, ...), però que l'usuari decideix dur-les a terme de totes maneres.

Què exigeix, a grans trets, la normativa a l'hora de rehabilitar en quant a tancaments i façanes lleugeres?

Per tal d'aconseguir aquesta major eficiència en edificis existents, l'IDAE (Institut per a la Diversificació d'Estalvi Energètic) demana uns requisits de transmitància tèrmica, que en funció del percentatge de buits en façanes i orientació de l'edifici, en termes generals són més exigents que els valors recollits en el Codi Tècnic de l'Edificació.

En menys d'una dècada la Unió Europea exigirà que els nous edificis siguin de consum energètic gairebé zero
En menys d'una dècada la Unió Europea exigirà que els nous edificis siguin de consum energètic gairebé zero.

Quines tendències hi ha en materials de finestres i tancaments?

Des ASEFAVE entenem que en un mitjà termini nostres productes, cada vegada més, quedaran definits per les seves prestacions en el conjunt de l'edifici, més enllà de les seves característiques pròpies pels materials amb què estan conformats.

L'horitzó del 2020, amb les exigències que a partir d'aquest moment els edificis a construir a la Unió Europea siguin de consum energètic gairebé zero, ens fa pensar en la línia abans assenyalada. Qualsevol dels materials utilitzats avui en dia en la fabricació de finestres i façanes lleugeres ja ofereix aquestes prestacions demandades d'alt rendiment energètic.

Actualment és possible generar energia, fins i tot fixar gasos d'efecte hivernacle, a través dels tancaments envidrats dels edificis. Caldrà sumar altres prestacions de confort, acústiques, fins i tot estètiques que faran que unes solucions o altres siguin les escollides per a cada projecte.

Sobre ASEFAVE

L'Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres es defineix com un organisme d'àmbit nacional obert als fabricants de finestres de tot tipus de material i als que aporten components per a la seva elaboració. El seu principal objectiu és unir esforços en defensa de la qualitat del producte (finestres, façanes lleugeres, persianes i els seus components) i ser un organisme de coordinació per reivindicar els interessos del sector i de les empreses associades.

ASEFAVE és membre fundador de la Federació d'Associacions Europees de Fabricants de Finestres i Façanes Lleugeres (FAECF) i va participar en la creació d'Aenor (Associació Espanyola de Normalització i Certificació)-pertany des de 1986 a la seva junta directiva. L'entitat treballa com a interlocutor de caràcter tècnic amb el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i el Ministeri de Foment, per a l'elaboració de reglaments i normativa (Codi Tècnic de l'Edificació, Instrucció per a la posada en pràctica del Marcatge CE de finestres i portes vianants exteriors, etc.). Així mateix, col·labora activament en els plans Renove de Finestres amb les diferents comunitats autònomes i amb els col·legis professionals d'arquitectes, així com amb el Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes en les tasques de formació a tècnics.

ASEFAVE promociona des 1990 el Saló Internacional de la Finestra i el tancament de vidre ( VETECO ).

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas - Asefave

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

  • Espuma PU-47p

    Espuma PU-47p

  • Gama de cerraduras

    Gama de cerraduras

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Cerramientos y Ventanas

    08/10/2024

  • Newsletter Cerramientos y Ventanas

    01/10/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis