Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aumentando la flexibilidad y productividad en el corte de chapa
El paper del control numèric i la robotización resulta fonamental

Augmentant la flexibilitat i productivitat en el tall de xapa

Ramón Urizar11/06/2013
Tecoi, especialista reconegut en el disseny i fabricació de màquines de tall, ha trobat en la signatura Fanuc al partner ideal per desenvolupar màquines i sistemes productius innovadors i altament competitius. Fonamental ha estat el paper del control numèric i la robotización, per aconseguir els objectius marcats en la seva pròpia estratègia d'empresa.

La signatura Tecoi es va fundar l'any 1995 en el cor del Valle de Sabero de León, com a resultat de la unificació d'una factoria especialitzada en la fabricació de màquines automàtiques i d'una enginyeria dedicada al desenvolupament de solucions tecnològiques per al sector del metall. Fruit d'aquesta integració entre recursos tecnològics i humans és la constant aposta per la innovació i disseny propi de totes les seves màquines i components.

Inicialment es van dedicar al disseny, fabricació, instal·lació i manteniment de taules i màquines industrials per al tall de metalls per plasma i oxicorte. Posteriorment es va ampliar la gamma amb les màquines de tall per làser i les màquines combinades de tall i mecanitzat de xapa i preparació de vores per a soldadura.

Per donar una solució als problemes reals dels seus clients...
Per donar una solució als problemes reals dels seus clients, en Tecoi han recorregut a les màquines de mecanitzat per arrencada d'encenall realitzant-se operacions de trepat, roscat rígid i fresat.
L'última generació de màquines de mecanitzat va sorgir com una millora del procés de tall, sent complementàries a les anteriors. En algunes aplicacions de preparació de vores per a soldadura i para determinades indústries es deuen complir unes especificacions determinades. Per exemple, en el sector eòlic, no convé realitzar la preparació de vores per mitjans tèrmics ja que es produeix un escalfament i es poden variar les propietats del material. Per això i per donar una solució a aquests problemes reals dels seus clients, han recorregut a les màquines de mecanitzat per arrencada d'encenall realitzant-se operacions de trepat, roscat rígid i fresat. Cal ressaltar que totes les màquines que produeixen actualment, tenen un alt grau de personalització en funció dels requeriments de cada client.

Un aliat per vèncer

Precisament en haver d'anar implementant a les seves màquines majors prestacions sorgeix la necessitat d'equipar-les amb controls que les resolguin i les governin amb precisió i fiabilitat. En aquest moment, és quan sorgeix l'aliança amb Fanuc, que avui dia és un punt fort en l'estratègia de la companyia. “Es va triar a aquesta marca -apunta Jorge Rodríguez, CEO de Tecoi-, principalment per la capacitat del seu control i per la flexibilitat quant al govern de diferents aplicacions com la de realitzar treballs de bisellat. En implantar un capçal de bisellat en les nostres màquines, aquestes tenien uns requeriments més exigents que no resolien els controls utilitzats fins llavors. Es necessitava un control numèric amb majors prestacions i més potent per comandar una sèrie de funcions com: el tall amb bisell, realitzar el control d'altura de la xapa, millorar la precisió dels motors i la pròpia coordinació de moviments amb 6 eixos, etc.”.

Actualment totes les màquines que produeixen en Tecoi tenen un alt grau de personalització en funció dels requeriments de cada client...
Actualment totes les màquines que produeixen en Tecoi tenen un alt grau de personalització en funció dels requeriments de cada client.
En aquest camp, Fanuc va aportar la seva àmplia experiència a controlar operacions de mecanitzat a les de cort que ja dominava Tecoi. Es va aconseguir un tàndem perfecte. Amb un mateix control numèric d'altes prestacions, el 31i, es governen les operacions de plasma i oxicorte, cort per làser i les de mecanitzat, principalment trepat, roscat rígid i fresat.

“A més, —comenta Marcos Fernández, director de compres de Tecoi—, s'ha optimitzat el procés productiu de les màquines ja que s'ha passat d'assemblar anteriorment un CN en quaranta hores a fer-ho ara, en amb prou feines sis”. Un altre punt fort dels controls Fanuc és la seva extrema simplicitat d'utilització i de programació.

En Tecoi s'ha desenvolupat un programari propi molt versàtil i intuïtiu: CISCAD. El seu principal característica és la capacitat de treballar aplicant diferents qualitats de cort conforme el tipus de tall a realitzar. D'aquesta manera, es poden tallar forats amb diferent velocitat i control d'altura que els contorns. El programari CISCAD encaixa perfectament amb les funcions del control Fanuc que aporta gran fiabilitat al conjunt. Així mateix, utilitzen altres programes per a gestió de xapes, niat automàtic, gestió de treballs, desenvolupaments paramètrics de caldereria, gestió de costos, etc.

“L'avantatge de tenir un control com el 31i, és que ho muntem tant en les màquines produïdes per nosaltres com en les quals reconvertim” afegeix Marcos.

Un altre servei essencial és indubtablement la formació i aprenentatge del personal, que Fanuc assegura amb necessària intensitat igual que el servei i assistència tècnica.

Amb un mateix control numèric d'altes prestacions, el 31i, es governen les operacions de plasma i oxicorte, cort per làser i les de mecanitzat...
Amb un mateix control numèric d'altes prestacions, el 31i, es governen les operacions de plasma i oxicorte, cort per làser i les de mecanitzat, principalment trepat, roscat rígid i fresat.

El desafiament de la competitivitat

Però al món industrial no prou només amb saber fer bé una màquina i a bon preu, s'ha d'innovar i fer-la més competitiva. En aquest tipus de màquines combinades amb una gran producció comencen a sorgir problemes en la càrrega i descàrrega del material perdent-se temps en aquestes operacions. Es deu procurar tenir parada la màquina el mínim temps possible i escurçar el cicle de treball per augmentar la productivitat. En aquest context, Tecoi ha tornat a confiar en Fanuc. Els han subministrat un robot per realitzar la càrrega i descàrrega de peces i l'automatització del procés. Per a la descàrrega de les peces acabades han desenvolupat una arpa amb 40 ventoses independents a incorporar al robot i que depenent de les peces que siguin, el control disposa de la informació precisa i procedeix de forma automàtica a agafar-les i paletizarlas abans d'empaquetar-les. En el cas de les peces tallades amb bisell no surten directament i deu realitzar, a més, una petita maniobra per agafar-les i apilar-les. Abans d'agafar cada peça se li passen al robot les dades de la mateixa per saber què tipus de peça és i quines ventoses deu activar per recollir-la.

“Efectivament, apunta Rodríguez, en el nostre cas amb Fanuc l'encert ha estat doble, doncs d'una banda hem tingut el seu recolzo en la implantació de controls numèrics d'altes prestacions per a la nostra gamma de màquines i per una altra hem pogut incorporar en el procés un robot de càrrega i descàrrega que escurça el temps del cicle i augmenta de forma significativa la seva productivitat”.

Fanuc també els han subministrat un robot per realitzar la càrrega i descàrrega de peces i l'automatització del procés
Fanuc també els han subministrat un robot per realitzar la càrrega i descàrrega de peces i l'automatització del procés.
L'automatització del procés ha reportat diverses millores. Sobretot en l'optimització i l'estandardització del procés productiu que ha permès mantenir constant el temps del cicle i per tant el rendiment de la implantació; així com millorar les condicions de treball de l'operari.

Però encara que el producte de Tecoi ha madurat molt el repte segueix aquí. Contínuament s'han de desenvolupar noves funcions per resoldre noves necessitats, intentant augmentar velocitats, augmentar produccions, etc. encara existeixen possibilitats de millora que aquest tàndem tecnològic d'empreses: Tecoi – Fanuc aniran descobrint i implementant dia a dia, junts en benefici del sector metalmecánico. El mercat, a més d'un preu competitiu, demanda flexibilitat, capacitat d'innovar, fiabilitat i qualitat i treballant en aquesta línia, estem segurs que la resposta serà útil i ràpida.

L'automatització del procés ha reportat diverses millores, sobretot en l'optimització i l'estandardització del procés productiu...
L'automatització del procés ha reportat diverses millores, sobretot en l'optimització i l'estandardització del procés productiu.
Fanuc va aportar la seva àmplia experiència a controlar operacions de mecanitzat a les de cort que ja dominava Tecoi
L'automatització del procés de treball mitjançant el robot és clau per reduir temps improductius i augmentar la productivitat

Empreses o entitats relacionades

FANUC Iberia, S.L.U.
Tecoi Corte, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    31/07/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    24/07/2024

Enllaços destacats

X JornadasMatelec - IFEMAAdvanced Factories

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis