Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Mapeo: humedad y temperatura bajo control
Consideracions generals

Mapatge: humitat i temperatura sota control

Iberfluid Instruments01/09/2011

1 de setembre de 2011

Els nivells de temperatura i humitat fora d'especificacions poden causar danys greus en els materials produïts i fins i tot en el producte final. Aquest punt cobra una especial importància en la indústria farmacèutica. Els organismes reguladors dicten que els productes farmacèutics i alimentaris han de ser emmagatzemats sota condicions ambientals controlades. La temperatura i la humitat són els factors més importants perquè aquests productes conservin la seva forma, resistència, qualitat i puresa. La millor forma de comprovar la humitat i la temperatura en un recinte, segons explica Iberfluid Instruments en aquest reportatge, és efectuar un mapatge. Un mapatge consisteix a situar diversos datalogger en punts estratègics del recinte per monitorizar de forma precisa els paràmetres a controlar.

Depenent de la geometria del recinte poden aparèixer punts freds o calents. El mapatge permet obtenir una imatge detallada de l'homogeneïtat del recinte quant a temperatura i humitat, durant un cert interval de temps. Basant-se en els resultats obtinguts en un mapatge, pot instal·lar-se posteriorment un sistema de monitoratge fix.

El gràfic mostra el gradient de temperatures d'un recinte
El gràfic mostra el gradient de temperatures d'un recinte.

Com efectuar un mapatge

Els punts de mapatge han d'escollir-se en funció de les dimensions del recinte i de les influències externes.

Recintes reduïts: per a càmeres o habitacions amb dimensions de 5 x 2 x 5 metres o menors, es requereix mapear 9 punts. Es recomanen els 8 vèrtexs més un punt en el centre.

Recintes grans: per exemple magatzems, on els sensors han de situar-se formant malles quadriculades.

Situant-se en un nivell horitzontal (una prestatgeria), ha d'instal·lar-se un sensor cada 10-15 metres de profunditat. A nivell vertical, es recomana situar sensors en el nivell més baix i en el nivell més elevat. Per a altures superiors a 10 metres es recomana situar sensors cada 4-6 metres en vertical. Addicionalment als punts definits per les malles anteriors, han de situar-se sensors extra en els punts subjectes a influències externes, com poden ser finestres, molls de càrrega, portes, reixetes de ventilació… També ha de situar-se un datalogger en l'exterior per monitorizar les condicions ambientals externes.

L'estació climàtica en què ens trobem té una influència directa sobre els sistemes d'HVAC i, en conseqüència, sobre la humitat i la temperatura interiors de la càmera. Per aquest motiu, els mapatges han d'efectuar-se en diferents estacions climàtiques.

Un interval de mostreig de 10 minuts pot proporcionar suficient resolució per analitzar les dades. Previ al muntatge dels dataloggers, aquests han d'aclimatar-se un mínim de 2 hores en el recinte, abans de registrar dades. La durada d'un mapatge ha de ser de com a mínim 2 setmanes, en condicions normals d'operació del recinte.

Interpretació de les dades

Després d'efectuar un mapatge, les dades emmagatzemades en el datalogger necessiten ser descarregats, analitzats i documentats.

Anàlisi de les dades

El programari Rotronic HW4 permet visualitzar, analitzar i reportar les dades emmagatzemades.

Gràfics. Permet visualitzar gràficament els valors registrats des de l'inici fins a la fi del mostreig. Diverses corbes poden superposar-se en un mateix gràfic i fins i tot poden afegir-se càlculs psicométricos. La funció zoom permet ampliar qualsevol zona del gràfic.

Imagen
Gràfics
Gràfics.

Fitxers de dades registrades. Els datalogger Rotronic permeten registrar les dades en arxius protegits (format *.log) i en format obert per Excel (*.xls).

Funcionis estadístiques. Amb un sol clic del ratolí s'obtenen: total de punts mapeados, mínims, màxims, mitjana, desviació estàndard i temperatura mitjana cinètica (MKT).

El MKT expressa l'efecte d'un bec o variació de temperatura en un procés
El MKT expressa l'efecte d'un bec o variació de temperatura en un procés.

S'utilitza en la indústria d'alimentació i farmacèutica per controlar processos com l'enviament de productes biològics o per a la supervisió d'equips de temperatura controlada.

Diagrama de posicions

El programari Rotronic HW4 ofereix la possibilitat de visualitzar el layout del recinte, mostrant els punts en els quals estan situats els sensors.

Diagrama de posicions
Diagrama de posicions.

Informes

L'informe final és automàtic i inclou tot l'esmentat anteriorment: anàlisi de dades, diagrama de posicions i certificats.

Recomanacions

L'informe final ha de contenir les recomanacions necessàries en cas d'haver detectat alguna desviació. Alguns exemples típics són: traslladar els productes emmagatzemats fora dels punts calents o freds, canviar els hàbits de treball (mantenir portes tancades o obertes), canviar la ubicació dels focus de calor, millorar la ventilació, instal·lar aire condicionat, afegir humidificadores o deshumidificadores.

Conclusions

El mapatge és una potent eina per complir amb tots els requeriments regulatoris i permet reduir costos, implementant les millores proposades. La clau és analitzar correctament l'espai per assegurar la correcta col·locació dels dataloggers. El posicionament dels dataloggers ha de documentar-se i al seu torn ha de justificar-se que els valors auditats han estat obtinguts amb dataloggers calibrats. Les millores proposades en les recomanacions han d'executar-se per permetre una millora contínua de les condicions de magatzematge.

Solucionis Rotronic

Els dataloggers Rotronic ofereixen totes les funcions clau per efectuar un mapatge de forma senzilla. Tots els sensors Rotronic inclouen el certificat de calibratge amb trazabilidad o ben acreditats Enac o SCS (Swiss Calibration Service). Els dataloggers permeten treballar amb intervals variables de presa de dades, disposen d'una extraordinària estabilitat a llarg termini i gran capacitat de memòria.

Al seu torn, Rotronic ofereix múltiples possibilitats per al treball en xarxa, com RS485, USB, LAN i WLAN. Estan disponibles cables d'allargo de fins a 100 metres que permeten mesurar en els llocs més remots.

El programari validat Rotronic HW4 fa fàcil l'anàlisi de dades, permet l'exportació a Excel i compleix amb els requeriments de FDA CFR 21 part 11.

Empreses o entitats relacionades

Iberfluid Instruments, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    03/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    26/06/2024

Enllaços destacats

Advanced Machine ToolsX JornadasMatelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis