Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Una EMO con escasas novedades mecatrónicas
Els fabricants semblen haver decidit sumar la innovació organitzacional a la purament tecnològica

Una EMO amb escasses novetats mecatròniques

Departament d'Enginyeria de Producte Ideko S. Coop.01/12/2005
Punt de referència internacional la EMO'05 ha pres, un cop més, el pols de la Màquina Eina mundial posant de manifest la posició de força dels països asiàtics. Al llarg d'una setmana fabricants de màquines, components i accessoris s'han esforçat per mostrar una imatge d'innovació i creixement que no es veu del tot recolzada per les dades que ofereixen organitzacions com CECIMO o VDW. Repassem en aquest article les principals novetats observades.
Un repàs per les principals tendències i tecnologies de fabricació observades en l'exposició és una bona forma d'aproximar a la fira.

Segons ponències publicades en el marc de les jornades esmentades anteriorment, el repartiment de pesos específics en el desenvolupament de la màquina-eina ha donat un gir espectacular en els últims anys. Del 90 per cent mecànic i 10 per cent elèctric dels anys 80/90 s'ha passat a un 35 per cent mecànic, 30 per cent elèctric i un 35 per cent de programari en l'actualitat. Aquest fet s'ha plasmat també en l'exposat en l'EMO. El desenvolupament de programari propi com comercial ha ocupat un lloc rellevant. Fabricants de primer ordre com DMG, MAZAK, Mori Seiki o Studer aposten pel programari propi tant en CNC com en sistemes de CAD CAM. Ofert en mòduls seleccionables independents, el programari és tractat com a element comercial al nivell d'altres opcions de màquina, i presentat pels fabricants com una de les seves avantatges competitives (el cas dels DMG Powertools, o el dels mòduls d'expansió del nou StuderWIN).

Alguns aspectes especialment subratllats són la simulació, molt lligada a la proliferació de màquines multifunció, fonamentalment entre els fabricants de torns, el monitoratge (en molts casos basada en l'esmentada simulació del procés, com en el cas d'en sistemes de prevenció de col·lisions), o els diferents mòduls programari que faciliten a l'usuari l'accés a diverses aplicacions i serveis, com el de manteniment periòdic de manera remota i monitorització de la producció (el "MACMA" de Okuma, o el DMG Messenger) o les aplicacions d'ensinistrament del operari i ajuda a la programació. Així mateix, els grans fabricants com DMG, Okuma, MAZAK o Mori Seiki aposten per la formació dedicant espais específics a aquest fi (Projecte Loewe de la VDW i DMG).

Més de 60 robots instal·lats a la EMO
Més de 60 robots instal·lats a la EMO
En la mateixa línia destaca en l'EMO la proliferació de robots (Fanuc donava dades de més de 60 robots instal·lats a l'EMO). La mateixa Associació de Fabricants de Màquina Eina alemanys presentava en el seu estand una solució límit en la qual un robot subjectava un bloc motor mentre que un altre robot dotat d'un capçal feia les operacions de mecanitzat pertinents.

Com a proveïdors d'equipament auxiliar cal esmentar els fabricants de sistemes de monitorització i control i els d'equips de mesura. En el primer dels camps s'observa la reducció del nombre d'empreses expositores a favor de les més importants, que han realitzat un esforç per compondre una millor presentació del seu producte (és el cas, sobretot, de Artis, i en menor mesura de Prometec). Omate, principal fabricant de sistemes de control adaptatiu per fresat, tornejat i trepat, augmenta la seva cartera de productes amb l'aplicació al rectificat (a destacar que l'opció de control adaptatiu és ja també oferta per Artis i Prometec).

Pel que fa als sistemes de mesura, la majoria de l'oferta presentada s'ha centrat en mesurament dimensional mitjançant sondes de contacte i màquines de mesura per coordenades (tridimensionals). Altres tipus de sistemes de mesura presentats s'han inclòs sistemes làser-tracker de diferents companyies, i els presentats per l'empresa Stresstech: un mesurador "portàtil" (30 kg de pes) de tensió superficial residual per difracció de raigs X i un sistema de mesura de cremat (en rectificat), de defectes en tractament tèrmic i de tensió residual a partir de mesures de Soroll de Barkhausen.

Quant a la participació de la comunitat investigadora, aquesta ha estat menor que en ocasions anteriors. En el seu estand l'agrupació Fraunhofer mostrava alguns prototips de tall de barres de petit diàmetre, materials tipus sandwich farcits d'escuma o hexápodos o cinemàtica paral·lela, gairebé únic espai en el que s'ha pogut veure aquesta tecnologia que no sembla haver passat a la industrialització per part dels fabricants de referència. L'escassa presència a l'EMO de Centres Tecnològics i Universitats (tradicionalment actius en l'EMO de Hannover) sembla reflectir una disminució en el nombre de projectes d'R + D llançats a Alemanya en el sector de fabricació. De fet, en l'obertura de les jornades sobre innovació que es van celebrar en paral·lel a l'EMO, el Ministeri Alemany d'Indústria alertava als fabricants sobre el baix nombre de nous productes llançats en els últims 2 anys i la necessitat d'invertir en R + D com a única via per al sosteniment del sector.

Es van presentar mòduls programari que faciliten l'accés a diverses aplicacions i serveis
Es van presentar mòduls programari que faciliten l'accés a diverses aplicacions i serveis
En relació amb els sectors als quals va dirigit el producte presentat a l'EMO, destaca el creixement del sector d'aeronàutica, fonamentalment pel que fa a peces de motor es refereix, respecte a edicions anteriors. D'aquesta manera el sector d'automoció (especial menció a l'estirada de la Fórmula 1 com a reclam publicitari), juntament amb el d'aeronàutica tant en peces estructurals com del motor (MAZAK, Makino, Cincinnati), i el motlle i encuny, es constaten com els principals usuaris finals si bé el sector de sanitat (pròtesis mèdiques, elements quirúrgics,..) comença a entrar en escena.

En relació amb els canvis de sectors objectiu també s'ha produït una novetat en l'aparició de màquines per al micromecanitzat (micromoldes...). Els grans fabricants d'eines compten ja amb producte de catàleg "micro", els desenvolupadors de sistemes CAD CAM compten ja amb productes específics i alguns fabricants presenten màquines industrialitzades que arriben acabats d'alta qualitat amb peces per a l'observació és necessari l'ús de lents específiques. Alguns exemples són Kern, Lipköping i Sodik Co

També destaca també la importància que alguns fabricants donen al concepte de cicle de vida de producte. DMG, Heller o fins i tot Volkswagen (va dedicar gran part de la seva participació en el simposi a parlar de la importància d'aquest tema) consideren la gestió del LCC clau com a indicador de la competitivitat del producte i ho consideren un avantatge competitiu a l'hora de vendre producte de valor afegit en afegiment a la màquina (serveis postvenda, SAT, garanties,...). En línia amb aquest punt crida l'atenció la participació d'entitats financeres en l'EMO (mai abans havien assistit) oferint programes de lísing com a modalitat de compra. Barclays o Deutsche Leasing (es presentaven de manera independent) i fabricants com Heller o Soraluce feien menció a aquesta modalitat de pagament mentre que Mori Seiki comptava amb un punt d'informació en aquest sentit dins de l'estand (donava informació de Deutsche Lísing).

Finalment esmentar els moviments empresarials en la línia d'establir grans Grups industrials amb solucions completes. Alguns casos significatius són l'adquisició de Daewoo per part de Doosan (Metalunivers informar àmpliament sobre aquesta qüestió en el seu número especial de l'EMO), Cincinnati Lamb per Maxcor (ara sembla estar interessat en l'adquisició de la unitat d'arrencada d'encenall del Grup Thyssen), la compra de Emag per Koepfer fins al cas de la fusió de Nicolás Correa i Anayak (veure secció 'Notícies' en aquest mateix número de Metalunivers). Aquestes operacions empresarials persegueixen en tots els casos el manteniment o millora de la competitivitat en un mercat globalitzat i cada vegada més exigent.

L'única presència mecanitzant per tall per plasma va ser per part de Danobat
L'única presència mecanitzant per tall per plasma va ser per part de Danobat.

Tendències en fresat

Fent ara un petit repàs per les principals tecnologies exposades a la EMO començarem per comentar els fabricants de fresat. Tot i que no s'han presentat novetats rellevants, cal destacar la forta presència dels fabricants espanyols en aquest terreny. Empreses com Soraluce, Nicolás Correa, Anayak o Juaristi es troben a un alt nivell competitiu dins del panorama internacional. Menció especial mereix l'aparició de peces de compòsit sobretot en parts estructurals d'aeronàutica (Cincinnati fabrica i mecanitza fibra de carboni mentre de Breton, Jobs i Handtmann només la mecanitzen amb màquines convencionals) i la inclusió de sistemes de mesura en màquina. Fora de l'àmbit purament tecnològic destacar els moviments empresarials del sector amb la fusió de Anayak i Nicolás Correa i la compra d'Mecof per part de EMCO.
Les peces d'aeronàutica van captar l'atenció de molts visitants
Les peces d'aeronàutica van captar l'atenció de molts visitants.

Centres de mecanitzat

Pel que fa als centres de mecanitzat com és habitual aclaparen en nombre de fabricants i gamma de producte. Algunes marques de referència europees han decidit llançar gammes de baix cost per competir amb els nous entrants asiàtics, com és el cas de Excell o Hüller Hille. Com tendències tecnològiques destacar el MQL que segueix guanyant adeptes (Grob, Hork, Mauser), l'absència de hexàpodes, l'aparició d'alguna de taula giratòria vertical, fabricació d'eines específiques per a processos i peces determinats (Makino) i el desenvolupament de models " llegeixin "(centres compactes de MAZAK) i la lluita per la disminució de temps de canvi d'eina. En aquest sentit Chiron ha presentat un model de 4 eixos (treballen 2 i 2) que redueix a zero segons el temps per canvi d'eina.

Si bé no és un procés nou mereix un apunt la solució presentada per Heller per mecanitzat de grans cigonyals amb càrrega superior i fresat per remolí. En l'apartat d'accionaments comentar que, en línies generals, els fabricants no van presentar màquines amb motors lineals. A l'extrem oposat està DMG amb tendència a consolidar els motors lineals en la majoria dels seus centres de mecanitzat. Tampoc presenten màquines multieix els fabricants japonesos.

Rectificadores

En l'àmbit del rectificat, hi ha tres exemples de rectificadores amb tornejat: Tacchella amb la seva màquina Multitech (ja presentada a la Fira EMO Milà 03), Buderus amb el model CNC 235 (finalment no va presentar el model 435 anunciat amb antelació) i el model Kairos de Schaudt, dissenyat sota una filosofia "llegeixin" constitueix el model més compacte d'aquesta línia.

Com a novetat a destacar en rectificat, i en tota la EMO, la "nano grinder" desenvolupada conjuntament per Lidköping i UVA. Es tracta d'un nou concepte de rectificadora d'interiors que ofereix alta productivitat, basada en una reducció de temps de càrrega i descàrrega, amb un menor espai ocupat ia un menor preu.

En línies generals destaca el desenvolupament de les gammes de rectificadores verticals, les absències d'alguns importants fabricants com Toyoda o Okuma (present en la EMO però no han presentat cap model de rectificat), l'escassetat de fabricants amb rectificat sense centres i l'actitud " defensiva "dels presents amb poques o gens de novetats i falta d'estratègia visible de desenvolupament cap a un sector determinat. Únicament crida l'atenció en aquest sentit l'acostament de Studer cap a les pròtesis de medicina per al que ha desenvolupament un programari específic de rectificat de ròtules.

En rectificat la novetat més destacada va ser la &quote;nano grinder&quote; desenvolupada conjuntament per Lidköping i UVA
En rectificat la novetat més destacada va ser la "nano grinder" desenvolupada conjuntament per Lidköping i UVA

Torns

En el cas dels fabricants de torns l'oferta existent és amplíssima. Alguns fabricants europeus (DMG, EMCO...) no volen desaprofitar l'amplitud del mercat i han presentat a l'EMO'05 gammes de torns de 2 i 3 eixos amb una qualitat mitjana ia un preu molt baix capaç de competir amb els fabricants asiàtics emergents. D'altra banda, es pot veure que la tendència cap a la multifunció és evident per part de la majoria de fabricants de torns i comporta el desenvolupament de programaris per assistir a la programació i per a la predicció i control de col·lisions (Okuma, MAZAK, DMG, WFL...).

Algunes de les novetats tecnològiques més destacables han estat: el nou procés de tornejat sense hèlix presentat per Weisser tant per tornejats exteriors, interiors com refrentados i l'electromandrino amb caixa reductora incorporada (1:3) d'eixos planetaris capaç de multiplicar el parell de 1100 Nm a 3300 Nm.

Una altra novetat tecnològica a ressaltar és la nova generació de torns fresadors NT (eix B amb un torque motor, estructura DCG, torreta inferior amb motor integrat...) presentada per Mori Seiki, amb un total de 7 màquines exposades d'aquest model en l'EMO.

L'empresa IMT Intermato presentar un torn vertical (WB24) per procés de tornejat de llantes capaç de mesurar el desequilibri inicial i de realitzar un tornejat asimètric. Altres fabricants de torns com: Weisser, Boehringer i Hessap, orientats al sector de l'automoció, han presentat diverses novetats de producte on el denominador comú és la integració de processos i capacitat de reconfiguració així com la millora de prestacions, augment de la productivitat, reducció dels cicles de treball i miniaturització dels seus màquines buscant els conceptes "llegeixin" demandats pels fabricants d'automoció europeus.

Punxonat i plegat

Si bé en menor mesura que les tecnologies anteriors, el punxonat i plegat també han ocupat un espai a la EMO. Però aquesta no és la seva fira de referència ja que compten amb la fira Euroblech que, celebrada els anys parells a Hannover i la Fabtech que se celebra els anys imparells a Chicago, se centra en deformació. Però sí cal destacar la inclusió de punxonadores amb torreta en les gammes d'alguns fabricants taiwanesos i turcs. Finn Power presentava una punxonadora optimitzada, per reduir costos. En l'apartat tecnològic del làser, menció especial a la màquina làser de MAZAK que amb canviador de capçals (possibilitat d'incorporar capçal de punxonat) suposa una solució altament competitiva. Destacar també la nova màquina làser de prima amb moviment independent de dos eixos en el propi capçal, possibilitant velocitats molt altes.

Serres

Pel que fa als fabricants de serres, destacar el nou model presentat per Amada que, per mitjà de moviments addicionals de la cinta tant en el sentit de tall com en el moviment d'avanç, permet reduir els temps de tall, disminuir el soroll produït per la mecanització, millorar la qualitat superficial del tall i augmentar la vida de la cinta.

Una altra novetat que, si bé no és de cap fabricant de serres, dóna solució al tall de barres de petits diàmetres és la màquina presentada per Schuster. Es tracta d'una solució desenvolupada a partir d'un prototip presentat a la mateixa fira per l'Institut TEG de Fraunhofer i que permet el tall a través d'un cop accionat per un mecanisme pneumàtic. Destacar així mateix l'única presència mecanitzant per tall per plasma per part de Danobat.

En resum, la EMO'05 ha posat de manifest les dificultats per les quals està travessant el sector. Les escasses novetats mecatròniques, els canvis dels sectors objectiu estratègics, la incorporació de conceptes com costos de cicle de vida i lísing de productes, les absorcions, adquisicions i fusions i l'aposta pel desenvolupament de serveis de valor afegit (programari) presenten un escenari en què els fabricants semblen haver apostat per la innovació organitzacional en suma a la purament tecnològica (fins fa pocs anys únic tipus d'innovació tinguda en compte) com a via al manteniment d'una posició competitiva en un mercat global cada dia més exigent.

Algunes dades

L'aparador mundial de la màquina-eina ha albergat en aquesta ocasió a 2001 estands (12 per cent menys que el 2001) provinents de 39 països que han presentat les seves novetats en una superfície d'aproximadament 162.000 metres quadrats (17 per cent menys que el 2001). Com en edicions anteriors de l'EMO a Hannover, els expositors alemanys han estat els més nombrosos (839) seguits d'Itàlia (292), Suïssa (134), Taiwan (126), Espanya (78) i Japó (71).

Destacar el nombre d'expositors sota l'epígraf Assegurament de la Qualitat, Mesura i Control (82) i Programari (54), nombre al qual s'hauria d'afegir el de tots aquells fabricants que en el seu estand han dedicat un forat especial a la presentació dels seus propis desenvolupaments.

La resposta del públic ha estat com en ocasions anteriors molt favorable. Més de 160.000 visitants de 82 països han visitat la mostra destacant l'augment de visitants dels EUA i el Japó així com la professionalitat dels assistents. De les dades registrades es desprèn que un 56 per cent dels visitants ocupen llocs de direcció d'equips i d'ells, un 60 per cent incideixen directament en la decisió de compra.

D'altra banda, d'acord amb el paper que en el suport a la Innovació juga l'EMO, s'han celebrat en paral·lel diverses jornades i programes amb l'aposta per la Innovació com a teló de fons. Entre elles s'inclouen la conferència de MANTYS (Xarxa europea de Tecnologies de Fabricació) "Machine Tools - impact of the least technologies and Innovative business practices" o el simposi organitzat pel Ministeri d'Indústria Alemany juntament amb l'Associació de Fabricants de Màquina Eina Alemanys sota el títol "Cutting-edge machine tools for tomorrow 's production".

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Centrocar Spain, S.L.
Danobat, S.Coop.
DMG Mori Ibérica, S.L.U.
FANUC Iberia, S.L.U.
IDEKO, S.Coop.
Intermaher, S.A.
Máquina Center, S.A.
Soraluce, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    31/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    24/07/2024

Enllaços destacats

X JornadasMatelec - IFEMAAdvanced Factories

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis