Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El teleservicio beneficia a usuarios y fabricantes
L'AMB 2006 ofereix un resum dels sistemes que es troben en el mercat

El Teleservicios beneficia usuaris i fabricants

Redacció MU15/11/2006

Només les màquines que estan en funcionament generen diners, motiu pel qual l'empresari, per assolir els nivells de benèfics més alts evita les aturades de la màquina. Per aquesta raó el Teleservicios és útil, tot i no ser correspost per tots els usuaris de màquines. Tant els fabricants de dispositius de control com els de maquinària deixen de sospitar a poc a poc sobre la insuficient seguretat en l'accés. En aquest context, l'AMB 2006 que es va celebrar del 19 al 23 de setembre a Stuttgart, va mostrar els nous progressos que han tingut lloc en relació amb dispositius de control CNC i eines de diagnòstic en línia.

"El servei", tal com l'ha anomenat l'associació alemanya de fabricants de màquines-eina (VDW), "s'ha convertit en un component important de la fabricació de màquina-eina". La proporció del volum total de vendes se situa mentrestant en el 20 per cent, amb tendència a l'augment. Resulta una suma considerable tenint en compte que l'any 2005 les vendes dels fabricants de màquina-eina alemanys van créixer un vuit per cent per situar-se en 10,3 bilions.

Un punt molt discutit des de fa anys és l'aplicació del teleservei, del manteniment a distància i del servei en xarxa o el servei via línia de dades. Els fabricants de màquina-eina i de dispositius de control adverteixen amb raó sobre una baixada de preus en el servei. Però com es correspon aquesta tendència amb el volum de facturació per la prestació de serveis, és a dir, també pel servei? Segons la VDW, a més del propi servei, també pertanyen a la prestació de serveis l'assessorament, l'enginyeria, la formació, etc.

En efecte, les despeses es redueixen si s'utilitza un teleservei. Si una màquina està aturada, el tècnic de servei pot connectar-se mitjançant una línia ADSL o un navegador web i fer un diagnòstic independent o juntament amb l'usuari. Si el motiu de la parada de la màquina es pot reparar, les despeses es limiten als telefònics. De vegades, segons revela un experimentat tècnic de servei, els motius d'una parada solen ser lleus, per exemple, un contacte de supervisió sense tancar. Si per contra el tècnic pot portar la peça de recanvi correcta gràcies al diagnòstic en línia, s'estalvia la despesa d'haver de desplaçar-se fins l'usuari simplement per efectuar l'anàlisi de la decisió. Durant la garantia, això va a càrrec del proveïdor de la màquina. Després costarà diners a l'usuari. Estalvi en cas d'una sortida en comptes de dues: 50 per cent (sense comptar els costos de la parada de la màquina).

"Teleservicio" és també una paraula clau de la qual s'han ocupat en l'ampli estudi "Màquines-eina 2010". Res sorprenent: La rellevància del tema va ser qualificada com "alta" per dues terceres parts dels enquestats, encara més (75 per cent) opinen que en vista del servei a distància la construcció de maquinària alemanya es troba "ben preparada". Només pel que fa a la dimensió es refereix, l'estudi ja va ser sobrepassat pels líders de la fabricació de màquina-eina ja en el moment de la publicació. Sven Mülleneisen, director de productes de prestació de serveis i responsable de "Power Tools" a l'empresa Gildemeister: "Les noves màquines estan preparades en gran mesura al servei en xarxa. En aquest sector ens movem fàcilment entre un 60 i 70 per cent". Algun que un altre fabricant arriba fins i tot a una xifra del 90 per cent de noves màquines amb possibilitat de teleservei. La VDW, en un pronòstic conservador, afirma que d'ara endavant una tercera part de les màquines eina incorporar funcions com el teleservei i l'autosupervisión.

Els usuaris de les màquines valoren el benefici del teleservei com a tendència, depenent dels mercats i dels sectors. En general, el que diu Sven Mülleneisen és raonable: "Com més complexes siguin les màquines o les instal·lacions, major serà la proporció del teleservei. Això és fàcilment comprensible. Perquè les parades de complexes instal·lacions són molt més cares que les de màquines simples i per això es requereix una ajuda ràpida.

L'estratègia de seguretat de GE Fanuc pressuposa que només les persones autoritzades tenen accés a les dades de les màquines (Imatge...
L'estratègia de seguretat de GE Fanuc pressuposa que només les persones autoritzades tenen accés a les dades de les màquines (Imatge: GE Fanuc)
Les diferents exigències dels usuaris han fet que els fabricants de controls ofereixin múltiples conceptes per al servei via línia de dades. La filial de Siemens EPS Network - electronic Production Services, ha desenvolupat paquets de prestació de serveis que es complementen entre si, que fins ara han entrat en acció de forma predominant en les màquines eina. eP-Acces per a l'accés a distància a les màquines, eP-Dynamic per a un diagnòstic optimitzat i eP-Performance per al manteniment previsor de màquines i instal·lacions.

A més, els desenvolupadors de xarxa s'han inspirat sobretot en un fet: "En les solucions de teleservei les competències sovint estan molt repartides tant espacialment com pel que fa a organització es refereix. I per poder garantir un servei realment ràpid, s'han de facilitar totes les dades sense problemes i de forma segura als interessats. Per això EPS ha realitzat un concepte molt raonable: S'obtenen, analitzen i estructuren les dades del control i es posa a disposició dels interessats la quantitat convinguda en un servidor central. D'aquesta manera, per exemple, el tècnic de manteniment del fabricant de maquinària obté tota la informació necessària i també, amb un codi d'accés corresponent, des de qualsevol ordinador amb accés a Internet. A la xarxa l'usuari de la màquina, ell no té que connectar-se per res.

La comunicació amb el potent servidor està protegida amb una encriptació SSL de 128 bits. La base tècnica per part del control són un maquinari basat en PC, com per exemple el Sinumerik-CNC 810D, 840Di o 840D amb PU50, així com un accés a Internet i un navegador estàndard. Malgrat això, EPS Network Services dóna importància al fet que el tema no sigui considerat exclusivament des de l'aspecte d'un diagnòstic ràpid: "Tots els serveis actuals estan dirigits a incrementar la productivitat i la disponibilitat de les màquines.

També l'empresa GE Fanuc ofereix un teleservei múltiple. En el "Basis Operator Package" el tècnic de manteniment pot fer una ullada al control i fer-se una idea de l'estat de la màquina. El servidor de la màquina es senyalitza en la pantalla del control que el tècnic de manteniment està en línia en aquest moment. Si el servidor de la màquina i el tècnic de manteniment volen investigar conjuntament els motius, s'ofereix el "Dual Screen Display". Llavors tots dos tenen el programa en pantalla i poden discutir per telèfon sobre el problema. També de mans dels líders mundials en el mercat del CNC ha una tercera i àmplia eina (Ladder Editing Package) que es pot connectar en línia directament amb el tècnic de manteniment. Tècnicament això no suposa cap problema, ja que la màquina CNC es pot connectar amb el teleservei mitjançant un Router ADSL. No obstant això, l'estratègia de seguretat dels controls de GE Fanuc pressuposa que només les persones autoritzades tenen accés a les dades de les màquines, sobretot quan l'usuari estableix contacte. GE Fanuc destaca que no és possible que es doni un accés no autoritzat en la configuració de les modernes solucions per teleserveis.

Dos de tres noves màquines de Gildemeister estan dirigides al servei en xarxa (Imatge: Gildemeister)
Dos de tres noves màquines de Gildemeister estan dirigides al servei en xarxa (Imatge: Gildemeister)
A les fàbriques de màquines Erwin Junke s'utilitzen controls d'ambdós fabricants, Siemens i GE Fanuc. El fabricant de màquines de Nordrach ofereix també un servei escalonat ajustat a les exigències dels clients. "D'aquesta manera el teleservei ocupa un lloc cada vegada més gran", assegura el director de serveis Karl Hoche. De tota manera, l'acceptació varia molt segons la seva experiència. "En aquest procés estem intensament integrats amb alguns clients, altres manegen l'accés a Internet molt restrictivament per consideracions de principis i organitzen el seu manteniment de manera convencional". Segons el director de serveis, per això la despesa d'adaptació és tan petit, perquè Junker només empra els controls de Siemens o de GE Fanuc com a base, però com a complement incorpora un programari propi que ajuda al procés de teleservei. Per als usuaris aquesta constel·lació és presumiblement més aviat secundària, mentre que té total funcionalitat en una interfície.

Els experts assenyalen com a problemàtic el concepte sensor / actor i la seva integració en els diferents controls, i per tant l'avaluació d'un diagnòstic a distància. Al final, es tracta d'una qüestió de despeses. En la majoria dels casos, les conclusions només es poden treure indirectament. Serà interessant per als usuaris observar en l'AMB possibles nous desenvolupaments.

La seguretat està per als usuaris en primer pla. Els fabricants de màquines i controls estan calibrats per això. L'empresa Trumpf juntament amb una empresa de programari ha desenvolupat una solució per al manteniment a distància que l'Oficina federal de seguretat en tecnologia de la informació ha certificat com el primer de la seva classe. El nou "Trumpf Telepresence Portal", així es diu, compleix moltes de les exigències dels clients en la intervenció en xarxes de producció. Es va analitzar el manteniment a distància durant un any com a projecte pilot en condicions d'ús. És possible triar entre diferents maneres de connexió graduats segons les exigències d'una empresa. Això satisfà els diferents desitjos dels clients. Només el personal autoritzat té accés; cada accés consta també al moment en el sistema.

El concepte està concebut de tal manera que pot ser utilitzat universalment per a realitzar el manteniment a distància de màquines i instal·lacions. Rainer Thiering, director del projecte i director de desenvolupament de programari en Trumpf Laser, està convençut que la inversió en seguretat té gran acceptació entre els clients. "Les objeccions de seguretat enfront de les solucions de manteniment a distància poden eliminar ràpidament".

Fins i tot encara que el teleservei sempre sona una mica a solució d'emergència: Les possibilitats dels controls van en aquest punt més enllà de l'ajuda en cas d'emergència. Els teleserveis ofereixen també actualitzacions de programari, ja que normalment les màquines eina tenen un temps de vida mitjana superior al del programari CNC. Depenent de la targeta de xarxa, es poden transferir noves eines o també peces de programes soltes amb una ràtio de transferència de dades de 100 Mbps, i així actualitzar el programari a la seva versió més nova. La pregunta seria en quina mesura estarien disposats els usuaris a pagar per la ràpida ajuda en línia després de la fase coberta per la garantia. Els interessats també podran tractar sobre això en l'AMB 2006.

Empreses o entitats relacionades

FANUC Iberia, S.L.U.
Siemens, S.A. - Smart Infrastructure
TRUMPF Maquinaria, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    03/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    26/06/2024

Enllaços destacats

Advanced Machine ToolsMatelec - IFEMAX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis