Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Descubriendo... nuevas tierras

El portafolio de Benz Werkzeugsysteme combina accessoris fins a cinc tones amb capçals angulars en versió 'slim

Descobrint... noves terres

Robert Ohneis, responsable per a Espanya i Portugal de Zimmer Group Iberia

05/05/2014

A la idíl·lica zona de la vall de Kinzig a la meitat de la selva negra a Alemanya, Benz GmbH Werkzeugsysteme fabrica accessoris CNC per a la indústria del metall i de la fusta. Poc després d'acabar la guerra, el Sr. Xaver Benz funda l'empresa en 1946, para, al principi, fabricar peces per al sector agrícola. En els anys 80 s'introdueix la tecnologia CNC, i Benz va ser una de les primeres empreses a oferir capçals i eines accionades per a la indústria del metall. En els 90 van arribar els capçals per a la indústria de la fusta, els quals, igual que els de el metall, destaquen fa temps entre els líders mundials en el sector de l'eina.

A l'àrea del metall, la cartera de clients es forma des de diferents sectors, com el són el de la construcció de màquines, el de l'automoció o l'aeroespacial. Benz no només fabrica accessoris com a capçals, clavegueres ràpides i clavegueres múltiples per a centres de mecanitzat. Una altra àrea important són eines accionades i estàtiques per a torns. Benz aposta sobretot pels seus canvis ràpids, ja que aporten molts avantatges als seus clients com l'optimització de temps d'engegada i fàcil maneig. Així, ha optimitzat el sistema Capto quant a instal·lació i grandàries constructives, i desenvolupat un sistema propi anomenat ‘Benz Solidifix’. Complementen el portafolio d'accessoris fins a cinc tones, però també capçals angulars en versió 'slim'. “Al contrari que molts fabricadors, la nostra gamma és realment molt àmplia. Així, podem oferir-li al client pràcticament tot d'una mà, i també un servei molt personalitzat”, comenta Michael Kempf, Product i Key Account-Manager en Benz GmbH Werkzeugsysteme en Haslach. L'empresa també és coneguda al mercat per les seves solucions especials d'altíssim valor afegit. Les exigències en aquest sector són molt elevades, ja que hi ha moltes peces ‘visibles’, que han de ser tractades en superfície posteriorment, i que no han de tenir cap defecte. “És una mica com en els cotxes, vostè no compraria un que estigués rayado”, explica Marco Huber, cap de producció en Benz.

Les eines axials i radials de la CMZ TC35 I estan col·locades en la torreta de tal forma que estan molt avançades...

Les eines axials i radials de la CMZ TC35 I estan col·locades en la torreta de tal forma que estan molt avançades, la qual cosa evita cants conflictius.

Clavegueres múltiples i capçals angulars són productes estàndards, però molts clients requereixen execucions especials: carcasses amb accionaments de vegades molt específics, que deuen ser modificats en la màquina. Però la profunditat de fabricació és molt gran en Benz: menys els rodaments, pinyons i juntes d'estanqueïtat, l'empresa fàbrica tots els altres components. I sobretot components amb gran quantitat de passos de treball, on se centra tota l'atenció a l'hora de fabricació.

Benz Werkzeugsysteme és conegut per les seves solucions especials d'altíssima qualitat, moltes d'elles encara de forma artesanal...

Benz Werkzeugsysteme és conegut per les seves solucions especials d'altíssima qualitat, moltes d'elles encara de forma artesanal.

Es busca: torn flexible

Per garantir una gran flexibilitat, Benz necessitava un parc de maquinària que permeti la fabricació de peces diferents grandàries però en sèries petites. En fàbrica, no hi ha cap màquina que estigui capacitada per a grans sèries, o que permeti automatitzar. “El 80% de les peces fabricades són de quantitat entre un a tres peces, gens més“diu Huber. En aquests moments, hi ha gairebé 30 màquines de tot tipus de marques. A la fi de 2011, Benz necessitava un torn amb eines accionades. L'objectiu primordial era mecanitzar completament les peces en una sola màquina.”Antany, s'havia d'utilitzar gran quantitat de màquines“comenta Huber. Amb un pressupost determinat, el cap de producció es va decantar al principi per una màquina usada.”Però la delegació comercial per Villingen-Schwenningen d'Haas Werkzeugmaschinen, ens va recomanar la compra d'una màquina nova. I ens van donar el contacte del fabricador de màquina espanyol CMZ”, segueix dient Huber.
Benz ha equipat la TC35 I amb els suports de fabricació pròpia Capto i Solidfix...

Benz ha equipat la TC35 I amb els suports de fabricació pròpia Capto i Solidfix. Aquesta realització li ha agradat tant al fabricador de maquinària CMZ, que el sistema Capto s'ofereix com a accessori en la gamma TC.

Els torns de la seriï TC complien perfectament les exigències quant a treball i precisió. La seriï TC de CMZ aconsegueix en un 70% el mercat alemany, sent la producció anual de la fàbrica de CMZ d'aproximadament 200 unitats. El model més apropiat era la TC35I, que és el de major grandària. La màquina ha de mecanitzar peces pesades i aconseguir precisions molt elevades. Té un diàmetre d'amarri de 400 mm, amb un diàmetre màxim de tornejat de 550 mm. El recorregut és d'1.350 mm en l'eix Z, la qual cosa és ideal per a peces llargues, que, aparti, poden ser estabilitzades per una luneta.

Amb un diàmetre de 95 mm per a la claveguera principal, també es poden mecanitzar peces de major diàmetre. Les peces poden pesar fins a una tona. Per al mecanitzat, el revòlver permet fins a 16 eines. També és de destacar la potència de la TC35: El parell màxim de la màquina aquesta en 1.500 Nm, amb una potència de 50 kW. “Si es parés la claveguera, el torn donaria voltes al voltant de la claveguera” bromeja Olaf Süßmann, director de CMZ Deutschland a Stuttgart.

Encara que les dades tècniques de la màquina eren molt prometedors en el fullet corresponent, Huber volia veure-la en funcionament personalment en el proper Haigerloch. “Era molt fàcil, una setmana després de contactar, es va organitzar una visita, en la qual vaig portar a un programador i a un operari”, explica Huber. Allí van poder veure la màquina ‘en viu’ i van poder comprovar la qualitat del mecanitzat en les peces produïdes, peces semblants a les quals fabrica Benz. Un altre argument important per decidir-se per la CMZ era la seva robusta fabricació. “Les guies de la TC35I estan molt bé dimensionadas, tant en exactitud, com en capacitat quant al pes”, comenta Huber. CMZ aposta per guies planes clàssiques: per a això, es requereix de guies molt dures i ben rectificades amb gran precisió en la bancada. Al final, Huber va decidir comprar la TC35I. “A part, en la nostra decisió també va influir que, in situ, solament s'havia parlat de forma positiva d'aquesta màquina”.

Per a la posada en funcionament, es va realitzar una formació de tres dies, que es va realitzar al moment de la instal·lació de la màquina en fàbrica. Molt positiu, ja que era la primera CMZ, i no hi havia operari que manegés el control Fanuc que ve amb la màquina. “L'important és que el client sigui format en la seva pròpia màquina, i que aquesta formació es faci amb peces de la seva pròpia gamma. Així es garanteix que es pot començar a produir en un temps molt breu”, explica Süssmann.

La TC35I fabrica en Benz en aquests moments peces en dos torns, com a eixos d'accionament o clavegueres per a accessoris. També, en part, es mecanitzen carcasses, ja que també pot fresar i trepar, a través de les eines accionades.

La TC35 I s'utilitza en Benz sobretot per a peces simètriques en rotació, però pot ser utilitzat també, gràcies a les eines de fresat...

La TC35 I s'utilitza en Benz sobretot per a peces simètriques en rotació, però pot ser utilitzat també, gràcies a les eines de fresat, per mecanitzar carcasses.

La ranuradora de Benz ‘LINA’ realitza xavetes i dentats a través d'extensor i accionament del revòlver, en comptes de la forma habitual...

La ranuradora de Benz ‘LINA’ realitza xavetes i dentats a través d'extensor i accionament del revòlver, en comptes de la forma habitual, que seria a través de l'eix Z.

La gran flexibilitat es mostra sobretot en les clavegueres d'accionament, que poden arribar a tenir una longitud fins a 900 mm. A través de la luneta es poden guiar de forma ferma.“La màquina és un tot terrè i pot fer gairebé de tot”, explica Huber mus satisfet. Dos operaris treballen diàriament amb aquesta màquina. Peces fàcils es programen directament a través del control de Fanuc. Peces complexes les programa el departament corresponent, que realitza models 3D a través del CAD/ CAM Solidcam, i que envien directament al torn.

Benz aconsegueix amb la CMZ una precisió de tolerància IT-6, per a superfícies més precises encara, s'usa una rectificadora. El temps de treball per a les peces varia des d'alguns segons a minuts. “Hem construït la nostra nau de tal forma, que les temperatures es mantenen constants, no havent-hi tampoc radiació solar directa. Així aconseguim la màxima precisió”, explica Huber.

Olaf Süßmann (esq.), director de CMZ Deutschland GmbH, i Matthias Marx, del departament tècnic per a torns de Benz GmbH Werkzeugsysteme...

Olaf Süßmann (esq.), director de CMZ Deutschland GmbH, i Matthias Marx, del departament tècnic per a torns de Benz GmbH Werkzeugsysteme.

Capto, sistema propi

L'equip de Benz està molt convençut de les possibilitats de la TC35I, amb el que van equipar el revòlver amb el sistema propi de Capto. Per a això, es van haver de fer petites adaptacions. Totes les eines axials i radials es van col·locar molt avançades, amb el que es va poder reduir possibles interferències. Així s'aprofita de forma òptima l'espai de treball disponible.

Benz aconsegueix amb la CMZ una precisió de tolerància IT-6, per a superfícies més precises encara, s'usa una rectificadora. El temps de treball per a les peces varia des d'alguns segons a minuts. “Hem construït la nostra nau de tal forma, que les temperatures es mantenen constants, no havent-hi tampoc radiació solar directa. Així aconseguim la màxima precisió”, explica Huber.

El resultat es pot deixar veure. “Els nostres clients estan entusiasmats amb aquesta solució. No hi ha gens millor que quan un client veu que les nostres pròpies eines treballen de forma excel·lent en una màquina”, diu Huber. El canvi ràpid de Benz Capto no només dóna alegries als clients, sinó també al propi fabricant CMZ, ja que es van produir sinergies inesperades: “La instal·lació de les eines Capto en la TC35I ens ha convençut de tal manera, que els hem inclòs al nostre programa de productes. Oferim aquest sistema ràpid de canvi com a accessori opcional amb les màquines de la seriï TC”, explica Süssmann. Amb l'adaptació del sistema Capto, CMZ va poder arribar també a un cercle més ampli de clients. Però també Benz es beneficia d'aquest treball en equip. “Avui dia, vénen tant clients de Benz com de CMZ per veure la màquina en acció”, diu Huber.

Però no va acabar allí la cosa... Per què no adaptar a la CMZ un dels desenvolupaments més recents, la ranuradora ‘LINA’ de Benz, que permet ranurar, achaflanar, etc. La TC35, gràcies a la seva robusta forma constructiva és molt apropiada per a això, i en poc temps els enginyers de Benz la van engegar. L'equip ‘LINA’ va ser desenvolupat al principi per realitzar xavetes, però entretant ja és possible ranurar formes de tot tipus com a dentats, hexàgons o torx. Al contrari que en equips convencionals per ranurar en torns, el moviment d'embranzida en el ‘LINA’ no es realitza a través de l'eix, sinó a través de l'accionament del revòlver. “El moviment d'embranzida a través de l'eix de la màquina no és bé para ella, i comporta molt desgast”, explica Huber. Les revolucions se situen en el nostre cas entre 400 i 1.000 revolucions per minut, i correspon en una relació d'un a un als moviments del recorregut de el ‘LINA’. El torn només haver d'aportar les revolucions i l'estabilitat necessària a través del revòlver. La funció de ‘enlairament’ garanteix que l'eina no grati la superfície de la peça. Es veu clarament els avantatges de el ‘LINA’: Les peces, després de ser torneadas, poden ser proveïdes de dentats o xavetes, tot això en un sol procés de treball. A part d'estalviar temps, s'estalvien molts costos. Treballs posteriors s'eliminen. “Cada vegada més mecanizadores descobreixen els potencials que aporta la nostra solució”, comenta Kempf. “El mercat de torns per a equips d'aquest tipus està per descobrir, i entenem que Benz és l'innovador per excel·lència”, segueix Kempf. Al costat de CMZ, Benz va mostrar aquesta solució de ranurado en l'EMO a Hannover en 2013.

Mentre, la TC35I porta més d'un any treballant en Benz. “No hem necessitat del servei postvenda de CMZ. "La màquina és molt robusta, la qual cosa no puc dir d'alguns altres fabricadors", explica Huber. A part d'una visita per a una peça addicional acordada per a la primera equipación, CMZ no ha hagut d'anar a veure a Benz. I el potencial de la TC35I no està esgotat. “Hem intentat ja portar a aquesta màquina als seus límits, però no ho hem aconseguit”, comenta Huber contentíssim.

Empreses o entitats relacionades

Zimmer Group Iberia, S.L.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    02/10/2024

Enllaços destacats

Sick Optic-Electronic, S.A.UAdvanced FactoriesX JornadasMatelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis