Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a BIEMH 2006: el optimismo y la cautela prevalecen (parte 2)

BIEMH 2006: l'optimisme i la cautela prevalen (part 2)

01/04/2006

Fresat

En el cas del fresat, els grans líders busquen la diferenciació i el valor afegit en la solució global potenciant la part de programari, assistència, formació o "training", manteniment i procés. A aquests aspectes s'afegeixen les facilitats de finançament de la compra amb diferents fórmules. El fabricant nord-americà Haas, enforteix la seva "CNCplus" amb un sistema d'aprenentatge multimèdia amb el que faciliten l'ús del CNC a usuaris no experts. L'empresa, que ha venut més de 10.000 màquines de diferents tecnologies el 2005, assegura basar el seu èxit en la qualitat i àmplia gamma del seu producte, l'automatització de la producció, la proximitat al client, el seu servei d'assistència tècnica i els seus preus competitius molt publicitats.

D'altra banda el fabricant CME presentar les seves noves gammes de fresadores MP, de columna mòbil, i MB, de columna doble i taula independent. Nicolás Correa i Anayak aprofitar la fira de Bilbao per donar una imatge de major integració de producte amb l'adequació de carenats i evolució de models després de la seva fusió (més informació sobre la fusió en Metalunivers núm 33/noviembre 2005, en pàg.8). Van presentar els models Supra, Diana, Hvem-3300, VH-Plus i Performer. Va destacar, així mateix, el premi al disseny dins de la categoria "Gran Mida" al model Diana de Nicolás Correa, fresadora de bancada fixa de 2000x1000x100 amb electromandrino de 18.000rpm i canvi automàtic de 30 eines.

Per la seva banda IBARMIA, s'uneix a la multifuncionalitat amb aplicacions de torn vertical en fresadora i Juaristi va presentar solucions per a la mecanització d'un àleps de turbina de grans dimensions. Finalment Soraluce, qui va apostar per la gamma de grans dimensions amb el model FX dotat de capçals d'última generació. L'empresa guipuscoana va obtenir una menció especial en la vuitena edició del premi nacional de disseny.

No van faltar fabricants d'eines com Izar. També van estar Iscar, Ayma o Kenci (Kennametal) sobre els quals ja vam informar en el nombre de febrer de Metalunivers. El producte estrella d'Izar - Eines d'Amorebieta a la fira va ser sens dubte la presentació de la seva recentment patentada maduixa de metall dur K30F i recobriment X-TiAlN amb hèlix variable Ref 9406. Per entendre aquest tipus d'eina cal tenir en compte que normalment les maduixes de metall dur pateixen vibracions en la mecanització, de manera que pateixen importants micro-trencaments en el tall de tall. En canvi, les noves maduixes HV Izartool aconsegueixen eliminar les vibracions durant el mecanitzat, de manera que l'acabat superficial millora substancialment i augmenta l'avanç un 40-50 per cent. Les altures de fresat han de ser 05/01 x diàmetre de la maduixa.

Altres novetats estalvien temps de mecanitzat en el resseguiment de peces, amb un bon acabat superficial sense haver de canviar d'eina. També van destacar les maduixes de super-acabat per mecanitzat convencional i d'alta velocitat.

Imagen
Normalitzats per motlles

IMT, SA és una empresa dedicada al subministrament de material normalitzat per a la indústria del motlle, la troquelería, l'estampació i la injecció de metalls i plàstics. Representa a empreses de llarga experiència i assessora el client en els problemes o dubtes que tingui.

Són ja quatre les edicions que IMT, SA porta exhibint en la BIEHM de Bilbao. Les opinions dels responsables sobre la fira són interessants: "Els temps canvien i tot i que aquesta fira també, creiem que avui en dia es va imposant la virtualitat i la majoria dels expositors presenten ja les seves últimes novetats en pàgines web de manera que aquestes poden ser vistes des del lloc de treball, sense necessitat de desplaçar-se. Potser, per tot l'exposat anteriorment ia causa de la situació actual del mercat aquest any la fira no ha rebut el nombre de visites esperades ".

Entre les novetats presentades per IMT, SA destaquen els elements eclipsis de Strack, que són una mostra més de l'aposta per nous productes de qualitat i tecnologia avançada com els elements de centratge, retenidors de corredisses, carros, elements de lliscament, gallets .. .

Una altra de les novetats ve de la mà de Tipco. Es tracta d'un producte que està trencant amb l'hegemonia que hi havia sobre els roscadors. És un roscador que va incorporat en el encuny i realitza l'operació de roscat com una operació més dins del progressiu, evitant d'aquesta manera segones operacions a l'exterior, per exemple, soldar una femella.

Per a més informació: www.imtsa.net

Tornejat

Passant a la tecnologia de tornejat, Mori Seiki va destacar com en ocasions anteriors amb la seva gamma de torns fresadors en què va mostrar el sistema operatiu MAPPS III, de desenvolupament propi. Va exposar el torn fresador NT 4200 DCG de la seva nova línia NT caracteritzada per les seves bancades verticals amb una mínima ocupació d'espai. I és que en el capítol del tornejat, va destacar especialment la presència de solucions multifunció, en concret es van poder veure gran quantitat de torns fresadores. El fabricant nacional Lealde del Grup DANOBAT, va presentar el seu torn fresador TM-750 que, dissenyat juntament amb el Centre Tecnològic Ideko. Es caracteritza per la substitució de la torreta d'eina superior per un capçal de fresar amb eix B incorporat que permet tornejar o fresar en una posició fixa o simultàniament amb la interpolació d'eixos. Per la seva banda Okuma va acudir amb el model Multus B300 basat en el concepte ThermoFriendly per minimitzar les deformacions tèrmiques. Així mateix Takisawa (representada per Universal CNC), Daewoo (representada per Comher) i MAZAK (Intermaher) van acudir l'exposició amb els torns fresadores.

Pel que fa a la gamma pesada de torns, el fabricant italià de centres de mecanitzat Trevisan (representada per MPE) va presentar el model DS300/70C, amb opció de tornejat mitjançant la utilització d'eines excèntriques. DANOBAT va exposar la seva VTC 150/180 2F, torn vertical amb capacitat de peces de fins a 3500mm de diàmetre destinat a sectors com petrolífer, ferroviari o aeronàutic. Dins d'aquesta gamma, Toshulin presentar en maqueta la línia Powerturn I, torns verticals de doble columna. La gran absència en aquest terreny la va protagonitzar Gildemeister, fabricant de torns del grup DMG.

Pel que fa a components destacar la novetat presentada pel fabricant de torns Pittler (representada per Siaisa), que ha desenvolupat per a la seva torn vertical PV 1250 un capçal fresador que incorpora el moviment de l'eix Y en el propi capçal fresador. Una altra novetat el nou sistema d'agarri amb urpes amb canvi ràpid de Röhm.

Més satisfacció pels serveis

Aquesta última edició de la BIEMH va ser la segona convocada al nou recinte firal del BEC a Bilbao. Si bé la primera edició va tenir els problemes propis d'un recinte acabat d'estrenar i van ser nombroses les queixes dels expositors, en aquesta ocasió cal aplaudir l'esforç realitzat per BEC i l'organització de la fira. El balanç des del punt de vista dels expositors de AFM s'assenta sobre la valoració positiva dels aspectes organitzatius, tècnics i comercials de la mostra. El muntatge es va realitzar de forma ràpida, aprofitant la qualitat de les magnífiques instal·lacions del BEC, que van permetre una distribució òptima dels sectors en el recinte, a l'altura de les millors instal·lacions firals del món.

Finalment, més de 5.000 persones van tenir la possibilitat de descarregar al seu telèfon mòbil o PDA la informació relativa als expositors, per ordre alfabètic i amb la seva ubicació exacta, per tal de que cadascú pogués personalitzar el pla de visita a les empreses del seu interès. Aquest sistema, denominat "Plataforma Xyber Scout", és pioner al nostre país i es va oferir de forma gratuïta a través de la pàgina web (www.bilbaoexhibitioncentre.com) i en el mateix "Atri" de l'entitat firal.

Rectificat

Finalment, pel que fa a la tecnologia de rectificat, en aquesta 24 edició de la BIEMH no s'ha caracteritzat per la presència massiva de fabricants de màquines d'aquest tipus. La majoria dels fabricants internacionals d'importància que van exposar maquinària, com ara Studer (Siaisa), Kellenberger (Echazarra Emix), Rosa Ermando (Joan Martín) van acudir a través dels seus distribuïdors estatals. És de ressaltar l'absència d'altres fabricants internacionals de maquinària de rectificat, com ara ELB, Reform, Magerle, o de Doimak com a fabricant estatal. Altres fabricants de maquinària eina com Emag, Okuma (Màquina Center) o Toyoda (Egasca), tot i haver comptat amb un estand a la fira, no han exposat cap de les màquines de rectificat de la seva gamma de producte.

La majoria de les màquines exposades en aquesta edició de la BIEMH van rectificadores cilíndriques. Entre els fabricants que van portar aquest tipus de rectificadores destacar Tacchella, fabricant italià especialitzat en aquest tipus de màquines, que va exposar la rectificadora Blink. Ger, fabricant nacional, va exposar un gran nombre de màquines, entre les quals porto dos rectificadores cilíndriques i tres planes. Es va poder observar que aquest fabricant està apostant per les seves rectificadores per nous carenats de vores arrodonides, que fan que el disseny d'aquestes màquines resulti més atractiu. A més, Ger ha incorporat a les seves màquines un nou control tàctil, que fa que la programació resulti més còmoda.

Un altre dels fabricants a destacar en aquest terreny va ser DANOBAT, el qual va exposar tres rectificadores cilíndriques. D'entre elles, esmentar la rectificadora cilíndrica FG, guanyadora del VIII Premi Nacional de Disseny en Màquines-Eina que es va atorgar durant el desenvolupament de la fira. La característica principal que ha fet que aquesta màquina es fes amb aquest premi ha estat la seva precisió, deguda a la utilització d'una bancada de granit natural, guiats hidrostàtics i motors lineals per al moviment i el control de la temperatura durant el mecanitzat.

Pel que fa a rectificadores planes, si bé tot just hi va haver presència de rectificadores de control numèric, es van exposar un gran nombre de rectificadores planes manuals, com les que es van poder veure a l'estand del fabricant estatal Kairo, especialitzat en maquinària plana.

Finalment en el terreny del tall i serrat destacar les solucions amb plasma presentades per Kaltenbach i DANOBAT.

Intermaher-MAZAK va rebre la visita de 500 empreses
Intermaher-MAZAK va rebre la visita de 500 empreses.

Centres tecnològics

Pel que fa als Centres Tecnològics destacar la presència de Teknik amb prototips i demostradors de maquinària accionada forma magnètica, com una taula sustentada i accionada amb un dispositiu capaç de traslladar peces de fins a 100 kg movent amb precisió gràcies al maneig de camps magnètics.

Altres projectes presentats han estat sobre micromecanitzat, Cost de Cicle de Vida, Disseny Mediambiental (Projecte Prolima liderat per AFM), estructures lleugeres en niu d'abella o "sandwich" i elements estructurals prims.

Per la seva banda Fatronik presentar el que pot ser considerat el robot més ràpid del món en l'actualitat. En l'anterior nombre de Metalunivers oferir informació més detallada dels productes presents en el seu estand (veure també quadre en aquest reportatge).

Finalment el CIC Margune, format per empreses i organismes de recerca especialitzades en les tecnologies de fabricació de reconegut prestigi, va presentar informació sobre els seus més rellevants projectes i línies d'actuació futures. Destaca el projecte TAF, recolzat pel programa Etortek del Govern Basc, per avançar en noves tecnologies del procés de fabricació de màquina-eina.

Fatronik creix i factura 5 milions d'euros el 2005

Fatronik, que ha estrenat ja les seves noves instal·lacions al Parc Tecnològic de Miramón (Sant Sebastià), va presentar idees noves en la BIEMH com ja vam recollir al nostre número especial de la fira. Per exemple, el robot manipulador Quickplacer és a dia d'avui l'element més ràpid del món, capaç d'agafar i posicionar 200 peces per minut.

Segons va anunciar el president del Centre Tecnològic en roda de premsa al certamen es puc veure un avanç important des del punt de vista tecnològic i d'ampliació de gamma, en màquines d'arrencada de ferritja. També es va poder veure novetats en el camp dels motors directes, en eixos independents com taules giratòries, màquines de cinc, sis i set eixos i en les avançades prestacions tècniques i de disseny.

Però no només les innovacions demostren la marxa del sector, Fatronik també creix com van revelar en el certamen. La seva xifra de negoci el 2005 ha estat de 5 milions d'euros, i es preveu un creixement fins a 6 milions d'euros el 2006, continuant així amb la clara tendència de creixement de Fatronik en els últims anys.

D'altra banda, la promoció empresarial adquireix un paper rellevant entre les activitats del centre, com a via per impulsar el creixement econòmic, la creació de nous llocs de treball, la millora de la competitivitat del teixit empresarial, la posada en marxa de noves oportunitats de negoci i la generació de nou teixit industrial en nous sectors d'activitat.

El 2005, les noves empreses de base tecnològica promogudes han estat:

  • Siadis SL Desenvolupament, industrialització i comercialització de sistemes tecnològics per a l'assistència de persones majors i / o discapacitades.
  • Markel SA Desenvolupament i comercialització de nous motors d'arquitectura rotativa de baix consum.

A més, actualment està en procés de constitució una nova empresa d'enginyeria robòtica avançada de solucions de manipulat en el sector agroalimentari.

Segons dades presentades recentment per CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial), Fatronik se situa en els primers llocs del rànquing d'entitats estatals amb millors resultats en el VI PM. Es troba entre les 22 entitats amb major retorn aconseguit, sent la setena en lideratge de projectes, només superat a nivell estatal per grans entitats com Telefónica.

Cal destacar també el rellevant dada que Fatronik és la segona entitat amb major nombre de projectes liderats en relació als projectes en què participa.

Fatronik aposta per una organització distribuïda, amb filials a diversos llocs del món, per poder accedir ràpidament al coneixement i accelerar la seva transferència al mercat.

Un primer pas, ha estat la creació, el gener de 2006, de Fatronik France a Montpeller. Un centre d'excel·lència en robòtica industrial i de servei a les persones, que compta amb acords de col·laboració amb centres tecnològics de referència a França: LIRMM, ENSAM, ECN, IRCCYN i ENIT.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial
Danobat, S.Coop.
DMG Mori Ibérica, S.L.U.
Egasca, S.A.
Fundación Fatronik, S.A. (Tecnalia)
IDEKO, S.Coop.
Intermaher, S.A.
Iscar Ibérica, S.A.
Izar Cutting Tools, S.A.L.
Kenci, S.L. - Kennametal
Máquina Center, S.A.
Maquinaria de Producción Europea, S.L.
Röhm Ibérica, S.A.
Soraluce, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    03/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    26/06/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAAdvanced Machine ToolsX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis