Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Reflexiones con Antoni Solanas, arquitecto
"Amb el tema de la bioconstrucció es tracta de viure millor"

Reflexions amb Antoni Solanas, arquitecte

Mónica dalús26/05/2008

26 maig 2008

El seu estudi vessa pau, la seva persona, dolçor i empatia, i el seu discurs, rigor i coherència. Li pregunto sobre l'avui per avui de la construcció sostenible i em respon lamentant-se per aquesta arquitectura de l'espectacle, mediàtica, que avui impera i que "oblida aquestes coses ...", diu amb expressió resignada. Per a aquest home compromès fins a la medul amb la causa de la sostenibilitat, però caut i escrupolós en els seus asseveracions, és del tot incomprensible que "no només els arquitectes hagin oblidat aquesta cultura de la construcció tradicional, que tenia en compte els fonaments de l'arquitectura sostenible, sinó que l'usuari també l'hagi oblidat, com és possible, per exemple a Barcelona, que els pisos orientats a Sud, no siguin més cars, no tinguin un major valor en el mercat, que els orientats a Nord? "es pregunta.
Antoni Solanas, arquitecte
Antoni Solanas, arquitecte.
Solanas interpreta la bioconstrucció des d'una perspectiva global: "es tata de viure millor", assegura, i posa l'accent en l'escassa salubritat dels ambients que hem creat: "El tema de la salut és gravíssim. No som conscients de la quantitat d'influències negatives que estem rebent amb les radiacions electromagnètiques, la contaminació química i biològica, etc., Es tracta de riscos multifuncionals, potser per separat no siguin perillosos però si se sumen els efectes de les radiacions dels electrodomèstics, les emissions tòxiques de moltes pintures i altres materials de construcció, les radiacions de terra, més l'estrès amb què vivim ... ens adonem que ens hem convertit en una societat malalta ". En aquest sentit adverteix de la necessitat de ser rigorosos en la utilització dels materials en la construcció bioclimàtica, perquè "no tots els materials reciclados son innocus-subratlla-, cal tenir en compte el procés químic pel que passen per tornar-les propietats que han perdut, no es tracta d'estar en contra sinó de tenir en compte els efectes secundaris que el seu ús comporta. "
Antoni Solanas compagina l'activitat lliure de la professió amb la participació en diverses institucions públiques vinculades a aquesta. És Premi Ciutat de Barcelona 1987 per la rehabilitació de la façana de la casa Granell, i membre de l'equip finalista del Premi FAD 1990 i del premi Dècada 2000 per la Biblioteca Joan Miró a Barcelona. Ha estat tresorer del Col·legi d'arquitectes de Catalunya i president de la Cooperativa Jordi Capell, i actualment presideix l'Agrupació AuS del CoAC. Ha desenvolupat el seu interès per fomentar l'aproximació entre l'arquitectura i la sostenibilitat mitjançant l'exercici privat de la professió, la divulgació i la gestió.
El passat mes d'abril va presentar el segon volum del seu llibre 'Habitatge i sostenibilitat a Espanya &quote;
El passat mes d'abril va presentar el segon volum del seu llibre 'Habitatge i sostenibilitat a Espanya ".
Detall de la pèrgola de tubs al buit (per fred o calor) de l'edifici La fàbrica del sol...
Detall de la pèrgola de tubs al buit (per fred o calor) de l'edifici La fàbrica del sol. Obres de rehabilitació / remodelació d'un edifici modernista a Barcelona que serà un centre divulgador de la construcció sostenible. Projecte de Toni Solanas.

El Codi Tècnic de l'Edificació, un instrument imperfecte però necessari

Sense perdre la seva singular equitat, Solanas comentar el nou Codi Tècnic de l'Edificació del qual va dir que "encara que es tracta d'un instrument molt imperfecte, amb poques eines i poca amplitud de mires, tan sols orientat a reduir el consum d'energia, és el camí a seguir ". Per Solanas el punt de mira s'ha de situar en la rehabilitació: "El tema dels aïllaments del parc immobiliari actual és el primer que ha d'abordar. Dins de la normativa, la rehabilitació és només una afegitó, el Codi no ha elaborat bé aquest apartat ..., però confiem en que els tècnics de l'Administració sant prou flexibles com per anar a l'esperit de la llei més que a la lletra petita. "Al fil d'aquesta qüestió posa un exemple del més il·lustratiu sobre les contradiccions de la normativa reguladora:" A mi,-explica-¡m'han prohibit posar plaques solars i posar una caldera de biomassa ...! "
Façana de la Fàbrica del sol, que incorpora plaques fotovoltaiques per generar electricitat
Façana de la Fàbrica del sol, que incorpora plaques fotovoltaiques per generar electricitat.
La formació va ser un altre dels temes abordats durant la conversa, assumpte sobre el qual Solanas va explicar que "falta formació per a tots: per als tècnics, els operaris, les empreses constructores, els usuaris ... Es tracta d'un tema bàsic, ja que el canvi climàtic és un problema urgentíssim, i el de l'escassetat de les primeres matèries i la pujada de preus dels aliments i els recursos ... en pocs anys veurem coses que avui no podem ni imaginar. Ens hem de preparar ja, i de manera massiva. Si no, la naturalesa 'parlarà' ... ".

Amb to eloqüent i pausat adverteix que l'especulació com a mitjà d'enriquiment és "cosa arriscada",-diu-. "En aquest país-prossegueix-el sector s'ha enriquit amb l'especulació del sòl, això té un preu i s'està pagant ara. És fals que l'oferta i la demanda ho regulin tot, és l'oferta la que regula i els bancs els que fixen els preus dels pisos en funció del que la gent pot pagar. Això del mercat és una mentida, una fal làcia, és el que diu tot el món per eludir la responsabilitat. El mercat funciona perquè uns quants el dirigeixen. "

De la nostra xerrada em quedo amb dos dels reptes de futur que Solanas proposa abordar, dues assignatures pendents sobre les quals els sectors implicats hauran de treballar: la realització d'estudis seriosos de cicle de vida en matèria d'emissions de CO2 i la resolució del divorci entre arquitectura moderna i arquitectura bioclimàtica, "dos mons", diu, "que tenen encara molt per aprendre l'un de l'altre"

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

  • Gama de cerraduras

    Gama de cerraduras

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Cerramientos y Ventanas

    15/10/2024

  • Newsletter Cerramientos y Ventanas

    08/10/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis