Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nuevos módulos de seguridad SRB: más seguridad, menos componentes
Solucions més rendibles per a màquines de petites dimensions

Nous mòduls de seguretat SRB: més seguretat, menys components

Redacció Interempreses07/07/2009

7 juliol 2009

Sovint s'utilitzen mòduls de relé en circuits de seguretat senzills per a l'avaluació dels senyals de seguretat. La nova sèrie d'aquest tipus de mòduls inclou funcions addicionals, oferint avantatges específics per a determinats àmbits d'aplicació. Les últimes novetats en el sector de la tecnologia de control i els dispositius de commutació de seguretat permeten fins i tot la connexió de diversos commutadors a un únic mòdul de control de seguretat, el que estalvia costos i espai en l'armari de comandaments.

El "equip de seguretat" habitual d'una màquina de petites dimensions consisteix en un botó d'aturada d'emergència i un commutador que controla la posició del resguard. Fins ara, l'enginyer havia instal lar un mòdul de relé de seguretat individual per a les dues funcions, i quan les funcions de seguretat requerien connexions lògiques, els dos mòduls de seguretat implicaven cablejat addicional. Aquesta despesa addicional se sumava a les càrregues i costos associats als dos mòduls de seguretat, així com l'espai ocupat en l'armari de comandaments malgrat les seves "reduïdes dimensions".

La solució per a màquines de petites dimensions

Aquestes despeses addicionals constitueixen una sorpresa força desagradable per als enginyers, sobretot en les màquines de petites dimensions, que s'emmarquen en sectors del mercat sensibles als costos. Ara, Elan Schaltelemente, empresa associada al Grup Schmersal , ofereix una solució més rendible per a l'avaluació de senyals de seguretat: els mòduls de relé de seguretat SRB 202 i SRB 400 de la sèrie Protect SRB (imatge 1).

Aquests mòduls inclouen una doble funció: poden connectar en paral lel dos resguards i els desbloqueig de seguretat poden desconnectar depenent de si el resguard activa o no la funció de seguretat.

Imatge 1: La solució perfecta per a màquines de petites dimensions: mòdul de relé de seguretat per a dos resguards amb desconnexió diferenciada...
Imatge 1: La solució perfecta per a màquines de petites dimensions: mòdul de relé de seguretat per a dos resguards amb desconnexió diferenciada.

Desconnexió diferenciada

Els avantatges per als enginyers mecànics d'aquesta desconnexió diferenciada poden explicar mitjançant un exemple. Si es connecta un comandament d'aturada d'emergència i un dispositiu de tancament (commutador de seguretat), el primer afecta tots els desbloqueig de seguretat, mentre que el segon tan sols als que estiguin preseleccionats. Com a resultat, un desbloqueig de seguretat posseirà prioritat sobre l'altre.

Major disponibilitat de la màquina

Això significa que l'usuari pot prescindir d'un mòdul de control de seguretat, el que estalvia costos i espai en l'armari de comandaments, sobretot si tenim en compte que el SRB 202 només mesura 22,5 mm d'ample. Aquesta diferenciació augmenta, a més, la disponibilitat de la màquina: en no ser necessari cablejar dos circuits de seguretat en sèrie, tan sols es desactivaran els accionadors necessaris, en comptes de tot el sistema. És possible diferenciar entre una intervenció de caràcter ordinari i una intervenció d'emergència, així com autoritzar les corresponents funcions de la màquina específiques per a cada aplicació. Pot prescindir dels connectors lògics AND, OR i NOR.

El mòdul SRB 202 compta amb dos desbloqueig de seguretat lliures de potencial, així com amb dos contactes de senyalització per executar aquesta funció de desconnexió diferenciada, mentre que el mòdul SRB 400 té quatre desbloqueig de seguretat lliures de potencial. Això permet la desconnexió diferenciada d'un o dos desbloqueig de seguretat, en funció del mòdul utilitzat. Aquesta estructura compleix els requisits de la categoria de control 4 segons EN 954-1.

Tots els comandaments de parada automàtica i commutadors de seguretat comercialitzats actualment per al control dels resguards poden connectar-se als dos mòduls

Perfecte per a comandaments de freqüència ajustable

Tots els comandaments de parada automàtica i commutadors de seguretat comercialitzats actualment per al control dels resguards poden connectar-se a aquests dos mòduls, el disseny ha estat guardonat amb un iF-Design Award. El principal àmbit d'aplicació dels nous mòduls són els comandaments de freqüència ajustable, que requereixen una reacció diferent després de la intervenció de l'operador. Per exemple, en obrir la porta del resguard, es mantindrà la posició d'una unitat de manipulació o línia d'alimentació, mentre que el mecanisme relaxa la seva posició en activar el botó d'aturada d'emergència a causa del apagat total de la màquina. Aquesta funció permet optimitzar la productivitat de la màquina. Els mòduls de relé de seguretat SRB 202 i SRB 400 inclouen diferents opcions, permetent un ajustament perfecte a l'aplicació específica. Entre altres coses, estan disponibles amb funció de rearmament amb detecció de flancs, funció de rearmament automàtic i detecció de curtcircuit. Tots els mòduls de la sèrie Protect SRB tenen terminals de connexió i indicadors lluminosos que informen de les condicions de connexió internes dels circuits de control corresponents, així com del voltatge de funcionament.

Rearmament doble: seguretat addicional en zones accessibles de la màquina

El nou mòdul de control de seguretat SRB 100 DR (imatge 2) ha estat desenvolupat de forma específica per augmentar la seguretat del personal de manteniment i reparació que hagi de treballar en zones accessibles de la màquina amb els seus sistemes de control desconnectats. El mòdul garanteix que el reinici del control de la màquina només sigui possible una vegada l'operari hagi activat un commutador de rearmament o reinici dins de l'estació, abandonat la zona perillosa i, a continuació, activat un segon botó de rearmament / reinici ubicat fora de la zona accessible.

Imatge 2: Un nou mòdul de relé de seguretat amb un sistema de rearmament doble ofereix seguretat addicional en zones perilloses accessibles...
Imatge 2: Un nou mòdul de relé de seguretat amb un sistema de rearmament doble ofereix seguretat addicional en zones perilloses accessibles.

Marge de temps ajustable

Per fer aquest "rearmament doble", és possible configurar un marge de temps ajustable mitjançant un commutador DIP, que oscil·la entre 3 i 30 segons. En aquest cas, tots dos botons han de prémer exclusivament en l'ordre establert i dins del marge de temps configurat.

Si l'operari no s'activa el primer botó, o bé no prem el segon dins d'aquest marge de temps, per exemple perquè no va poder realitzar el procés de reinici de la màquina amb la rapidesa necessària, s'ha de repetir el procediment de rearmament doble. El rearmament correcte genera un senyal d'activació en el mòdul SRB 100 DR, que a continuació un mòdul de relé de seguretat disponible al mercat, per exemple de la sèrie Protect, processa com un senyal d'inici. Els senyals procedents dels botons es processen amb la seguretat addicional proporcionada per la funció de detecció de flancs, és a dir, que s'analitza el flanc de sortida després del rearmament del dispositiu de comandament per garantir que els eventuals errors, com ara els punts de contacte soldats, no derivin en situacions perilloses.

Empreses o entitats relacionades

Schmersal Ibérica, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    03/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    26/06/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAAdvanced Machine ToolsX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis