Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nuevas tendencias en automatización industrial
Les noves necessitats han fet avançar ràpidament aquests desenvolupaments

Noves tendències en automatització industrial

Guillaume Collet, Product Manager Plataforma AC500 i Microdrives de ABB 02/05/2013
Les eines d'enginyeria i els productes d'automatització d'avui dia són molt diferents als primers que van aparèixer fa ara més de 40 anys. Aquesta evolució és deguda a les noves necessitats al món de l'automatització industrial com la flexibilitat i escalabilidad dels productes i solucions, comunicacions i connectivitat remota, disposar de productes que funcionin en condicions extremes, aplicacions de Safety per a la seguretat de les persones i màquines, solucions de Motion Control per a aplicacions que puguin requerir molta velocitat i precisió, trazabilidad per a manteniment preventiu i eficiència energètica i integració més fàcil i més ràpida.
L'automatització industrial ha evolucionat sent capaç de subministrar avui dia equips i sistemes més eficients i competitius per satisfer les següents necessitats: flexibilitat i escalabilidad dels productes i solucions, comunicacions i connectivitat remota, disposar de productes que funcionin en condicions extremes, la importància creixent de la seguretat en màquines, solucions de Motion Control per a aplicacions que puguin requerir molta velocitat i precisió, trazabilidad per a manteniment preventiu i eficiència energètica i integració més fàcil i més ràpida.

Necessitat de comunicacions i connectivitat remota

La flexibilitat, la major velocitat de transmissió de dades possible (arribant a comunicacions en temps real) i la possibilitat de connectivitat remota són només algunes de les exigències de comunicació imposades als sistemes d'automatització. Amb el PLC AC500, es va desenvolupar una plataforma d'automatització que ofereix solucions orientades als clients per a les tasques de comunicació més variades. Entre uns altres, el PLC AC500 admet els següents protocols de comunicació: Modbus RTU, ASCII, CS31, CANopen, Profibus PD, DeviceNet, Ethernet, EtherCAT i Profinet.

Els protocols Ethernet més sol·licitats avui dia estan també disponibles en la plataforma AC500: HTTP (servidor web), FTP (transferència d'arxius), SNTP (sincronització de rellotges), SMTP (enviament de correus electrònics amb arxius adjunts), programació sockets TCP i UDP, protocol de telecontrol IEC60870-5-104.

El servidor web integrat en la CPU ofereix un interfície gràfic personalizable amb controls predefinits (per exemple: sinòptic de la màquina o instal·lació) per a l'accés a les dades del PLC a través d'un navegador Web (en un PC o tablet) o a través d'un terminal d'operador CP600-WEB d'ABB a qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

Visualització de les dades gràcies al servidor Web del PLC
Visualització de les dades gràcies al servidor Web del PLC.

Productes d'automatització també en condicions extremes

Hi ha una sèrie d'aplicacions que, per la seva ubicació i entorn de treball, requereixen productes electrònics especials més robusts. Per exemple:
  • Aplicacions de marina on-shore i off-shore com a aerogeneradors, sistemes de distribució d'energia, vibracions dels motors i transmissions en bucs, així com aplicacions amb alt índex d'humitat, de sal corrosiva i boira salina.
  • Tractament d'aigües residuals que emet gasos perillosos (H2S, SOTA2/SOTA3, Cl2, NOX) per als components electrònics. El clorur de sodi NaCl roman en l'aigua neta i és agressiu contra els metalls. També destacar els cristalls que es formen sobre els connectors que poden dificultar la seva connexió.
  • Zones de gran altitud i clima fred amb aplicacions molt variades com el transport per cable i equips de manteniment de les pistes d'esquí, cartells, displays, sistema d'avís de devessall amb gran variació de la temperatura, aigua per condensació en l'electrònica i funcionament < 0°C.
  • Impacto solar en aplicacions com a plantes fotovoltaiques i termosolares, estacions de càrrega de vehicles elèctrics on les altes temperatures poden provocar danys en els components electrònics.
AC500-XC per a aplicacions en condicions extremes
AC500-XC per a aplicacions en condicions extremes.
La gamma AC500-XC permet treballar en condicions extremes i té les característiques següents:
  • Temperatura de servei ampliada (temperatura de servei de -30 °C fins a +70 °C, Connexió a -40 °C).
  • Immunitat ampliada a vibracions (vibració aleatòria rms de 4 g fins a 500-Hz, vibració senoidal de 2 g fins a 500-Hz).
  • Immunitat ampliada a gasos perillosos i boira salina (immunitat G3, 3C2, boira salina EN 60068-2-52 / EN 60068-2-11).
  • Uso a gran altitud (altitud de funcionament fins a 4000 m sobre el nivell del mar).
  • Requisits EMC ampliats (prova de sobretensiones transitòries EN 61000-4-5, prova d'immunitat a transitoris/ràfegues EN 61000-4-4.

Seguretat en màquines, una importància creixent


Els accidents que poden provocar danys a persones, deterioració en màquines i efectes no desitjats en el medi ambient han d'evitar-se costi el que costi. Per a això, existeixen lleis sobre seguretat perquè les màquines i instal·lacions siguin segures.
El nou PLC de seguretat AC500-S d'ABB, basat en la plataforma d'automatització AC500, és l'equip idoni per a aplicacions que requereixen seguretat tals com maquinaria (alimentació i begudes, plàstic, fusta, bancs de prova), grues, elevació, turbines eòliques, robòtica i molt més.

Avantatges de l'innovador PLC de seguretat d'ABB:
  • Arquitectures flexibles amb mòduls de seguretat digitals i fins i tot analògics per a expansió local i descentralitzada mitjançant PROFINET amb PROFIsafe.
  • Funcionalitats avançades amb funcions integrades i llistes per a ús per a operacions trigonomètriques.
  • Potent programació amb la possibilitat d'utilitzar el llenguatge de Text Estructurat (ST – Structured Text), llenguatge de programació de l'estàndard IEC 61131-3, a més dels llenguatges de Diagrama de contactes (LD – Ladder Diagram) i Diagrama de blocs funcionals (FBD – Function Block Diagram).
  • Configuració completa i programació de la part estàndard i de seguretat a través del mateix entorn d'enginyeria.
  • Solucions estàndards amb llibreries de seguretat basades en PLCopen per utilitzar blocs funcionals de seguretat amb un aspecte estàndard i per conseqüència reduir el temps i els costos d'enginyeria.
  • Validació fàcil gràcies a l'eina “Safety Code Analisis” per comprovar la programació de la part de seguretat i minimitzar els esforços i costos d'engegada i manteniment.
AC500 + AC500-S combinat para I/S estàndard i de seguretat
AC500 + AC500-S combinat para I/S estàndard i de seguretat.

Solucions de Motion Control per a aplicacions de velocitat i precisió

Quan es parla d'aplicacions de ‘Motion Control’, es tracta principalment d'aplicacions amb control de moviment en màquines o sistemes, però també pot significar únicament control de posició o també sistemes multi-eixos més complexos.

Les funcions bàsiques són:
  • Control de velocitat per a aplicacions tipus bombes, ventiladors, cintes transportadoras, etc.
  • Control de parell per a aplicacions tipus bobinadoras.
  • Control de posició (absolut o relatiu) per a aplicacions tipus manipulació de material, empaquetadoras, magatzems automàtics, aplicacions de tall i impremtes, etc.
  • Homing per a referència de posició absoluta.

Existeixen també funcions més avançades com:
  • Sincronització de velocitats en aplicacions coordinades amb diversos eixos, per exemple el pas de material d'una cinta a una altra.
  • Sincronització de posició, interpolació per a aplicacions tipus pintura, soldadura i cort.
  • Interruptors de lleva per a aplicacions tipus omplert d'ampolles, perquè l'ompliment tingui un flux constant en funció dels contorns de l'ampolla.
  • ABB disposa d'un portfolio complet per a aplicacions de Motion Control:
  • Mitjançant el PLC AC500 gràcies a les llibreries PS552-MC basades en l'estàndard de PLCopen incloent nombroses opcions de comunicació i equips.
  • Mitjançant la plataforma Mint WorkBench en qualsevol de les seves solucions maquinari (formats solució en rack, bus PCI, integrats en servoDrive i standalone).

Trazabilidad: la importància del seguiment de la informació

Per temes d'eficiència energètica, control de qualitat i manteniment preventiu, és cada vegada més sol·licitat i important l'emmagatzematge de dades en els sistemes d'automatització per al seu posterior enviament, recuperació i estudi per realitzar les accions necessàries.

És possible emmagatzemar informació com el consum energètic, dades de producció, fallades i avaries, entre uns altres, en diferents arxius i després accedir a ells a través del servidor FTP integrat en la CPU de la plataforma AC500. Una altra funció molt interessant és la possibilitat d'enviar correus electrònics adjuntant aquesta informació gràcies al protocol SMTP també integrat en les CPU.

Fàcil integració gràcies a una eina d'enginyeria completa i única

Amb l'objectiu de facilitar el treball d'integració dels diferents productes d'automatització, ABB disposa ara d'una eina anomenada Automation Builder que permet la configuració, programació i engegada dels PLC, terminals d'operador, convertidors de freqüència, servos, productes de seguretat i robots.
Automation Builder
Automation Builder.

Pioner i amb una gran experiència

ABB ha estat pioner al món dels PLCs i els busos de camp. Des de les primeres gammes de PLC denominades Sigmatronic en els anys 1970, passant per les gammes Procontic en els anys 80 i 90, més recentment Advant Controller 31 (AC31) i per ultimo la nostra innovadora plataforma d'automatització escalable Advant Controller 500 (AC500) i les seves extensions de gamma AC500-ressò, AC500-XC per a aplicacions en condicions extremes i AC500-S aplicacions de seguretat amb l'objectiu d'adaptar-se als requeriments de cada aplicació.

Des d'aplicacions petites fins a grans arquitectures

La modularidad, flexibilitat i escalabilidad d'un PLC com la plataforma AC500 fa d'estigui una solució simple però increïblement potent i adaptable a qualsevol aplicació, des d'aplicacions simples amb poques I/S com per exemple un simple control o telecontrol d'un bombament fins a aplicacions molt més potents i extenses com podria ser un control redundant d'una desaladora.
Els dispositius d'automatització d'ABB, gràcies a la seva gran flexibilitat i compatibilitat, poden utilitzar-se de forma eficient en un ventall d'aplicacions molt ampli i sectors molt diversos: naval, generació i distribució d'energia, manipulació de materials, indústria manufacturera, centre de procesaments de dades i molts més.
Aplicacions vàries amb productes i solucions d'automatització d'ABB
Aplicacions vàries amb productes i solucions d'automatització d'ABB

Projecte complet amb un únic proveïdor

ABB disposa actualment d'una gamma molt completa per afrontar qualsevol tipus de projecte: des de màquines senzilla fins a projectes molt grans, mitjançant gammes de producte com:
  • PLC AC500 i terminal d'operador HMI CP600
  • Arrancadores suaus i convertidors de freqüència en corrent continu, alterna i mitja tensió i també una gamma amplísima de motors incloent els de alt rendiment i robots per a aplicacions molt variades.
ABB és una de les principals companyies en tecnologies electrotècniques i d'automatització, que fa possible que les companyies de serveis bàsics (electricitat, gas i aigua) i les indústries, augmentin la seva eficiència, reduint l'impacte ambiental. El Grup ABB opera en uns 100 països i empra a al voltant de 145.000 persones
Arquitectura d'automatització amb PLC, HMI, convertidors de freqüència i robots
Arquitectura d'automatització amb PLC, HMI, convertidors de freqüència i robots.

Empreses o entitats relacionades

ABB (Div. Robotics) Asea Brown Boveri, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    02/10/2024

Enllaços destacats

Sick Optic-Electronic, S.A.UAdvanced FactoriesX JornadasMatelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis