Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los tratamientos de superficie dentro de la industria

Els tractaments de superfície dins de la indústria

Redacció MU15/03/2004
Sota l'expressió "tractaments de superfície" s'engloben una part molt important de tractaments diversos que són imprescindibles realitzar en tota la indústria en general i en particular en les empreses de fabricació, transformació o muntatge de tot tipus de màquines i productes, que empren materials com són metalls fèrrics o no fèrrics, plàstics, fustes, etc. Això és així perquè les noves tecnologies requereixen que en la construcció, manipulació, acoblament, o acabat decoratiu de qualsevol peça, s'hagin de fer diversos tractaments superficials.
Cabina de pintura amb filtres secs tipus panell
Cabina de pintura amb filtres secs tipus panell
Els tractaments de superfícies inclouen processos diversos, com fondre tot tipus de materials, desbarbat, polir, tractar-tèrmica o químicament, condicionar amb rentats, fosfatats, passives, etc. per ser pintats, lacats, plastificats, vulcanitzats, o bé, per ser tractats termoquímica mitjançant deposicions de carbonis, nitrurs, vapors per blaus, etc. També emprant forns d'atmosfera o de buit, per superposar capes antidesgast o de característiques mecàniques especials.

Igualment existeixen tractaments superficials electroquímics, com són els zincats, cromats, platejats, niquelats, anoditzats, etc. o de superposició tèrmica mitjançant l'addició de fines capes superficials de ceràmica, tungstè, grafit, plata i fins i tot diamant, etc. en estat de plasma.

Diversos tipus de màquines i tractaments

Per tot això es precisen una sèrie de màquines o instal·lacions específiques com són:

  • Màquines per a tractar superfícies: rentar, desengreixar, fosfats, passivar, polir, assecar...
  • Forns i estufes industrials per nitrur, cimentar, temperar, assecar, fondre, galvanitzar...
  • Instal·lacions de pintura, rentat, fosfatat, pintat, assecat, plastificat, teflonat...
  • Instal·lacions de galvanotècnia, platejat, cromat, zincat, pavonat...

Moltes de les propietats dels diversos materials que s'empren en la indústria en general, resulten crítiques amb vista a la seva ocupació, bé sigui per les especials característiques que han de tenir, ja siguin mecàniques, de resistència a la corrosió, de fricció, d'adherència, de resistència a l'atac químic o simplement pel seu aspecte exterior decoratiu.

Per aconseguir aquestes particulars característiques cal esforçar a aconseguir la correcta elecció dels materials a utilitzar, així com dels tractaments superficials que es van a realitzar, ja que aquests són els que en definitiva modificaran les superfícies donant-los les propietats que necessiten per a cada cas en particular.

Podem classificar els tractaments superficials segons la naturalesa dels mateixos en:

Tractaments superficials que no alteren la composició del material base:

  • Tractaments tèrmics diversos: tremps, revinguts...
  • Tractaments mecànics de granallat i polit...
  • Tractaments químics de desgreixatge, rentat...

Tractaments superficials que alteren la composició del material base:

  • Tractaments termo-químics de nitruració, carbonitruració, Sulfinització...

Tractaments superficials amb formació d'una nova capa sobre el material base:

  • Recobriments químics (cromat, niquelat, platejat...)
  • Recobriments per deposició (física, química, de vapor o per plasma).
  • Recobriments per solapat tèrmic d'altres materials fosos sobre el material base, com són: ceràmiques, carboni, plata, titani i altres tipus d'aliatges.
  • Recobriments de pintures, laques, plastificats, tefló, etc.

A causa de la importància que han adquirit tots els tractaments superficials en general, actualment hi ha empreses especialitzades en cobrir aquestes necessitats. Bautermic és una d'aquestes empreses que dissenya i fabrica una àmplia gamma d'aquests equips.

Forns i estufes industrials.

Els forns i estufes industrials de Bautermic estan pensats per a tot tipus d'escalfaments, assecats, polimeritzats, fusió de metalls, tractaments tèrmics, deshidrogena, tremp, galvanitzat en calent, plastificat, etc. amb sistemes d'escalfament elèctric o combustió en versions automàtiques i manuals de tipus estàtic o continu fins a 1250 º C.

La regulació d'aquests forns és sempre automàtica, ajustant la seva potència de calefacció a l'estrictament necessari per mantenir constant la temperatura de treball programada. Per controls especials es len microprocessadors proporcionals de temps-temperatura. Les càrregues es dipositen a l'interior de les mufles directament o sobre safates especials. Quan els processos de treball ho necessiten, disposen de registres d'entrada d'aire i evacuació de gasos, presa de mostres, seguretats antiexplosius, etc. A part d'aquests tipus estàndards, es fabriquen per encàrrec tot tipus de forns especials continus, lineals, rotatius, giratoris aeris, amb sistema de calefacció elèctric o per combustió i en els casos que el procés ho requereix, aquests forns s'equipen amb recirculació forçada aire, atmosfera interior de protecció o bé amb buit.

Imagen

Màquines i instal·lacions per a tractament de superfícies

Aquest grup inclou funcions com rentat, desgreixatge, fosfatat, passivat, decapat, assecat, oliat...

Els principals sistemes de rentat i desgreixatge utilitzats són, el tractament de les peces mitjançant solucions aquoses i el tractament mitjançant dissolvents. El primer està solucionat des de fa molts anys, gràcies al treball d'infinitat d'empreses químiques que produeixen aquests detergents de manera habitual. L'alternativa als dissolvents clorats, els quals estan en vies d'extinció, està en la utilització dels nous dissolvents exempts de CFC.

El tractament en base aquosa, permet l'aplicació del desgreixant per aspersió, immersió, amb o sense ultrasons, en màquines contínues o de lloc, un clar exemple són els túnels de tambor, ideals per al tractament de cargols o piecerío petit, els túnels de banda, per a peces de major grandària en grans produccions, les cabines amb cistelles giratòries o amb carros extraïbles, i infinitat de bótes, totes elles amb la possibilitat d'incorporar gran nombre de tractaments en les mateixa màquina, com passivat, fosfatat, decapat i en la majoria dels casos, assecat. Precisament el principal inconvenient del tractament amb base aquosa és la necessitat, en la majoria dels casos, d'incorporar estacions d'assecat per evitar l'oxidació de les peces, si bé això no ha estat un impediment perquè aquests tipus de tractaments siguin actualment els més estesos.

El tractament mitjançant dissolvents, presenta com a principal avantatge la ràpida evaporació del producte desgreixant i per tant el ràpid assecat de les peces, reduint considerablement la mida i el cost de les màquines. En la majoria dels casos aquests productes s'apliquen en bótes de fase vapor o per immersió i segons el tipus de peces i la brutícia d'aquestes, incorporant ultrasons i sistemes d'agitació.

Màquines vibradores

Hi ha una altra gamma de màquines per al tractament superficial mitjançant processos mecànics, de cicle automàtic o manual en solució aquosa per a operacions de desgreixatge, rentat, passivació, fosfatació, desbarbar, polit, assecat, lubricat de protecció, etc.

Aquest tipus de màquines està especialment indicat per a tractar tot tipus de peces, de formes simples i complexes en Fe, Al, Cu, Ceràmica, etc. com són: claus, botons metàl·lics, cargols, volanderes, femelles, bulons, reblons, perns, bijuteria, cambrillones, claus, molles, grapes, cadenes, ferramentes de ferreteria, etc.

Hi ha màquines capaces per si soles de fer totes les operacions de tractament superficial en processos simples o combinats, per petits o grans volums de peces i sense moviments intermedis, ja que tots els tractaments, inclòs el propi assecat, es realitzen introduint aire calent a la mateixa cambra, sense haver d'utilitzar instal·lacions complementàries.

Es tracta de màquines compactes per poder-se muntar en línia amb les màquines de producció, premses, cisalles, forns ... Poden també completar-se amb filtres decantadors que depuren les aigües residuals per a poder-les reutilitzar en aquests mateixos processos durant mesos.

Instal·lacions i equips per a pintura

Els tractaments superficials aplicats a tot tipus de peces són necessaris en qualsevol procés de fabricació per superar els controls de qualitat a què se sotmeten tots els productes. En molts d'ells intervenen un o més tractaments, els quals poden ser: de neteja o preparació superficial, per acabar amb algun tipus de recobriment que serveixi de distinció, aparença decorativa, protecció o augment de les propietats de les peces davant l'oxidació per humitat , boira salina, contacte amb àcid, vapors, desgast, etc.

Per realitzar aquestes funcions s'utilitzen una àmplia gamma d'instal lacions que poden ser estàtiques o contínues, les aplicacions més usuals són: desengreixar, fosfats, envernissar, pintar i assecar tot tipus de peces (ja siguin plàstiques, epoxi, amb base aquosa o amb dissolvents ), per aplicar aerogràfica o electrostàtica, en líquid, en pols o en llit fluid, per plastificar o rilsanizar.

Els equips bàsics per al tractament i acabat de superfícies aplicables a tot tipus d'indústries, bàsicament són: màquines rentadores, desbarbadores, polidores, cabines de pintura, forns d'assecatge, transportadors i equips complementaris com robots, recuperadors, ciclons, etc.

En conclusió, actualment els tractaments superficials són una part fonamental dins de la indústria, per poder superar els controls de qualitat als quals es sotmet qualsevol producte en tot tipus d'empreses.

Per poder escollir les millors i més econòmiques solucions quan es necessita adquirir aquest tipus d 'cal tenir coneixements profunds sobre aquestes matèries, ja que poden ser vàlides diferents solucions, unes més senzilles i menys costoses que altres.

Més informació: www.bautermic.com

Empreses o entitats relacionades

Bautermic, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    17/10/2024

  • Newsletter Metal

    15/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis