Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El automóvil se viste de gala
La utilització de plàstics dins i fora del mateix és ja una necessitat

L'automòbil es vesteix de gala

01/02/2002
Productes com poliuretans, pintures, revestiments, elastòmers, fluoroproductos i, per descomptat, polímers tècnics contribueixen al desenvolupament d'automòbils més eficients i lleugers, amb un valor econòmic afegit i més rendibles. Els polímers tècnics, per exemple, estan ajudant molt al desenvolupament de nous models i noves funcions en els automòbils. Veiem en aquest article nombroses aplicacions possibles amb els plàstics.
Imagen
Els automòbils europeus en l'actualitat contenen entre 130 i 140 quilograms de plàstic. Els polímers tècnics constitueixen tan sols un 15% d'aquesta quantitat. La quantitat mitjana de polímers tècnics en els automòbils europeus és de 22 quilograms. Aquest mercat està creixent més ràpid que el mercat general de plàstics. L'estratègia de DuPont, per exemple, es basa en la identificació de les necessitats del mercat i en oferir solucions que satisfacin aquestes necessitats. L'objectiu de molts subministradors de materials és crear noves oportunitats de mercat per als polímers tècnics mitjançant la "substitució intel·ligent" del metall, la goma i els plàstics endurits. Si la quantitat mitjana de polímers tècnics en els automòbils europeus és de fins a 30 quilograms, no s'ha d'oblidar que hi ha entre 40 i 50 quilograms d'elastòmers i més de 1.000 quilograms de metall per vehicle.

Per tant, no és d'estranyar que en la substitució d'aquests materials vegem una via de creixement ràpid.

Els productors de plàstics saben que el desenvolupament de nous productes només té valor si aquests s'adapten a les necessitats de la indústria i dels clients, mentre que ofereixin solucions a aquestes necessitats. És molt comú per tant la col·laboració amb la pròpia indústria de l'automoció, ja que es posen en comú coneixements per a la seva aplicació en àrees altament especialitzades, entre les quals s'inclouen els segments de tren motor, exterior o carrosseria, interior, xassís, gestió tèrmica, elèctrica i electrònica. Un bon exemple el constitueix el panell de PC del SportCoupé de la Classe de Mercedes Benz. No pocs conductors han xocat contra un obstacle situat a terra quan conduïen marxa enrere perquè no l'havien vist. Als usuaris de l'esmentat model de Mercedes no els succeirà això gràcies al panells transparent amb el PC Makrolon de Bayer. Se situa sobre de l'arqueta que acull la matrícula i amplia el camp de visió cap enrere. Completa la lluna posterior pròpiament dita i s'estén gairebé a tota l'amplada de la porta del darrere. El panell era de gran extensió i geometria complexa i no podia realitzar-se en vidre, de manera que es va recórrer al policarbonat.

En un altre ordre de coses, bona gestió del cicle de vida útil es basa en el seguiment de les aplicacions durant tota la corba del cicle de vida. Gràcies a la gestió de les aplicacions durant tots els seus cicles de vida, des d'una primera fase embrionària passant per la seva aparició en el mercat i perfeccionament, fins a la seva substitució inicial i declivi, es genera valor per als clients a través de les innovacions que s'adapten a les noves tendències i normes de la indústria, i els beneficis en la productivitat que milloren els materials i augmenten el rendiment del processament.

Altres exemples

Les cobertes de rodes han vingut fabricant de niló des de fa anys. Aquesta aplicació està començant a substituir el seu material habitual per poliolefines. Es tracta d'una aplicació madura típica. No obstant això, la indústria de l'automoció en el seu conjunt, des dels responsables de l'emmotllament als fabricants de vehicles, encara desitja treure partit d'aquesta aplicació a través de millores en la productivitat. DuPont Engineering Polymers ha proposat una solució que consisteix a desenvolupar qualitats de resina reforçada Minlon de menor cost, que permeten reduir el gruix de les parets de les cobertes de rodes, i per tant també el seu pes de manera significativa, a més d'oferir un estalvi en els costos de producció.

D'altra banda, hi ha una demanda en augment d'elements de confort en els automòbils, que al seu torn requereixen més motors i accionadors elèctrics. La demanda creixent de dispositius elèctrics per a la regulació dels seients és un bon exemple d'aquesta tendència. En substituir el metall per resina d'acetal Delrin en aquests dispositius, els fabricants es beneficien d'una reducció en el pes i d'estalvis en els costos de producció, per altra banda, aquest material permet la instal·lació de sistemes de regulació dels seients elèctrics en utilitaris i vehicles de mida mitjana, a més d'en automòbils de luxe.

De vegades, és possible afegir un valor substancial gràcies a l'actualització dels processos d'emmotllament. En el cas d'aquests motors i accionadors elèctrics, l'emmotllament exterior dels allotjaments d'aquestes juntes fabricats en Delrin amb elastòmer de polièster termoplàstic Hytrel va suposar un immediat estalvi en els costos, en termes de major duresa i resistència al desgast ia la fatiga del component.

Les durades de cicle també poden reduir-se al modelar els perns per a automòbils amb la nova resina de niló Zytel ST Advantage, en lloc de la resina Zytel estàndard. Aquest material presenta una pressió d'ompliment inferior i una menor temperatura de fosa, característiques que, juntament amb la durada reduïda dels cicles de Zytel ST Advantage, es tradueixen en estalvis significatius en els costos de modelatge.

L'interès sempre en augment de la indústria de l'automoció a reduir els problemes NVH (soroll, vibració i resistència mecànica) ha estat un dels principals factors que han impulsat el desenvolupament de ressonadors de major rendiment. No obstant això, l'aparició dels motors sobrealimentats amb majors temperatures sota el capó implica la necessitat d'utilitzar resines cada vegada més sofisticades en aquest tipus d'aplicació. DuPont Engineering Polymers ofereix a la indústria de l'automoció una solució per a tots dos problemes mitjançant una qualitat especialment desenvolupada de poliamida d'alt rendiment Zytel HTN per ressonadors d'automòbil que suporta elevades temperatures de fins a 160 º C dels motors sobrealimentats. El valor afegit en aquest cas s'aconsegueix gràcies a una solució simple i rendible per a dues òbvies necessitats de la indústria. El resultat és alhora innovador i emocionant: un ressonador soldat de Zytel HTN.

La substitució dels components de metall és un dels principals objectius de mercat de DuPont Engineering Polymers en relació amb el desenvolupament de noves aplicacions. Els allotjaments del sensor i el termòstat constitueixen un bon exemple de la substitució del metall amb polímers tècnics de forma innovadora.

La utilització de polímers tècnics en aquestes aplicacions contribueix a la reducció substancial de costos a través de la integració dels components en el disseny, la qual cosa implica la subsegüent reducció en la quantitat de peces (i en els costos de muntatge) i un menor pes. Recentment, la poliamida d'alt rendiment Zytel HTN de DuPont ha estat seleccionada per substituir un material més car en la fabricació de l'allotjament del termòstat, el resultat obtingut va ser una producció més senzilla i una millora de les propietats físiques.

No menys important és l'estètica dels cotxes. El nou Mercedes SLK, un dos places de 'look' molt atlètic està considerat com un regal per a la vista. En el disseny han tingut un paper important, per exemple, els para-xocs frontal i posterior i el revestiment lateral de les boques d'entrada. En les tres peces ens trobem amb el Bayflex 180 GR, poliuretà que es transforma mitjançant RRIM (reinforced reaction injection moulding) de parets primes. Els components PUR s'injecten en el motlle juntament amb una fracció de fibres curtes. S'obtenen peces de paret prima, lleugeres però al mateix temps rígides a la torsió i de dimensions estables.

També les manetes d'aquest model són molt atractives. Estan fetes de la PA Durethan que aporta gran estabilitat a la temperatura i resistència química, per exemple a la sal escampada per fondre gel i neu.

Una barreja de PC i ABS, el Bayblend s'utilitza en les carcasses dels miralls retrovisors, fabricades en Reitter & Schefenacker. S'ha triat per les seves propietats mecàniques, els prims gruixos de paret que permeten i la seva bona aptitud per al pintat. Aquest mateix material intervé també en moltes peces visibles l'interior del esportiu i luxós tauler d'instruments. Un escalfament intens, per exemple dels raigs solars directes, provoca una deformació mínima, de manera que no s'aprecien separacions entre les peces.

Imagen

Un retardant per seients

Great Lakes ha llançat Reofos NHP, un fosfat èster exempt de halogen que amb bones propietats ignífugues i favorable relació preu-prestacions juntament amb excel lents propietats físiques i "low fogging", compleix els criteris de la prova MVSS 302. Reofos NHP és un líquid de baixa viscositat que a temperatures superiors a 0 º C no passa a estat sòlid i es barreja fàcilment amb poliolefines i TDI per formar escumes ben estructurades que no es descolorida ni recremat amb facilitat. Les escumes presenten excel lents propietats físiques amb bona duresa i especialment reduïda deformació per compressió. Reofos NHP és particularment apte per a la seva aplicació en seients de poliuretà modelat en calent per a automòbils.

Plexiglas en l'automòbil

Milions d'automòbils llueixen als carrers amb pilots del darrere, cobertes de velocímetre i intermitents de masses d'emmotllament plexiglas de l'àrea de negoci Röhm Methacrylate de Degussa AG. A més de la seva alta resistència a la intempèrie, aquest material es caracteritza fonamentalment per les seves bones propietats de pas de llum i la variabilitat en el tintat, la seva alta brillantor i transparència, així com per la seva duresa i resistència al ratllat.

A més de les aplicacions ja conegudes de les masses d'emmotllament plexiglas aquests productes s'utilitzen cada vegada més en sistemes de conducció de llum i en peces no transparents per a automòbils. Com a conductor de llum en sistemes de navegació, aquest material s'utilitza per la seva alta puresa i transparència, fins i tot en formes complexes i molt ramificades. Com a exemple de peces de carrosseria de plexiglàs modelat per injecció cal esmentar el revestiment dels muntants al Mini, el spoiler del MCC Smart i la carcassa del mirall retrovisor exterior del nou Opel Astra. El reduït pes, l'alta resistència al ratllat, l'excel·lent resistència a la intempèrie i l'estabilitat del color, així com la seva fàcil moldeabilidad són els factors determinants per l'ús cada vegada més freqüent d'aquestes masses d'emmotllament en la fabricació d'automòbils.

A més, amb el sistema PFM, la indústria de l'automòbil a més disposa d'un procediment amb el qual es poden fabricar les peces de carrosseria en un sol pas de treball: Gràcies a l'extrusió multicapa de làmines amb aquestes masses d'emmotllament com a capa de color i capa final i la injecció posterior s'obtenen peces de carrosseria d'alta qualitat per a fabricar automòbils lleugers i de baix consum de combustible.

En Pagani a Mòdena / Itàlia es fabrica un dels vehicles més ràpids de la carretera: el Zonda, un esportiu de pura raça amb motor de 7 litres i 550 cavalls de potència. En l'estructura del sòl s'utilitza el plàstic cel lular rígid de polimetacrilimida Rohacell (Röhm plexiglàs de Degussa AG) com a material per a la seva fabricació.

L'estructura del sòl del Zonda, que suporta un gran pes, es fabrica com una sola peça amb estructura en sandvitx amb capes superficials de fibra de carboni. El punt central en el disseny va ser la reducció del pes de l'estructura, mantenint al mateix temps un comportament òptim en cas de col·lisió. Per això Pagani va decidir utilitzar Rohacell com a material nucli per a l'estructura del sòl.

Sota el capó

En el desenvolupament de peces per a la zona del motor d'un cotxe els fabricants solen tenir en compte factors com la reducció de pes mitjançant la substitució del metall i els costos, que es poden baixar millorant el procés productiu. Ambdós objectius es poden aconseguir utilitzant plàstics d'altes prestacions, com PPS, LFT o LCP. Les seves obligacions són la resistència a olis, combustibles o líquids de frens i han de poder suportar temperatures de més de 160 º C.

Un exemple interessant és el de la carcassa per a una vàlvula destinada al Ford Sigma. En trepitjar el pedal de l'accelerador, aquesta peça regula la quantitat adequada que ha d'arribar al motor. Aprofitant els avantatges del PPS Fortron 1140 L4 el fabricant britànic Visteon està produint aquesta peça en la qual ha aconseguit Reduïm el pes i el cost, així com el temps de muntatge.

El creixent nombre de cotxes amb motor dièsel i la tendència a unes temperatures cada cop més altes sota el capó exigeixen també molt als materials. BMW incorpora en els seus motors un nou dispositiu de subministrament de combustible basat en el POM Hostaform C 13031 XF 50/5339. La seva grandària és d'aproximadament 300 mm x 120 mm, amb un pes de 350 g, està situat en el tanc i regula el subministrament de combustible.

Connectors en injectores elèctriques

L'empresa austríaca Hirschmann produeix connectors d'altes prestacions en una moderna planta d'injecció, principalment amb injectores Ferromatik. Fa uns anys l'esmentat transformador va provar les injectores elèctriques i va poder demostrar la seva clar avantatge des del punt de vista de l'eficiència energètica. A més, la repetida de la precisió també va convèncer a aquesta empresa, a més d'altres avantatges de les injectores totalment elèctriques.

Empreses o entitats relacionades

Röhm Ibérica, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    03/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    26/06/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAAdvanced Machine ToolsX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis