Kineo Ingeniería del tráfico, S.L. - Medidores de volumen

Pòrtic instrumentat amb barreres làser: per mesurar les dimensions de vehicles

Fotografia de Pòrtic instrumentat amb barreres làser
El pòrtic per a mesura de dimensions mesura l'ample, l'alt i el llarg del vehicle, i es dissenya segons les necessitats de l'usuari. Utilitza sensors làser (655 nm, vermell visible) en barrera completa de 20 m de rang, amb la sortida del receptor en muntatge PNP.

L'ample es mesura sobre la base de barreres làser verticals (13 a cada costat en la figura) amb una separació de 10 cm, que podria ser de 5 cm si així ho sol·licita l'usuari. La distribució dels blocs de sensors es fa amb vista a optimitzar el seu nombre no instal·lant sensors que no vagin a ser utilitzats, considerant l'ample màxim del vehicle a mesurar i l'ample del carril.

L'alt es mesura també sobre la base de barreres làser horitzontals completes. El nombre de sensors a utilitzar depèn del rang de mesura en altura que es necessiti. A més s'utilitzen 4 barreres horitzontals addicionals: 2 a nivell de roda (una en el pòrtic i una altra entre les petites columnes situades 1 m després del pòrtic), una altra a nivell de fars i una altra a 2.0 m d'altura, per separar automòbils i vehicles lleugers de camions. El llarg es determina calculant d'una banda la velocitat de cada grup d'eixos amb ajuda de la barrera làser entre les petites columnes i d'altra banda calculant el temps que triga a passar el vehicle sota el pòrtic amb ajuda de part de les barreres horitzontals i verticals situades en el mateix.

Per calcular en temps real el temps que transcorre des que una roda talla la barrera situada en el pòrtic a 20 cm d'altura fins que talla l'altra barrera, també a 20 cm d'altura, situada 1.0 m després del pòrtic sobre les petites columnes de 40 cm d'alt, s'utilitza un circuit sobre la base de PIC16F84A. Un PIC és un microcontrolador, de 8-bit en tecnologia Flaix/Eeprom. El pòrtic porta adossat en el travesser dret un petit gabinet que conté un computador “Bobcat”, basat en microprocessador 486/586, amb 64 MB en RAM, disc dur de 16 MB, targeta de vídeo compatible SVGA i modulo per 48 entrades I/O. Aquest computador és programable en Windows 2000 o XP, així com en llenguatges de mes baix nivell, com el C.