Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Ramón Lerma, responsable técnico de Biesterfeld Ibérica S.L.U y autor del Libro Manual Avanzado de Inyección de Termoplástico

“Pretenc motivar als professionals del sector cap a un canvi cultural, tant en l'anàlisi de desviacions de procés com en la definició dels mateixos”

Entrevista a José Ramón Lerma, responsable tècnic de Biesterfeld Ibèrica S.L.O i autor del Llibre Manual Avançat d'Injecció de Termoplàstic

Nerea Gorriti25/04/2014

Amb més de trenta anys d'experiència en el sector de la injecció de plàstic ocupant diversos càrrecs en plantes de producció, José Ramón Lerma ha publicat un llibre que té com a objectiu ser, d'una banda, una eina per a la formació i, per un altre, un manual d'ajuda per a tot el personal d'una empresa d'injecció de plàstics. El llibre, comercialitzat per Plàstics Universals / Interempresas, consta de detallats casos pràctics, àmplia informació de modelo científic i un ‘pendrive’ amb 20 fulls de càlcul i eines de SC Molding o Scientific Injection Molding, a més d'optimització i definició de procés, la qual cosa ho fan únic al mercat. El llibre, esponsorizado des d'un inici per Biesterfeld Ibèrica i per empreses com Coscollola, Helmut Roegele, Plasmatreat, Wittmann i Zwick/Roell, ha despertat l'interès de nombrosos professionals del sector, pel seu complet contingut, material pràctic i per l'escassetat d'aquest tipus de publicacions al mercat.

José Ramón Lerma, Technical Development Representative, Biesterfeld Ibèrica S.L.O.
José Ramón Lerma, Technical Development Representative, Biesterfeld Ibèrica S.L.O.

Per què un llibre manual avançat d'injecció de termoplàstics i modelo científic?

Durant molt temps, el personal tècnic del sector ha trobat a faltar un llibre tècnic sobre la injecció de plàstics. Una publicació enfocada a la part pràctica i que faciliti la compressió del complex procés d'injecció parlant el ‘mateix idioma’.

Es tracta també de millorar el nivell de coneixement. Si optimitzem els nostres processos al màxim serem més competitius, de manera que deixarà de ser interessant fer ‘outsourcing’ de fabricació i evitarem el conseqüent perjudici que genera al sector.

El llibre inclou un ‘pendrive’ amb àmplia informació sobri modelo científic, entre unes altres

El llibre inclou un ‘pendrive’ amb àmplia informació sobri modelo científic, entre unes altres.

Quin és l'objectiu de la publicació?

És una eina, d'una banda de formació de personal tècnic del sector de la injecció de plàstics i per un altre, una eina de consulta i ajuda, per exemple, per definir processos, paràmetres, optimitzacions, anàlisis de desviacions de procés, selecció de materials, comparació de materials, defectes, etc.

Es tracta també d'una eina que pretén motivar als professionals del sector cap a un canvi cultural, tant en l'anàlisi de desviacions de procés com en la definició dels mateixos. També perquè es produeixi una transició de l'empíric al científic de manera que el resultat siguin processos robusts, estables i de màxima rendibilitat utilitzant les eines adequades.

De quina forma pot fer-se aquest canvi cultural que assenyala?

Normalment la major part  de tècnics del sector solen registrar els valors d'entrada en màquina o inputs per definir les condicions dels processos. Aquests són per exemple, la temperatura programada en la unitat de plastificació, la pressió d'injecció límit, revolucions de claveguera, les velocitats programades, etc. No obstant això, els outputs de procés són dades o valors obtinguts com a resultant del procés d'injecció de termoplàstics, per exemple, la temperatura real de la massa, la del líquid refrigerant, temps d'ompliment, etc.

A més, eines tals com In Mould Rheology que determinen el comportament reològic del material que estem utilitzant, lligat al binomi màquina-motlle utilitzat, l'estudi de segellat de les entrades, el càlcul del nombre de Reynols, la definició de la finestra de procés, etc. permeten determinar la robustesa del nostre procés i conèixer perfectament, si n'hi ha, les ‘línies vermelles’ que estem sobrepassant.

Amb tot això es pot definir, pensant en la portabilitat dels processos, la denominada Fulla de Paràmetres Universal que permet traslladar un procés optimitzat a altres màquines de diferents característiques mantenint les condicions originals i exactes del procés.

Alguna cosa que també fa únic al llibre és la informació sobre el modelo científic, què és?

El modelo científic és una metodologia d'aplicació d'eines i mètodes científics aplicats en la injecció de termoplàstics. Inicialment el terme injecció científica i alguns dels mètodes utilitzats van ser desenvolupats a Estats Units fa alguns anys, cap al 2005-2006.

L'objectiu era desenvolupar conceptes que ajudessin a entendre millor que la injecció és un procés molt complex amb multitud de variables i establir processos més robusts.

Un dels punts més importants d'aquesta metodologia consisteix a disposar d'eines que permetin repetir un procés robust i optimitzat en diferents ocasions, bé sigui en la mateixa màquina o en màquines de diferents característiques. Aquí és on apareixen els outputs de procés esmentats.

Parli'ns del contingut del Llibre Manual Avançat d'Injecció de Termoplàstic

En una primera part consta d'informació general sobre plàstics. Es tracta d'informació bàsica sobre els termoplàstics, estructures, tipus, additius, assajos en plàstic, propietats dels plàstics més comuns, resistències químiques, reconeixements a la flama, etc.

Una segona part ofereix informació sobre propietats de plàstics per ajudar a seleccionar el millor plàstic per a cada tipus d'aplicació. Un altre capítol es basa en el procés d'injecció, els paràmetres clau, l'engegada optimitzada del procés, la parametrització correcta, etc.

Posteriorment es tracten les desviacions del procés, defectes, casos i solucions, casos reals de problemes de procés i finalment, eines de modelo científic per a una injecció científica. A més consta de taules de consulta ràpida, bibliografia, terminologia…

També s'inclou un ‘pendrive’ amb 20 fulls de càlcul amb eines de SC molding i optimització i definició del procés.

L'autor ens mostra com el llibre consta d'una gran part pràctica que ajuda als professionals del sector de la injecció a optimitzar els seus...

L'autor ens mostra com el llibre consta d'una gran part pràctica que ajuda als professionals del sector de la injecció a optimitzar els seus processos de producció.

El llibre ja ha despertat molt interès i fins i tot s'han impartit cursos sobre la seva contingut…

Sí. Vaig presentar aquest llibre al Centre Español de Plàstics i al Centre Tecnològic Ascamm i els va semblar molt interessant. Vaig realitzar un extracte del manual i així va ser com es va crear el curs d'injecció científica. Hem realitzat ja quatre convocatòries en el CEP a partir de webinar amb alumnes de tota la geografia Espanyola, de Mèxic, Xile, Portugal, etc. i en el cas del Centre Tecnològic Ascamm, ha estat una experiència molt interessant, en aquest cas presencial i amb pràctiques en màquina, amb empreses capdavanteres de la zona.

A més, moltes empreses i estudiants m'han contactat per tenir més informació sobre el llibre.

Quant temps ha trigat a recopilar tota aquesta informació?

Més de sis anys. Hi ha una gran part basada en la meva experiència, en la recopilació d'infinitat de dades. A més hi ha multitud d'ajudes pràctiques, per exemple quant a resistència tèrmica: què materials aguantaran, quines famílies de materials són els més adequats per a un procés determinat… Estan basats en milers de fulles de dades, que jo mateix he revisat.

A més hi ha 20 casos pràctics basats també en la meva experiència i  taules  de consulta. És tot molt visual, d'una fullejada es veu que no és tot text, amb moltes gràfiques i elements.

Els casos reals són pràctics al 100% i la part de parametrització també està basada en experiència, la qual cosa ha suposat moltes hores en màquina i formacions pròpies i trainings realitzats per mi.

Para quin perfil de professional està pensat? A qui va dirigit?

Fonamentalment, a personal de planta, enginyers de procés, enginyers de qualitat i disseny, tècnics de proves de motlle, personal de compres…

La veritat és que la diversitat de temes que abasta el llibre cobreix les necessitats tant de personal de qualitat, des del punt de vista d'anàlisi de problemes desviacions defectes, etc.; el personal d'enginyeria, disseny per a selecció de materials, quins material és l'adequat, avantatges i inconvenients d'un material enfront d'un altre… Per a la persona de producció, per programar una màquina de forma optimitzada, amb un mètode homogeni i rendible i, per als enginyers de procés, aquells que defineixen paràmetres, per aplicar aquestes eines de modelo científic…

A més, el llibre inclou un ‘pendrive’…

Sí, conté la part de modelo científic. Hi ha dos grans menús de fulls de càlcul: una és una base de dades de paràmetres recomanats per cada família de material i després està el gran full de càlcul annexa que inclou 20 fulls de càlcul per convertir unitats entre unitats científiques i unitats estàndard. Serveixen també per a anàlisi i centrat del procés, com poden ser anàlisi de la viscositat relativa en la màquina, estudi del segellat de l'entrada en màquina, càlcul del flux turbulento del sistema de refrigeració, càlcul de les entrades i de la cisalla generada en les mateixes o determinació de la finestra de procés. També s'inclou un exemple de Fulla de Calculo Universal per millorar la portabilitat entre màquines.

A partir del contingut del llibre s'imparteixen cursos en el CEP i Ascamm
A partir del contingut del llibre s'imparteixen cursos en el CEP i Ascamm.

Vostè és un gran coneixedor del sector… Parli'ns de la seva experiència professional

Porto més de trenta anys treballant en el sector de la injecció de plàstic, en plantes productives en diferents sectors, com el de la cosmètica, laboratoris, i en el sector automoció. Vaig començar com a muntador de motlles, encarregat, cap de planta, responsable d'oficina tècnica, cap de secció i fins i tot les últimes etapes com a director general.

Des de fa set anys, sóc el responsable tècnic de Biesterfield Ibèrica, un distribuïdor capdavanter en termoplàstics a Europa. Així mateix, des de l'any 2005 col·laboro amb el Centre Tecnològic Ascamm i des de 2013 amb  el Centre Español de Plàstic com a professor en cursos de diferent tipus relacionats amb la injecció de termoplàstics.

 

Més informació i compra de llibres:

Tel. 93 680 20 27

libros@interempresas.net

Comentaris de l'article/notícia

#26 - Milton Sanchez REynolds
26/03/2022 21:23:22
Muy buena informacion, cual el precio del libro?? y como adquirirlo??
#25 - Laurencio Jardon Gaona
31/01/2021 5:21:00
Hola precio del libreo en moneda mexicana, y como adquirirlo, enviar información a este correo: jardongaona@hotmail.com laurenciojardon@tupeprware.com
#24 - julio cesar chan
08/01/2019 0:49:25
Aun esta a la venta el libro, y cual es el costo del mismo favor de manar información al correo: contacto@cyceq.com.mx
#23 - miguel vega
22/04/2017 4:24:02
BUenas noches me gustaria comprar el libro cuanto cuesta el libro en moneda mexicana y como puedo adquirirlo mi correo miguelv3g4@gmail.es
#22 - Redacción
29/12/2016 9:54:19
Para realizar pedidos, envíe un email a libros@interempresas.net
#21 - Ulises leonel
28/12/2016 21:22:56
Donde puedo conseguir el libro?
#20 - David Rodriguez
12/10/2016 16:10:31
La ediccion de este impreso ya esta al alcance de los lectores en Reynosa Tams. México o aún no me interesaría poder adquirir un ejemplar de este impreso. Cc: rdz.gro.david@gmail.com
#19 - JAIRO NIETO
01/02/2016 23:02:23
Estoy ínteresado de manera urgente en adquirir este libro, me encuentro en Cartagena- Colombia y es mi objetivo tenerlo pronto y saber cuanto cuesta. Mi correo es plastyquim@yahoo.es, creo estar frente a una de las publicaciones más interesantes en el tema de Inyección de plásticos.
#18 - Gerardo Diaz
28/09/2015 20:51:31
Como puedo comprar el libro en mexico y el costo del mismo,mi correo gerdiaz26@yahoo.com
#17 - Luis Vera
13/06/2015 10:20:24
Tengo mucho interés en el libro. Donde puedo adquirirlo ? Dejo mi correo. vera_ernest@live.con.mx Gracias.
#16 - Javier Moldauer
30/05/2015 14:48:28
Estoy interesado en comprar el libro, como puedo hacerlo. Envió mi correo jmoldauer@molmarperu.com
#15 - Interempresas
21/05/2015 17:18:09
Hola Jose Acosta. Envía por favor un email a libros@interempresas.net y te daremos la información necesaria.
#14 - Jose Acosta
21/05/2015 16:34:35
Muy Interesante tu Informacion que proporcionas, donde podemos comprar tu libro.
#13 - Aitor Vázquez
14/03/2015 23:36:36
Maier, Gernika, he tenido la oportunidad de compartir algun trabajo contigo, incluso mesa (no olvides que tenemos pendiente una comida), la ultima vez en Navarra, y aunque en aquella ocasion, no obtuvimos el resultado esperado, reforce la idea, que ya tenia, de que, ademas de un experto en este oficio del plastico, eres buena gente, me alegro de haberte conocido y te felicito por tu exito personal tanto laboral como literario, sinceramente, ZORIONAK.
#12 - Mateo Gallego Cabrera
23/10/2014 21:49:26
Como ex-compañero tuyo en ALRE Magneti Marelli te felicito por tu libro. Un gran trabajo José Ramón Un abrazo de un amigo
#11 - jorge arellano
22/10/2014 6:37:25
Hola buenas tardes estoy interesado en adquierir el libro de Jose Ramon Lerma como puedo comprarlo, gracias mi correo jorare1@hotmail.com
#10 - DANIEL VAZQUEZ RODRIGUEZ
11/08/2014 0:42:34
MUCHO GUSTO MI NOMBRE ES DANIEL VAZQUEZ Y ME URGE COMPRAR ESTE LIBRO PORFABOR COMO LO PUEDO CONSEGUIR MI CORREO ES danozool050@mail.com ESPERO LA RESPUESTA A LA BREBEDAD POSIBLE GRACIAS
#9 - walter mercado B
27/07/2014 14:37:19
Estoy interesado en adquirir el libro, como puedo hacer? mi correo es wamb5558@gmail.com
#8 - Ing. Juan Bustos Nuño
27/06/2014 22:46:16
Deseo adquirir su libro. mi correo jbn67@hotmail.com
#7 - Juan Bustos
22/06/2014 13:25:11
Donde Puedo adquirir este libro mi Correo jbn67@hotmail.com
#6 - saulvillegas77@yahoo.com
01/06/2014 2:32:32
necesito comprar el libro mande me información de como puedo comprar el libro gracias saulvillegas77@yahoo.com
#5 - Jose R Lerma
27/05/2014 18:51:19
muchas gracias Angel por tu comentario un saludo Jose R.
#4 - Angel Garcia
27/05/2014 10:13:25
Hola, queria felicitar al autor, es un libro muy completo y creo que imprescindible. Ralice el primer webinar que se hizo y my contento con la experiencia y por recibir formacion por parte de Jose Ramon. Un saludo
#3 - Jose R Lerma
21/05/2014 0:03:08
Hola Marcos Bernal Puedes contactar bien con Interempresas libros@interempresas o bien a mi email j.lerma@biesterfeld.com Mirariamos el coste del envio a Mexico y el tema de impuestos entre paises En su dia ya enviamos un libro a ZANINI MEXICO A la espera de tus noticias Saludos
#2 - Marcos Bernal
18/05/2014 2:02:13
como puedo comprar el libro en mexico y a que costo
#1 - Damián Hernández
13/05/2014 20:57:04
Desde el Grupo Wittmann, y más concretamente la división de inyección Wittmann Battenfeld, felicita al autor del libro José Ramón Lerma, y por supuesto recomienda esta obra, ya que se trata de una magnifica herramienta para cualquier persona introducida en este sector, una gran ayuda, imprescindible para conocer y dominar las técnicas de inyección de plásticos.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    04/09/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    31/07/2024

Enllaços destacats

Advanced FactoriesX JornadasMatelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis