Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a CAM para electroerosión por hilo a partir de formatos 3D
(Electroerosió)

CAM per electroerosió per fil a partir de formats 3D

Melcior Soler. Director Tècnic de TecnoCIM15/04/2002
L'objectiu del programari Mastercam Fil és el de generar els programes de tall de les peces, tant en 2 eixos com en 4 eixos simultanis, a partir de geometries que poden procedir de:
  • Plànol en paper: es dibuixaran amb les funcions de CAD de Mastercam
  • Format informàtic en 2D, DXF, IGES, DWG, ASCII
  • Format informàtic en 3D, IGES, VDA, Parasolid, SAT
Una vegada generats els programes, es tradueixen o postprocés per a qualsevol tipus de màquina. El mateix programa es pot traduir al llenguatge de Fanuc, Charmilles, Agie, Mitsubishi, Sodick, o de qualsevol altra màquina, sense necessitat de tornar-lo a realitzar.
Si bé és veritat que la majoria d'operacions de mecanitzat de tall per fil es realitzen amb geometria plana (2D), també és cert que les oficines tècniques estan dissenyant cada vegada més en 3 dimensions, i passen els seus dissenys als tallers en aquest format . Per això és important que el sistema CAM pugui importar aquesta geometria i generar els perfils que li interessin per al tall amb fil.
Imagen
Exemple pràctic de tall per fil amb 4 eixos a partir d'una geometria en 3 dimensions
Exemple pràctic de tall per fil amb 4 eixos a partir d'una geometria en 3 dimensions

En la següent imatge, es visualitza la peça en planta i el rètol de diàleg que permet seleccionar el punt d'enfilat i de sortida, així com l'origen, si fos convenient. Les línies diagonals indiquen a Mastercam, la sincronització de la trajectòria del fil per tal d'evitar que aquest s'inclini inadequadament i es deformi la geometria teòrica.

Peça en planta i el rètol de diàleg que permet seleccionar el punt d'enfilat i sortida així com l'origen...
Peça en planta i el rètol de diàleg que permet seleccionar el punt d'enfilat i sortida així com l'origen, si és convenient

El següent pas consisteix a seleccionar el perfil inferior de peça i el perfil superior. Mastercam ja calcularà la projecció del perfil superior, que està inclinat, fins el gruix de placa que haguem de tallar.
Un cop seleccionats apareix el quadre de diàleg de mecanitzat amb 4 eixos, que cal emplenar.
En guies UV i en alçada UV posarem el gruix de placa, per tal que Mastercam s'estengui la geometria 3D del perfil superior fins aquest pla. En prémer a acceptar, es generarà la trajectòria del fil en màquina.
Totes les operacions de tall d'un mateix dibuix van quedant registrades en el quadre de diàleg del Gestor d'operacions. Amb les opcions habituals en l'entorn Windows es pot canviar l'ordre de les operacions, renombrarlas, copiar-les, etc.

Imagen

Totes les operacions de tall queden gravades en el mateix fitxer que la geometria. De manera que en qualsevol moment es poden recuperar els paràmetres de mecanitzat, modificar-los i regenerar l'operació de tall, sense necessitat de tornar a assignar la geometria. El gestor d'operacions també permet gravar en llibreries d'usuari dels paràmetres de tall i els processos complets que siguin repetitius.
Quan cal realitzar peces amb geometries diferents però amb processos similars, només cal carregar la llibreria d'operacions corresponent i assignar-li la nova geometria. Després de generar les trajectòries s'obtenen els mecanitzats a punt de postprocés.
A Espanya, més de 200 empreses estan utilitzant, actualment, el programa Mastercam per a les seves màquines d'electroerosió per fil, tant per a les operacions de tall en 2 eixos, (conicitat, retalls o nervis automàtics, múltiples figures amb enfilat, etc.) Com per a les operacions de tall en 4 eixos.

Imagen
Imatges de les trajectòries generades
Imatges de les trajectòries generades

 

6) METALUNIVERS Abril 2002

Empreses o entitats relacionades

FANUC Iberia, S.L.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    31/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    24/07/2024

Enllaços destacats

X JornadasMatelec - IFEMAAdvanced Factories

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis