Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Robots al servicio de la madera

Robots al servei de la fusta

Ines Rietzler31/05/2013
L'empresa familiar Voit, situada en Au/Hallertau (Alemanya), va ser fundada en 1919 per Stefan Voit com a fusteria i està especialitzada en el mecanitzat de fusta a alt nivell per al sector del moble i l'interiorisme. L'empresa, que compta amb 50 empleats i està dirigida per Stefan Voit en tercera generació, és proveïdora dels fabricants de renom de la indústria automobilística alemanya i s'ha especialitzat en l'interiorisme de concessionaris, des dels escriptoris dels empleats fins a les zones d'exposició i les sales destinades als clients. Per al seu treball, la companyia alemanya confia en els robots de Kuka.

Apilat mitjançant tecnologia de buit

L'empresa Voit empra per primera vegada un robot per a l'apilat de diferents taulers, per exemple per a escriptoris o aparadors; es tracta del KR 180 R3200 PA de la sèrie KR Quantec, amb una capacitat de càrrega de 180 kg i un abast de 3.200 mm. L'empresa havia comprat poc abans una nova chapadora de cants amb la idea que fos manejada per una sola persona. Estava previst que aquesta s'ocupés de l'equipament, el maneig i la càrrega dels taulers de fusta en l'entrada de la màquina. De l'apilat en la sortida de la màquina es faria càrrec el robot. Així es va acordar amb l'empresa Fischertech de Sasbach am Kaiserstuhl (Alemanya), companyia col·laboradora de Kuka Roboter GmbH. Tal dit tal fet: el KR Quantec PA s'ocupa de l'apilat dels taulers de fusta en la part posterior de la màquina. Els taulers són fresats i encolats en la màquina; a continuació surten de la mateixa per sobre d'una taula de corrons, d'on un robot els recull amb ajuda d'una arpa de buit i els apila. No obstant això, això no sempre és tasca fàcil. De tant en tant, cal col·locar peces de moble diferents una al costat de l'altra. No obstant això, això no suposa cap problema per al robot de Kuka. El programa del robot controla l'arpa de forma exacta, adaptant-la a les dimensions de les peces. Així és capaç d'apilar les peces sobre la base de configuracions d'apilat predefinides.

Voit està especialitzada en el mecanitzat de fusta per al sector del moble i l'interiorisme
Voit està especialitzada en el mecanitzat de fusta per al sector del moble i l'interiorisme.

Quan una pila està plena, és treta de la cèl·lula del robot de forma automàtica sobre un transportador a corrons. Si van a realitzar-se més chapados de cants, el robot torna al principi de la màquina. El sistema de seguretat integrat reconeix de forma autònoma si una pila surt de la màquina o si una persona desitja accedir a la cèl·lula de robot. En aquest últim cas, el robot es detindria immediatament. En Voit, l'empleat encarregat del maneig del robot ha rebut la deguda formació en matèria de robòtica, però les seves responsabilitats no inclouen la programació del robot. “Per a cadascun dels nostres clients es configura un programa específic que inclou tan sols determinats paràmetres com a longitud, amplària i espessor. El client no té més que definir la peça més petita i la més gran a mecanitzar; en el cas de Voit, es tracta de la peça de moble més petita i la més gran a apilar. L'operari només ha de saber com modificar aquests paràmetres, més coneixements no són necessaris”, explica Roland Fischer, propietari de l'empresa Fischertech.

L'avantatge és que es disposa d'una interfície de dades amb la chapadora de cants, de manera que només és necessari introduir un o dos valors nous. El dispositiu de maneig és també una solució personalitzada. El Kuka SmartPad en forma de Touchpad ofereix una interfície d'usuari adaptada per Kuka per Fischertech i disposa d'una pantalla de maneig per introduir les variables de producte necessàries i visualitzar els diferents paràmetres de la completa instal·lació. “Amb tan sols un clic es pot accedir a qualsevol lloc, una superfície gràfica integrada senzilla i completa”, continua Fischer.

Robot per a l'apilat de taulers Kuka KR 180 R3200 PA de la sèrie KR Quantec
Robot per a l'apilat de taulers Kuka KR 180 R3200 PA de la sèrie KR Quantec.

Velocitat i precisió

Abans que l'empresa Voit es decidís pel KR Quantec PA, va sorgir la pregunta: robot o solució de pòrtic? L'última opció hagués estat més econòmica, no obstant això menys flexible i precisa que el KR Quantec PA. La precisió d'apilat hagués estat, per exemple, d'un parell de centímetres. A més, el sistema de pòrtic té un radi d'acció limitat i el seu camp d'aplicació no és tan versàtil com el d'un robot, té menor rendiment, consumeix més energia i sofreix un desgast més ràpid. Els avantatges del KR Quantec PA són, per tant, òbvies: elevada velocitat i precisió, temps de cicle breus i un abast de 3.200 mm. A més, l'estructura d'eix buit amb obertura de 60 mm és una altra característica destacada de la sèrie. Aquesta permet tendir els paquets de tubs i cables a l'interior perquè estiguin protegits. D'aquesta manera es redueix el contorn perturbador, se simplifica la programació offline i es perllonga la vida útil del paquet de tubs i cables. Aquests molts avantatges van facilitar la decisió de l'empresa Voit. “Amb ajuda del robot aconseguim apilar 2.400 peces per torn, abans s'apilava un 40% menys”, explica Stefan Voit. “A més estalviem energia, doncs el robot aconsegueix el mateix nombre de peces en menys temps que la màquina que teníem abans”, continua explicant Voit.

L'empresari creia que el canvi anava a ser més difícil. “Les nostres expectatives han estat superades amb escreix. La integració del robot en el procés de producció es va realitzar molt ràpidament; tres dies després vam poder seguir amb la producció. El robot treballa sense fallades des de fa tres mesos i hem pogut augmentar la qualitat i el rendiment”. Tanta satisfacció ens dóna ales per idear nous robots. Per exemple, per col·locar les peces en l'entrada de la chapadora de cants.

Empreses o entitats relacionades

Kuka Iberia, S.A.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    16/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAX JornadasSick Optic-Electronic, S.A.UAdvanced Factories

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis