Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Consideraciones a la Integración de GT y Kanban en la Fabricación Ágil
Control i Planificació

Consideracions a la Integració de GT i Kanban en la fabricació Àgil

R. Diumenge Navas (1), C. González Gaya (2)
(1) Universitat de la Rioja. Departament d'Enginyeria Mecànica

C / Luis de Ulloa 20 (Ed. Departamental). 26004 Logronyo (La Rioja).

941299276, rosario.domingo @ dim.unirioja.es

(2) UNED. D'Enginyeria de Construcció i Fabricació. Apartat 60149. 28080 Madrid.01/12/2002

1. Introducció

Des que el 1991, l'Institut Iacocca de la Universitat de Lehigh va encunyar el terme de "fabricació àgil" han sorgit diversos enfocaments sobre la mateixa, dels quals en el plantejament d'aquest article s'assumeix el següent: la fabricació àgil assimila tot el rang de les tecnologies de la fabricació flexible, del TQM, de la fabricació JIT i de la fabricació "llegeixin" [1], no obstant això es eludirà tot el relatiu al TQM. El seu primer objectiu és la reducció del temps de subministrament en totes les àrees de fabricació i per tant també els temps de preparació. Un element característic de la fabricació flexible és la Tecnologia de Grups (GT-Group Technology) i la seva coneguda contribució a la reducció dels temps de preparació. Pel que fa a la fabricació JIT i "llegeixin", la primera forma part de la segona ja que l'eix central de les dues és el sistema d'arrossegament kanban que facilita un flux constant de materials [2] i que contribueix a la disminució global del temps de subministrament.

A més com atributs de la fabricació àgil s'identifiquen la capacitat de resposta, la rapidesa, la flexibilitat i la competència davant canvis impredictibles i sense precedents [3], si bé la GT permet respondre a aquesta exigència, el sistema kanban es dissenya per a una situació de demanda estable. Tots dos conceptes han estat analitzats conjuntament, però no sota el prisma de la fabricació àgil, en conseqüència, els objectius d'aquest article, són: i) revisar els diferents mètodes de la GT i les restriccions que presenten en utilitzar el sistema kanban i ii) desenvolupar un marc operatiu que faciliti la consecució dels atributs de l'agilitat.

2. Resultats i Discussió

Si bé, de forma genèrica, amb la GT és possible la fabricació de major varietat de peces amb menors canvis d'eines, de transport entre màquines i de modificacions de localització i orientació de les peces, els mètodes quantitatius de la fabricació cel·lular ofereixen majors possibilitats d'integració amb el kanban enfront dels sistemes de codificació i classificació. D'acord amb Chan, Lam i Llegeix [4], en el nivell de programació d'una cèl·lula de fabricació, l'enfocament ha de basar-se en el treball en curs, el temps de procés i el temps de preparació. Tot això repercuteix en la grandària del lot, en l'estoc de seguretat i per tant en el nombre de kanban posats en circulació.

3. Conclusions

La necessitat de fabricar productes variats ràpidament fan de la GT i del sistema kanban, elements importants dins l'entorn de la fabricació àgil, tots dos mètodes s'han analitzat i de forma particular les restriccions en integrar tots dos, així com la manera de superar-les.

4. Referències

[1] YY Yusuf, M. Sarhadi, A. Gunasekara, Agile manufacturing: The drivers, concepts and attributes. International Journal of Production Economics, 62, (1999) p. 33.

[2] H. Soriano-Meier, PL Forrester. A model for evaluating the degree of leanness of manufacturing firms, Integrated Manufacturing Systems, 13 (3), (2002) p. 104.

[3] H. Sharifi, G. Colquhoun, I. Barclay, Z. Dam, Agile manufacturing: A management and operational framework. Proc. Instn. Mech. Engrs. 215 (6) part B, (2001) p. 857.

[4] CY Chan, FW Lam i CP Lee, Considerations for using cellular manufacturing, Journal of Materials Processing Technology, 96 (1999) p.182.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    16/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

Enllaços destacats

X JornadasAdvanced FactoriesMatelec - IFEMASick Optic-Electronic, S.A.U

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis