Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Situación y retos del sector de fundición

Situació i reptes del sector de fosa

27/11/2007
L'activitat de fosa de metalls és una de les activitats industrials amb més arrelament a Euskadi, on es concentra més del 50 per cent de la facturació i de l'ocupació registrat a l'Estat espanyol. Les 80 empreses de fosa de la Comunitat Autònoma, totalitzen una plantilla de 8.971 llocs de treball i en l'últim any han facturat prop de 973 milions d'euros, amb una producció de 446.048 tones.

Les dades globals del sector de fosa mostren a un sector puixant, compost per un univers de 141 empreses en el conjunt de l'Estat, i amb una important presència, al País Basc, i especialment en el Duranguesado (Biscaia).

L'ocupació total registrat pel sector és de 16.486 llocs de treball i la facturació supera els 2.000 milions d'euros, amb una producció conjunta de 1,2 milions de tones per a totes les empreses associades a la federació FEAFES (Federació Espanyola d'Associacions de Fonedors).

Pel que fa al tipus de qualitats elaborades, la producció de ferro lidera el sector pel major nombre d'empreses (57 societats), al mateix temps que acapara també el més elevat nombre de llocs de treball (8630 llocs de treball) i la major producció, amb 928.000 tones. La producció de ferro representa per tant el 40 per cent del nombre d'empreses, el 52 per cent de l'ocupació i el 80 per cent de la producció.

Al seu torn, la producció d'acer registra un total de 33 empreses, amb 2598 llocs de treball i una producció de 81.517 tones. Finalment, els productes no ferris compten amb 51 societats, 5258 llocs de treball i una producció de 149.419 tones.

En conjunt, la fosa exporta el 52 per cent de la producció, unes 602.188 tones, de manera que aquest sector, que a primera vista constitueix una àrea d'activitat poc sofisticada, mostra una clara vocació exportadora i disposa d'un potencial favorable per a l'equilibri de la balança de pagaments.

Els percentatges d'exportació varien segons les qualitats. Així, la producció de ferro acapara el 78 per cent de les vendes exteriors, amb 467.453 tones, la no fèrrica el 14 per cent, amb 84.510 tones i la producció d'acer el 8 per cent, amb 50.225 tones.

Aprofundit més en la xifra de vendes general, i segons les dades del darrer exercici, veiem que la fosa de ferro va assolir una facturació de 1.119 milions d'euros, el 53,8 per cent, seguit de les vendes realitzades per la fosa no fèrria amb 685 milions d'euros, el 33 per cent, i de la producció d'acer, amb 275 milions d'euros, el 13,22 per cent.

La indústria de l'automòbil i del vehicle industrial constitueix el principal client del sector de fosa, amb el 58 per cent del total, seguit per la valvuleria, amb el 15 per cent de la seva producció, a més distància per la màquina-eina, TROQUELERIA, construcció i ciment, electrodomèstics, maquinària d'obres públiques i pedreres, maquinària agrícola i energia elèctrica amb percentatges del 3 al 2 per cent.

Per finalitzar, cal assenyalar que el sector de fosa ha donat una sèrie de passos al País Basc per continuar mantenint una posició de privilegi. Des de la innovació tecnològica, amb aplicacions que aconsegueixen millores de rendiments, capacitat, millores del procés i del producte, passant per la millora de la qualitat i del medi ambient, mitjançant la incorporació de mesures que minimitzen els riscos i abocaments i processos d'internacionalització. Tot això ens parla de l'aspiració d'un sector conscient de les oportunitats que els brinden els mercats exteriors, que el converteixen en un sector amb futur.

Actuacions del sector

Davant d'aquest panorama d'obstacles, el sector ha reaccionat invertint en mesures per complir amb la legislació, aplicant les mesures correctores en les empreses i afrontant les no conformitats legals com una oportunitat de millorar, sense buscar disculpes.

Des de la FEAF s'està realitzant tracció a les empreses a través de la creació de grups de treball per a la implantació de la norma ISO 14001, actuacions de benchmarking, activitats de formació, assessorament en planta i jornades tècniques, entre altres, mentre que en el capítol de Recerca, Desenvolupament i Innovació, porta a terme la recerca contínua d'informació i noves tecnologies, a través de la participació en fires, congressos i esdeveniments com CAEF i WFO.

Un altre vessant important és la formació adequada del personal. Al costat de la investigació, el costat humà és el que va a diferenciar principalment a la fosa espanyola de la dels països asiàtics i de l'Est.

Així mateix, la FEAF està treballant amb Aenor per crear una norma de certificació de producte, per tal d'introduir mesures en la Comunitat Europea per aturar la importació de productes de la Xina i crear clàusules de salvaguarda per a productes que no compleixin en la seva producció amb la Legislació Mediambiental i de Seguretat i Salut Laboral.

En el terreny de l'escassetat de les matèries primeres, el sector es troba a la recerca de mesures governamentals o comunitàries que ajudin a les empreses a combatre aquest problema.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis