Schmersal Ibérica, S.L. -

ZSM 241

Interruptor de seguretat per a ascensors

Fotografia de Interruptor de seguretat per a ascensors

Schmersal ha desenvolupat l'interruptor de seguretat ZSM 241 amb enclavamiento apte, per exemple, per a l'atur d'emergència elèctric del sistema de tracció d'un ascensor en cas d'excés de velocitat.

La sèrie ZS 231 de Schmersal representa una gamma d'interruptors de seguretat perfectament adaptats a les necessitats del sector d'ascensors, amb un gran nombre d'unitats en servei a tot el món. La precarrera d'aquests interruptors és de només 0,2 mm.

L'interruptor ZSM 241 comparteix els principals elements bàsics del model ZS 231, encara que executat com a interruptor de posició enclavable amb alliberament remot. Després de commutar l'interruptor a la posició final oposada, s'enclava. L'alliberament es realitza mitjançant un solenoide, que pot rebre remotament el senyal elèctric d'actuació, per exemple, des d'un polsador situat en un panell de comandament extern. És idoni per realitzar l'atur d'emergència elèctric del sistema de tracció, que intervé quan el limitador mecànic situat en el cap del pou detecta un excés de velocitat de la cabina de l'ascensor. En aquest cas, està accionat pel mecanisme centrífug del limitador, el senyal del qual activa el fre del motor, de manera que no és necessari activar el fre d'emergència de la cabina.

Per motius de seguretat, el fre del motor roman activat fins que es localitza la causa per a l'excés de velocitat de la cabina. Una vegada detectat la fallada, l'interruptor de seguretat s'allibera. Atès que el limitador, que s'ajusta i verifica especialment per a cada ascensor, funciona segons el principi centrífug, el ZSM 241 ha de treballar amb la màxima precisió. Això significa que abans que es dispari el limitador de velocitat, el fre ha d'actuar sobre el sistema de tracció.

Aquesta aplicació del ZSM 241 fa recomanable un sistema d'alliberament remot, ja que els sistemes de tracció i, amb ells, també els limitadors de velocitat s'instal·len cada vegada més directament en el buit, en lloc de per separat en una sala de màquines. D'aquesta forma, l'accés directe al limitador resulta impossible. Si s'instal·la l'interruptor de seguretat ZSM 241, aquest es pot alliberar simplement a través d'un polsador situat en el panell de comandament, amb el que s'eviten riscos per als operaris i el servei de l'ascensor es restableix abans.

Una altra aplicació del ZSM 241 pot ser el control del desbloquejo d'emergència per clau triangular en la porta d'embarqui del pis inferior, a fi d'evitar que un operari es pugui quedar tancat dins del pou: En desbloquejar la porta del primer pis, l'interruptor canvia i, encara que la porta es tanqui, l'ascensor no es pot engegar fins que l'operari hagi alliberat el ZSM 241 mitjançant una tecla de reset externa. La precarrera de maniobra extremadament talla del ZSM 241 assegura que s'activa amb la màxima fiabilitat en accionar el desbloquejo manual.

Les mesures en obra, tant del ZSM 241 com del ZS 231, compleixen la norma IEC 60947, per la qual cosa la substitució d'un ZS 231 o la instal·lació en un ascensor existent no presenta majors problemes. A més, el subministrament de l'interruptor amb tots els cables de connexió assegura un muntatge fàcil i ràpid. En resum, el ZSM 241 presentat per Schmersal constitueix un aparell de maniobra especial per a ascensors, perfectament adaptat a les exigències pràctiques i que contribueix a l'augment de la seguretat en el funcionament i manteniment d'ascensors.