Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Desarrollo de una aplicación informática para el cálculo de tiempos y costes en procesos de arranque de viruta
Control i Planificació

Desenvolupament d'una aplicació informàtica per al càlcul de temps i costos en processos d'arrencada de ferritja

ML García-Romeu, M. Albertí, J. de Ciurana
Universitat de Girona - Escola Politècnica Superior

Av Lluís Santaló s / n - 17071 GIRONA

Tel 972418286 mluisa.gromeu @ udg.es01/12/2002

1. Introducció

Les dades i paràmetres necessaris que han de ser avaluats en el moment d'elaborar una seqüència d'operacions (full de ruta) per poder fabricar una peça són la identificació de màquines, eines, utillatges, selecció de paràmetres de mecanitzat, operacions, etc. La seqüència és generalment obtinguda d'acord a objectius particulars, com ara minimitzar el temps de producció i / o el cost.

Per tractar tota aquesta informació, la tasca de planificació de processos és assistida per ordinador mitjançant els sistemes Capp. Diferents autors reconeixen que la planificació de processos conté una riquesa de dades de fabricació important [1], no evident inicialment.

En els processos industrials els costos de producció i la seva minimització són un aspecte vital en el procés productiu. A primera vista sembla clar que arrencar la major quantitat de material de la peça, en un menor temps, produiria menors costos de producció, però no és així degut, per exemple, al desgast de l'eina.

L'objectiu de l'article és el de presentar l'automatització del càlcul del cost i del temps de fabricació del major nombre d'operacions de mecanitzat dins dels processos per arrencada de ferritja més habituals.

2. Metodologia

Per trobar els temps i costos finals, cal estudiar els paràmetres implicats i les possibles variacions que poden patir en funció del tipus d'operació realitzada en una màquina concreta, en aquest estudi: torn, fresadora i trepant. Per a això és necessari utilitzar un conjunt de fórmules que tracten les eines, els temps de fabricació, la vida de l'eina, i el cost de la mecanització. S'ha utilitzat principalment la fórmula de Taylor per al càlcul de la vida de l'eina, encara que també s'han estudiat i valorat, entre altres, les fórmules de Kronenberg i Waxen per al càlcul de la vida de l'eina, i la de Bartolucci per el càlcul de la taxa horària.

3. Resultats

El seu estudi ha permès modificar i adaptar en cada un dels diferents processos de mecanitzat que es poden realitzar en les diferents màquines, i així obtenir fórmules particulars més ajustades i millorades per a cada cas. Aquestes fórmules són les que han estat implementades en l'aplicació informàtica que realitza, de forma automatitzada, els càlculs de temps i cost total de les operacions de mecanitzat dels processos més importants de les màquines més utilitzades en un taller on es realitzen processos de mecanitzat per arrencada de ferritja.

Es tracta d'una aplicació robusta i flexible a la vegada, atès que es recolza en una base de dades que permet tenir controlades, entre altres, les variables implicades en els càlculs objectiu.

4. Conclusions

L'automatització d'aquests càlculs és important perquè disminueix el temps que és necessari en el moment de valorar diferents fulls de ruta, ja no a la recerca de l'òptima, sinó en la valoració de les factibles davant una situació d'infra o sobreutilització de la fàbrica. En conseqüència pot ser una aplicació informàtica en la qual un sistema Capp pot recolzar-se.

5. Referències

[1] Ulusoy, G. Uzsoy, R. "Computer-Aided Process Planning and Material Requirements Plannins: first steps towards Computer-Integrated Manufacturing" Computers in Industry 22 (2) 76, 1992

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    16/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

Enllaços destacats

X JornadasAdvanced FactoriesMatelec - IFEMASick Optic-Electronic, S.A.U

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis